Praktikdag på vårdcentral med nya upptäckter!

 
Anatomiplugget fick sig en paus igår när jag var på praktik på vårdcentral igen! Det var riktigt kul den här gången! Jag fick delta i helt annorlunda patientbesök än jag tidigare upplevt, vilket verkligen var intressant att se. Bland annat fick jag följa med en hudläkare och få en liten insyn i specialiteten dermatologi, vilket jag gillade starkt! Det här är det som har intresserat mig mest hittills förutom barn och kardiologi. Jag gillade hur man såg exakt vad problemet var i form av någon sorts hudförändring, och läkarens uppgift i det hela var att observera struktur och form, ta anamnes (intervjua patienten) och lista ut vad det var för förändring och hur man skulle behandla den. Väldigt konkret och handfast - exakt i min smak! 
 
En rolig utveckling som jag lade märke till var att det nu går mycket bättre att leda ett patientsamtal jämfört med för ett år sedan, när jag var gröning på läkarprogrammet. Då kände jag mig nervös, fumlig och dum när jag inte visste vad jag skulle ställa för frågor och inte vad jag skulle svara på patienternas frågor. Nu har jag lugnat ner mig lite och skäms inte för att säga att "det har vi inte lärt oss än", och vågar ta mig tid på att fundera ut nya frågor, skriva ner tankar och försöka få ut det väsentliga i samtalet. Det gick riktigt bra igår, och hela upplevelsen motiverade mig på nytt - precis som dessa enstaka praktikdagarna ska göra! 

Comments

rememberthiis.blogg.se

Spännande :)

Svar: Ja men eller hur!
Viktoria

2016-03-02 @ 10:18:11
URL: http://rememberthiis.blogg.se/

Emma

Vad kul att du känner dig säkrare! :)

Svar: Tack! :D Instämmer!
Viktoria

2016-03-02 @ 16:24:00
URL: http://punkten.nu

Sanya

Åh vad roligt med praktik! Längtar med lite skräckblandad förtjusning till hösten då jag kommer gå ut på praktik :)

Svar: Vad kul! Visst är det skräckblandad förtjusning, haha! Lycka till!
Viktoria

2016-03-02 @ 20:16:29
URL: http://sanyasofi.blogg.se

Sara

Praktik är kärlek! :D Och på tal om konkreta och handfasta specialiteter fick vi ta del av en intressant studie om hur överläkare och studenter uppfattar olika specialiteters status. Alla som inbegrep problem över naveln, som drabbade yngre patienter (huvudsakligen män), som var lättåtgärdade, enkla att förstå och actionpackade klassades som högstatus (neurokirurgi = coolaste), och omvänt var invecklade/multifaktoriella/kvinnligt dominerade/långsamt åtgärdade etc. lågstatus (dermatologi hamnade tyvärr långt ner pga att det inte är så actionfyllt och samkör med STDs). Har du funderat något kring detta? Vore kul att höra dina tankar! :)

Svar: Det lät verkligen intressant, Sara! Visst har vi också diskuterat spännande/"tråkiga" specialitéer, där kirurgi oftast anses vara det häftigaste eftersom man där verkligen måste vara på tårna och ta rätt beslut på kort tid och där konsekvenserna kan bli förödande om man inte gör det - speciellt neurokirurgi så klart. Den enorma pressen både skrämmer och inspirerar människor. Jag tror lockelsen för de som är intresserade av kirurgi är chansen av att bli en riktig hjälte. Vissa av oss är lite mer tillbakadragna, och föredrar lite lugnare specialiteter där man fortfarande har mycket ansvar, men har möjlighet att noga tänka genom saker innan man åtgärdar dem. Man får förmodligen inte får lika mycket ära, men ändå gör gott på sikt och det räcker för vissa av oss. Som du märker är jag inte riktigt inne på kirurgispåret, haha. Bland de "tråkigare" och mindre actionfyllda specialiteterna har vi diskuterat psykiatri och geriatrik främst. Men nu pratar jag som att jag känner till alla specialiteter, men det gör jag verkligen inte, utan jag bara pratar utifrån mina egna föreställningar, haha. Jag har ingen aning om geriatrik verkligen är jättespännande när man sätter sig in i det, eller om vissa former av kirurgi är supertråkiga! Framtiden får berätta! ;) Tack för jätteintressant kommentar!
Viktoria

2016-03-04 @ 08:29:25

T-Bro

Oftalmologi (ögonläkare) ligger kanske inte så högt upp på allas listor över "högstatusspecialitet" heller... Men när man hör lite om det är det ändå intressantare än vad man trodde, i alla fall tycker jag som trott att det måste vara otroligt tråkigt det ;).

Jag gillar bakgrunden i fotot, snygg tavla! :)

Svar: Vad spännande! Jag tror absolut att det finns många olika specialiteter som man tror omöjligtvis skulle vara intressanta, men som visar sig vara riktigt spännande ändå. Jag hoppas att man kommer kunna prova på så många som möjligt! Tack så mycket! :)
Viktoria

2016-03-30 @ 23:14:04


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0