Bonjour Paris #2: Pont Alexandre III

 
Låt oss börja historien där vi slutade: på väg från Eiffeltornet (finns här om du missat det!). På min långa promenad i söndags hade jag alltså precis lämnat det vackra tornet och hade det egentligen i ryggen medan jag promenerade längs floden La Seine, men ibland vände jag mig om och fotade det på avstånd, haha. Som den här härliga bilden med en av de röda turistbussarna som åkte runt non-stop runt alla sevärdheter som jag besökte denna dag. 
 
 
Längs floden fanns massor av "aktiviteter" precis bredvid vattnet. Efter alla turistbåtar såg jag bland annat en skatepark, racketspel som man spelade två personer runt en stång, massor av cyklar och ett och annat café eller restaurang. Själv gick jag däremot på en liten grusväg ovanför vattnet, eftersom jag visste att jag skulle svänga av på en bro, men inte riktigt när. 
 
 
När jag kom fram till bron Pont Alexandre III blev jag alldeles inspirerad av all den vackra arkitekturen (igen, som varje dag här!) och klickade på kameran febrilt. 
 
 
Jag trodde att jag skulle svänga över denna fina bro för att komma till Place de la Concorde, men även om jag var lite osäker så brydde jag mig inte så mycket, för bron var så fin så jag kunde inte passera den även om jag vetat att det inte var rätt väg! Jag ville se och fota allt på den! (Dessutom var jag i världens turistområde med sevärdheter överallt, så jag visste att jag förr eller senare skulle komma till ett ställe där jag kunde hitta mig själv på kartan om jag skulle komma lite vilse.) 
 
 
Ett fint par undrade om jag kunde ta kort på dem med Eiffeltornet i bakgrunden, så jag svarade självklart! Sedan undrade de om jag ville ha ett foto på mig och resultatet blev ju en riktigt härlig bild, både med Eiffeltornet och La Seine i bakgrunden! 
 
 
När jag passerat bron och gått en stund insåg jag att jag hade tagit fel bro ... Woops, haha! Men jag hade ungefärlig koll på var jag var, så jag fortsatte för jag trodde att om jag gick en stund så skulle jag komma till Place de la Concorde förr eller senare. På vägen passerade jag fler av Frankrikes magiska byggnader, som den på bilden ovan, till exempel! 
 
 
Slutligen anlände jag till ett gigantiskt område med denna höga pelare i centrum. Jag hade ingen aning om var jag var och letade efter skyltar. Dock tyckte jag att jag kände igen den där pelaren ... 
 
 
Fantastiskt fina arkitekturer fanns det där, precis som överallt i Paris! (Älskar det!) 
 
 
När jag precis skulle gå över en väg så kollade jag slumpmässigt åt sidan ... och får se vägen Champs-Élysées med Triumfbågen i slutet! Då förstod jag att jag redan var vid Place de la Concorde. Haha, jag hade alltså inte haft någon aning om vad jag letade efter! Jag började bli rätt så trött i fötterna efter nästan två timmar, så jag stannade inte så länge på det stora torget. Från och med nu visste jag i alla fall precis vart jag skulle gå, det var bara att följa maffiga Champs-Élysées, som nästa inlägg från promenaden kommer att handla om! 
 
 

Pusselbitarna i mitt språk

Min innergård, utsikten från mitt fönster i skymningen

Jag sitter och funderar på det franska språket
. Hittills känns det som att det har varit ett stort pussel. Du ser några bitar som har ungefär samma färger, du försöker att sätta ihop dem men bara trycker och trycker utan att något händer. Ibland får du ihop några stycken, men du kan ändå inte se helheten och det verkar vara omöjligt. Nu känns det som att pusselbitarna äntligen börjar falla på plats. Plötsligt inser jag precis vilka delar jag ska sätta ihop och undrar hur jag kunde tycka att det var svårt innan. Pusslet bara växer och växer, med fler och fler färger och former. Det blir roligare och mer spännande och snart täcker det hela marken jag står på! 

Bonjour Paris #1: Eiffeltornet!

 
Min allra första lediga dag i Paris spenderade jag igår, söndag, och jag höll mig minsann inte på latsidan! I en stad som denna underbara kan man inte sitta hemma när det finns så mycket att se. Jag tog en fyra timmar lång promenad och OJ, vad mycket jag såg! Eiffeltornet, La Seine, Pont Alexandre III, Place de la Concorde, Champs-Élysées, Triumfbågen ... Det är så mycket att jag delar upp alla bilder i några olika inlägg så att det inte blir för mycket på en gång. Börjar så klart med La Tour Eiffel! 
 
Jag började dagen med frukost (eller snarare brunch) i min studio, sedan begav jag mig till värdfamiljens lägenhet för att tvätta, eftersom alla kläder som varit med på Korsika var alldeles fläckade av salt. När jag hängt upp dessa på tork lade jag min kamera, mobil och karta i väskan och begav mig iväg! 
 
 
Vi bor på ett helt perfekt ställe i Paris, det är nära till allt! När jag i förrgår var ute och handlade med värdfamiljen så gick vi på en massa små, vackra gator, som såg nästan likadana ut allihopa. Plötsligt säger värdmamman "Vänta, jag ska bara visa Viktoria en sak." Jag blev inte förvånad, de visade mig massa saker hela tiden, som till exempel ostaffärer, mataffärer, posten m.m. Men vilken chock jag fick när jag såg vad hon skulle visa mig ... 
 
 
Det var precis denna utsikt! Fantastiska Eiffeltornet! Jag blev helt ställd efter att bara ha sett en massa trånga gator, jag hade ingen aning om att vi hade så nära till tornet! Jag kunde bara säga "Wow!". Så på min promenad igår begav jag mig allra först till denna plats för att föreviga den! 
 


Place de Trocadero var i full fart. Det är därifrån man ser Eiffeltornet som bäst. Det var varmt, ingen vind och solmolnigt. Alla gröna träden i Paris livar verkligen upp allt och gör att man känner sommaren! 


Så var jag plötsligt där. Framför Eiffeltornet. Som jag har drömt om så länge. Jag stannade inte upp och beundrade det, jag var alldeles för entusiastisk med kameran. Men nu i efterhand när jag såg på bilderna fick jag mig lite chockartad känsla. Tänk att jag är i Paris och har sett Eiffeltornet, på riktigt! 
 
 
Fontänen framför Eiffeltornet var jättefin och eftersom det var en sådan härlig sommardag var det inte bara turister, utan också folk som satt och bara beundrade skönheten. 
 
 
Precis bredvid fontänen gick det en gata som hette (översatt till svenska): "Gatan Gustav V. från Sverige". Coolt med en "svensk gata" framför Eiffeltornet! Längst ner på skylten står det "Kung av Sverige", eftersom det nästan alltid står förklarat på alla gatuskyltar vad gatan är döpt efter. 

 
Det kändes konstigt att stå vid det ytterst franska Eiffeltornet - men knappt höra ett ord franska! Massa amerikanska och kinesiska och en och annan skandinavier också. Överallt fanns folk som fotade sig själva med Eiffeltornet eller frågade någon annan om de kunde fota dem med Eiffeltornet. Alla såg lite roliga ut när de höll upp armarna i luften som för att "hålla i Eiffeltornet". Själv tog jag bara lite egobilder, för då kan jag ta massa och välja och vraka efteråt. 

 
Under dagen blev det 200 bilder med hela 58 bilder med Eiffeltornet som motiv. De allra bästa från de resterande bilderna kommer snart, med fler franska sevärdheter! Men visst var jag tvungen att börja med Eiffeltornet? Hihi.
 
 

Min lilla studio i ParisNu ska ni få följa med hem till mig! Åh, det var superkul att packa upp mina två resväskor och hitta nya ställen till alla mina saker. Jag älskar att jag har ett litet ställe som är till för bara mig.
På första bilden ser ni från synvinkeln när man precis kommit in genom dörren. 


Till höger har vi köket, med mikro, kylskåp, handfat, kokplatta osv. 


Till vänster ser ni ett litet bord med en lampa, en stol och min soffa. Man kan ta bort alla kuddarna från soffan och så blir det som en vanlig säng. 


Studion från andra hållet, komplett med dusch, TV och garderob. Toaletten finns precis utanför lägenheten och delas med två andra. I början tyckte jag att det skulle bli jobbigt, men nu när jag har vant mig vid det har jag upptäckt att det inte alls är jobbigt. Det är precis som att bo hemma - man måste gå iväg till ett annat rum.  
 

