Året 2013 i snabbrepris

Januari. Jag fullkomligt kokade av träningsglädje och skrev många motiverande blogginlägg. Gymnasiets sista terminen inleddes. Min nittonde födelsedag firade jag med att göra slutprov i Biologi B och bjuda hem klasskompisarna. Snön var vacker så den fotade jag! 
 
 
Februari. En dagstripp till Åmåls Skicenter stillade mitt behov efter slalomåkning. Halv åtta hos mig-middagarna med tretton av mina klasskompisar startade med dunder och brak. Annars, när jag inte pluggade, hittade jag på roliga saker med kompisarna, som att åka skridskor och fota i snön. 
 
 
Mars. När solen började titta fram blev jag glad, och så blev det påsk. Jag hade en del skolarbete, men hittade massor av tid för att motionera och göra massor av olika sorters gröt: overnight oatmel, bulle-gröt, chokladbollsgröt, ugnsbakad gröt, olika toppings ... 
 
 
April. Fortsättningsvis handlade hälften av alla mina blogginlägg om mat eller träning. Jag gjorde högskoleprovet för första gången (puh!), gick på Halv åtta hos mig-middagar och tyckte om att klä mig i kjol eller klänning. 
 
 
Maj. En händelserik, glad månad. Tillsammans med mina tre bästa vänner spenderade jag en weekend Stockholm där solen gassade, körsbärsträden i Kungsträdgården blommade magiskt och vi gick på en grym One Direction-konsert. Jag gjorde en fransktemad Halv åtta hos mig-middag åt mina klasskompisar. Den sista maj fick jag klä upp mig som aldrig förr och gick på en vacker bal! 
 
 
Juni. Det här var bara en tid då jag var alldeles lycklig. Att ta studenten var en obeskrivligt fantastisk känsla och dagen var party från morgon till kväll. Sedan levde jag sommarlivet genom att göra roliga saker som att åka till Liseberg, grilla och umgås med de jag gillar bäst! 
 
 
Juli. En strålande sommarmånad. Jag hade avskedsträff med mina närmaste vänner och den 5 juli var det start för min au pair-resa! Jag åkte till den vackra ön Korsika tillsammans med min värdfamilj och levde solsemesterliv för första gången - grymt! Efter tre veckor åkte vi hem och jag fick börja upptäcka Paris! 
 
 
Augusti. Let the exploring begin! Jag bekantade mig med alla Paris turistattraktioner som Sacré-Coeur, Eiffeltornet, Notre Dame och Triumfbågen. Två besök från därhemma: först min syster och min pappa och sedan min härliga kompis Malin. Dessutom fick jag min första vän - amerikanska au pairen Amy som jag provade macaroner med för första gången! 
 
 
September. Det var stekhett ända in i den här månaden och jag njöt av att vara alldeles solbränd och av att gå i somriga ballerinaskor. Runt den här tiden anlände de flesta au pairer, så jag var på många fikaträffar och en och annan picknick. Dessutom började skolan, vilket var super eftersom min franska har förbättrats enormt på grund av den! 
 
 
Oktober. Jag startade med härliga lektioner i ballroom dancing. Annars under dagarna var det mest jobb, skola och utflykter med mina vänner. Det började mörkna så smått, och när jag gick till jobbet på morgonen fanns ibland ett fint rosa sken. Ett roligt event jag var på var La Nuit Blanche (Den Vita Natten) när det finns en massa aktiviteter runt om i Paris - på natten! Det var fullt med folk, jag gick runt med en grupp härliga tjejer, hittade en ballong, såg fyrverkerier, köpte dyraste godiset någonsin och hade urkul! 
 
 
November. Min vän Emelie Guldlock var på besök en vecka under Halloween och vi hittade på massor av roligheter! Runt den här tiden började Paris julpyntas, till min stora förtjusning. Jag åkte skridskor, bakade med Diana och gjorde allt jag kunde för att locka fram julkänslorna. 
 
 
December. Julmånaden! Jag bakade pepparkakor, gick på julmarknader, hade Luciatåg för värdfamiljen, kollade in Paris julprydnader och var på ett juligt, härligt, fantastiskt Disneyland Paris! (I princip alltihop tillsammans med fina Diana). Jag blev överraskad på flygplatsen av mina bästa vänner när jag åkte hem för att fira jul och spenderade en härlig vecka i det osnöiga Sverige. Detta året avslutas ikväll med nyårsfirande i Paris! 

Paris levererar!


Igår hade jag min sista lediga dag på julledigheten. Den spenderade jag med att prioritera me, myself and I. En lugn morgon, datortid och en workout. Sedan var det så fint väder att jag var tvungen att ge mig iväg på en promenad innan solen gick ner. 


Det började luta mot skymning när jag passerade förbi bekanta, fina butiker i 16:e arrondissementet. 


Jag ringde hem och småpratade medan jag strosade omkring på olika gator - vissa bekanta och vissa jag aldrig gått på förut. Här är en liten "selfie" vid Eiffeltornet, haha. ("Selfie" har lagts till i Svenska Akademins Ordbok nyligen ... Haha, ganska knäppt, enligt mig).


Att hamna vid La Tour Eiffel är nästan oundvikligt på mina promenader ... 


BAM, så blev det mörkt! Slumpen förde mig till Champs-Élysées, som jag tyckte var rätt fint med sina underliga ringar här och var. Men min favorit var de små lamporna som hängde på vissa träd och blinkade så att det såg ut som att det regnade glitter. 

Hur kommer det sig att jag efter 6 månader fortfarande inte kan undvika att leka turist i sådana här tillfällen ...? Jag är inte någon äkta parisiare än i alla fall! 
 

Det stora parisehjulet och obelisken på Concorde, sett från Champs-Élysées. 
 
Jag försökte fånga de fina, blinkande ljusen på parisehjulet på foto. Det är självklart mycket finare i verkligheten. När man står och tittar på det själv känns det mycket större och mäktigare dessutom. 
 
