Bisous partout! Pussar överallt!

 
 
Adrien 1,5 år var så söt igår på stranden! Jag hade lekt med barnen nonstop i vattnet/på stranden i nästan två timmar så när båda föräldrarna kommit tillbaka från sina respektive simturer och hade koll på barnen så lade jag mig på min handduk för att sola och vila lite. Då kände jag plötsligt att jag fick skugga för ansiktet och när jag öppnade ögonen så satt Adrien på huk med ansiktet 20 cm från mitt och bara kollade på mig. Haha, det var jätteroligt! 
 
När jag började skratta lyfte han på mina solglasögon och sa "Coucou!" (vilket han uttalar som "Kacka!" och är som svenskans "Tittut!" eller "Hejhej!") med ett stort leende! Så charmigt! Sedan sa värdmamman: "Adrien, ge Viktoria en bisous!" (Man gör bisous - kindpussar - ibland för att vara snäll). Då reste han sig och pussade mig på magen! När jag och föräldrarna började skratta så pussade han mig på benet också! Så jag satte mig upp och visade att han skulle pussa mig på kinden och då fick jag världens mysigaste kindpuss! ♥
 
 
Frankrikes "Bisous"
För oss svenskar kan det vara lite svårt med den närhet som existerar söderut i Europa. Man står ofta ganska nära varandra när man pratar och man hälsar genom att pussas. Själv tyckte jag att det var underligt i början, nu är jag mer van och tycker det är rätt så mysigt med bisous. Det är ungefär som svenskans hej- och hejdåkram mellan vänner och dem gillar jag ju! 
 
Antalet kindpussar varierar stort, det är 1-3 stycken som gäller. När jag var i en stad nära Lyon i frankrikeutbytet på min skola för två år sedan, var det tre pussar som gällde. Här på Korsika och i Paris har jag upplevt att det är två stycken. Eller om man har bråttom så kan man bara slänga dit en snabb på någons kind, oftast för att säga hej då. Det är ingen kindpuss rakt på kinden, utan en lätt version. Man brukar sätta kinderna mot varandra så att läpparna är när den andres kind lite grann. 
 
Så här går det till när man ska träffas och hälsa: Först så ser man varandra, vinklar och ler. Sedan går man fram mot varandra, säger "Bonjour" eller "Coucou". Sedan lägger man händerna lätt på varandras armar, lite ovanför armbågen, och gör sina kindpussar. Vilken sida man börjar pussarna på är olika, men det märker man. Ofta brukar man säga "Ça va?" ("Hur är det?") före, under eller efter kindpussarna. Själv tycker jag det är lite roligt att se folk prata medan de gör kindpussarna. 
 
Jag kanske borde understryka att man inte gör bisous med alla. Personer som man inte känner brukar man hälsa med ett handslag. Bisous är mellan familj och vänner. Fast om det är killar måste de vara rätt så bra vänner, annars blir det oftast ett handslag. Till exempel, om man blir presenterad för några vänners vänner så brukar det vara bisous mellan tjej-tjej och tjej-kille, men oftast handslag mellan kille-kille. 
 
Det var lite om bisous!  
 

Bisous på er, från en tjej som nu spenderat 16 semestriga, osminkade och fina dagar på ön Korsika! 

Comments

Melody

Roligt att se andra blommor än de svenska. Du är vacker som alltid!

2013-07-22 @ 14:23:51

Malin

Holy moly, vad du är vacker!! <3
Och vilket roligt inlägg haha! Hur intressant som helst att läsa om :D kulturskillnader är alltid spännande :o

2013-07-24 @ 18:22:57


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0