På dörren hade värdfamiljen satt några jättesöta magneter med Paris-motiv! Supersött! Och så ser ni även mig, alldeles varm och svettig, för det har varit 30°C i Paris idag! 


När jag kom till lägenheten hade jag fått både vykort hemifrån och ett inrikesbrev från min kompis Katarina som också är au pair i Frankrike. Jättekul! Så dessa har jag satt upp tillsammans med vykort som jag köpte på Korsika! 


Dessutom har jag öppnat mitt lilla fotoalbum och satt upp på bordet. Jag tänkte bläddra mellan olika sidor allt eftersom, men jag började med sidan som gjorde mig gladast för stunden: mitt fina tjejgäng! 
 
Min första dag i Paris spenderades igår och jag var så glad och nöjd! Jag och familjen runt i lite parker här som jag ska besöka med barnen, även en liten tur till den trevliga lilla "skogen" i Paris: Bois de Boulogne. Jag har fått lära mig deras lägenhet och hur barnvagnen fungerar. Dessutom var vi och handlade, så då visade de mig området runtomkring där vi bor. Så smått börjar jag kunna hitta (eller i alla fall inte vara helt lost)! Idag är jag ledig hela dagen och ska gå på upptäcktsfärd. Först på dagordningen: hitta till Eiffeltornet!

Au revoir, Corsica


Foton: Värdpappan
 
Igår vaknade jag upp för sista gången på vackra Korsika. Åh, vad jag kommer sakna det!
 

Några höjdpunkter från mina tre veckors au pair-semester: 

 • Lära känna familjen. Förstå barnens vardag och familjens rutiner, men även själv upptäcka vad som får barnen att skratta och märka hur de börjar gilla mig mer och mer. Samtidigt prata med mina trevliga värdföräldrar om allting, allt från matvanor till bisous till Ikea. 
 • Båtturerna. Sitta längst fram på båten med några franska vänner. Känna vinden i håret och det varma vattnet nudda fötterna då och då. Se havet, solen och Korsikas berg och stränder. Sträcka upp händerna i luften och skratta och känna friheten! 
 • Dyka i havet! Jag fick chansen att ta en eftermiddag tillsammans med ett gäng andra nybörjare och se Korsika från en ny synpunkt: havets! Med våtdräkt, cyklop, simfötter och dykarutrustning dök jag ner i havet med en instruktör som visade mig färgglada fiskar, häftiga berg, mjukt sjögräs och blåste bubbelringar i vattnet. Det var en för häftig känsla att simma genom havets lugn och kunna andas under vattenytan! 
 • Börja förstå mig på fransoslivet. Vin, baguetter, ostar. Bisous, smeknamn och att kalla folk för "ni" och inte "du". Prata franska hela tiden. 
 • Semesterlivet. Stranden två gånger om dagen, siesta, utflykter, snorkla i havet, sola och bli brun, bada i varmt vatten (en gång var det 30°C, det var super!), sitta utomhus och äta trerätters med föräldrarna under de varma sommarnätterna. 
 • Den fantastiska naturen. Vara helt fascinerad av allt runtomkring. Majestätiska berg som ibland ser ut som tavlor, havet som varierar i färg från turkost till blått till grönt under dagen, alla möjliga exotiska blommor och växter, vita och vackra stränder ... Verkligen ett paradis. 
 
Jag köpte lite vykort på fina Korsika som jag nu har satt upp i min
fina studio! På baksidan har jag skrivit mina favoritminnen från resan ♥

Häng med på båttur!

 
Vi tog världens härligaste båttur igår! Åh, vad jag älskar att flyga fram över vattnet. Se bergen, småöarna och de andra båtarna flyga förbi. Lyfta lite från båten när vi stöter på stora vågor. Förvänta sig att vattnet ska vara kallt när det slår upp mot benen, men istället upptäcka att det är varmt och skönt. Jag kunde bara inte låta bli att le konstant när vi susade fram över Medelhavet! 
 
Jag satt i fören av båten en stund med 3,5-åringen Valentin och det var så kul, för han älskar att åka båt (precis som jag, hihi), så vi satt och pratade och skrattade tillsammans, supermysigt. Det är mycket lättare att prata med barnen nu, delvis eftersom min franska har förbättrats och delvis för att jag har lärt mig "barnens språk". Jag förstår nu i princip allt som de säger - så vi kan ha bra konversationer tillsammans. I alla fall jag och Valentin. Adrien som nästan är 2 år kan man inte ha en riktig konversation med, men han förstår mycket, även om han pratar halvt bebisspråk, haha.  
 
Här kommer en kort video för att ni ska hur härligt det ser ut vid Medelhavet (plus vikning från mig som bevis på att jag var där, haha!)  
 

Ett stycke lycka ur min dagbok

 
 
 
En text som jag kände mig tvungen att plottra ner en dag på stranden. 
 

Jag sitter i mitt paradis. Mitt vackra Korsika. Jag vill inte lämna denna fantastiska plats där Medelhavet är varmt och turkost. Alldeles klart så man kan se de små färgglada stenarna intill fötterna, men ändå vilt, vågigt och levande. 
 
Idag har jag "tagit ledigt" på förmiddagen och gått till en strand själv. Solat, läst ut mitt sandfyllda exemplar av boken Wallflower (tummen upp för den!) och svalkat mig i vattnet.
 
När jag simmade ut en bit såg jag världens vackraste vy. Åh, jag vill aldrig glömma den! Närmast var det vackra, blåskimrande vattnet. Sedan såg jag den långa stranden, som jag vandrade på förra veckan, på avstånd. Bakom den fanns mindre berg fyllda med gröna, nästan fluffiga, broccoliliknande träd och bland dem en massa hus som gick i nyanserna vitt, gult och rosa. Ännu fler konturer av berg reste sig bakom dessa och ju högre bergen blev desto mer ändrades färgerna från grön till blå till grå. Och bergen blev gråare och gråare tills de övergick i en himmel med sockervaddsmoln. Dessutom kunde jag lite närmare se alla röda klippor, bredvid stranden som jag sitter på, som fulländade vyn. 
Av ren lycka skrattade jag till lite när jag tänkte på vad jag såg. 
 
Jag älskar vågorna som attackerar stranden, segelbåtarna som glider förbi och motorbåtarna som kör om dem.
Jag älskar franska och min värdfamilj. 
Och nu måste jag gå hem och äta lunch, men jag ville bara föreviga mina fina känslor och minnen om denna plats, mer än genom foto. 
Minns detta. 

Svettig men glad!

 
Ännu en joggingtur på denna fantastiska ö är avklarad, och denna gången lämnar jag ett litet meddelande också - kika in videon här nedan! 
 

Fransk middag, summer style

L'apéritif (förrätten) på kvällens middag! 
 
 
Det börjar närma sig slutet av min vistelse på Korsika, nu har vi bara tre dagar kvar innan vi åker på fredag. Jisses, vad fort det har gått! Och vad fantastiskt det har varit. Alla värdfamiljens vänner håller på att åka hem, så igår anordnade vi en liten rendez-vous i vårt hus! Det var en middag med buffé på alla tre rätterna, och (så klart) viner på rullande schema, haha! 
 
 
- Apéritif (förrätt): Korsisk korv i skivor, melonbitar, grissini, baguette med laxröra resp. räkröra. Detta serverades tillsammans med välkomstdrinken som var ett bål med smak av rosévin, persika och citron. 
 
- Plat (huvudrätt): Grillad kyckling på spett, couscous och tillagad paprika. 
 
- Dessert (efterrätt): I ett glas fanns i botten en mjuk pepparkaka, ovanpå en slags kanelmousse och det toppades med en klick grädde. (Även fanns det tiramisu, fruktsallad på persika/aprikos samt maränger, men när jag gick och lade mig vid midnatt hade ingen börjat på det sista, så dessa smakade jag på dagen efter - idag alltså). 
 
 
 
 
Åh, vad jag älskar fransk mat! Allt är så himla gott! Utom oliver, men det är det enda jag smakat på och inte gillat. Vinet är sådär också - jag är ju ingen vinälskare, men några gånger har jag smakat och hittills har gårdagens bål varit det godaste. Jag vet inte om det bara är för att vi är på solsemester, men fransoserna verkar ha rosévin som sin favorit! 
 