Jag fick syn på den vackert julpyntade gatan Rue Royale och bestämde mig för att ta mig en titt. Kyrkan Eglise de la Madeleine i bakgrunden skiftade i olika färger och gav stämning åt hela gatan. 
 
Jag hittade ett Ladurée där också - alltid kul att beundra. 
 
Det blev en lång, men mysig promenad på tu man hand med min kamera. Det kändes som i början av min au pair-tid när jag precis anlänt till Paris och inte hade några kompisar än (låter hemskt, men var sant!). Då tog jag ofta långa promenader med kameran. Idag var jag ute två och en halv timme, men kände mig inte ensam. När jag kom hem var jag på alldeles gott humör efter att ha bevittnat först ett strålande fint väder och sedan stämningsfulla juldekorationer. Paris levererar! 

Class Reunion Christmas PartyJag måste ju berätta om den härliga julfesten som jag var på två dagar före julafton! Min andra kväll i Sverige tog jag mig an ett helt gäng av gamla goingar från min gymnasieklass när vi hade julparty/återträff! De flesta hade jag inte träffat sedan vår student i juni, så det var riktigt kul att höra vad alla höll på med nu för tiden och vad deras framtida planer var, med alla studier, jobb och utlandsresor! 


Vi hade knytkalas och fixade till ett riktigt nice julbord! Tillsammans med de fina dekorationerna som fanns i lokalen vi hyrde, så fick vi riktig stämning där inne! 


Min fina vän Emelie, som var och hälsade på mig i Paris nu i höst, hade fixat en massa lekar så vi fick inte sitta lugna och smälta maten minsann - precis som jag gillar det! 
 
Här är hela, härliga gänget (minus mig för jag tar bilden)! 
 
Irina hade varit riktigt ambitiös och gjort supergoda pepparkakor som hon hade dekorerat så snyggt! Alla fick varsin med namnet på, och dessutom hade hon målat fina saker som tomten, julklockor ... och Gangnam Style-Psy som tomten, haha! 
 
 Slutligen hade vi en spännande omgång av julklappsleken! I slutet kämpade jag och två andra tjejer som en mysig filt och gissa vem som kammade hem den ... Jag, moahaha! Det var jättekul att träffa dem igen och jag ser fram emot nästa återträff när jag har kommit hem! 

Missade nästan flyget, men nu är jag tillbaka!

 
En vecka är elakt kort för ett hembesök. Jag stornjöt av min semestervecka, återförenad med min familj, tillbaka bland mina kompisar som känner mig så väl. Men det var jobbigt att åka därifrån. Igår var en kämpig dag med massor av resande och kånkande på tunga väskor alldeles ensam. Jag förnekar inte att vid ett tillfälle råkade jag köra över en tjejs fot med min 21 kg tunga resväska ... (Okej, jag småskrattar nu. Det är lite roligt så här i efterhand). 
 
Situationen blev lite panikartad på Landvetter när jag nästan missade flyget. Jag satt på gate 16B och väntade, precis som det stod på mitt boarding pass och som jag sett tidigare på en skärm när jag passerat genom säkerhetskontrollen. Tiden närmade sig boarding, men på gate 16B stod det fortfarande att nästa flyg som skulle gå därifrån skulle till Innsbruck. Jag trodde att de skulle ändra, men när det var två minuter till "last call" för mitt flyg blev jag lite orolig och bestämde jag mig för att gå och kolla på en avgångsskärm ... Där stod det att flyget till Paris CDG skulle gå från gate 18D och att det var boarding NU! 
 
Jag skyndade tillbaka till gate 16B där det satt två tjejer som jag visste skulle med mitt flyg och sa till dem att gaten var ändrad. Vi skyndade oss till den nya gaten och som tur var så var det fortfarande kö för att gå ombord. Situationen var ju dock farlig - vi hade kunnat missa flyget eftersom de inte ropade ut i högtalarna att gaten var flyttad! Jag undrar om det var några som faktiskt missade planet på grund av detta ... 
 
Fönstret hade några små droppar på sig när vi var nere på marken, och efter någon timme uppe i luften såg jag att de hade fryst! Flying still amazes me every time! 
 
Totalt blev det 1,5 timmars bilfärd, 2 timmars flyg och 2 timmars buss-, tåg- och metroresande. Därimellan en eller två timmars vänttid också. Jag hade den nya CD:n Midnight Memories av One Direction på repeat i mina hörlurar i princip hela tiden, annars sysselsatte jag mig med att skriva dagbok, läsa en fransk damtidning och min nya bok Nära hem av Alice Munro. När jag slutligen svängde in på min kära gata, på sena eftermiddagen, och fick se dörrarna till mitt lägenhetshus tänkte jag: "Ah ... Äntligen hemma! Mitt andra hemma!" 
 
Let's go, ett halvår till i La France! 

"Ska vi ses över en fika?" x 3

 
Julen är över för min del och idag sätter jag mig på planet tillbaka till Frankrike. Jag har ändå njutit av den här svenska veckan. Igår var det sista kompisfikan. Jag hade tre vänner kvar att träffa, så jag hade bokat in en fika i timmen på förmiddagen, haha! Klockan 10 Katarina, klockan 11 Emma och klockan 12 Linda. Som tur var så kände de allihop varandra lite smått så vi bara fyllde på fikabordet. Det var speciellt kul att träffa min vän Katarina, som också är au pair i Frankrike, så vi utbytte erfarenheter och minnen ... på franska! (Blickarna från vissa personer runt omkring var precis lika förvirrade som vi önskat innan!) 
 
Maintenant: Au revoir la Suède et ah ... Bonjour encore une fois, la France! 
Nu: Hej då Sverige och ah ... Hej igen, Frankrike! 

Dansskor - check!

 
Kolla, jag har fixat dansskor till mina franska lektioner i ballroom dancing! Jag är den ENDA där som har dansat i ballerinaskor och inte i klackskor ... men nu ska det bli ändring på det! Hur jag fixade skorna är en lite lustig historia. Det är nämligen så att min mormor och jag har samma skostorlek, och det visar sig att hon minsann har varit en riktigt fancy tjej i sina dagar, så hon har en massa klackskor hemma hos sig som hon inte använder längre.
 
