Wow, Versailles ...!Redogörelsen över mitt besök på det fantastiska Versailles-slottet anländer slutligen! Jag hade velat se slottet länge nu - det är ett stort turistmål - och för en vecka sedan blev det av! Voilà, här är en bildtät rapport från det vackra slottet lite utanför Paris, bara för dig! 

Jag tog med mig släkten dit, som var så underbara och besökte mig: det var två mostrar, en mormor, två kusiner och en mosters man! 

Här är det: slottet Château de Versailles. Det är så långt att det inte ens fick plats på ett helt foto! Vi åkte dit en molnig dag, men som ändå inte var allt för kall för att beundra slottet och trädgården.  
 

Vi startade med ett besök i den vackra, gigantiska slottsträdgården. Tänk storleken på slottet - och förstå sedan att trädgården var många, många, många gånger större!! 

 
Vet du inte riktigt vad Château de Versailles är? Här är lite kort bakgrundsinfo!
Slottet i Versailles var från början en fin jaktvilla som kungen Louis XIII ägde. När sonen Louis XIV blev kung transformerade han villan på mitten av 1600-talet till ett praktfullt slott omringat av fantastiska trädgårdar med statyer i typisk fransk konststil. Även insidan av slottet fylldes av konst, för att kungen skulle visa sin absoluta makt. Han tyckte om att åka dit för att vila upp sig, men han anordnade även stora baler åt sina inbjudna. Hovet höll till där ett tag och det bodde där 6000 människor. 
Slottet ligger ungefär 20 km sydväst om Paris, dit man kan ta sig med tåget RER C. 

Info: turistguideboken "Paris en quelques jours", utgiven av Lonely Planet 2012
 

Framsidan av slottet. Jag älskar gulddetaljerna ...!

Kungens kammare var satt i mörker och dunkelt upplyst. 
 

Drottningens kammare var inrett i guld och blommigt. Så vackert. När jag kom in där och kollade mig omkring så tänkte jag för mig själv: "Jag skulle kunna bo här!"

Det finaste var självklart la Galerie des Glaces: Spegelsalen! Det var ett långt, guldigt rum, med speglar och kristallkronor och en vacker utsikt över trädgården. 
 
Vi såg mycket maffig konst när vi vandrade omkring. 
 
Efter turen på slottet gick jag, min mormor och min moster tillbaka till trädgården för att kolla på när fontänerna tändes lite överallt i parken. 
 
Fina mormor och jag! ♥


Min härliga moster Kristina och jag själv! ♥
 
 
En sista promenad runt om i trädgården avslutade vår dag på Versailles. Det var en oförglömlig upplevelse att se detta vackra slott, och dessutom få dela det med mina släktingar. Underbart! Slottet i Versailles är verkligen ett ställe att inte missa om man är i Paris! 

Comments

Hellen

Tack för att jag fick följa med till Versailles! Maffigt och vackert! Fina bilder på släkten också!

2014-04-13 @ 12:41:05

Martina

En dag ska jag besöka Versailles! Så mäktigt och vackert! På tal om annat. Vad tycker du om Latinkvarteren? Jag och min syster ska nämligen åka dit i maj! :)

Svar: Det tycker jag absolut att du ska göra! Jag älskar latinkvarteren! De är så mysiga med sina små gator, den härliga stämningen och fina arkitekturen. Hoppas ni får en trevlig resa!
Viktoria - Hallon

2014-04-13 @ 22:25:18
URL: http://www.myrosevalley.devote.se

Emelie

Åh, jag är ju själv helt kär i Versailles, men mest trädgården. Har redan varit där fyra gånger i flera timmar, men den tar ju timmarvis att upptäcka. Helt otroligt. Sedan var jag inte alls så intresserad av slottet som du, haha, men det har ju sin charm också. Jag undrade mest varför drottningen inte ville sova tillsammans med kungen, haha... Hur gjorde de sin arvinge, då? Eller var det på bestämda tider (ja, antagligen)...

Ps. Vad tjusig du är!

Svar: Visst är det underbart! Haha, jadu, jag har ingen aning ...! Jag tog ingen audioguide ;) Nämen tack, vad snällt av dig!
Viktoria - Hallon

2014-04-14 @ 12:00:14
URL: http://sockerskrin.blogspot.se

Bella

Åh vad kul att du besökte Versailles! Det är ju verkligen såå fint där. Älskar trädgården, har turen att bo 10 min bort med bussen som stannar precis utanför dess grindar :)
Ser att de inte planterat alla blommor än med, vilket är synd att du missade! Det är så otroligt otroligt vackert med blommorna i svirvlande rabatter bland fontänerna. Fast du kanske kan åka tillbaka och ha en heldagspicknick med dina kompisar någon gång närmare sommaren då det är varmt och passa på att hyra en roddbåt kanske haha :)

Svar: Ja, det var så härligt! Vad underbart att bo så nära! Jag var lite smått besviken över att det inte fanns några blommor planterade, men jag tänkte göra precis som du säger och åka tillbaka en annan gång! Åh, hyra roddbåt låter kul, jag måste kolla upp hur mycket det kostar! Tack för tipset!
Viktoria - Hallon

2014-04-15 @ 22:10:04
URL: http://imsogoingfrench.blogg.se

Linda

härligt det ser ut!

2014-04-20 @ 20:03:10
URL: http://liveforthelove.blogg.se/

Annster

Så fina bilder!
Ser härligt ut :)

2014-04-20 @ 20:06:18
URL: http://annster.se

KassandraPalma

Så fina bilder!

2014-04-20 @ 20:06:48
URL: http://kasssandra.blogg.se


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0