(Jag måste bara berätta något roligt om fransoserna och vin. Min värdfamilj var ute och åt på restaurang förra veckan med sina vänner. De var fjorton personer vid bordet och de drack upp hela tretton flaskor vin!! Haha, jag tappade hakan när värdföräldrarna berättade det på morgonen efter och de började skratta. De såg lite busiga ut när de sa det - också berättade de att de tyckte att det var mycket. Men nu förstår du att fransoser och vin, de hör liksom ihop!) 
 
I alla fall var gårdagens middag supergod. Gissa om jag blev överraskad och GLAD när jag kände smaken av pepparkaka i efterrätten?! Den var så smaskig, jag fick lite julkänsla där. 

Eftermiddag i Porto-VecchioEn eftermiddag när det var lite molnigt tog jag och värdfamiljen en kort tur till den lite större staden Porto-Vecchio, som ligger en bit från där vi bor. Barnen (och jag) fick glass och vi vandrade längs bryggan medan vi tittade på båtar. 
 

En vacker båt var Lady Emma från Marseille. Denna bild tillägnar jag min vän Emma hemma i Sverige, som nyss fyllt år - grattis i efterskott! ♥


Lite överallt på Korsika sitter det uppe sådana här "flaggor" (om man kollar nära är det dock konturerna av små T-shirtar). Det är på dessa gator som en etapp på Tour de France gick nyligen, för första gången på Korsika! 


Barnen hade mycket energi som vanligt, ännu mer efter glassarna! 

Och här är au pairen (jag) i Porto-Vecchios hamn! 

Bisous partout! Pussar överallt!

 
 
Adrien 1,5 år var så söt igår på stranden! Jag hade lekt med barnen nonstop i vattnet/på stranden i nästan två timmar så när båda föräldrarna kommit tillbaka från sina respektive simturer och hade koll på barnen så lade jag mig på min handduk för att sola och vila lite. Då kände jag plötsligt att jag fick skugga för ansiktet och när jag öppnade ögonen så satt Adrien på huk med ansiktet 20 cm från mitt och bara kollade på mig. Haha, det var jätteroligt! 
 
När jag började skratta lyfte han på mina solglasögon och sa "Coucou!" (vilket han uttalar som "Kacka!" och är som svenskans "Tittut!" eller "Hejhej!") med ett stort leende! Så charmigt! Sedan sa värdmamman: "Adrien, ge Viktoria en bisous!" (Man gör bisous - kindpussar - ibland för att vara snäll). Då reste han sig och pussade mig på magen! När jag och föräldrarna började skratta så pussade han mig på benet också! Så jag satte mig upp och visade att han skulle pussa mig på kinden och då fick jag världens mysigaste kindpuss! ♥
 
 
Frankrikes "Bisous"
För oss svenskar kan det vara lite svårt med den närhet som existerar söderut i Europa. Man står ofta ganska nära varandra när man pratar och man hälsar genom att pussas. Själv tyckte jag att det var underligt i början, nu är jag mer van och tycker det är rätt så mysigt med bisous. Det är ungefär som svenskans hej- och hejdåkram mellan vänner och dem gillar jag ju! 
 
Antalet kindpussar varierar stort, det är 1-3 stycken som gäller. När jag var i en stad nära Lyon i frankrikeutbytet på min skola för två år sedan, var det tre pussar som gällde. Här på Korsika och i Paris har jag upplevt att det är två stycken. Eller om man har bråttom så kan man bara slänga dit en snabb på någons kind, oftast för att säga hej då. Det är ingen kindpuss rakt på kinden, utan en lätt version. Man brukar sätta kinderna mot varandra så att läpparna är när den andres kind lite grann. 
 
Så här går det till när man ska träffas och hälsa: Först så ser man varandra, vinklar och ler. Sedan går man fram mot varandra, säger "Bonjour" eller "Coucou". Sedan lägger man händerna lätt på varandras armar, lite ovanför armbågen, och gör sina kindpussar. Vilken sida man börjar pussarna på är olika, men det märker man. Ofta brukar man säga "Ça va?" ("Hur är det?") före, under eller efter kindpussarna. Själv tycker jag det är lite roligt att se folk prata medan de gör kindpussarna. 
 
Jag kanske borde understryka att man inte gör bisous med alla. Personer som man inte känner brukar man hälsa med ett handslag. Bisous är mellan familj och vänner. Fast om det är killar måste de vara rätt så bra vänner, annars blir det oftast ett handslag. Till exempel, om man blir presenterad för några vänners vänner så brukar det vara bisous mellan tjej-tjej och tjej-kille, men oftast handslag mellan kille-kille. 
 
Det var lite om bisous!  
 

Bisous på er, från en tjej som nu spenderat 16 semestriga, osminkade och fina dagar på ön Korsika! 

Frågor och svar om au pairandet

 
 
FRÅGA FRÅN ANONYM:
Så himla roligt att följa din resa! Men undrar, din studio? är det som ett "ställe" sär du ska bo under tiden i paris? :) eller varför kallas det studio? 
 
SVAR: 
Vad kul att höra! Jo, jag var också fundersam över ordet "studio" i början. Men det kallas helt enkelt så för att det är inte ett rum i värdfamiljens hus, utan ett rum i en annan byggnad, som är för liten för att kallas lägenhet. Resultatet blir en studio! Den har dock allt som behövs: säng, dusch, WC (dock är WC:n lite separat från rummet, man måste passera en liten korridor), kökshörn, TV ... Bilder från min studio kommer när jag har återvänt till Paris! 
 
 
 
 
FRÅGA FRÅN HANNA: 
Hej! 
För det första; väldigt fin och välgjord blogg du har! Jag har läst den lite grann och såklart sett att du är au pair i Frankrike. Det är min dröm också och min plan är att åka som au pair om ca ett halvår. Det är med andra ord snart dags att börja planera och så. Så jag undrar hur du gick till väga (om du använde dig av t.ex. STS eller liknande) och hur lång tid processen tog för dig? Tacksam för svar! :)
 
SVAR: 
Hej Hanna!
Åh, vad glad jag blir, tack så mycket! Vad spännande att du också vill bli au pair! Det är verkligen inget jag ångrar än så länge (efter två veckor, haha), utan ett av de bästa besluten jag har tagit. Jo, jag är en STS Au Pair. Jag gjorde en intresseanmälan i höstas på deras hemsida (länk finns här) och efter ett tag kontaktade de mig med information om hur jag gick vidare. När jag kände mig redo, på vintern någon gång, betalade jag in startsumman.
 
Sedan fick jag information om alla blanketter som jag var tvungen att fylla i eller skaffa fram, vilket var bland annat utdrag ur polisregister, läkarintyg, barnomsorgsreferenser, personlighetsreferenser, betyg, personbevis och så vidare. Dessutom fick jag fylla i en blankett med information som t.ex. om jag rökte, kunde köra bil, vilka åldrar på barn jag kunde tänka mig att passa med mera. 
 
Jag tror att det tog kanske tre-fyra veckor för mig att få fram alla blanketter och skicka in. Sedan fick jag ett mail någon vecka efteråt där STS skrev att min ansökan blivit godkänd och att den fanns nere i Frankrike nu för familjer att välja mellan. Sedan tog det tre veckor för mig innan jag fick min första matchning med en familj. Det blev även min enda eftersom det kändes så rätt (men det kan du läsa mer om i det här inlägget!). Men det är inte ovanligt att det tar lång tid att bli matchad! 
 
Alltså är processen i steg:
1. Intresseanmälan
2. Betala in startsumma
3. Skaffa fram alla blanketter (tar kanske 2-4 veckor) 
4. Bli godkänd som au pair + få din ansökan skickad till önskat land
5. Vänta på matchning (vilket kan ta lång tid, men för mig 3 veckor!) 
 
Hoppas det var svar på dina frågor och lycka till med au pairandet! 

Bergen talar 
 
På dagtid runt kl. 14 till 16 är det som varmast här och då är det spännande att lyssna utomhus. Vi bor nämligen endast en mil från ett högt berg och när det är speciellt varmt kan man höra berget! Det låter som ett åskmuller. Om jag har förstått det rätt så är det för att partiklarna i berget rör sig på grund av värmen och gör gigantiska mullranden (med reservation för att min franska inte är perfekt, haha). Häftigt är det i alla fall! 