Därför frågade hon om jag ville prova hennes skor när jag berättade att jag inte hade några till dansen! Grymmaste mormorn! Det ville jag ju självklart! Jag provade massor av skor hos henne på julaftons kväll och fastnade speciellt för två par som jag ska ta med mig till Paris. Redan ingådda och med en massa historia i sig. Perfekt! 

Dagar i lilla landet Lagom

Min syster och jag ♥
 
Alltså, du kan inte ana vad den här veckan har gått fort! Det känns som att jag steg av flygplanet på Landvetter igår! De första två dagarna var det lite ovant att vara hemma, att höra och prata svenska konstant och att vara med min familj igen. PANG, tredje dagen kändes allt PRECIS som vanligt igen. Sex månader i Frankrike har inte en chans att tävla mot tjugo år i Sverige, haha. 
 
Jag njuter av mina Sverige-dagar och försöker umgås så mycket som möjligt med de jag har närmast. Jag kramar min syster och min mamma så mycket det bara går. Jag har träffat två av mina bästa vänner, Malin och Magda, för både tjejkväll och shoppingdag. Jag har varit på härlig julfest/återträff med klasskompisarna. Imorgon ska jag träffa ytterligare tre kompisar för lite "catching up". 
 
Det är så mysigt här att jag inte ens längtar speciellt mycket tillbaka till Paris. Jag tror att anledningen till detta är för att jag VET att jag kommer åka tillbaka i vilket fall. Jag kommer sakna mina närmsta ännu mer när jag åker tillbaka den här gången, för att nu vet jag hur det känns att sakna dem. Det positiva är ju att jag också vet att det är värt det, så jag kan inte vara annat än nöjd med situationen. Även om jag inte saknar Paris för tillfället så saknar jag faktiskt min värdfamilj - speciellt de två härliga, vilda småkillarna! De kommer få massor av kramar och bisous när jag kommer tillbaka! 

La veillée de Noël (Julafton)God jul på dig! Jag har spenderat en fin julafton tillsammans med familjen, mycket traditionell, och med tanke på att jag snart åker härifrån har jag uppskattat närvaron av mina närmsta lite extra mycket. En klassisk start på dagen var öppnandet av några morgonjulklappar och sedan iordningsfixande följt av de klassiska julbilderna framför granen! Själv klädde jag mig i min nya, Parisköpta klänning! 

 
Jag och min syster kollade på en Disneyfilm, som vi gör varje år - och likt förra julen såg vi på Trassel igen, haha! Sedan trotsade vi regnvädret och åkte till mormor för att se på Kalle Anka där! 
 


Det är inte riktig jul
om man inte äter lite för mycket julmat. Jag lyckades i år igen, woho! Efteråt letade vi lite i mormors källare efter några gamla sagoböcker som hon läste för oss när vi var små, för att jag ville visa en historia för Veronika som jag gissade att hon inte mindes. Så innan julklappsöppningen satt jag och läste en stund för henne! 

Sedan hittade vi några säckar med julklappar som tomten hade varit och lämnat! Veronika hade minsann varit snäll i år! Uppenbarligen jag också, eftersom även jag fick massa fina saker! 

 
I slutet av kvällen öppnade vi en chokladask med Paristema som mormor fått av en vän eftersom vännen visste att jag skulle vara hemma över jul. Omtänksamt! Den asken finns att köpa i Paris också, förresten. Jag har alltid varit nyfiken på att prova, eftersom jag ääälskar Lindt! 
 
Slutligen var jag och Veronika lite busiga och filmade material till en liten julfilm som vi ska klippa ihop snart. Det var riktigt kul, för vår humor är grym! 
 
 
Så nu vill jag bara återigen önska er alla en riktigt god jul ... och ett himla gott nytt år! 

Jul- och födelsedagskalas

 
När jag kom hem i fredags, till mitt lilla hus på landet, så kändes det smått ovant, men ändå så otroligt familjärt. Jag kan hitta runt i det huset med ögonen förbundna, så efter den första chocken har jag fallit in i gamla vanor lätt. Det var så himla fint julpyntat och stämningsfullt. Det passade bra ihop med julfirandet som vi hade med släkten en timme senare!
 
 
Även var det kombinerat födelsedagskalas för mig, eftersom jag kommer att fylla 20 år i januari när jag har åkt tillbaka till Frankrike. Det var mysigt att blåsa ut ljus! Jag har fått en förnyad uppskattning över att blåsa ut ljus, eftersom barnen i Paris älskar att göra det! Nu fick jag blåsa ut mina egna 20-årsljus! Jag tycker det ska bli jättekul att fylla 20 år och komma ur tonåren. Många vuxna säger att den bästa åldern i deras liv var när de var runt 20-25 år - och det är ju precis där jag ska inträda nu! (Tja, om några veckor!) 

Överraskning på flygplatsen

 
I fredags var det verkligen en helgalen dag! Jag hade sett fram emot den länge eftersom den skulle bli så knäpp: vakna i Paris, flyga hem till Sverige och ha jul- och födelsedagskalas med släkten på kvällen. Men roligheterna slutade inte ens där! Vänta bara! 

 
På morgonen sa jag hejdå till min värdmamma och barnen, med bisous och kramar. Det var så lustigt, för jag hade sagt till Valentin att jag skulle åka på fredagen så att han dagen innan skulle ge mig en stor kram eftersom vi inte skulle ses på ett tag. Sedan ändrades planera så att jag skulle träffa dem på fredagen i alla fall, så när jag kom dit på fredagsmorgonen så sa Valentin: "Hej Viktoria! Är du redan tillbaka från Sverige?". Haha, sött! 
 
