Gul som påsken

 
Hoppas du har haft en riktigt härlig påsk full av ägg, godis, ledighet och mängder av den glada färgen gul! Själv har jag varit hemma hos mina föräldrar för firandet, och haft det riktigt chill med filmtittande, promenader och familjemys. 
 
 
Dessutom är ju påsken mer eller mindre godisets och godheternas högtid! På påskafton blev det marsipantårta och dessförinnan hade jag bakat ihop de söta äggen på bilden till höger! Det är kinderägg fyllda med "vita" (vit choklad, kesella, vispgrädde) och "gula" (aprikossylt), från det här receptet. Visst ser de aptitretande ut? 
 
Jag, Fredrik och Veronika med påsktårtan. Hoppas att du haft en lika trevlig påsk! 

Comments

Anna

Hej Viktoria!
Anna heter jag och gick engelskaklass på Väster 09-12. Lagom förvånad blev jag när jag googlade "läkarstudent blogg göteborg" och ett halvbekant ansikte dök upp. Tror bestämt vi har delat skolkorridor förr haha :)

Som alla andra som tänkte hoppa på en läkarutbildning har jag ett par frågor jag hoppas du har lust att svara på!

Antal obligatoriska moment. Det absolut största plusset med utbildningen på GU är enligt mig att PBL inte används lika flitigt som på andra universitet. Upplägget med fler old school föreläsnngar är så min grej. För att göra en lång historia kort så får jag stressproblem när jag har krav på att befinna mig på bestämda platser på bestämda tider, alltså är frivilliga föreläsningar perfekta. Nu undrar jag dock hur många obligatoriska seminarier/föreläsningar/laborationer det är egentligen? Händer det grejer varje dag, varje vecka? Vad händer om man missar ett sådant moment?

Sedan det här med hur mycket tid man "måste" lägga ner på plugget. Jag är en person som har oförskämt lätt för mig i skolan. (Exempel: hade inte ork att faktiskt sitta ner och plugga mer än 3 timmar inför slutprovet i Fysik 2. Fick ett vackert A ändå, kursinnehållet hade fastnat på vägen). Jag förväntar mig att jag ska kunna ha ett liv utanför skolan utan problem, alltså att man inte ska behöva ha dåligt samvete för att man inte pluggat på några dagar därför att man tyckte en spontan skidhelg var mer intressant. Inte dagen före tenta såklart, men du kanske förstår vad jag menar. Jag litar på att jag ska kunna ta igen det genom att plugga mer dagen jag ha lust, eller tror du jag överskattar min förmåga då?

Inser ju nu att det låter som att jag är totalt ointresserad och bara vill glida igenom så lätt som möjligt haha, men det är absolut inte det jag menar. Söker mer ett utvecklat svar på frågan hur stora möjligheter det finns att "styra" sin utbildning/inlärning själv genom att välja vilka föreläsningar man vill gå på samt när och hur man pluggar?

Hoppas jag inte skrivit alldeles för svamligt även om klockan råkar vara mitt i natten. Tack på förhand och ha det fint!

/Mvh Anna, som har lite svårt för att "plugga lite varje dag" :)

Svar: Hej Anna! Vad roligt att höra från en annan gammal engelskaklassare! Så spännande att du också är sugen på att bli läkare! Jag ska försöka svara på dina frågor. Antalet obligatoriska moment skiljer sig stort från kurs till kurs, men oftast är det inte så mycket obligatoriskt. Det varierar, men kanske allt från en gång i månaden till en gång var annan vecka. Dock skulle jag rekommendera att gå på föreläsningarna eftersom de är mycket bra och begränsar den information man ska lära sig, men man kan klara sig ändå på andras anteckningar och så (man kan ladda ner från nätet). Man kan styra sin utbildning genom att det är så få obligatoriska moment, så vissa går sällan på föreläsningar, även om majoriteten gör det. Att gå på föreläsningar är ett bra sätt att få en överblick över ämnet du ska lära dig, och om du är lättlärd kommer en stor del av informationen att fästa sig redan då, vilket förenklar när du ska plugga in det själv. Det är inte alls så långa dagar som på gymnasiet, utan vanligen är det kanske 3h om dagen (lite mer första terminen dock). Sedan kan du styra ditt plugg totalt själv. Du kan sitta hemma/på biblioteket/i skolan, och du kan plugga som du vill: läsa dina anteckningar/andras anteckningar/läroböcker/på nätet, svara på instuderingsfrågor, rita bilder, göra sammanfattningar, göra flashcards - allt möjligt! Det är mycket självstudier, vilket ger mycket eget ansvar.
Om du har så lätt för att lära dig saker så tror jag absolut inte att läkarprogrammet blir problematiskt! Ibland utmanar läkarprogrammet rejält, men jag tror att du kommer fixa det fint! :D Stort lycka till, Anna!
Viktoria

2016-03-30 @ 00:13:07


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0