Artig som en fransos

 
En sak som jag har funnit framträdande i det franska samhället är fransosernas enorma artighet. I början innan jag kom hit var jag lite nervös över fördommen att fransoserna har ett väldigt hett temperament, men när jag väl hade spenderat några månader här insåg jag att fördommen inte stämmer speciellt ofta. Tvärtom. Fransoserna är så artiga! Tro det eller ej, men som en ung tjej i Paris händer det ibland på dagtid att jag känner mig som att jag blir behandlad som en liten prinsessa på gatorna, haha! Speciellt av männen. De håller upp dörrar, låter mig gå före om vi kommer fram samtidigt till något eller liknande. Riktiga gentlemen! I Sverige är det helt enkelt att den som kom först får gå in först, eller motsatsen: "Du får gå in först." - "Nej, gå du." - "NEJ, DU!" 
 
Fortsättningsvis visas hövligheten när fransoserna ska umgås. När man kommer till en samling av vänner ska man hälsa på alla personer i rummet, enligt vad jag har uppmärksammat. Oftast med bisous, men ibland med handslag. Det är en annan skillnad jag har märkt mellan Frankrike och Sverige: när man hälsar här så rör man alltid vid varandra, antingen genom bisous eller handslag. I Sverige tycker vi väldigt mycket om att vinka. När vi hälsar så kramas vi när det gäller nära vänner eller släkt, men oftast så är det bara "Hej!" vilket då och då följs av en liten handrörelse. Men det är väl inte så konstigt med tanke på hur stort vårt personliga område är (armlängdsavstånd), jämfört med fransosernas nästan icke-existerande. Förresten är det intressant att på franska finns det inte ens ett ord för att vinka, haha! Det franska uttrycket för att vinka är ordagrannt översatt att "ge tecken" eller "hälsa med handen"
 
En annan artighetsgrej är att alla här är väldigt noga med att kalla varandra för Madame eller Monsieur. Jag tycker mestadels om att alla har titlar, det känns så fint och gammaldags. Om man vistas i det franska samhället - på gator och i affärer - så är det nog följande ord man hör oftast: 
 
Pardon  eller  Bonjour  eller  Merci  följt av  Madame  eller  Monsieur.  
(Översättning: Ursäkta / Goddag / Tack + Fru / Herrn).
Om du kan de orden kommer du klara dig fint här - blink, blink! 
 
Själv föredrar jag att bli kallad för Mademoiselle (Fröken). När fransoserna säger Mademoiselle till mig blir jag alltid glad, hihi. Jag känner mig så ung och fransk då! Men när jag har barnen med mig blir jag oftast kallad för Madame ... Varje gång det händer tänker jag: Usch, så gammal ser jag väl inte ut att vara?
 
Avslutningsvis kan jag berätta att jag tycker att jag själv har blivit mycket artigare efter mina fyra månader här. Jag lägger mycket oftare till " ... är du snäll" på vanliga svenska fraser som till exempel: "Ge mig den där!"
 

Comments

Emelie

Sådan härlig liten reflektion. Vad är den franska motsvarigheten för att vinka? Hur säger man det på franska - nu blir jag ju nyfiken! ;)

Och jag kan hålla med dig om det är med den svenska beröringsrädslan - jag själv är lite ovan hur nära man ska komma när man hälsar, även i Frankrike. Har det någonsin känts lite konstigt eller obehagligt att gå nära och ge bisous?

När jag var i Paris senast blev jag kallad Madame hela tiden (förut brukade det alltid vara Mademoiselle).. Jag tror det var för att jag gick med min pojkvän bredvid, och folk började tro mig som gift? Eller vad tror du? Trots allt har jag fått höra att jag ser ut som 17 år, haha!

2013-11-12 @ 18:21:11
URL: http://sockerskrin.blogspot.se

Mamma

När du skypade med värdfamiljen första gången i våras så kom jag inte lite snabbt där och vinkade till familjen och sa Hello. De svarade med att säga Madame till mig. De kan inte har uppfattat mig som särskilt vänlig/hövlig.

Svar: Nej, du har fått det här helt om bakfoten. Det skulle vara väldigt ovänligt och ohövligt att INTE säga Madame till dig!! Det är så de är uppfostrade, att man säger Madame till personer som man inte känner. Men fransoser tycker inte att vi svenskar är oartiga som inte säger det, för de vet att det inte är i vår kultur att adressera människor med en titel. Så de tyckte inte alls att du var ovänlig!!
Viktoria - Hallon

2013-11-12 @ 18:38:45

Mikaela, tidigare Au Pair i Frankrike

När jag hade mitt au pair-barn med mig så blev jag också kallad madame, som en gång på gatan var det en mamma med sina barn och hon sa då till dem: "faites attention à la madame derrière vous" Det var nästan så jag ville rätta henne och säga mademoiselle :) Och nu kom jag på en gång i parken, några barn i åldern 3-6 år frågade mig "pardon, est-ce qu'on pourra jouer du foot avec lui quand il a finit son goûté?" jag svarade att det gick bra och en liten stund frågade de igen "madame, c'est parti?" Alltså SMÅ barn som kallade mig madame, lite för väluppfostrat kändes det då ;)