Jag lämnade av Adrien hos hans dagmamma och senare skjutsade min snälla värdpappa mig till flygplatsen Charles de Gaulles och hjälpte mig med att checka in väskor och liknande. Tack och lov för det! Två timmar spenderade jag på flygplatsen med äta lussebullar, läsa tidningar, gå runt med fjärilar i magen och dubbel- och trippelkontrollera att jag hade allt jag behövde och visste vart jag skulle gå. 
 
 
Väl på flygplanet kände jag mig lugn och njöt av flygstarten enormt, som varje gång! Jag hade sådan tur att jag inte hade någon i sätet bredvid, utan kunde breda ut mig. Jag pratade franska med stewarden, fortsatte att läsa mina franska tidningar och lyssnade på musik. 
 


Det var vackert att se ut genom fönstret, men en stund var det bara så himla otroligt. Vi flög precis ovanför molnen när solen började gå ner så att alla de fluffiga, vita molnen färgades delvis rosa. Flygplanet sjönk i höjd och sedan gjorde vi en sväng så att jag såg solnedgången perfekt genom mitt fönster. Wow. Jag hade så gärna velat fota, men alla elektroniska apparater var tvungna att vara av ... 
 
 
Vi passagerare önskades en mycket god jul och när jag gick av hade jag ett stort leende på läpparna. På väggen stod det skrivet så fint "Bohuslän", vilket gjorde mig glad i hjärtat. Sedan när jag gick längre fram stod det "Kaffe och smörgås" på en vägg och jag tänkte: "Jag förstår vad det står!!!". Likadant när jag gick förbi en grupp kvinnor som jobbade på flygplatsen och stod och småpratade. "Hehe, jag förstår vad ni säger ..." 
 
 
Bagaget kom fort, så jag tog med det och gick iväg för att möta upp pappa som skulle hämta mig på Landvetter. Jag hade mobilen i handen och höll precis på att slå på den när jag hör ett "Hej", som inte alls lät maskulint. Förvirrat kollade jag upp omkring och fick se min syster! Jag blev så förvånad att jag bara kunde klämma fram ett förvånat "Hej". Det var en jättekul överraskning! Vi kramades och tog lite egobilder och började gå mot utgången. Jag frågade om hon hade kört dit själv och hon sa "Ja, hehe ..." 
 


Plötsligt kommer det någon och kastar sig över mig i en kram. Jag lutar mig bakåt för att chockat kolla vem denna galningen är. Min kompis Magda ler stort mot mig och jag bara stirrar på henne oförstående i några sekunder tills jag inser vem det är och vad som händer - varpå jag säger "HEJ!!" och självklart kastar mig tillbaka i en stor kram! Långsamt börjar kugghjulen snurra i huvudet igen och när vi slutar kramas kollar jag mig omkring efter den fjärde musketören i vårt kompisgäng - jajamän, där kommer Malin också och så blir det en härlig kram med henne också! När jag släpper henne och kollar runt på min syster Veronika, Magda och Malin och förstår att de kommit alla tre och överraskat mig på flygplatsen så skrattar jag och nästan gråter och säger "HEJ!! GRUPPKRAM!!" 

 
Jag märkte knappt att folk runtomkring oss kollade, jag var för upptagen av mina bästa vänner!! Eftersom jag känner dem väl så frågade jag hur länge de hade planerat det här (vi älskar att göra sånt för varandra!) och de kastade sig in i berättelser om alla idéer de haft för att överraska mig där. Åh, vad jag hade saknat de galningarna!! Sedan blev det fotografering och ännu fler gruppkramar! 
 
Jag och min syster ♥
 
Hela färden hem igen var det jag som körde (första gången på 5,5 månader!) och pratade med tokstollarna. Det var verkligen en underbar överraskning! Jag hade ingen aning! 
 
Foton 1-4 av mig och 5,6,7,9 av Malin och 8 av Veronika! 

Min allra finaste julkalender

Nu är jag hemma i Sverige igen!! Wow, vilken hektisk dag det var igår, men så lång och rolig. Jag ska berätta allt om flyget, det fina välkomnandet på flygplatsen och kvällens firanden så fort jag har fixat alla bilder, men tills dess så har jag glömt att berätta om en fin present som jag fick av min syster innan jag kom hem!
 
I början av december sa jag till min familj hemma i Sverige att jag tyckte det var lite tråkigt att jag inte hade någon julkalender. Och så ett tag senare så gick jag in på min systers blogg och såg att hon hade gjort en julkalender till mig!! Hon räknade ner tills jag kom hem med två filmer där jag fick kolla en liten snutt varje dag med saker som hon tänkte att jag skulle sakna från hemma! Verkligen en världsfin present!! Underbar musik, vår gemensamma humor och så fint filmat från vårt hem och vår stad! 
  
MILJONER TACK TILL MIN FINA SYSTER ♥

Sista dagen i Frankrike innan jul

 
Åh, det är så härligt flyg och fläng så här i juletider! Idag använde jag min tid till max genom att åka runt halva Paris och köpa sista minuten-julklappar till nära och kära där hemma. Och en och annan julklänning till mig själv också. Okej, bara en. Nåja, jag är riktigt nöjd med dagens fynd!
 
En lussebullsfika tillsammans med Diana på förmiddagen när vi bytte julklappar var helmys. Sedan när vi sågs på eftermiddagen för att hämta barnen ihop, hade vi kramkalas när det var dags att säga hej då och önskade varandra en massa god jul! (Men inte gott nytt år, för den ska vi ha tillsammans!) 
 
Nu på kvällen har det varit packning för fulla muggar, både inpackning av julklappar och nepackning i min resväska. Julmusik på hög volym och om det är möjligt att springa runt på 10,2 kvadratmeter så har jag lyckats med det ikväll! Jag taggar som en galning till att åka hem och träffa familj och vänner imorgon!! 
 
 En julkula som jag köpte som souvenir på Disneyland: den ligger nedpackad nu! 

Grattis på födelsedagen!

