Au pair Q & A: Tackla barn som inte lyssnar

Käraste vänner! Även fast min au pair-tid är över droppar det in frågor på bloggen då och då i alla fall. Mestadels brukar jag referera till kategorin Frågor och svar, au pair eftersom det ofta kommer upp samma undringar. Det var inte lätt att lämna mitt liv i Frankrike, så jag försöker att gå vidare och inte skriva om det för ofta, men här var faktiskt en fråga som kändes för viktig för mig att dela med mig om till framtida au pairer för att hoppa över! Jag tycker ändå att det är viktigt att skriva sådant som jag själv skulle ha velat veta i början av au pair-tiden, så när man är erfaren får man dela med sig! 
 
 
Fråga från L
Hej!
Superbra blogg, väldigt roligt att få en inblick i ditt liv som au pair! Jag ska själv åka som au pair och har pratat med en familj ett tag över mail och även skypat med dom och mejlat deras gamla au pair.
 
Allt kändes bra men jag blev plötsligt osäker då mamman mejlar (väldigt bra att hon är ärlig) och skriver att de yngsta barnet på 4 år tror att hon är boss över deras nuvarande au pair och undrar om jag skulle vara bekväm med att ha henne under kontroll.
 
Jag har ju vetat att barn inte alltid lyssnar och kan vara svåra att ibland (fyraåringar vill ju gärna testa gränser) men hur tacklar du när barnen inte lyssnar. Hur får man respekt på bästa sätt? Hade vart tacksam för ett svar då jag verkligen gillar familjen men blir lite rädd för att inte kunna ha kontroll över barnen.. :)
 
 
 
Svar: 
Hej L!
Jag förstår din oro. Jag hade själv problem med att få barnen att lyssna i början, då framför allt eftersom jag kunde lite franska samt att mitt lugna, svenska ursprung höll mig från att våga höja rösten. I början är det okej att vara sådan, tills ni lär känna varandra lite bättre, men sedan skulle jag rekommendera dig att våga ryta till ibland.
 
Säg till dem en gång snällt att göra som du säger. Andra gången också snällt, men påminn dem om att det är andra gången. Tredje gången varnar du att om de inte lyder så [sätt in straff som föräldrarna föredrar]. För mig var straffet att barnen fick stå i "hörnet", där de fick en liten time-out på några minuter. Men om de är dumma någon gång, till exempel slår någon eller gör något farligt, så var inte rädd att höja rösten och säga att det de har gjort är fel (och varför) och sedan straffa dem.
 
Som au pair är du en del av deras uppfostran och de måste lära sig att respektera dig, annars kommer du inte kunna ta hand om dem och skydda dem. Den där ömsesidiga respekten kommer med tiden. Jag kan berätta för dig att jag märkte att mina barn tyckte mycket bättre om mig och blev mer bekväma med mig som en del av familjen när jag vågade sätta ner foten. Annars så visste de inte riktigt vart de hade mig. Om jag som au pair är stabil och sätter gränserna så kommer barnen att bli mer avslappnade och lugna runt mig. Det är vad jag har upplevt. Så klart ska du samtidigt vara snäll och uppmuntra dem när de är duktiga! 
 
Hoppas att det går jättebra för dig och att du får en kul tid som au pair! Lycka till! 

Comments

Emelie - Lever drömmen i Paris!

Och jag har ju redan konstaterat att du är en naturbegåvning med barn, men här bevisar du det igen - pedagogiskt och generöst, genom att dela med dig så ödmjukt, dessutom! Jag kan knappt tänka mkg hur mycket detta inlägg lugnar framtida au pairer (och mig också, men vi har ju redan pratat om det tusen miljarder gånger innan du åkte.... Jag har således fått min dos av Viktoria-förnuft. PS tack!).

Hejdu, jag ska allt försöka blogga som vanligt, utan bra wifi! Och tack, tehe, blev själv riktigt nöjd med mitt gif-ihop-släng.:D
Telefon imorgon?

Svar: Du slutar aldrig att charma sönder mig med dina kommentarer, Emelie, min vän! Vad bra, kämpa på utan wifi! Telefon: absolut!!
Viktoria - Hallon

2014-08-16 @ 08:24:08
URL: http://sockerskrin.blogspot.se


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0