Svar: Haha, jag älskar att läsa franska blandat med svenska!! Det är ingen som skriver så till mig - helt underbart! Du har rätt, jag känner precis igen mig i situationen ... Men jag stör mig aldrig på när små barn kallar mig för madame, så är det rätt så gulligt! Det är när vuxna gör det som det känns som att man vill säga "Pardon, mais c'est Mademoiselle!"
Viktoria - Hallon

2013-11-12 @ 18:48:49
URL: http://livingthefrenchlife.blogg.se

Emma

Haha känner igen mig där precis!

2013-11-12 @ 20:18:46
URL: http://emmabrandmyr.devote.se

Gabriella

Haha det är så kul med artigheten, jag är nog 10 gånger artigare efter mitt år i Frankrike än innan. För mig var det dock helt tvärt om, brukade kallas Madame när jag var själv (har fått höra att jag ser mycket äldre ut än vad jag är) och när jag var med barnen var det oftast Mademoiselle, förmodligen för att de trodde att jag var storasyster :P

Svar: Det är bra, för vi svenskar behöver ju uppenbarligen lite mer artighet i vår vardag! ;) Där ser man, det är olika för alla! Jag antar att jag blir tagen som mina barns mamma, men jag får lite underliga blickar som säger "Är du inte lite för ung för att vara mamma ...?". Men artigheten framför allt, det verkar ju som att det är artigare att säga madame när det kanske är en mademoiselle än det är att säga mademoiselle om det skulle råka vara en madame!
Viktoria - Hallon

2013-11-12 @ 21:35:01
URL: http://gabriellasvensson.com

Marianne

Haha, förra veckan så var det en kille som kallade mig "Mam". Jösses vad jag kände mig gammal ;)

Svar: Eller hur?! När jag föreställer mig detta i huvudet kan jag bara se en cowboy ute i bushen som säger det till dig, haha!
Viktoria - Hallon

2013-11-13 @ 09:35:40
URL: http://mariannesresa.blogspot.se/

Julia

Min mamma är fransyska så för mig har det alltid varit självklart med och kalla andra madame, mademoiselle när jag är i Frankrike. Blir alltid så chockad då svenskar bufflar sig fram på bussen, tycker att man har tappat artigheten helt i Sverige!
Dock så är det ju rätt kul när man ser så stora kulturskillnader!

Svar: Åh, vilken tur du har som har franskt blod i ådrorna! Det skulle jag så gärna vilja ha, men gör mitt bästa för att passa in i Frankrike ändå! Du har helt rätt, ibland händer det att jag undrar vart vänligheten har tagit vägen ... Absolut har du rätt i att det är kul att se kulturskillnader!
Viktoria - Hallon

2013-11-13 @ 12:43:09

Tova

Älskar också att bli kallad Mademoiselle! Det är himla härligt! Om man blir kallad Madame är det dock inte för att man ser gammal ut, utan för att det är en pågående debatt i Frankrike om att det bara ska finnas ett enda alternativ- som att alla män kallas för Monsieur!

Svar: Eller hur!! Åh, vad spännande! Det hade jag ingen aning om! Nedrans om det går genom - vi som gillar att bli kallade Mademoiselle så mycket! ;)
Viktoria - Hallon

2013-11-13 @ 19:52:10

Anette

Hej, vilken fin blogg du har. Så underbart härligt at vara ett helt år i Paris. jag har bara varit där på korta resor. Kolla gärna in min och lämna en kommentar efter dig. Ha en bra dag =)

2013-11-17 @ 16:48:52
URL: http://buzzadoran.blogg.se

Belinda Breed

Tror det beror på var i Frankrike man är också, har hört av folk jag känner att fransmännen de har träffat var riktigt oartiga, haha.

Svar: Absolut! Jag tror att det beror på fransoserna också, och vilket humör de är på.
Viktoria - Hallon

2013-11-17 @ 16:54:43
URL: http://belindaz.blogg.se/

Hanna Painio

Fin blogg! :)

2013-11-17 @ 16:54:43
URL: http://hannapainio.blogg.se

Amanda

Jag känner igen mycket av det där, bara av att ha besökt Frankrike två gånger! :D Det är verkligen en 'helt annan värld' en vad man är van vid! :)

2013-11-17 @ 16:57:23
URL: http://asummerinparis.blogg.se/

Sanna Rikardsson

Sjukt vackra bilder du har!

2013-11-17 @ 16:58:27
URL: http://livsfara.blogg.se/

LORISSA LOVEBOMB

så himla trevligt det låter :)

2013-11-17 @ 18:16:48
URL: http://lorissalovebomb.se


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0