 
Idag har det varit fullt upp, för på eftermiddagen har vi haft födelsedagskalas för fyraåringen Valentin! Lägenheten är jättefin med ballonger överallt och en hel hög med barn har dansat sig galna till Gangnam Style (vilket är det senaste inom musik för dagisbarn i Frankrike), tagit sig an en piñata, haft fiskedamm och letat skatter! 
 
 
Nu är vi allihop ganska trötta, både barnen, jag och värdföräldrarna. Gästerna hade i alla fall roligt och fick med sig hem fina goodiebags med dagens fynd/fångst från lekarna och Valentin har en hel hög med nya leksaker. För min egen del är dagens största prestation att jag listade ut hur man gör en hund av ballonger. Ännu en sak att lägga till på CV:t! 

Skolavslut och underliga decembertider

 
Salut tout le monde! Hej allihopa! (Fast egentligen "Hej hela världen!" om man översätter ordagrannt) 
Idag hade jag min allra sista franskalektion för i år, och det firade vi med knytkalas i klassrummet och julsånger på engelska, tyska och svenska. Jag tog ett solo på en fransk låt också. Det är sant! Jag lärde mig låten Bjällerklang på franska till mitt och Dianas luciatåg förra veckan, så när jag berättade att jag kunde den så fick jag sjunga den för hela klassen. Jag sa ju att jag hade blivit modig! 
 
Dessutom fick elever ett certifikat på att vi har tagit franskalektioner på skolan, med omdöme från läraren (inte betyg dock). Jag blev supernöjd med mitt! Jag tycker att skolan France Langue är jättebra - jag har lärt mig massor! Vilket är bra, eftersom den är dyr som sjutton! 
 
Bjällerklang på franska: 
Vive le vent, vive le vent
Vive le vent d'hiver! 
Qui s'en va, sifflant, soufflant
Dans les grands sapins verts 
Oh! 
Vive le temps, vive le temps
Vive le temps d'hiver!
Boule de neige, et jour de l'an
Et bonne année, grand-mère! 
 
Ordagrannt översatt till svenska: 
Leve vinden, leve vinden
Leve vinterns vind! 
Som drar iväg, visslande, blåsande
I höga gröna granar
Åh! 
Leve tiden, leve tiden
Leve vinterns tid!
Snöboll och nyår
Och gott nytt år, mormor! 
 
 
 
Alltså, det här är den konstigaste december jag har varit med om någonsin tror jag. Det är den 16 dec och när jag gick från skolan idag på eftermiddagen så var det +18°C i solen och +13°C i skuggan! Jag hörde fåglar kvittra och fick nästan vårkänslor, haha! Det är till och med konstigare än när vi hade snö upp till mitten av fönstret en vinter för några år sedan, hemma i Sverige. Jag behöver nog inte oroa mig över torrheten dock, för när jag åker till Sverige på fredag kommer jag i alla fall få en massa blött och kallt! (Håller tummarna för snö och inte regn!) 

Svenskt och franskt och snart är det jul!

 
Solen skiner i Paris och i mitt svenska hjärta idag när jag har varit på fina IKEA! Vad härligt det var! Men idag tänkte jag inte vara långrandig med ploppandet på tangenterna, utan idag kör jag en lite personligare version med en videoblogg om IKEA, nya beteenden som jag snappat upp här i Frankrike, gulliga dialekter med mera. Varning för att jag pratar fort: jag är helt hyperglad denna söndag! 
 
 
 
 
Dagens lunch:  
M-U-M-S!

This French autumn in words & pictures

 
 
Roligaste dagen: Jag har svårt att välja en dag, men jag kan berätta att en av de roligaste nätterna jag har varit med om var när jag var på La Nuit Blanche här i Paris! En natt när det är massor av folk på gatorna eftersom det finns mängder av aktiviteter, musik, fyrverkerier, utställningar, gratis inträde på museum och badhus med mera ... Jag gick runt med kompisar och hittade på allt möjligt kul! (Denna natt är beskriven i det här inlägget)
 
Bästa händelsen: Det måste nog vara första gången jag kände att jag verkligen "connectade" med min äldsta kille, Valentin. Vi hade en lite tuff start i somras, men en kväll den här hösten när jag var barnvakt så ville han ha två godisar efter maten, då jag svarade att det var bara till de barn som sa "Du är snäll" till sina au pairer. Då svarade han "Viktoria, du är min kärlek!" och jag bara smälte. Allt eftersom att hösten har passerat har jag kommit närmare båda killarna och nu när jag kommer så blir de så glada över att se mig! ♥
 
Jag har för första gången ... varit på fransk bio. Fast jag fuskade lite och hoppade över den dubbade versionen, som de flesta fransoser väljer. Istället blev det engelskt tal och fransk text, men det räknas ändå! 
 
 
 
 
Bästa fyndet: Jag måste säga min mörkblå halsduk med lite "Norge-mönster", som jag kallar det - haha! Inhandlad på H&M, så inte superfransk. 
 
Favoritlåten: Mojo - M
 
Det höstigaste fotot jag har tagit: 
 
 
 
Mest nöjd med: Hur mycket jag har växt som person och hur modig jag har blivit. Jag vet inte vad det är som gjort mig så mycker mer självständig än innan - kanske är det att jag bor själv, kanske att jag tar mycket ansvar när det gäller barnen eller helt enkelt för att jag har flyttat till ett annat land! 
 
De tre höstigaste sakerna jag har gjort: suttit inomhus och broderat en julkalender till mina värdbarn, köpt (och haft på mig) mysiga tofflor och lindat in mig i min halsduk under vindiga dagar. 
 
Värt att nämnas: Under den här hösten har jag besökt ganska många utsiktsplatser, och sett Eiffeltornet från flera olika vinklar. Bland annat från Belleville med Diana och från Sacré-Coeur och Triumfbågen med min vän Emelie som var här på besök! 
 
 
 
 
Något jag har lärt mig: Massor av danser! Bland annat har jag lärt mig snuttar ur jive, cha cha, vals, paso doble, salsa, tango med flera. Jag insåg nyligen att jag faktiskttar danslektioner ... på franska. Det är så coolt ...!
 