Utflykt till BonifacioUtflykten till Bonifacio vågade vi oss på igår, trots regnet, och det blev en hellyckad eftermiddag/kväll! Det var absolut ingen nederbörd i denna vackra hamnstad här på Korsika, möjligtvis bortsett från svetten rann från våra pannor. Men det gjorde ingenting för alla hade det likadant! Dessutom kunde man inte ägna så mycket tankar åt värmen när man hade småbarn som ville springa åt alla håll samtdigt som man själv ville kolla på den fantastiska omgivningen! 

 
Vi parkerade uppe på ett berg (hela staden bestod endast av uppåt- och nedförsbackar) och därifrån hade man en fantastisk utsikt över vattnet och även kunde man se till Sardinien, Italien! Det ligger i horisonten på bilden ovanför, men eftersom det var lite dimmigt är det svårt att se på fotot, men i verkligheten syntes det! 
 
 
Det tog ett tag att traska ner till hamnen (jämför med det första fotot i inlägget!) men väl där nere fick vi se en massa fantastiska båtar! Stora segelbåtar, lyxyachts och ett och annat megafartyg från Frankrike, England m.m.
 
 
Dessutom blev jag alldeles till mig när jag hittade en liten Göteborgare också! Tyvärr var det ingen på däck, annars kanske jag hade kunnat få prata med någon på svenska, haha. 
 
 
I hamnen beslutade vi oss för att "boire une verre" ("dricka ett glas", som fransoserna säger om att dricka något uppfriskande - oftast vin, haha). Jag tog min cola nästan i ett svep, för det var så skönt att dricka något svalkande! 
 
 
De små gatorna som vindlade runt staden var supermysiga! Överallt fanns små uteserveringar, glasskiosker och turistaffärer. Den spännande, halvruffiga arkitekturen fascinerade mig stort. Jag gick alltid några steg bakom familjen med kameran i högsta hugg (mina nära och kära känner igen sig gissar jag!) 
 Vi åt middag på en liten restaurang, där jag tog några aubergine/ost-biffar (låter underligt, men var gott!) och potatisklyftor. Jag har slutligen förstått varför småbarnsfamiljer inte går ut och äter så ofta ... Det är en riktig utmaning att hålla barnen stilla och tysta medan man väntar på maten och sedan att försöka få i barnen någon mat samtidigt som man ska äta själv, haha. Jag tycker ändå vi hade en trevlig stund. 
 
Bonifacio är verkligen en urvacker, spännande och häftig stad!
 
Barnens gulligheter
Det var superkul när vi efteråt gick och köpte glass! Adrien 1,5 år var jättegullig tillsammans med dottern till vänfamiljen som åkte med oss (en liten tjej som heter Louise och är lika gammal). Båda sprang omkring sådär guppande som bara barn kan springa och jagade varandra. När de sedan fick sina glassar satte de sig och pratade bebisspråk medan de slickade på sina glassar och helt plötsligt bytte de glasstrutar! Det såg jätteroligt ut!
 
Dessutom höll glassen på att smälta så Louises pappa sa till henne "Vänd, vänd! Fort!" för att hon skulle slicka på andra sidan så att det inte skulle rinna. Men då reste hon sig upp och snurrade ett varv själv. Haha, småbarn är så härliga! 

Il pleut. Det regnar.

 
Just nu spöregnar det i paradiset Korsika. Vi åt lunch för en stund sedan och nu är det siesta, så jag tar mig en datorstund innan jag vilar ögonen lite grann. Normaltvis är det helt tyst i huset vid den här tiden, men idag öser regnet ner och det åskar även lite. För en stund sedan kom det ett gigantiskt muller, som barnen vaknade av och blev rädda. Nu sover de igen. 
 
Annars, när man bara sitter inne i värmen och hör dropparna på taket, känns det faktiskt som svensk sommar. Hoppas det blir uppehåll senare, eftersom min värdfamilj och en vänfamilj till dem (som bor i vårt hus den här veckan) har planerat en tur till en vacker stad som heter Bonifacio. Nu får ni ha det så bra, och så ska jag slänga bort datorn för att mysa mig ner i mitt kuddrike ↓
 
 
Siesta nästa för solbrända lilla mig! 
 
   P.S. Dagens oviktiga information om det franska språket.
Orden för "regna" och "gråta" är irriterande lika på franska. Speciellt i dåtid. Jag vet aldrig vilket som är vilket om jag inte ser båda orden samtidigt ("Il pleuvait" och "Il pleurait"). Eller vänta, ser jag det ens då ...? Hihi. Annars känns språket bara bättre och bättre för varje dag som går. Jag har börjat kunna prata med lite flyt nu efter två veckor! GLAD! 

Så där typiskt franskt

 
 
Några saker som bara är så där typiskt franskt som jag har upplevt under min första vecka i Frankrike. 
 
Fönsterluckorna. Les volets. De finns framför alla fönster! Det är väldigt ovanligt med persienner eller rullgardiner. Men det gör inte mig något för jag tycker att fönsterluckorna är supersnygga och dessutom stänger de ute ljuset bra. 
 
Baguette, baguette och (behöver jag säga det en gång till?) ... baguette! Om man inte äter det till frukost, utan har den som tillbehör till lunch eller middag, äter man den genom att skära upp en skiva med kniv, sedan slita bort en bit från skivan med händerna och äta den. Ibland tar man på lite ost innan också.
 
Romantiken. När man älskar någon så visar man det! Det är mycket kärlekssmeknamn inom familjerna, som motsvarar ungefär "älskling", "mitt hjärtegull", "käresta" osv... Om man är gift säger man oftast inte namnet när man ropar på personen, utan oftast "Chérie!" ("Älskling!"). Och så klart finns det också mycket kindpussar (bisous!) 
 
Temperamentet. Lite samma stuk som punkten innan. När man tycker något så visar man det! När fransoser pratar är det mycket "action", eller vad man ska säga, haha. Handrörelser, röstförändringar, ansiktsuttryck. Det är lätt att de låter arga, men de är faktiskt inte alltid det. Bara ibland. Men ibland är de bara väldigt engagerade. De byter också humör lätt i konversationer - går från att skratta till att diskutera/gräla och tillbaka till att skratta. Rätt så ovanligt för en stel svensk som jag själv (även fast jag trodde inte att jag var det, haha!) 

Joggingtur med Medelhavet som sällskap


Min allra första joggingtur i Frankrike ägde rum i morse! Klockan 07.15 var det helt lugnt på de vanligtvis fullproppade stränderna och de sovande båtarna var vackra att beskåda. Helt fantastiskt att springa precis längs vattenkanten, där sanden är slät men vattnet inte når. Hoppa över ett sandslott eller två och ha den härligaste musiken i öronen. 


Det blev en lugn runda på 4 km och ca 30 minuter. Jag ville inte stressa, utan njöt av den helt sanslöst häftiga omgivningen (ibland stannar jag upp och försöker förstå vart jag egentligen är!) och jag kunde inte låta bli att pausa några gånger för att ta dessa kort, hihi. 

Jag har lämnat mina spår på Korsikas stränder

Strandbarer, vattensporter & toplesstHäromdagen gjorde jag en freestyle och gick INTE till den vanliga privatstranden som jag och familjen brukar besöka två gånger varje dag. Istället gick jag till en allmän strand, som var hur lång som helst och fullpackad i solnjutande semesterfirare / Korsikabor, för att strosa omkring, ha lite egentid och samtidigt fota (så klart!) 


Man måste bara älska ett ställe som heter "Le Beach Bar"! 


Hela stranden var kantad av olika strandbarer där man kunde beställa mat, dricka vin och köpa glass. På vissa av barerna var det en chic stil och andra lite mer bohemiska, men alla såg supermysiga ut. 


Det var lockande att gå in och köpa någonting, men jag tyckte inte att det skulle vara så kul att göra det själv. Så jag nöjde mig med att stå utanför och jämföra franska glassorter med svenska! 


Sedan vandrade jag i en timme på stranden, med flipflopsen i handen och fötterna bara! 
 
När jag trodde att jag kommit till slutet av stranden så klättrade jag upp på ett litet berg och insåg att stranden fortsatte bortom det lilla berget. Så jag tog en liten paus på klipporna innan jag fortsatte. 


Det här är en väldigt typisk bild på Korsika som motiv! Vågor, blått hav, solsken, vita båtar (nära och långt borta), bergig natur, samt en massa hus på klipporna, där alla har utsikt över havet. 
En sak som förvånade mig var att på alla stränder (allmänna och privata) finns det en massa kvinnor som solar och badar topless! Inte helt nakna - värdpappan berättade att det finns nudiststränder, men de är "avskärmade" eller vad man ska säga - men jag tycker att det verkar som att ingen anser det konstigt att vara topless på en vanlig strand. Själv blev jag lite förvånad först, men har vant mig nu, haha. 
 

