Frågestund del 1: Paris & franskt

 
Hejsan alla fina! Tack så jättemycket för alla frågor jag fick under frågestunden! Merci beaucoup! Det är spännande att se vad ni tänker på! Jag fick så många att jag delar upp dem i tre delar: vi börjar med "Paris & franskt", sedan "Au pair-livet" och slutligen "Personligt". Voilà! 
 
♥  ◊  ♥  ◊  ♥  ◊  ♥  
 
Var du säker på att du ville åka som au pair till Paris från början eller fanns det andra städer eller länder som var aktuella? 
Absolut helt säker på Paris. Dels eftersom jag åkte som au pair för att lära mig franska, och dels för att Paris varit en dröm som jag haft sedan många år tillbaka. Staden gjorde mig inte besviken! 
 
Vad brukar du äta för mat när du äter hemma hos dig eller hos värdföräldrarna? Vad är typisk fransk ”husmanskost”?
Mycket bra fråga! Jag skulle säga att typisk fransk husmanskost är mycket bröd, främst baguetter (till frukost och som tillbehör till alla måltider) och ost naturligtvis. Middagsmat beror ju på smaken, men jag tycker det verkar som att de äter en del olika feta korvar, skinka och (som oss) kött och fisk. Till detta vanligtvis ris, pasta, couscous m.m. Inte lika ofta potatis och grönsaker som oss svenskar. Ibland äter de matpajer, t.ex. den klassiska quichen (ost- och skinkpaj), men inte så ofta grytor. När jag äter hemma hos mig gör jag mestadels enkla saker som att steka något kött och koka pasta/ris/potatis, plus en eller två olika sorters grönsaker. Jag försöker att laga någon riktig maträtt minst en gång i veckan då det blir köttfärssås eller någon annan gryta, soppa, paj eller liknande.
 
Har du något favoritord på franska som du tycker är extra fint?
Det finns några uttryck och ord som jag gillar för att det inte finns någon bra motsvarighet på något annat språk. Exempelvis använder jag ofta följande uttryck: 
Comme tu veux – betyder ordagrannt ”som du vill”, används som ”vi gör som du vill”
N’importe quoi – betyder både ”det spelar ingen roll vad” och ”nonsens” eller "dumheter" 
J’adore! – betyder ”Jag älskar!”, används som ”Jag älskar det!” 
C'est vrai? – betyder "Är det sant?" 
Ord som jag tycker är fina är till exempel belle (vacker), oui (ja), rêve (dröm), magnifique (magnifikt), mignon (söt). 

Vad har du lagt mest pengar på under din tid i Paris?
Jag har lagt en hel del pengar på mat när jag har ätit ute: på restauranger, boulangerier och små gatukök där man kan köpa crêpes och liknande. Sedan har jag också shoppat en hel del kläder och accessoarer (du vet, Paris Världens Modestad ♥). Skolan kostar också mycket pengar, även om jag betalade det mesta innan.
 
 
Foto: Amy Mills
 
Vad har varit jobbigast eller sämst med att bo i Paris?
Mycket mindre likhet mellan könen. Kvinnorna betraktas ofta ur den traditionella synpunkten att det är hon som tar hand om barnen, lagar mat m.m medan det är mannen som är macho och jobbar mest. Dessutom har jag tyckt att det har varit lite jobbigt att så fort det blir mörkt så blir en del män på gatan äckliga och ropar mycket ”hej snygging” och värre saker till kvinnor.

Vad kommer du sakna mest med Paris när ditt år som au pair är över? 
Jag kommer att sakna de fina gatorna, att höra och få tala franska hela tiden, mina vänner från olika hörn av planeten och min fina värdfamilj med underbara, storhjärtade barn! 

På vilket sätt tycker du att du har förändrats eller utvecklats under ditt år i Paris?
Åh, jag har förändrats på så många sätt! Jag har verkligen lärt känna mig själv under det här året och blivit mer trygg i mig själv, eftersom att jag har varit tvungen att ta tag i saker på egen hand. Förr flydde jag bara till mina föräldrar eller vänner och lät dem göra jobbet.
Under det här året har jag själv fått gå till posten, handla, beställa på restaurang, tillrättavisa barnen, boka biljetter, prata med damen som tar hand om mitt lägenhetshus och med föräldrar, grannar, lärare, dagmamma, leverantörer, butiksbiträden m.m. Att jag har varit tvungen att fixa saker själv har gjort att jag har blivit modigare. Speciellt eftersom jag behövt göra det på ett annat språk än jag är van vid! Jag är mycket glad och tacksam över att ha blivit självständig på det sättet och över att jag lärt mig att jag faktiskt vågar göra mer än vad jag tror. 

Comments

Hanna

Kul att läsa både frågorna och svaren! Och åh, rêve tycker jag också är ett så himla fint ord, nog ett av mina favoriter också.

2014-06-01 @ 22:55:41
URL: http://stjarnklarts.blogg.se

Anonym

Fin bild på dig i en fin miljö!

2014-06-02 @ 15:18:07


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0