Mina bästa blogginlägg: Min reflektion över hur beteendet är annorlunda här i inlägget "Artig som en fransos" och när jag bestämde mig en vanlig dag för att njuta av regn i inlägget "Vänner, franskt och överraskningar". 
 
Ett höstigt foto på mig: 
 
 
 
Vad jag tyckte om hösten 2013: Det tog ett tag innan det faktiskt blev höst, enligt mig, eftersom värme, sol och löv hängde kvar länge. Vilket jag njöt stort av. Min vardag startade när både barnen och jag började skolan i september, och jag njöt av att hitta en normalitet i detta (numera inte så främmande) land. Det känns som att under den här hösten har alla ovassa kanter filats till: jag och barnen har funnit varandra, min franska har förbättrats enormt, nya vanor har uppstått och sådant som jag tyckt varit konstigt har långsamt blivit vanligt. Som till exempel att jag numera äter och gillar mycket smakrika ostar och korvar, haha. Jag har bara njutit av tiden och funnit min inre franska Viktoria! 
 
 
 
Det var höstens sammanfattning! Nu har jag gjort dessa årstidssammanfattningar i ett år - åh, vad jag älskar att pyssla och dona med sådana här saker! Efter att ha skrivit denna höstens inlägg satt jag länge och kollade i mitt bloggarkiv. Det är roligt att se hur tiderna förändras ... Här är länkarna till de tidigare, om ni vill ta en titt i backspegeln! 

Luciatåg på svenska / engelska / franska

 
Här kommer en liten hälsning från två tjejer som nyss var tärnor i vårt eget lilla luciatåg för våra två värdfamiljer! Vi gjorde europaversionen: där båda tjejerna är tärnor som har vita byxor och tröjor, rött glitter runt magen och i håret, och som sjunger på svenska, engelska och franska! Barnen och föräldrarna uppskattade vårt lilla "spektakel" som man säger på franska, och vi tyckte det var kul också!
 
Glad Lucia på er alla!

Pepparkakspepp

 
Åh, jag kan nästan känna julen i min hand när det är dags för pepparkaksbak! Igår doftade det så underbart i mina värdföräldrars lägenhet när jag och Diana hade bakat pepparkakor! Det var min fina vän Emelie som gav pepparkaksdegen och några formar till mig när hon var här och hälsade på för ett tag sedan, så henne tackar jag så mycket! Senare när barnen fick se våra vackra verk blev de alldeles till sig, dels på grund av de roliga formerna men också för att de var så himla goda när de väl fick smaka! Självklart, pepparkakor är en succé i alla länder! 
 
Om någon är nyfiken på Diana så kommer en länk till hennes blogg här: daprick.blogg.se

Drömdag på Disneyland Paris - del 2

 
Tillbaka till min härliga dag på Disneyland! Scenariot är som följande: jag och Diana vandrar omkring och är glada över att vara där vi är - men samtidigt iskalla och önskar att vi hade satt på oss 75 extralager ... Nåja, låt oss fokusera på det roliga istället! 

 
Vi begav oss till den andra parken, Walt Disney Studios, som var lite mer fokuserad på filmskapandets värld. Det fanns en massa häftiga rekvisitor och material, men vi hade inte så mycket tid att kolla, utan vi begav oss direkt till en show som skulle börja klockan 16.00.

 
Det var en stuntshow! Vi var tusentals människor i publiken framför en stor yta där bilar och motorcyklar körde i hög fart, hoppade över ramper, sköt med pistoler och gjorde massa olika konster.

 
Dessutom visade de hur man filmar stuntscener och några av filmmakandets hemliga tricks och knep, t.ex. hur man får en bil att se ut som att den kör sig själv: genom att ha en förare på en liten stol fastsatt på utsidan av bilen, på en sida som aldrig visas för kameran. Busigt. 

 
Även lite eld var med i showen, det var häftigt! (När jag efteråt pratade med Diana märkte vi att vi hade fått samma reaktion när pusten från elden slog mot publiken: åh, värme!!! Det var verkligen svinkallt ute hela dagen!)

 
Efter stuntshowen skyndade vi tillbaka till Disneyland-parken för att hinna till den stora paraden (tidigare hade vi varit på en liten julversion), den här gången med alla möjliga karaktärer från Disneyvärlden! Paraden inleddes med Père Noël - jultomten!

Snövit och hennes prins ... Blanche Neige et son prince! 

Rapunzel och Flynn Rider från Trassel, som är en film jag älskar från Disney! 

 
Den var verkligen grym, den här stora paraden! Det var jättekul att få se massor av karaktärer och alla detaljerade paradvagnar! Synd att vi stod lite skymt, längre bak bland allt folk, och att det började mörkna, så det var svårare att få bra bilder. Nåja, jag är rätt nöjd med de foton jag fick till ändå. 

Mörkret hade börjat lägga sig när vi marscherade tillbaka in i parken, och julbelysningarna var ännu finare efter det! 

 
Dessutom hade slottet blivit blått, precis som det klassiska Disneyslottet är i början på alla filmer! Så grymt snyggt! Varje gång jag kollade på det så väntade jag mig att snart se den där halvcirkeln sträcka sig från höger sida, upp över tornet och sluta ner på vänster sida. Att få se det hade varit äkta magi!

 
Jag och Diana satte oss på ett fullpackat café för att ta varsin varm choklad och värma oss lite. Vi lyckades få platser, men knappt efter vi hade druckit upp så såg vi små snöflingor ute (!!!) så vi skyndade oss ut för att se om det var sant. Då var det slut och det visade sig att det inte ens var riktiga när vi frågade en ur personalen. Där blev vi snuvade på våra platser i värmen ... Så istället besökte vi souvenirbutiker där jag fick leka prinsessa.

 
Vid klockan 10 på kvällen var praktiskt taget alla besökare på plats framför sagoslottet, där ljusshowen skulle äga rum! Jag var jättespänd själv!