På stranden fanns även en "école de voile", alltså en seglarskola! Vad häftigt det skulle vara att segla ... Men jag har lite andra (hemliga) äventyr på gång, så att segla får jag ta en annan semester! 


Till vänster om båten ser du någon som står på en slags surfbräda. Hon har en åra och paddlar stående. För länge sedan var det så Korsikaborna tog sig runt mellan småöarna här, men nu för tiden är det mest som en sport - likadant som om man skulle paddla i en kanot.
 
Jag älskar den här bilden. Eller, jag älskar alla mina bilder, de är mina små älsklingar (rangordnade efter mina franska småkillar, så klart!) och jag önskar att jag kunde visa allihop, men jag fick välja ut några stycken av mina 200 bilder. Den enda som inte har semester häromkring är min kamera, som jobbar stenhårt! 
 

Le petit déjeuner (Frukosten)

 
En stor sak som har förändrats sedan min flytt till Frankrike är definitivt maten. Då menar jag framför allt frukosten! Ordet för frukost på franska är "le petit déjeuner", vilket ordagrannt översätts till "den lilla lunchen". Det är lite underligt tycker jag eftersom den inte liknar lunchen alls. 
 
Till frukost blir det baguette eller ett annat bröd (som fransoserna inte tycker är baguette, men jag tycker det, haha) som skärs upp i skivor. Alldeles färskt är det också, eftersom man i Frankrike brukar gå/ta bilen till ett boulangerie (bageri) och köpa sitt bröd innan frukost samma dag. 
 
 
 
Sedan får man välja vad man ska ha på. Fransoserna har oftast smör på och sedan någon form av sylt, men jag tar bara det sistnämnda. Här på bilden fanns dagens urval: persikosylt, fikonsylt, honung, hallonsylt och nutella! 
 
 


Efteråt är det bara att trä på det valda pålägget och äta! Jag valde persikosylt idag, men jag brukar variera mig. Jag brukar äta 2-3 brödskivor och till detta brukar jag dricka ett glas apelsinjuice och en kopp te. De andra brukar ta en liten naturell yoghurt ibland också och blanda i sylt. 

 
 
Idag var det speciellt för det fanns även croissanter att välja mellan! Så jag åt årets allra första croissant till frukost! Och jag säger bara mums! 
 
Slutsatsen är inte helt oväntat att den franska frukosten är otroligt söt jämfört med den svenska, men också är den ju otroligt god! Det är inte direkt den hälsosamma gröten som jag brukade äta i Sverige, haha. Vi får se hur frukosten förändras när vi åker hem till Paris och inte är på semester längre. Jag kommer troligen äta frukost i min studio innan jag börjar jobba, så då kan jag ju välja hur jag vill göra: om jag vill köra svensk frukost eller fortsätta med le petit déjeuner. On verra! (Vi får se!) 

Vive la France!

 
 
Trevlig nationaldag, Frankrike! Jag frågade värdfamiljen om de firar dagen något speciellt, men de sa att det enda var att de brukade se fyrverkerier på kvällen. Så efter middagen gick vi ner till stranden för att vid 23-tiden kolla på fyrverkerierna över staden Porto-Vecchio.
 
Jag blev jätteförvånad när jag kom ut i mörkret över hur vackert Korsika är även om natten! Stjärnorna lyste underbart (Karlavagnen var lite mer sned än hemma, men för övrigt likadan) och månen var större, gulare och lyste aningen mindre. Vi satte oss i sanden, hörde syrsorna och havet, och sedan var det en massa fina fyrverkerier på avstånd, över den upplysta staden. Supermysigt! 

Träffa mina små chefer!

 
Min allra första barnvaktning är avklarad! Igår lämnade värdföräldrarna mig ensam med barnen i en timme. Jag var lite orolig över att de skulle börja gråta efter föräldrarna, men det gick faktiskt jättebra. Med lite springande, pusslande, billekande och lejonhärmande så var de nöjda! Åh, vad jag älskar deras skratt! 
 

Här är en liten presentation av de två busungarna: 

 
Det här är Adrien på 1,5 år (han blir 2 år i höst). Han älskar alla former av bilar: leksaksbilar, riktiga bilar, bilder på bilar, filmen Bilar. Ordet för bil på franska är "voiture" men han kallar dem alltid för "baba", men ingen vet varför. Han älskar glass och håller precis på att övergå från bebis till litet barn, så han pratar hälften bebisspråk och hälften vanligt. Det är hur gulligt som helst!
 
Han förstår väl inte riktigt varför jag är här så han har inte haft något emot mig. Nu efter en vecka är han ganska van vid mig och går fram till mig ibland för att leka/prata/kolla på mig. Dessutom har han också börjat våga göra bisous på mig (de traditionella franska hej- och hejdå-kindpussarna) när han ska lägga sig. Fast det blir mest lite dreggel på kinden och ett pussljud, hihi. 
 
 
Det här är Valentin på 3,5 år. Han älskar båtar. Inte riktigt lika mycket som Adrien älskar bilar, men på stranden frågar han varje dag (ofta flera gånger om dagen) om vi kan åka ut med en motorbåt som värdfamiljens vänner äger. Jag brukar ta med honom ut i vattnet på en surfbräda som han kallar för sin båt och där föredrar han att bli gå under namnet "le capitaine" ("kaptenen"). Ibland kommer han fram till mig och har tagit på sina puppy eyes och ett sött leende och då vet jag precis vad han ska fråga: "Viktoria, est-ce que je peux entrer dans ta chambre?" ("Viktoria, kan jag få gå in på ditt rum?" Det vill han för att där finns knappen till den elektriska markisen precis utanför mitt fönster som han gillar att leka med. 
 
När jag kom till familjen förstod han lite mer att vem jag var och min roll i familjen så det var lite svårare för honom att acceptera mig. I början gillade han mig inte riktigt, men nu när han har kommit på att jag är ganska rolig att leka med/är grym som lejon/har väldigt goda Ahlgrens bilar/ger bort bra pussel så blir det bara bättre hela tiden och nu kan vi leka tillsammans. Det är jättemysigt att få bisous från honom! 

Vilket charmtroll!

Stranden som vi besöker två gånger om dagen!
 
 
Min värdfamilj har massor av vänner här på Korsika, mycket andra barnfamiljer. Den äldsta killen som jag passar, Valentin 3,5 år, är väldigt bra kompis med en tjej som heter Zoe. Han säger alltid "Elle est où, Zoe?" ("Var är Zoe?") så fort vi sätter oss i bilen och ska åka till stranden (där vi träffar henne ca fem minuter senare varje dag).
 
I flera dagar har han velat bjuda in henne på middag och häromdagen fick han äntligen sin vilja igenom. Åh, han var så söt som värd! Han frågade hela tiden om Zoe ville ha mer chips, följde efter henne överallt, visade henne allting och ville sitta bredvid henne vid matbordet. Men det bästa var när de kollade på film: var tionde minut vände han sig för att titta på henne och stryka hennes hår lite grann. Urgulligt! 

Total lycka!!!

 
När jag loggade in på facebook idag såg jag att några av mina vänner hade skrivit vad de kom in på för högskola/universitet och jag insåg att det var IDAG som antagningsbeskeden släpptes! Av någon anledning blev jag supernervös (vilket är konstigt, eftersom jag är au pair och inte ska studera till hösten) och gick snabbt in för att kolla på mitt besked. JAG KOM IN PÅ LÄKARPROGRAMMET I GÖTEBORG!! Mitt förstahandsval!! Helt sinnessjukt! 
 
Jag blev så glad att jag började hoppa och kunde inte hålla mig från att springa ut till värdföräldrarna. Först försökte jag förklara på franska, men jag var alldeles för exalterad så jag bytte till engelska. Jag berättade att jag sökt in bara för att kolla vart jag kunde komma in med mina betyg, att jag hade fått mitt förstahandsval och att det är jättesvårt att komma in. De blev glada för min skull! (Förresten är de läkare båda två, så de förstår!) Sedan sa jag att jag måste tacka nej, och då frågade de om jag ville följa med dem till jobbet någon gång när vi är tillbaka i Paris efter semestern och jag sa: "Får jag verkligen det? Ja, jättegärna!" Sedan sprang jag iväg och ringde hem till svenska familjen (som också blev glada!) 
 
