Praktik på förlossningen!

 
Igår såg jag nytt liv födas. Det. Var. Häftigt. Jag fick den här terminen en extra praktikdag och det tog inte lång tid innan jag bestämde mig för att se om jag kunde få vara på förlossningen. Det var en spännande upplevelse! Under dagen bevittnade jag två kejsarsnitt och en hel del inskrivningar för kejsarsnitt som inkluderade ultraljud och samtal med blivande föräldrar. 
 
Blandningningen av lycka och förväntansfullhet hängde i luften under föräldrasamtalen, något som verkade härstamma från den enorma utbuktningen från kvinnornas magar. Med bara en eller två dagar kvar på deras graviditeter verkade alla redo att bli föräldrar - de flesta ville få ut bebisen så fort som möjligt, och det förstår jag, för det såg inte lätt ut att vara ovanligt framtung! En kvinna lämnade undersökningsrummet med orden de smånervösa, men glada orden: "Jaha, då förändras våra liv för evigt imorgon då!", vilket slog mig att det verkligen var sant. Skaffa barn ÄR stort. 
 
Kejsarsnitten var häftiga att se, även om jag blev lite svimfärdig första gången och fick gå ut. Men inte innan jag såg bebisen ploppa ut kvickt ur magen och fångades upp, torkades och visades för de nyblivna föräldrarna. Det lilla gråtande knytet var skrynkligt och blodigt - men så himla sött! Just när jag stod där insåg jag exakt vad jag såg - ett nytt liv födas - och blev nästan tårögd. Under andra kejsarsnittet var jag mer inställd på exakt vad som skulle hända (ni vet, blod och skalpeller och sådant) och behövde inte gå ut, utan kunde stå och titta på medan läkaren sydde ihop magen utan problem. Fast jag kunde inte låta bli att vända blicken mot den nyfödda bebisen väldigt ofta! 

Comments

Pia

Måste varit helt otroligt! :)

Svar: Det var så häftigt!!
Viktoria

2016-05-17 @ 15:44:03
URL: http://hornstull.nu

Jessica Högberg

Wow, underbar upplevelse måste det ha varit!

Svar: Ja det var det verkligen!
Viktoria

2016-05-17 @ 18:44:59
URL: http://lchftrollet.blogg.se/

Ingrid

Att jobba på förlossningen var bland det roligaste jag har gjort

Svar: Det förstår jag verkligen!!! Det hade varit så häftigt att jobba där!
Viktoria

2016-05-17 @ 19:32:17

Linnea

Att läsa dina inlägg generar alltid i en boost av grym inspiration för framtiden, glädje och positiv energi! Att kika in på din blogg är med andra ord som rena lyckopillret när pluggandet går trögt. Tack för det!! Fortsätt med det du gör, du är underbar tjejen! :)

Svar: Åh, vilka fina ord från dig Linnea!! Tack så jättemycket, vad glad jag blir! :D
Viktoria

2016-05-17 @ 22:32:10

Emmelie - ssk student och mamma till två.

WOW vad häftigt! Jag har ju en dröm att bli barnmorska och jobba på förlossningen och har alltid varit farsinerad över födslar, hade så gärna velat ha praktik på ett sådant ställe.

Svar: Jag förstår dig verkligen - det där är något att gå efter om du gillar det! :D
Viktoria

2016-05-18 @ 06:33:39
URL: http://www.emmgus.blogg.se

Emmelie - ssk student och mamma till två.

WOW. Är avis, min dröm ju!

Svar: Häftigt!
Viktoria

2016-05-18 @ 06:34:11
URL: http://www.emmgus.blogg.se

fgodling.blogg.se

Åh så himla kul att läsa! Jag pluggar till sjuksköterska och i höst ska vi ha massa praktik, bland annat på BB, BVC och MVC och allt sånt där spännande. Oj vad jag ser fram emot det!

Svar: De där är mina favoritställen att praktisera på! :D Hoppas att du får det toppen!
Viktoria

2016-05-18 @ 16:02:59
URL: http://fgodling.blogg.se/

lovisa

alltså WOW. jag kom ihåg när det slog mig vad ett kejsarsnitt faktiskt var. jag hade liksom från början (alltså när jag var kanske var 16) en tanke på att det var en enklare utväg på något vis. att slippa föda. smidigt för någon (läs: mig) med typ noll höfter och förlossningsskräck. vet att jag som kanske 19-åring diskuterade detta med någon och hen sa "fast kejsarsnitt är ju som en stor magoperation". kort efter det råkade jag blippa förbi något teveprogram med förlossningar och den bilden jag fick se där är nog fast i min näthinna förevigt. en stor mage med ett uppskuret jack i. ett barnhuvud som sticker upp. BARA huvudet, halsen och nedåt är kvar i magen så allt man ser är ett snitt och huvudet som sticker upp ifrån det. där och då insåg jag att det kanske är en idé att arbeta på min förlossningsskräck ändå...

Svar: Jag tror att jag den här praktikdagen insåg exakt vad du insåg vid detta tillfälle. Det ÄR en stor magoperation med blod och allt annat som tillhör! Jag hade inte haft någon större åsikt om födelsesätt innan, men nu tror jag att det vanliga sättet är att föredra... Förmodligen fram tills jag är på någon annan praktik och ser det vanliga sättet och fasar för det istället, haha!
Viktoria

2016-05-19 @ 00:27:26
URL: http://polichinelle.se

:)

Hej Viktoria!! Jag tycker det är så himla spännande att få följa med på din blogg, är själv inne på att plugga till läkare så jag tycker det är så roligt att läsa om hur det är att vara läkarstudent. Jag undrar om man får följa dig på snapchat? :D Hahah kanske konstig fråga men det hade varit roligt

Svar: Hejsan! Tack så jättemycket, vad glad jag blir att du gillar vad jag skriver! Jag förstår precis din fråga, men tyvärr så har jag en privat snapchat, men om det någonsin ändrar sig så lägger jag upp det på bloggen! Tack för att du frågade ändå :D
Viktoria

2016-05-22 @ 10:43:40


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0