Frågestund del 2: Au pair-livet

 
Hur lång tid tog det från att du skickat in alla dina ansökningshandlingar till att du blev matchad med en familj?
Det tog tre veckor för mig, men jag vet att det kan ta längre tid för många.

Vad ligger din au pair-lön på och vad betalar dina värdföräldrar?
Min au pair-lön ligger på 320 euro i månaden, vilket jag får spendera på vad jag vill, men för de flesta au pairer blir det skolan och underhållning, t.ex. shopping, bio, caféer och restauranger, utflykter, utekvällar m.m. Mina värdföräldrar betalar boende, mat, transport och min mobiltelefon.

Jag undrar hur det är att bo i en liten studio och i ett lägenhetshus i Paris? Blir det trångt? Kan du laga mat, duscha, tvätta som du vill? Finns det några gemensamma lokaler? I Sverige har vi ju t.ex. oftast en tvättstuga.
Jag tycker det är grymt att bo i en studio. Så fort du har vant dig vid att ha mindre utrymme än vanligt så inser du att det är skönt att allt finns nära till hands. I början var det svårare och jag tyckte inte att jag hade så mycket plats, men allt handlar om prioritering och att låta allt hitta sin rätta plats.
I min studio lagar jag mat (jag har mikro, kokplatta och kylskåp med frysfack) och duschar (det finns en dusch, handfat och spegel). Toaletten är separat ute i korridoren och den delar jag med två andra studior – ”le gardien” heter personen som tar hand om lägenhetshuset och det är han eller hon som städar toan. Det finns ingen tvättstuga till hands, så jag tar med en kasse tvätt till min värdfamiljs lägenhet och tvättar hos dem en gång i veckan.
Jag gillar att ha ett privatliv, att kunna komma och gå som jag vill, laga vilken mat jag vill och så vidare. I överlag så tycker jag att det är mycket bra med en studio. 
 
 
Brukar au pairer som bor i Paris också umgås med au pairer som bor en bit utanför men som t.ex. kan komma in på helgerna eller brukar det naturligt inte bli så?
Svårt att säga. Vanligtvis skulle jag säga att au pairer som bor nära varandra oftast brukar umgås, t.ex. de som bor i Paris ses mycket, de som bor i Saint-Germain-En-Laye lite väster om Paris ses mycket osv, men jag vet också många au pairer som har vänner ”över gränserna”. Mycket handlar om i början på hösten när alla är nya au pairer och går på au pair-träffar och -picknickar, då man blir vän med massor av slumpvist utvalda personer. Sedan är skolan en viktig faktor. Jag har två vänner från min klass som bor utanför Paris, men som jag ändå träffar ofta! Never say never!  

Tror du att du kommer fortsätta hålla kontakten med de vänner du skaffat här i framtiden?
Jag uppskattar mina vänner jag fått i Paris så mycket. De har gjort mitt år fenomenalt. Faktumet att många kommer från olika delar av världen är både fantastiskt och tråkigt, eftersom det är en härlig kulturblandning, men tyvärr kan det bli svårt att hålla kontakten. Jag ser på situationen så här: ingen vet vad framtiden innehåller och jag skulle bli så glad över att behålla kontakten med mina vänner, men om det inte blir på det sättet så kommer detta årets vänskap fortfarande leva kvar i mitt fotoalbum och i mina minnen.

När du ser tillbaka på ditt år som au pair, är det någonting du önskar att du hade gjort annorlunda eller mer?
Nu i slutet av min au pair-tid är det lätt att få lite panikartade tankar som ”Varför har jag inte gjort det mer?!”. Varför har jag inte pluggat mer franska, besökt mer caféer, shoppat mer, gått ut mer, träffat mer folk, ätit fler croissanter, upplevt mer…? Ibland tycker jag att jag har varit för lat och stannat hemma på helgen istället för att ha gått ut och sett mer, men man kan inte leva på den gränsen att man måste vara aktiv och göra saker exakt hela tiden under ett helt år. Det är en vardag jag upplevt, inte en semester. I en vardag måste man vila ibland.
 
Så nej, jag ångrar ingenting. Jag har upplevt så mycket av Paris och njutit så mycket av au pair-livet att jag är alldeles nöjd. Jag har tagit franskan på så stort allvar att jag har lärt mig det jag velat (och mer), men inte alldeles för seriöst. Jag har ätit många croissanter och baguetter, besökt många caféer och shoppat mycket kläder. Jag har sett mycket av Paris, men inte allt. Det ser jag dock som en fördel – det betyder att jag har ännu en bra anledning till att komma tillbaka. 

Comments

Anonym

Vad kostar det att åka som au-pair? Hur mycket franska kunde du innan du åkte?

Svar: Gå in och kolla på min kategori "Frågor och svar - au pair", där har jag redan svarat på dessa frågor!
Viktoria - Hallon

2014-06-07 @ 15:13:25

L

Hej! Superbra blogg, väldigt roligt att få en inblick i ditt liv som au pair! Jag ska själv åka som au pair och har pratat med en familj ett tag över mail och även skypat med dom och mejlat deras gamla au pair. Allt kändes bra men jag blev plötsligt osäker då mamman mejlar (väldigt bra att hon är ärlig) och skriver att de yngsta barnet på 4 år tror att hon är boss över deras nuvarande au pair och undrar om jag skulle vara bekväm med att ha henne under kontroll. Jag har ju vetat att barn inte alltid lyssnar och kan vara svåra att ibland (fyraåringar vill ju gärna testa gränser) men hur tacklar du när barnen inte lyssnar. Hur får man respekt på bästa sätt? Hade vart tacksam för ett svar då jag verkligen gillar familjen men blir lite rädd för att inte kunna ha kontroll över barnen.. :)

Svar: Hej L! Jag förstår din oro. Jag hade själv problem med att få barnen att lyssna i början, då framför allt eftersom jag kunde lite franska samt att mitt lugna, svenska ursprung höll mig från att våga höja rösten. I början är det okej att vara sådan tills ni lär känna varandra lite bättre, men sedan skulle jag rekommendera dig att våga ryta till ibland. Säg till dem en gång snällt att göra som du säger. Andra gången också snällt, men påminn dem om att det är andra gången. Tredje gången varnar du att om de inte lyder så [sätt in straff som föräldrarna föredrar]. För mig var straffet att barnen fick stå i "hörnet", där de fick en liten time-out på några minuter. Men som de är dumma någon gång, till exempel slår någon, så var inte rädd att höja rösten och säga att det de har gjort är fel (och varför) och sedan straffa dem. Som au pair är du en del av deras uppfostran och de måste lära sig att respektera dig. Så klart ska du samtidigt vara snäll och uppmuntra dem när de är duktiga! Den där ömsesidiga respekten kommer med tiden. Jag kan berätta för dig att mina barn tyckte mycket bättre om mig när jag vågade sätta ner foten, för annars så visste de inte riktigt vart de hade mig. Om jag som au pair är stabil och sätter gränserna så kommer barnen att bli mer bekväma runt mig. Det är vad jag har upplevt. Hoppas att det går jättebra för dig och att du får en kul tid som au pair! Lycka till!
Viktoria - Hallon

2014-08-12 @ 11:45:39


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0