 
Det känns jättekonstigt när jag kollar på antagningsbeskedet och ska trycka på "tacka nej"-knappen. Jag vill inte göra det på ett sätt (för vem vet om jag kommer in nästa år?), men jag vet ändå att det är rätt för i mitt hjärta känner jag att jag vill det här, att vara au pair, ännu mer. Det känns bara mer och mer rätt för varje dag som går när jag lär känna barnen och lär mig mer franska. Hihi, när jag sitter och skriver det här har jag en pirrig känsla i magen och ett leende på läpparna. Jag är jättelycklig just nu! 

En svensk sommar

Tidsinställt inlägg. Nu har det gått en vecka sedan jag lämnade Sverige! Inte för att jag har möjlighet att njuta av den svenska sommaren just nu, här på Korsika, men här är några av de bästa sakerna med svensk sommar, enligt mig! 

 
Alla jordgubbar! Smaken av svenska jordgubbar är helt fantastisk, speciellt när det var ett tag sedan man åt dem! 
 
 
Umgås med vatten! Även fast det kanske är lite för kallt för att bada, så kan man i alla fall alltid doppa tårna! Urmysigt, om du frågar mig. (Plus att man får plaska.) 
 
 
Svenska flaggor lite överallt. Den har så härliga färger. Personligen blir jag glad när jag ser svenska flaggan, för det får mig att tänka på härliga saker som på födelsedagar, namnsdagar, midsommar, student och nationaldag! 
 
 
Alla slags väder! Det är ju vida känt att det kan gå från sol till regn till moln snabbare än du hinner säga "öh oww...!" Även fast jag personligen främst föredrar solsken så kan det faktiskt vara skönt ibland med lite regniga dagar då man har tid med mysiga inomhusaktiviteter som att se på film, spela spel, läsa eller liknande. Annars går det ypperligt att grilla under paraply! 
 
 
Grilla! Det är ett måste att grilla på sommaren, varesig det är på en engångsgrill eller vanlig. Min favorit är grillspett (mums!), men annars är ju kött, hamburgare och korv fina grejer det också. 
 
 
Utflykter av alla sorter! Båtturer, strandbesök, skogspromenader, cykelturer ... allt! Bara jag kommer ut ur huset, gärna har lite fint sällskap med (och lite fika är inte fel) så blir det någon slags härlig utflykt som jag tycker absolut hör sommaren till! 
 
 
Avslutningsvis tycker jag att det bästa med sommaren är den där sprudlande, hoppande, gränslösa GLÄDJEN som infinner sig ibland. När man inser att man är ledig, känner att livet är härligt, bryr sig inte ett skvatt om hur man ser ut, utan bara lever i stunden och helt enkelt är lycklig. 

Jag har hittat mitt paradis

 
Ibland när jag ...
... går bland all otrolig grönska med exotiska, färgglada blommor, 
... känner på sand lenare än salt, 
... simmar bland färgglada fiskar, 
... ligger på en handduk i bikini och känner hur solen värmer,
... promenerar till en tyst strand och hör Medelhavet klucka, 
då är jag bara i sjunde himlen. 
 
 
Hjärtat på stranden ritade jag på en ensam promenad till en stilla strand och det är tillägnat alla jag saknar där hemma i Sverige och alla som saknar mig. Tänker på er! ♥ 

En vanlig dag på Korsika

 
Aldrig trodde jag att jag skulle skriva rubriken "En vanlig dag på Korsika", men det är underbart att göra saker som jag aldrig trott att jag skulle göra. Till exempel prata franska hela dagarna, bo på Korsika i tre veckor, snorkla i Medelhavet ... Rätt så häftigt! 
 
En vanlig dag på Korsika: 
08.00 Bonjour! Jag vaknar och strax är det frukost. Baguette med någon topping, t.ex. hallonsylt, fikonsylt, honung eller nutella. Fransoserna har smör på också, under sylten, men jag hoppar det. Dessutom dricker jag te och apelsinjuice. 
09.30 À la plage! Mot stranden! De andra familjerna är redan där eller kommer inte långt efteråt och sedan leker vi, simmar, snorklar, solar ... 
13.30 À la maison! Mot hemmet! Där tar vi en liten dusch utomhus för att få bort det mesta av saltet. Den är superkall, så det enda sättet att få barnen att duscha är för att de får nöjet att spruta iskallt vatten på de vuxna. Sedan matar vi barnen och de tar en tupplur.
14.30 Bon appétit! Jag och värdföräldrarna äter lunch, oftast något annat än barnen och något fräscht, till exempel pastasallad, melon med skinka, quiche-paj, couscous- och tomatblandning eller något liknande. Efteråt är det dessert, vilket oftast är någon frukt (som vi äter med kniv och gaffel på tallriken). 
15.00 Siesta! Jag sätter mig vid datorn eller vilar (sover ibland) eller ringer hem till familjen. 
 
 
16.30 À la plage! Tillbaka till stranden. Ibland åker vi på någon båttur också, som är så kul för det är hur vackert som helst! Alla vita, blombetäckta hus, massiva berg, vita båtar, sandiga stränder och horisonten ...! Dessutom gillar både jag och fransmännen höga hastigheter, hehe! 
19.00 À la maison! Hem igen, för att ge barnen sitt bad och sin middag. Efteråt lite spel och läsa saga, sedan lägger de sig. Då börjar värdföräldrarna laga mat och jag läser oftast en bok på altanen, efter att jag har sprejat ner mig med antimyggmedel. 
21.30 Bon appétit! Middag för mig och värdföräldrarna, oftast något matigare som fisk och ris, revbensspjäll, kyckling med potatisklyftor i timjan eller liknande. Dessert nummer ett blir det oftast baguette med någon eller några sorters ostar. Dessert nummer två är oftast en frukt igen. 
22.30 Bonne nuit! Jag sitter vid datorn en stund, hur länge beror på hur trött jag är. Ibland lägger jag mig 23.00 och ibland blir det 00.00. Det sista jag gör innan jag lägger mig är att skriva dagbok! 
 
Voilà, det var det! 
Bilder från hallonsplace @ instagram 

Bildbomb från havet + gulliga barn


Här kommer bilderna från min lilla fotopromenad häromdagen! 


Runda och fina stenar finns överallt på land och i havet är de allihop små och har regnbågens alla färger om du tittar noggrannt. 


Vart du än tittar i naturen - om det inte är grönt så är det blått! 


Solen höll precis på att gå ner, supermysigt. 


Det är allra skönast vid den tiden (när solen går ner) för då är det fortfarande varmt, men inte lika stekande. Runt kl. 17 till 19 är bäst. Sedan kommer myggorna ... (!!) 


Saltigt hår, jajamän! Ibland får jag jättefina lockar, men ibland blir det bara rufs ... som här, haha! 


Det är bara att luta sig tillbaka och njuta! 


När du har vilat klart är det bara att leka på! Att snorkla är en personlig favorit. När jag gjorde det idag såg jag fantastiska fiskar! Gula med svarta ränder, röd-grön-blå-randiga med silvrig undersida och en stor grön rackare med "skägg" som såg lite farlig ut ... Önskar att jag hade en undervattenskamera! 


Så himlans vackert det kan vara ibland. 


Jag börjar få färg! Helt underbart! 


Havet är aldrig stilla här. Det är så coolt när några stora båtar åker förbi på avstånd och skapar kraftiga vågor vid stranden en stund senare. 

 Det var en eftermiddag på Korsika, det! 
 
Härliga historier om barnen: 
Efter en middag frågade värdföräldrarna Adrien (1 ½ år) vad han ville ha till efterrätt och föreslog glass. Då sken han upp och sa "Adrien veut une glace!", vilket betyder "Adrien vill ha en glass!" och det var första gången han förstod ordet glass, så vi andra började skratta, heja och klappa händerna och han såg jättenöjd ut. Nu går han runt och säger "glass" ofta, men uttalar det nästan alltid som "gass". Urgulligt! 
 
Jag lekte teparty med Valentin, 3 ½ år, på stranden, med strandleksaker som muggar och vatten som kaffe/te. Vi brukar påminna honom att säga "S'il te plaît" efter han har bett om något, vilket är ungefär som att säga "tack" på slutet av en mening när man ber någon att till exempel skicka saltet. Jag påminde honom om detta när han bad mig skicka vattnet, så när han hade fått det svarade han "Merci, chère Madame" ("Tack, kära Frun!"). Jag skrattade och sa "De rien, cher Monsieur" ("Varsågod, kära herrn") och då sa han "Je ne suis pas un Monsieur! Je suis un homme!" (Jag är inte en herrn! Jag är en man!") och sträckte på sig för att visa sin maskulinitet. Haha, det var superkul! 

