Tips för visuell inlärning!

 
Häromdagen blev jag rådfrågad om tips hur man bäst lär in information om man är en visuell inlärare, och jag fullkomligen gick loss på att svara! Rita! Rita! Rita! Jag är en starkt visuell inlärare, och kan fortfarande komma ihåg bilder som jag ritade till histologin i februari i år, medan en stor del av all text jag lärde in fullkomligen är borta. Likadant kan någon berätta en bit information från en föreläsning vi haft, då jag fäller en kommentar som: "Vänta, var inte det när hon visade den där bilden med de två blåa staplarna?" eller liknande. 
 
Att lära sig information handlar om att anknyta informationen till något: ett minne, ett humör, en känsla, en bild... Själv försöker jag att rita så mycket bilder som möjligt, för att då kan jag anknyta informationen till flera saker: vilka pennor och färger jag använde, hur jag tänkte när jag målade bilden på just det här sättet, hur jag googlade fram snygga bilder på kroppsdelar och sedan ritade mina egna mer eller mindre (miss)lyckade versioner. Observera att man inte behöver vara en konstnär för att använda den här inlärningstaktiken! 
 
Några exempel på hur man kan använda bilder som stöd för att lära sig: 
 
Lära sig anatomi. Strunta i att lungor inte är blå-rosa-gröna och att hjärtat inte har gula streck i sig. Färger förenklar inlärning! 
 
 
Lära sig processer. En lång process kan först verka omöjligt att förstå (och än mer att lära sig!), men genom att bryta ner processen steg för steg och illustrera dessa i kombination med en kortare text så är det mycket bättre att minnas den - det blir lite som en levande tankekarta! Man får en grymt bra överblick över hur en orsak kan ledda till ett visst resultat! 
 
 
Tips #1 Var kreativ! Istället för att skriva ord som upprepas ofta så kan du hitta på symboler. Det spelar ingen roll om de är aningen underliga - faktiskt kan du ibland komma ihåg underligare saker bättre, om de inte är för långsökta. Till exempel ritar jag alltid sympatiska nervsystemet som en gul blixt (symboliserar mycket fart och energi med tanke på att sympaticus ger fight-and-flight-reaktionen), och parasympatiska nervsystemet som ett grått moln (symboliserar lugn och ro, vilket passar med parasympaticus rest-and-digest-reaktion)
 
 
Tips #2 Använd humor! Det behöver inte vara vackert eller politiskt korrekt för att du ska lära dig något. Ta till exempel när jag skulle lära mig att surfaktanter minskar ytspänningen i lungan. "Hur sjutton ritar man en surfaktant?" tänkte jag... och sedan fick jag ett busigt leende på läpparna när jag ritade en sur tant (sur-fak-tant). 
 
Lycka till i inlärningsdjungeln!
(Till både er och mig själv, haha).
 
Update: Observera att vissa av de här bilderna inte stämmer rent fysiologiskt, jag hade uppfattat vissa sympaticusprocesser fel, så plugga inte utefter mina bilder om du skulle få för dig det, haha! 

Comments

Terese

Bästa sättet! Och så fint du gör det :)

Svar: Eller hur! :D Nämen tack!
Viktoria - Hallon

2015-11-06 @ 13:05:22
URL: http://inriga.blogg.se

Emelie Blad

Alltså du är så förtrollandr finurlig så jag inte kan hjälpa att le! <3

Svar: Hihi, tackar!
Viktoria - Hallon

2015-11-06 @ 15:41:36
URL: http://sockerskrin.blogg.se/

Jessica

Tack för tipsen! Jag lär mig jättemycket genom att använda färger redan. Har inte vågat rita så mycket hittills då jag inte tycker att jag är bra på det, men det ska jag skita i och rita ändå :D

Svar: Absolut, det tycker jag att du ska göra!! Härligt att du har samma metod!
Viktoria - Hallon

2015-11-09 @ 20:34:04
URL: http://jessical.blo.gg/


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0