 
Den var så imponerande! På något sätt var det bilder projekterade mot slottet, samt fontäner och fyrverkerier i bakgrunden, medan musik spelades. En tecknad snögubbe vid namn Olaf ledde oss genom showen och pratade på både engelska och franska.

Magnifique. 

 
Jag tyckte att det var så vackert, och jag var så glad över att få ha varit med om denna fantastiska dag på Disneyland, att jag fällde en glädjetår eller två! Jag kände mig som en 8-årig flicka igen som äntligen fått sin dröm att gå i uppfyllelse.

Här kommer en liten överraskning också! Jag filmade lite av showen och satte igår ihop det till en film! Titta och njut, det gjorde jag! Slutet var underbart, det kändes som att fyrverkerierna spreds över hela himlen! När vi slutligen satte oss på RER-tåget hem var både jag och Diana helt slut. Att slutligen släppa alla glädje- och kylspänningar i kroppen gjorde att jag kände mig helt uttmattad och nästan lite illamående. Dessutom hade både jag och Diana blivit förkylda med hosta och snuva. Dagen efter stannade jag bara hemma hela dagen och återhämtade mig. Men trots allt det där var det absolut värt att åka dit. Disneyland är verkligen helt magiskt!! 

Drömdag på Disneyland Paris - del 1

 
Jag kan knappt förstå det själv, men igår spenderade jag min dag på Disneyland! Jag har alltid velat åka dit, ända sedan jag var en liten prinsess-älskande flicka, och igår fick jag min barndomsdröm uppfylld! Redan klockan 9 på morgonen började upphetsningen när jag steg in genom Disneylands portar!

 
Det var så fantastiskt att vara där i december eftersom att parken var julpyntad. Och WOW, Disneyland kan julpynta! Ståtliga granar, julkulor, girlanger, rosetter och ljusslingor prydde parken från topp till tå. Lite överallt spelades dessutom stämningsfulla julsånger omväxlande med filmmusik.

Gatan kallad Main Street U.S.A. Trop belle - För vacker! 
 
Åh just det! Det var den här lilla filuren som drog med mig på Disneyäventyret: min fina vän Diana! 

 
Det är helt galet vad glad jag blev när jag såg slottet! Törnrosas fina, rosa sagoslott, som stod mitt i parken och var synligt från nästan överallt. Jag var verkligen som ett barn på nytt.
 
 
Både att se slottet utifrån och att besöka det inuti var något av det bästa på hela dagen. Inuti fanns det färgade fönster med scener ur Törnrosa och framför fanns gamla, fina versioner av boken på franska. Törnrosa är en av mina favoritfilmer från Disney. Det var så magiskt.

 
Nere i slottets fängelsehålor fanns en läskig och mycket välgjord drake! Vi gick och besökte den två gånger under dagen eftersom den imponerade på både mig och Diana. Jag lovar, när den lyfte huvudet helt plötsligt och röt så ryckte jag till båda gånger!

Runt om i parken fanns alla möjliga scener från filmerna uppbyggda, t.ex. Pirates of the Caribbean, Kapten Kroks skepp och Peter Pans dödskalleklippa. 
 

Istapp 1 och Istapp 2 på bilden ovan höll uppe humörets trots molnigt väder och en kall dag! 

Vad är väl en bal på slottet ...? (Tja, om det är slottet som tillhör Queen of Hearts från Alice i Underlandet kanske den inte skulle vara så vidare underbar, Diana!) 
 
Inne i Alices labyrint ville drottningen hugga av oss huvudena, men vi lyckades smita genom att dricka drycker och äta svampar som gjorde oss små/stora! 

 
Under dagen såg vi två parader, som båda var så härliga! Den första hade jultema och leddes av Kapten Långben. Vi fixade grymt bra platser, precis framför slottet så massor av mina bilder blev jättebra!

Paret Pigg pussas på paraden. Pihihi. 

 
Det är en helt vidunderlig känsla att veta att jag har tagit denna bild på Musse och Mimmi framför slottet och att jag har sett det här med egna ögon! Det var verkligen en händelse jag aldrig kommer glömma. 
 
Massor av andra härliga disneyfigurer var också med på olika paradvagnar. Det avslutades med tomten på sin släde.
 
Vem bar den bäst ...? Jag får nog säga att Diana vinner skönhetstävlingen, men jag fick i alla fall till det stiliga uttrycket som Galna Hattmakaren har, hihi! 

Eftersom det var en väldigt speciell, fantastisk drömdag för mig så tog jag över 500 bilder - vilket jag idag lyckades radera ner till 300, men jag har ändå så många bilder jag vill visa att de inte får plats i ett inlägg. Så imorgon kommer del 2 av min Disneydag med ännu fler upplevelser - då med bilder från en stuntshow på Walt Disney Studios och dessutom Disneylands julbelysningar och fyrverkerier på kvällen! 
 

Terapipromenad i Paris

 
Denna fredag när jag hade massor av ledig tid på dagen bestämde jag mig för att bara leva livet. Jag packade ner kameran i väskan, ploppade i hörlurarna och tog metron till centrala Paris. Vid Louvren gick jag av och möttes av solsken. Fotografen i mig fick ta över en stund och tillsammans med den härliga musiken i öronen kunde jag släppa allt tänkande en stund och bara njuta av allt.

 
Jag promenerade längs Seinen, stannade då och då för att ta ett kort, sola ansiktet en stund eller betrakta alla fransoser som marscherade omkring med endast sin egen destination i sikte, utan att inse att de befann sig i en alldeles makalös stad.


 
Fötterna fick göra som de ville en stund, och samarbetade med kameran, medan jag bara hängde med. Innan trodde jag att det skulle bli tråkigt att gå runt alldeles själv, men det var så stämningsfullt och härligt. Rena rama terapin.
 


Dessutom fick jag tillbaka lite  av den där upptäckarkänslan som jag hade när jag var ny i Paris, eftersom jag hamnade på ställen där jag aldrig varit förut, och fick se nya vinklar och versioner av byggnader jag kände till! Till exempel tornet i bilden till höger här ovanför var fin sedd från gatan som hette ... 
 
