Äkta fransos med äkta croissanter

 
Hej på dig! Jag måste få berätta om min eftermiddag igår, då en ytterst trevlig händelse ägde rum. Det är nämligen så att efter jobbet åkte jag och min syster på en internationell matmarknad! Den reser runt i Sverige och det finns stånd med mat från alla möjliga länder. Bland annat fanns det självklart massor från Frankrike - matkulturens hjälteland! J'adore...! 
 
 
 
Jag älskade att gå runt bland de franska stånden och lukta på ostarna och crêpesen. Det kändes bekant. Vant. Helt rätt. Det bästa av allt var naturligtvis att höra när försäljarna pratade franska. Oh, mes chers français...! Som jag har saknat att prata detta fantastiska språk! Gissa om jag var tvungen att inleda någon slags konversation med en av fransoserna! 
 
 
 
Jag fick syn på croissanter (!!) och var absolut tvungen att köpa en för att smaka, mest för att kunna säga något snofsigt som "God ... men de smakar bättre i Paris". Dock var detta helt fel för den var SÅ UNDERBAR. Croissanten smakade precis som en äkta, franska croissant! Men det var ju å andra sidan en riktig, fransk boulanger (bagare) som hade tillverkat dem. Han var verkligen en äkta, charmig fransos också, med tanke på konversationen vi hade! 
 
 
 
Den här oglamourösa, direkt-efter-jobbet-looken hade jag när jag gick fram till fransosen med croissanterna och andra pâtisserier. Jag log och sa: 
"Bonjour! Vous êtes français?" (Hej! Är du fransk?) 
Han megalog och svarade: "Ouuuuuiii." 
Jag: "Alors, je voudrais un croissant, s'il vous plaît!" (Dåså, jag skulle vilja ha en croissant, tack!) 
 
Han frågade om jag ville ha "au beurre" (med smör), vilket jag älskade för då betydde det att de fanns de båda sorterna, precis som det finns på alla boulangerier i Frankrike! Det roligaste var dock när han sa: 
"Jag har bara en fråga. Är du med i den engelska posten?" 
Jag (förvirrat): "Nej ... Den svenska." 
"Då kanske du kan förklara för mig varför föraren sitter på fel sida av bilen - precis som engelsmännen!" 
Jag skrattade och ryckte på axlarna. 
 
Det var en sådan där mysig konversation, på franska, med en fransos. Åh, det låter så cheesy, men det var så trevligt! Han reagerade precis som alla andra fransoser gör när de märker att man inte är fransk, men kan prata språket ganska bra ändå. Då blir de alldeles: "Nämen, så gullig du är som försöker!!"
 
När jag gick därifrån avslutade vi med ett traditionellt: "Merci, au revoir! Bonne journée!". Som jag har saknat det! För när man handlar här i Sverige säger man knappast "Hejdå, tack! Ha en bra dag!". Den franska hövligheten är verkligen i en egen klass för sig själv. 

Comments

Emelie - Lever drömmen i Paris!

Åh, vilken härlig tillbakaglimt. Du har förmågan att få mig avundsjuk på det ögonblicket, när jag själv har tusentals potentiella sådana ögonblick precis utanför dörren. Hur lyckas du?

Förresten - du äter dina croissanter som de är? Jag som alltid vill doppa dem i sylt eller nutella för att vara helt tillfredsställd.. ;)

Svar: Tack min vän! Jag är säker på att du inom en snar framtid kommer skapa massor av sådana minnen som du riktigt kan gotta dig i! Förresten - du äter baguette som den är? Jag som alltid vill doppa den i sylt eller nutella för att vara helt tillfredsställd ... Haha, nej jag skojar bara. Ja, jag äter både croissanter och baguetter helt naturellt, de är ju så makalöst goda ändå!
Viktoria - Hallon

2014-07-31 @ 20:41:59
URL: http://sockerskrin.blogspot.se

Robex Lundgren

fin bild

2014-07-31 @ 21:06:42
URL: http://ghgumman.blogg.se/

Emelie - Lever drömmen i Paris!

Pah, bra försök, men jag äter faktiskt helst också min baguette med pålägg, tack så mycket..! ;)
Du har la rätt i att det är gott ändå. Och baguette/croissant utan tillägg är tusen gånger godare än inget alls!

2014-07-31 @ 21:57:49
URL: http://sockerskrin.blogspot.com

Amanda

Sitter man inte på andra sidan för att det ska vara lättare att dela ut posten i brevlådorna? :) Det har jag alltid trott iaf

Svar: Jo, det här väl med att göra att vi kör på höger sida och då sätter man brevlådorna på höger sida och därför måste man ha förarsätet där också. Men i stunden tänkte jag inte igenom det så mycket, haha!
Viktoria - Hallon

2014-07-31 @ 22:05:21
URL: http://mjuppi.blogg.se

Malin

Den där hövligheten alltså, den är underbar! Vi får inrätta den i Sverige också haha :D

Svar: Tillsammans med min franska hövlighet och din engelska så ska vi väl kunna uträtta stordåd?!
Viktoria - Hallon

2014-07-31 @ 22:17:06
URL: http://lightsinlondon.blogg.se

JUNITJEJ

Så gott det är med crossainter!

Svar: Eller hur, det är super!!
Viktoria - Hallon

2014-07-31 @ 22:26:14
URL: http://www.junitjejen.se

teruko

Förstår precis hur kul du tycker det är att få använda språket även här hemma. Det gäller att ta chansen när den dyker upp!
Angående artighet och positiv attityd, så måste jag säga att sedan jag för tio år sedan flyttade från Mellansverige till Norrland, så har jag stött på betydligt mer av den varan! Här är det faktiskt vanligt med både att hälsa och ofta ett litet samtal, när man kommer in i en affär + ett avslutande hej då. Såå trevligt! Bonne nuit!

Svar: Precis - det gäller att se alla möjligheter! Jaså, är det så? Vad spännande! Någon gång ska jag allt bege mig uppåt i Sverige och kolla läget där också. Jag kanske träffar på ett gäng härliga norrlänningar som ändrar min attityd om svensk hövlighet!
Viktoria - Hallon

2014-07-31 @ 22:59:33

Nassy

Du är jätte fin!
Kolla gärna min nya blogg om du vill, det uppskattas!

2014-08-01 @ 00:17:34
URL: http://eenjoythesilence.blogg.se

Karolina

Härligt!! Jag visste väl att du skulle gilla detta! Håller dessutom på hela helgen!

Svar: Ja, det var ett superbra tips!! Så mycket franskt ...!
Viktoria - Hallon

2014-08-01 @ 19:29:50


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0