Extraordinär natur och spontanitet

Några foton från den vackra trädgården och omgivningen runt huset där jag just nu bor! 
 
Även om jag tycker att det går bra här så är livet fortfarande väldigt annorlunda. Jag kan inte riktigt vara mitt vanliga, spralliga jag eftersom det kräver spontanitet och spontanitet kräver att man behärskar språket. Vilket jag inte riktigt gör. Än. Men det släpper mer och mer för varje dag och över det är jag glad.
 
På ett sätt är det skönt att umgås med barnen, eftersom det inte kräver så mycket prat utan mest glädje och engagemang - och det har jag ju! En liten paus från allt konstant tänkande. Men det är också trevligt att kunna prata med de vuxna eftersom då kan man föra ett längre samtal och säga något på engelska ifall det inte går så bra med franskan. Det är helt enkelt bra med variation! 

Bonjour från Korsika!


Horisonten inom synhåll

 
 
Nu börjar jag så smått komma över chocken att inte vara i Sverige. Vänja mig vid att det inte är svenska som gäller, vänja mig vid en ny familj och Korsikas värme. Och franskan ... Tja, den blir bättre och bättre hela tiden, men självklart är det svårt. Man måste anstränga sig och det flyter inte på lika bra som svenska eller engelska. Huvudsaken är att jag försöker, för det gör jag verkligen! 
 
Mest leker jag med barnen och umgås med värdföräldrarna, för att lära känna allihop. Det är strandliv till max som gäller här. Inte helt fel! Vi äter, badar, äter, badar, äter. Det känns som att jag är täckt av salt nästan hela tiden, men det är så himla häftigt att simma i Medelhavet. Vattnet är klart, bottnen är fin utom där det finns lite större stenar. Överallt passerar lyxiga, vita motorbåtar och ibland även segelbåtar. Allt är så vackert! Speciellt när vågorna kommer in på stranden. 

Jag har landat!!! (tre gånger)

 
Gårdagen var helt galen. Så mycket känslor och intryck. Det går knappt att sättas i ord! Först hej då till familjen på flygplatsen (♥), sedan nervositet över säkerhetskontrollen och att hitta flyget. Men allt gick bra! Jag blev nästan förvånad över hur allt bara flöt på. 
 
 
Flyget från Göteborg till Köpenhamn var nästan helt tomt och bara 50 minuter långt. Att hitta på flygplatsen Kastrup var inte heller svårt. Jag var väldigt törstig, men affärerna tog bara emot euro om man fick växeln i danska kronor. Så jag härdade ut och åt mina mackor torra, haha!

 
Det började kännas lite underligt att bara prata engelska hela tiden. Och att höra mer och mer franska. Det andra flyget från Köpenhamn till Paris var två timmar långt och fullpackat till sista platsen, därför väldigt trångt och varmt tills vi kommit upp i luften och de satte på air condition. Jag bara älskade alla starten av alla flygen! Känslan när man precis lyfter. Jag log stort varje gång! 
 
 
Framme på flygplatsen Charles de Gaulles kunde jag inte sluta stirra på alla franska ord överallt och meningar som "Bienvenue en France!". Det var en halvtimmes lång och nervös väntan på väskorna, men till slut kom de - hela och rena! Jag fick ta en vagn för att få med båda två, plus mina handbagage. Det bara vimmlade av folk överallt och jag hade ingen aning om hur jag skulle hitta värdmamman! Men jag följde bara utgångsskyltarna och till slut kom jag till ett välkomstställe och där stod hon! 

 
Jag var lite chockad i början över allt och hade lite svårt att sätta ihop korrekta meningar på franska, men det förstod hon snart så vi pratade mest på engelska. Hon och hela familjen är verkligen så trevliga! Vi tog bilen till Paris och ju närmare vi kom, desto mer liknade det Paris på bilderna och desto gladare blev jag! Jag var som en turist när jag stirrade på allt, och som ett barn när jag försökte läsa alla skyltar jag såg, haha. Hon visade mig min studio, en jättesöt liten lägenhet i ett trevligt kvarter. Familjen bor bara 5 minuters promenad bort och även de hade en snygg lägenhet!
 
Vi åt lunch på en restaurang, jag och värdmamman, och sedan fick jag träffa värdpappan och barnen. En sådan härlig familj! Snart tog vi taxin till flygplatsen eftersom vi skulle åka till Korsika, och på vägen fick jag se både Triumfbågen och Eiffeltornet på avstånd! Wah, de existerar i verkligheten!! Haha, Eiffeltornet såg mycket större ut i verkligheten än på bild! Jag längtar efter att få ta mig en närmare titt på dem. 
 
 
 
Vi åkte till en annan flygplats, Orly, och fick reda på att planet var nästan två timmar försenat. Så vi allihop var ganska trötta, det var lite jobbigt att hålla uppe ögonen och barnen stilla. När planet äntligen kom spenderade jag största delen av flygturen med att skriva dagbok, men i slutet var det nog mest kladd. Det var helknäppt när vi kom fram för det var både mörkt OCH varmt. Hej Medelhavet! Det känns jättekonstigt att jag är vid Medelhavet och även har badat i det idag! (Det var salt. Och jag har fått massa lockar av det!)
 
Just nu sitter jag i mitt eget rum i det stora huset på Korsika. Så lyxigt med eget badrum, en dubbelsäng och om man tittar noga - utsikt över Medelhavet! (Bilden ovan är min utsikt!) Så här långt är au pair:andet riktigt bra! Mer rapporter kommer, för det finns WiFi i huset! Längtar efter att få visa massa bilder på detta underbara paradis! 

Här börjar min historia som au pair!

Till slut har jag kommit iväg och börjat mitt år som au pair! (WAAAH!) Dagens schema är det mest fullspäckade sedan studenten, och förhoppningsvis blir det här också en kul dag! (Detta är ett tidsinställt inlägg eftersom jag inte vet när jag kommer få internet nästa gång, och är istället skrivet av en nervös Viktoria några dagar innan resan!) 
 
I vart fall, flyget lämnar Landvetter klockan 06.30 på morgonen, sedan en mellanlandning i Köpenhamn vid 8-tiden och slutligen ska jag vara framme i Paris vid 10.20 på förmiddagen! En intensiv morgon, minst sagt! Min värdmamma ska hämta mig på flygplatsen och så ska vi äta lunch tillsammans, ta en titt på min studio (som ligger 5 minuters promenad från deras lägenhet) och jag ska få chansen att vila mig lite och packa om. 
 
Packa OM? Jodå, det stämmer! För lite senare ska jag få träffa resten av familjen: värdpappan och de två små killarna, och sedan ska vi bege oss mot flygplatsen igen för att ta flyget till Korsika, en fransk ö i Medelhavet! Där blir det tre veckors solsemester och jag får följa med för att lära känna barnen och familjen i en mer avslappnad miljö (har jag en fantastisk familj eller vad?). Internettillgången är okänd, så vi får se när jag kan höra av mig nästa gång, lovar att göra det så fort jag får chansen! Tills dess tänker jag bara njuta och leva livet - the French way. 
 
 Avslutar med min traditionella glädjepose: 

Bild 1 och 2: Frankrike-utbytet 2011. Bild 3: Alexanderplatz, Berlin 2012. Bild 4: Västkusten, Sverige 2013
 
FRANKRIKE, HERE I COME !!! 

Sista timmarna i Sverige

 
 
Nu är väskorna färdigpackade (vilket betyder fullproppade till maxgränsen!) och jag är nyduschad och redo. Snart ska jag lägga mig och försöka somna, eftersom jag ska gå upp kl 03 i natt för att åka till flygplatsen. Det här är helknäppt. Om mindre en ett dygn är jag i Frankrike !!! 
 
Fjärilarna fladdrar i magen, men faktiskt inte så våldsamt som för en vecka sedan, förvånansvärt nog. Nu är det bara glädje och förväntan som regerar - nervositeten har gått och gömt sig bakom en garderob. Det här ska bli så himla kul - vilket äventyr jag har framför mig! 
 
Ha det absolut bäst här hemma och njut av den svenska sommaren till max! 

Min avskedsträff!


