Så fixar du en grym middagsbjudning / tjejkväll!

Om du har följt min blogg nu i vår så vet du att jag och 13 av mina klasskamrater har haft Halv åtta hos mig-middagar. Vi har turats om att bjuda runt varandra på trerätters och har haft otroligt mysiga kvällar tillsammans. Jag är ju nu expert på tjejkvällar (nästan, haha) så jag tänkte ge lite tips och trix om hur du skapar en lyckad middagsbjudning / tjejkväll / Halv åtta hos mig-middag, och även minnas tillbaka till höjdpunkter under vårens middagar! 
 
 
Steg 1: Hitta ett skönt gäng! Lite trevliga kompisar som du gillar att umgås med och som vill komma hem på middag till dig! Bjud in dem genom att skicka ett meddelande, antingen via datorn, mobilen eller om du är riktigt ambitiös - via post! 
 
 
 
Steg 2: Dukning. Det första intrycket när man kommer in till ett findukat bord är fenomenalt, även när det är enkelt - det är charmen som räknas. Jag älskar härliga dukningar, gärna namnplaceringar och menyer (som gästerna får ta med hem efteråt om de vill). Blommor och dekorationer är också trevligt. En liten detalj som piffar upp är servettvikningar, som kan bli hur snygga som helst och är lätta att göra genom att följa hänvisningar från nätet! 
 
 
 
Steg 3: Tema. Inte nödvändigt, men det kan vara kul! Då anpassar man både mat, dekorationer och underhållning efter sitt tema. På våra middagar har vi haft massor med olika teman, t.ex. spanskt, franskt, asiatiskt, kenyanskt, ukrainskt, hälsosamt, men även hade vi en person vars familj är mjölkbönder, så hon hade lite sådant tema på maten! Eller det mest fantasifulla: Disney-tema! På alla placeringskort stod det namn på olika prinsessor och dvärgar så man fick sätta sig vid den man tyckte att man passade bäst som (där jag valde Glader, haha!) 
 
 
 
Steg 4: MATEN. En ganska viktig del under middagen, skulle man kunna säga. Välj maträtter med omsorg. När man ska bjuda en massa andra personer på mat kanske det inte är idealt att prova något nytt recept som du är ovan med och kan misslyckas med. Det fick jag uppleva, när min franska chokladtårta var väldigt frusen och skulle ha fått stå och tina längre. Därför är ett tips att provlaga det du ska servera om du aldrig gjort det förut. 
 
Om du har ett tema, så följ det genom rätterna. Innan du bestämmer maten, skriv en lista med möjliga förslag och välj sedan ut det du tycker passar allra bäst till din middag! 
 
 
 
Steg 5: Uppläggningen. Att bli serverad mat som är upplagd fint på tallriken höjer lyxkänslan! Om något ser gott ut så smakar det oftast ännu godare på grund av detta! Även om du har buffé, så går det att lägga upp maträtterna snyggt på serveringstallrikarna som man kan ta av. Glöm inte att vi äter med ögonen också! 
 
 
 
Steg 6: Underhållning. Vissa tycker att det är töntigt med lekar, men de allra roligaste släktträffar / middagar / kalas som jag har varit på har involverat just lekar! Eller någon slags aktivitet - varför inte visa upp dina kossor som Anne gjorde? När jag ska anordna en träff för ett kompisgäng brukar jag alltid googla efter lekar och sedan ta lite inspiration därifrån samtidigt som jag kombinerar med egna erfarenheter och idéer. 
 
Lite förslag och tips på lekar / aktiviteter: 
  • Charader
  • Blindbock med siffror och klapp (se Halv åtta hos Mirjam)
  • Middagsuppdrag under tallriken
  • Frågesport
  • Upp till bevis (låta gästerna tävla i olika utmaningar som att knuffa en apelsin med pannan längs en bana på tid, eller göra ett så långt ord som möjligt av bokstäver, eller leta upp saker i huset under tidspress) 
  • Musiklekar
  • Tipspromenad 
  • Ätartävlingar, t.ex. chokladleken
  • Andra roliga lekar finns att hitta HÄR 
Som leklekare får du tänka på att vara positiv, peppande och självsäker. Våga göra bort dig, för då kommer andra också våga göra bort sig! Om du säger osäkert "Ska vi göra en lek, eller nåt ... kanske?" kommer de andra inte bli lika engagerade som om du säger: "Nu ska vi göra en rolig lek!" 
Ett annat tips är också att planera lekarna och ta fram materialet innan så att du är förberedd! 
 
 
 
Steg 7: Ha koll, men ha kul! Skriv gärna en lista på saker du måste komma ihåg att göra innan och/eller under kvällens gång så att du inte glömmer, t.ex. ta ut tårtan ur frysen efter förrätten eller liknande. Glöm dock inte bort att ha riktigt kul under tiden och lev i stunden! Till exempel som när vi under sista middagen fick för oss att ta den här "Sista måltiden"-bilden, haha!
 
Ta åt dig om gästerna ger dig komplimanger för dekoration / mat / engagemang och var stolt över vad du har gjort, för även om tårtan är förfryst eller du spiller ut soppan på golvet så är det saker som händer och du har i alla fall gjort ditt bästa. Vissa saker måste man bara ta ett steg ifrån och skratta åt istället. Stort lycka till! 
 
Under kategorin "Halv åtta hos mig" kan du se alla inlägg från de olika middagarna och ta inspiration! 

Comments

Caroline - Foto | Gran canaria | Mamma

Tack så mycket! :)

2013-06-15 @ 23:49:56
URL: http://carrosungar.blogg.se

Neha - Foton, Sömnad, Tips & Trix

Fina bilder:D

2013-06-16 @ 11:30:58
URL: http://nehaexponerar.blogg.se/

Amanda [SPONTAN]

Åh vilken fin blogg du har!

SVAR: Det var det verkligen :) Tack så hemskt mycket fina du :)

2013-06-16 @ 14:03:49
URL: http://spontan.blogg.se

Syster

du är så duktig som delar med dig av dina värdefulla kunskaper! fortsätt så och så når du toppen :)

2013-06-16 @ 18:54:31

Cecilia Par

Ett så bra och inspirerande inlägg! :)

Svar: Åh tack så mycket! Vad glad jag blir! :)
Viktoria - Hallon

2013-06-16 @ 22:53:27
URL: http://www.famlafint.blogg.se

Caroline

Åh vilket bra inlägg! Roligt med lite nya idéer :)

Svar: Kul att höra! Tänk, det var längesedan jag skrev det här inlägget nu ...!
Viktoria - Hallon

2014-03-27 @ 20:43:37
URL: http://carolinelenner.blogg.se


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0