 
... Rue Nicolas Flamel! Var det bara jag som trodde att J.K. Rowling hade hittat på honom när han var med i Harry Potter-böckerna ...? Tydligen var han en fransk skribent och alkemist för en herrans massa år sedan! Efter en mysig promenad med mig själv mötte jag sedan upp Diana för en shoppingtur på gatan Rue de Rivoli! För min egen framtida information och för alla intresserade, så är mina nuvarande favoritaffärer här Jennyfer och Bershka! Ha en bra helg nu, alla fina människor där ute! Själv har jag en massa äventyr inplanerade, hihi ...  

Årstidskaos i mitt huvud

 
Idag skiner solen i ett blåsigt Paris. Medan jag huttrade under min promenad mellan min studio och min värdfamiljs lägenhet kollade jag mig runt omkring för att försöka distrahera mina tankar. Då fick jag syn på en hög gran, med stora, fina julkulor i, som stod utanför en park och så smålog jag lite för mig själv eftersom jag gillar julen. Just då trampade jag i en stor driva med gula löv som sopats åt kanten. Den där höstiga lövdoften slog emot mig. Jag kollade från löven till julgranen och tillbaka och insåg hur knäppt det är att det finns vackra löv på marken samtidigt som en pyntad julgran står intill.
 
När jag tog några steg till fick jag syn på den lilla parken framför mig - som innehåller nyplanterade blommor i rabatten. Blommor, löv och julgran samtidigt. Det känns knäppt för en svensk som jag som är van vid att blommorna är borta för länge sedan och löven har förvandlats till brun gegga vid den här tiden på året. Livet är bra lustigt ibland! 

Svensk julmarknad

 
I söndags besökte jag som sagt julmarknaden som svenska kyrkan i Paris anordnade denna helgen (och även nästa). Det kändes lite ovant att gå omkring i en folksamling och höra svenska här och var, och hela faktumet att det det kändes konstigt gjorde att det var ännu roligare att gå runt och kolla på alla svenska livsmedel, julprydnader och så vidare som påminde om mitt fina hemland! 
 
 
Jag hade god lust att köpa både det ena och det andra av alla mysiga saker, men lyckades hålla i pengarna. Istället gick jag och "Åh":ade och "Ah":ade tillsammans med Diana och hennes pojkvän Ludo. (Fast eftersom han är fransk kunde han ju inte riktigt relatera, haha!) 
 


Inne i kyrkan var det café och ända fram tills jag såg all den svenska fikan som var framdukad hade jag lyckats hålla i mina euro, men sedan brast det! 

 
Köttbullemacka, glögg och julmust ... Mums!! Glöggen luktade och smakade precis som julafton ...! Nu är det bara två veckor kvar tills jag åker hem över jul! 

Swatch och Prada fixar magin i juletiderEfter dagens franskalektion var jag inte på latsidan medan jag hade några timmars ledighet innan jag skulle hämta barnen. Jag och Diana hoppade på metron till Galeries Lafayette, ett megastort och dyrt köpcentrum eftersom vi hört att deras juldekorationer var något speciellt värt att se! Jag som kommer från en liten stad i lilla Sverige har varit så spänd på att få se hur pampigt Paris verkligen kan bli - och jag blev inte besviken!  I år var det Swatch som stod för Galeries Lafayettes dekorationer, så överallt fanns det olika sorters klockor blandat med alla möjliga vintriga och juliga spektakel. Under den stora julgranen i den magnifika salen mitt inne i Galeries Lafayette för kvinnor (det finns flera olika byggnader), fanns det små hus med olika leksaker som rörde sig till musik. Äran att få sitta högst uppe på granen gick till en ståtlig, vit uggla som var gigantisk! 


Så grymt imponerande byggnad förresten. Taket är bara för vackert! 


En utsikt från andra våningen över salen, julgranen och alla dyra märken! 

 
En sak som var riktigt rolig att kolla på var skyltfönstrena utanför Galeries Lafayette. De var också en del av Swatchs uppdrag och vissa var riktigt häftiga med både musik och rekvisita som rörde sig. Jag som älskar klockor var helt fascinerad av vissa fönster! 
 


Medan vi såg solen kika fram över hustopparna vandrade vi vidare till nästa köpcentrum: Printemps. Det ligger precis bredvid och hos dem var det Prada som hade äran att få fixa julstämningen!  

 
Deras skyltfönster var också riktigt fina. Mycket väskor i flera av skyltfönstrena naturligtvis eftersom det var Prada, men min favorit var den ovan. Så stilren och julig. Jag och Diana fastnade också speciellt länge vid en som spelade Disneymusik och såg ut som att det var en massa små björnar som skulle fixa Askungens klänning (tyvärr var det så mycket folk vid det skyltfönstret att jag inte fotade det)
 
 
Granen på Printemps var inte lika uppfinningsrik som den på Galeries Lafayette, men fin ändå. Texten "Joyeuses Fêtes au Printemps by PRADA" var skriven lite överallt, vilket betyder ungefär "Glada [jul] firanden på Printemps av PRADA"
 
Mycket väl genomtänkt utvärdering: Paris äger på att juldekorera!!!

Första advent i Paris

 
Första december, första advent och min hundrafemtionde dag i Paris var riktigt fin! Jag firade in den med att vara ute och dansa med några kompisar natten mellan november och december. Vid tolvslaget blev vi riktigt exalterade, nästan som om det var nyår, haha! På morgonen när jag vaknade skrapade jag min Bingolotto-julkalender som min familj skickat (så himla gulligt!), men tyvärr ingen vinst första dagen. Resten av söndagen bjöd på mysig julmarknad i svenska kyrkan i Paris och senare en massa julklappsshopping! Avslutningsvis tände jag första adventsljuset, drack varm choklad och åt lussebulle. Superbra start på årets bästa månad! 

RSS 2.0