Konsten att säga « Bonjour »

Parisiennes qui traversent la rue. Parisiennes som går över gatan. 
 
Låt mig förklara ett franskt mysterium som jag ännu inte kommit överfund med. Det handlar om att säga « Bonjour » (« kolla in mina franska citattecken »). Att hälsa låter inte så svårt, eller hur? I ett halvår här har jag trott att man kan säga « Bonjour » lite när man vill, som ett enkelt "hej" när man vaknar på morgonen, kommer hem från skolan/jobbet, träffar en kompis/släkting/kassörska på ICA osv. Nyligen har jag dock fått reda på att så är det inte alls. Efter att ha läst en text under mina franskalektioner där ämnet togs upp, så förstod jag det ändå inte riktigt utan frågade mina värdföräldrar om det, som försökte reda ut det för mig. Här kommer resultatet av mina nya kunskaper. 
 
Du kan använda ordet « Bonjour » en gång per dag och per person. När du träffar en familjemedlem, lärare, granne, kompis osv för första gången en dag, så har du tillåtelse att säga det (du "måste" till och med säga det, om du är det minsta trevlig), men om du sedan separeras från människan och träffar den senare samma dag - då går det inte för sig att säga « Bonjour » igen minsann. Om du gör det, så kommer den andra personen tänka "Men vi har ju redan hälsat på varandra idag, har du glömt bort mig?" och kan finna det ohövligt. Du kan inte ens komma undan genom att använda ett annat ord som « Bonsoir » (God kväll), eller « Salut » (Hejsan). (Fast ibland har jag faktiskt hört folk säga « Salut » även fast de redan hälsat « Bonjour » tidigare samma dag, men "officiellt" så ska man väl egentligen inte använda det).
 
Vad är det då förväntat att man ska säga när man kommer hem från jobbet och träffar sin familj? Jag sa till mina värdföräldrar att jag skulle tycka att det var oartigt om någon kom hem efter en arbetsdag och så träffas man och den andra personen hälsar de inte ens! Men i Frankrike är det tvärtom. Det som jag fick ut var att man skulle använda en vänlighetsfras istället som undrar om personen mår bra, exempelvis « Ça va? » (Hur är det?) eller « Tu vas bien? » (Mår du bra?), som oftast följs av « Tu as passé une bonne journée? » (Har du haft en bra dag?). 
 
Ända sedan jag hörde detta har jag försökt följa dessa nya regler, men det är svårt! När mina värdföräldrar kommer hem från jobbet så vill jag bara säga ett enkelt "Hej!" av ren vana och oftast kommer det då ut ett « Bonjour » eller  « Salut » och sekunden efter så kommer jag på mig själv med att just det, jag fick ju inte säga så längre. Med mina värdföräldrar är det ju ingen fara, för de vet ju att jag bara menar väl, men jag får akta mig för att hälsa för många gånger när jag träffar andra personer som till exempel de på min danslektion, mina grannar med flera. Jag vill ju inte förarga alltför många människor med att anklaga dem för att vara så tråkiga/oviktiga att jag inte ens minns att jag redan hälsat på dem! Det lär emellertid bli en utmaning, det säger jag er ... Ett glatt, litet "Hej!" sitter ju alltid på tungan! 
 
I det här inlägget har jag sagt « Bonjour » så många gånger att ni måste finna mig ytterst otrevlig vid detta laget så jag avslutar med ett enkelt « Bonne soirée! » (Ha en bra kväll!) 

Comments

Katarina

men vänta VA!?!?! mitt liv är en lögn... "Bonjour" är ju standardordet these days! Ska börja med ett "Tjena-hallå" från och med nu! hehe

Svar: JAG VET! Visst vänds livet upp och ner?! Akta dig, du vill inte uppröra fransoserna - de kanske börjar kasta baguetter på dig!!
Viktoria - Hallon

2014-01-30 @ 22:59:54
URL: http://katarinamerlander.tumblr.com

Hellen

Bonjour Viktoria! Vilken tur att du fick lära dig detta i skolan så att du kan uppträda trevligt i Frankrike de sista månaderna.

2014-01-31 @ 05:33:52

Emelie

Hahaha, men OJ! Det hade jag ingen aning om! Hälsningsfraserna som sitter som klistrade på våra svenska tungor...!

Vad svårt det måste vara att hålla tungan rätt i mun. Men vad exklusivt ordet blev helt plötsligt - då måste man ju se till att sitt första (och enda) dagliga "Bonjour" eller "Bonsoir" blir riktigt, jädra bra! Det ska ju trots allt hålla hela dagen ;)

2014-01-31 @ 10:07:34
URL: http://sockerskrin.blogspot.se

Isabella

Tycker det hjälper mycket att tänka Bonjour som goddag eller godmorgon istället för "hej". Man säger ju inte goddag hundra gånger heller. Salut är det som alla fransmän jag känner hälsar mig med och bonjour använda när man hälsar på typ grannarna eller andra mer speciella tillfällen. Eller når jag säger godmorgon till min sambo och jag vill vara mer romantisk haha :) Men iaf, tror du kan komma undan med att säga bonjour ofta då du verkar vara en så söt och bubblig person! ^_^

Svar: Bra tips! Nämen haha, vad gullig du är! Jag håller tummarna för detta!
Viktoria - Hallon

2014-01-31 @ 15:09:49
URL: http://imsogoingfrench.blogg.se

Alinde

Ska till Paris med kompisar om ett tag så det var bra att veta! Tackar! :)

Svar: Ingen orsak, glad att vara till hjälp. Vad roligt att ni ska till Paris, det är en magisk stad!
Viktoria - Hallon

2014-02-01 @ 13:59:32
URL: http://hotl.blogg.se/

Maria

Icke att förglömma är ju även "re-bonjour", det kan man också säga till någon man redan hälsat på. Tror dock inte att det funkar när man träffat någon på morgonen och sen igen på kvällen, tänker mig att det är när det inte gått alltför lång tid mellan. Bäst du kollar med dina värdföräldrar innan du använder det:)

Svar: Jag har hör talats om detta "re-bonjour"! Min lärare sa att det kan fungera ibland, men när jag nämnde det för mina värdföräldrar sa de att de aldrig skulle säga det! Så jag undviker det, haha. Men tack för tipset!
Viktoria - Hallon

2014-02-03 @ 13:24:25

Jenny

Herregud det har jag också missat. Jag har hälsat med det flera gånger när jag bodde i paris och när jag hälsat på. Nyheter för de flesta, tror jag. Tack för tipset!

Svar: Haha, jag tror dock inte att det är någon så stor fara när det gäller oskyldiga utlänningar som bara vill vara snälla. Men det är ju inte helt fel att veta om och kunna utnyttja i framtiden!
Viktoria - Hallon

2014-02-05 @ 10:22:00
URL: http://jennylinacarlsdotter.blogg.se


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0