Guide till den magnifika staden Paris #3 
 
EN GUIDE TILL DEN MAGNIFIKA STADEN PARIS, del 3

 
Seinens broar
Även om Seinen är mycket förorenad så är det ändå riktigt mysigt att promenera längs med den … och över den! De fina broarna som sträcker sig över floden finns i olika former och storlekar, och vissa är riktigt vackra! Till exempel kommer pampiga Pont Alexandre III alltid ligga mig nära om hjärtat, eftersom att jag upptäckte den under min första promenad i Paris. Dessutom är Pont des Arts (bron med alla hänglåsen) något speciellt att titta på, där man även ser början av en av Seinens öar. (UPDATE: Pont des Arts hänglås har tagits bort!). Båda broar har också utsikt över Eiffeltornet. Om vi ändå talar om Eiffeltornet så kan vi ju nämna bron Pont d’Iéna, som står precis framför Eiffeltornet, där jag älskar att stå och blicka upp mot tornet när klockan slår hel timme och tornet börjar glittra.
 
 
 
Champs-Élysées och Triumfbågen
Den största shoppinggatan i Paris får inte missas! Den börjar med monumentet Triumfbågen, där en okänd soldat ligger begravd, som är ett minne efter första världskriget. Det går att gå upp i denna byggnad och få en utmärkt utsikt över Paris och de tolv avenyerna som leder ut från rondellen som omger Triumfbågen, bland annat avenyn som leder till La Défense (det jag kallar "business-delen" av Paris, full i skyskrapor). En annan av dessa avenyer är Avenue des Champs-Élysées, där det finns stora butiker, biografer, restauranger m.m. En vandring längs den här turisttäckta gatan kan vara trevlig, och avsluta den gärna med ett besök på Place de la Concorde, där det finns en hög obelisk.
 
 
 
Exklusiva, klassiska caféer
Sugen på en lyxig paus? Det finns flera klassiska caféer i bl.a. Latinkvarteren, som grundades redan på 1800-talet. Det första franska caféet var Le Procope, ett underbart litet ställe med antikviteter som böcker och tavlor, som gav en stämningsfull känsla när jag var där lite innan jul. Caféet är absolut värt ett besök. Deras varma choklad var så god, även om hela menyn är lite dyr. Likadant lär det vara på Café des Deux Magots och Café Flore, men ibland får det vara värt det för en gångs skull! Även Angelina verkar vara ett fint café som jag vill besöka! Annars är ju mitt drömställe Ladurée på Champs-Élysées - höjden av lyx!
 
 
 
Shopping som man har råd med
Klart man måste shoppa i modestaden Paris! Det har tagit ett bra tag för mig att finna mina favoritbutiker och ställen att shoppa på – ett tag var jag helt förlorad i dyra områden och trodde att jag aldrig skulle få inhandlat något här. Men det gäller bara att hitta rätt! Mitt favoritställe är gatan Rue de Rivoli, (metrostation Châtelet: Sortie 11 rue Bertin Poirée om du åker gul metrolinje 1), där det finns klädbutiker som Jennyfer, Pimkie, Bershka, Naf Naf, Forever 21, H&M, C&A, m.fl.
 
Därifrån är det gångavstånd till Forum des Halles, ett underjordiskt köpcentrum med butiker som t.ex. New Look (kläder), Bata (skor) och Maisons du Monde (inredning). Gatan och köpcentrumet kompletterar varandra bra, enligt min åsikt. Annars är det värt att ta en tripp till La Défense där det finns ett varuhus som heter Quatre Temps. Här finns alla möjliga butiker på olika våningar och är ett bra ställe med butiker i olika prisnivåer. Det som är bra med det är stället är att det är öppet även på söndagar. 
 
 
Voilà! Hoppas att du gillade mina bästa Paristips! Här finns de andra delarna av min Parisguide: del 1 och del 2

Comments

M

Jag kanske fattat fel men alltså själva triumfbågen är ju inte ett minne från första världskriget, bara den okände soldatens grav. Triumfbågen byggdes tidigare. Det kanske var så du menade, isåfall kan du ignorera den här kommentaren:) http://sv.wikipedia.org/wiki/Triumfb%C3%A5gen,_Paris

Svar: Det har du rätt i, jag formulerade mig lite fumligt där. Tack!
Viktoria - Hallon

2014-06-10 @ 21:29:21

Martina

Hur länge till stannar du i Paris? :)

Svar: Jag stannar i Paris till 4 juli! :)
Viktoria - Hallon

2014-06-10 @ 23:08:53
URL: http://www.myrosevalley.devote.se

daniela

ooh vad jag skulle vilja shoppa i paris!

Svar: Shopping i Paris ... Det är inget att leka med, det är fina grejer det! ;D
Viktoria - Hallon

2014-06-13 @ 16:34:13
URL: http://ddanielas.blogg.se


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0