Bara en dag kvar till mitt Frankrike-år och igår hade jag min avskedsträff för mina närmaste vänner! En fantastisk kväll ♥


Lite närmare bestämt var det de här härliga flickorna: Emelie, Marianne, Veronika, Magda, Julia och Malin! ♥


Jag serverade mina specialgjorda, fräscha mackor (som är ungefär som de jag gjorde på mitt sommarjobb, eftersom jag har velat göra sådana hur länge som helst!) 


Mina alldeles för snälla vänner hade gjort en massa avskedspresenter och kort till mig, som jag blev så himla glad över!! De känner mig så väl, jag fick bara en massa saker som jag gillar! 


Pyssel, små lappar och gulliga saker är helt i min stil! Och Emelie, den galningen, hon hade gjort en fantastisk, urgullig liten tårta till mig!!! Gissa om jag blev överraskad och GLAD! Hon är en riktig konstnär när det gäller sådant, se bara på det fantastiska hjärtat av blommor ovanpå! 


Här är konstnären med sitt avsmakade mästerverk! 


Stor dessertbuffé serverade jag slutligen! Maräng, hemmagjord kolasås, jordgubbar, Emelies tårta, glass, grädde med citronsmak, strössel, godis ... I don't do things half way, haha! 


En härlig bild när jag och mina klasskompisar skär upp tårtan tillsammans! 


Under ytan av sockerpasta gömde sig choklad, jordgubbar och grädde - MUMS!! 


Till allas stora förvåning hade jag faktiskt INTE fixat några lekar. Men något ville jag göra, så jag satte ihop ett litet bildspel på oss alla med foton från när vi precis hade träffats! 

Här är allihop samlade, mina fina flickor! Det blev inget tårfyllt farväl (vilket förmodligen var tur!) utan istället blev det en glad sista kväll tillsammans full av kramar, skratt och kärlek! Kommer sakna dem allihop massvis! 
 
Au revoir, mes amies! ♥
(Fransmännen säger "au revoir", vilket inte betyder "farväl", utan "på återseende" - och det menar jag verkligen!) 

Vänner som kämpar tillsammans

 
Inte ens i mina vildaste drömmar hade jag kunnat drömma om hur mina gymnasieår skulle bli. Jag tänkte att det var helt okej att börja på ett program utan att känna någon och skulle få några kompisar så småningom. Några. Inte ALLA!
 
Men sanningen är att jag tycker så himla mycket om var och en av alla mina vänner från klass NAÖP10A. De senaste tre åren har varit så obeskrivligt fantastiska tillsammans med mina klasskompisar som verkligen är det bästa gänget jag fått äran att vara med i. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag glömde våra grymma år tillsammans. Tack till varenda person för att ni varit / är / kommer alltid att förbli så härliga, stöttande, roliga, vänliga, smarta och fina! ♥ 

Blått, grönt och skvätt

Man ska aldrig säga aldrig. Det blev ännu en "sista utflykt" med familjen igår, till vår favoritsjö.  
 
Fortfarande var det för kallt för att bada, men att äta paj och glass vid sjökanten fungerade alldeles utmärkt!
 
Självklart var kameran med och jag både fotade och blev fotad i kvällsljuset! 

Fantastiskt fint var det med blått vatten, gröna ängar och vattenskidsklubben som åkte runt på sjön och skapade vågor och skvätt! Sommarkvällar ♥

Checklista på saker jag genomfört i Paris!

 
Min bucketlist över saker som jag vill göra i Paris är äntligen klar! Listan blev lång, saftig och varierande - precis som jag ville ha den! Det här inlägget kommer jag uppdatera regelbundet när jag checkar av saker som jag har genomfört. En länk till inlägget finns i menyn! Nu kör vi livet: THE FRENCH WAY! 
 
UPDATE: Efter ett fantastiskt år i Frankrike, lyckades jag genomföra varenda liten grej på min lista. Om jag skrivit ett inlägg om punkten kan du klicka på länken och läsa om det. Hoppas att denna lista inspirerar framtida Parisälskare att hitta på magiska saker i denna vackra stad! 
 
 
PARIS BUCKETLIST: 
 1. Äta en croissant på ett café √
 2. Se Eiffeltornet √ 
 3. Ta metron någonstans √
 4. Gå på en fransk bio √ 
  (Filmer jag har sett: Diana, Hunger Games 2, Yves Saint Laurent, La Belle et La Bête) 
 5. Baka kanelbullar åt barnen √
 6. Smaka på sniglar / grodlår √
 7. Gå på shoppingtur i Paris √
 8. Beställa på franska utan tvekan √
 9. Besöka bokaffären Shakespeare and Company √
 10. Ta en joggingtur i Paris √ 
  (Men min första franska joggingtur var på Korsika
 11. Vandra längs Champs-Élysées √ 
 12. Köpa en baguette och hålla under armen som en äkta fransyska √ 
 13. Se Mona Lisa på Louvren √ 
 14. Åka skridskor i Paris √ 
 15. Picknick utanför Eiffeltornet √ 
 16. Skicka en massa vykort och brev hem √ 
 17. Se Triumfbågen √ 
 18. Köpa en fransk tidning (och kunna läsa den) √ 
 19. Träffa andra au pairer √ 
 20. Åka på en utflykt utanför Paris √ 
  (Exempelvis Disneyland (del 1 och del 2) och dagstur till IKEA)
 21. Äta på en fransk restaurang (hände min allra första dag!) √ 
 22. Besöka slottet i Versailles √ 
 23. Handla på en fransk marknad √
 24. Se Eiffeltornet glittra i mörkret från hög höjd (Sett från Tour Montparnasse!) √
 25. Läsa en roman på franska √ 
 26. Se Notre Dame √ 
 27. Prova någon ny maträtt √ 
  (Exempelvis en pumparätt
 28. Spela ett franskt spel √ 
 29. Hitta Le Mur des Je t'aime √ 
 30. Köpa mitt eget lilla Eiffeltorn √ 
 31. Se Sacré-Coeur √ 
 32. Baka / laga mat efter franskt recept √ 
 33. Besöka berömda trädgårdar som Jardin des Tuileries (√), Jardin du Palais Royal (√), Jardin du Luxembourg (√)
 34. Hitta mina egna guldkorn i Paris √ 
 35. Ha en photoshoot på en typisk parisisk gata √
 36. Äta macarons från Ladurée √ 
  (Min första macaronupplevelse var dock från Pierre Hermé!) 
 37. Känna mig hemma i Paris √
 38. Köpa en morgonbaguette till frukost √
 39. Besöka vackra parker som Parc des Buttes Chaumont (√) och Parc de Belleville (√)
 40. Gå på kända caféer som Ladurée (√), Le Procope (√) och Angelina (√) 


Today's truth #170


Au pair-känslor och försenad blombukett

 
 
Det är fyra dagar kvar tills jag ska åka och ikväll ska jag ha sista skypeträffen med min värdfamilj. Jag försöker komma på vettiga frågor att ställa, men det enda jag kan tänka på är att det inte känns som att jag kommer träffa dem i verkligheten på fredag (jag har nog inte insett att jag ska åka än). Det känns bara som att de för evigt kommer vara en trevlig familj på min datorskärm. Men faktum är att de existerar i verkligheten och jag SKA träffa dem på fredag! Galet! 
 
Jag är så spänd, för det känns verkligen in i magen att det här är rätt familj för mig. Ibland när jag har mailat dem någon fråga, t.ex. om min semester har jag tänkt "Hoppas att de inte kommer bli sura för att jag frågar om något sånt innan jag ens har börjat jobba!" men varje gång har jag inte blivit bemött av något annat än vänlighet! 
 
Samtidigt är nervositeten över att flyga ensam stor (för det har jag tydligen insett att jag ska göra), men det ska också bli kul på ett sätt eftersom jag bara har flugit en gång förut och den gången var det så nervkittlande! Det som känns så där är incheckning och säkerhetskontroll, men det ska ju min familj hjälpa till med. Och att säga adjö till de tokarna kommer inte bli så lätt heller! Frågan är om jag kommer vara alldeles för nervös över den kommande flygturen för att gråta, eller om det kommer pressas fram några tårar i alla fall.
 
Just nu är jag i alla fall lycklig, för jag har plockat den traditionella blombuketten som jag missade över midsommar när jag var sjuk och dessutom är det ju mina sista dagar i sommarsverige! Det kan man inte låta bli att njuta av! 
 
 

RSS 2.0