Äntligen kom läkardrömmen!

Voilà, je m'appelle docteur Viktoria! 
 
Jag vet precis vad du tänker. Du tänker "???!". Har jag i hemlighet gått och utbildat mig till läkare i Frankrike? Har jag varit på maskerad? Nej och nej. Jag ska berätta! Som en del vet så vill jag utbilda mig till läkare i höst när jag kommer hem till Sverige, och när jag skulle åka till Paris så hade jag turen att hamna i en familj där inte bara en, utan BÅDA värdföräldrarna råkade vara läkare! Bingo! De är hjärtspecialister, men gör helt olika saker. På våra middagar som vi har en gång i veckan pratar vi ofta om läkarutbildningar och hur det är att vara doktor, och varje gång blir jag helt fascinerad när de berättar historier. En gång föreslog de att jag skulle kunna få följa med till deras jobb och kolla någon gång. Min reaktion: JA! 

Igår fick jag följa med min värdpappa Arnaud till jobbet! Han jobbar på ett privatsjukhus lite utanför Paris, där de jobbar till 90 % med kardiologi (hjärtat). När jag kom dit fick jag först av allt ta på mig en riktig sjukhuspyjamas (så coolt!) eftersom vi skulle till ”bloc opératoire” (operationsavdelningen), där det är obligatoriskt. Dessutom fick jag ta på munskydd och skoskydd, och sätta upp håret med ett hårnät. Voilà! Sedan blev jag presenterad för hans sekreterare och kollegor, och slutligen fick jag se på när Arnaud gjorde en hjärtoperation (!!!). Jag fick inte följa med in i operationssalen, utan stannande bakom en glasruta tillsammans med en sköterska som ”övervakade” operationen och kom med information om läkarna behövde det, t.ex. olika siffror m.m. Hon förklarade även lite (på franska) vad som hände. Eftersom hon inte kände mig så visste hon ju inte exakt hur bra franska jag pratade, så hon använde lite för svåra franska termer och ord för att jag alltid skulle förstå allt. Men principerna fick jag ut! Däremot när min värdpappa förklarade vad han skulle göra, och visade på ett pedagogiskt plasthjärta, så förklarade han så att jag förstod precis. Han har koll på hur mycket franska jag kan! 

Det var mycket förberedning i salen och sedan när operationen väl startade så fick jag inte se något blod eller så, utan kollade på en skärm som visade artären i svartvitt och hur de arbetade med en liten tråd eller vad man ska säga, hela vägen upp till hjärtat. Det allra bästa var det kritiska ögonblicket då läkarna skulle blåsa upp en slags artificiell ballong i en artär, som var poängen med hela operationen. Jag höll nästan andan och kollade på skärmen som om det var en spännande film! De lyckades och allt gick bra med patienten. Puh! Vilken grej att få se! En hjärtoperation!
 
 
Helt galet. Vad verkligt allt blev plötsligt. Jag insåg precis att man faktiskt KAN jobba i verkligheten som läkare, och att det inte bara är sådant som man ser på TV eller föreställer sig. Det finns folk som jobbar som läkare varje dag. Och mina värdföräldrar råkar vara två av dem. Det var som en blixt från klara himlen när jag slutligen förstod att de verkligen är läkare. För mig har de alltid bara varit Valentins och Adriens föräldrar. Jag har liksom sett dem i badkläder när vi var på semester – och läkare har ju inte badkläder på sig! Men idag begrep jag att läkare är först och främst människor, med egna och självständiga liv, och sedan läkare. De är inte några gudar, som jag nästan tänkt innan. Det var den där verklighetsklicken som fick mig att äntligen bli helt säker på att det är läkare jag vill bli. Jag har tvekat så länge och tänkte att det "skulle kunna vara bra", men nu ... Nu är jag 100 % säker på vad jag vill! 

Innan vi skulle gå så tog Arnaud ett foto på mig, och jag fick till och med låna hans läkarrock och stetoskop! Han känner mig så väl att han visste att jag skulle vilja ha ett imponerande kort, haha. Jag är så tacksam och glad över att ha fått följa med! För första gången så kan jag säga att en läkardröm har uppfunnits inom mig, och den har blåsts upp snabbt – som en ballong i en artär!

Comments

Anonym

You looking good, girl! Skönt för dig att veta vad du vill göra i framtiden och det lär börja med många års pluggande.

Svar: Ja, det är verkligen en otrolig lättnad måste jag säga!
Viktoria - Hallon

2014-05-07 @ 15:17:32

Malin

UNDERBART!!!!!!

Svar: I KNOW!!!!
Viktoria - Hallon

2014-05-07 @ 17:02:58

daniela

vet du vad? jag var och kollade på en EXAKT likadan operation (praktiserar på sjukhus) för två veckor sen, såååå häftigt!!

Svar: Nej, vad coolt !!!! Javisst var det imponerande!
Viktoria - Hallon

2014-05-07 @ 20:50:27
URL: http://ddanielas.blogg.se

Karolina

Jag är så glad för din skull att du vet vad vill! Du kommer bli en fantastisk läkare! Det vet jag!

2014-05-07 @ 21:12:27

Emelie

Haha, jag har ju redan hört din historia om detta, och det verkar varit helt fantastiskt för dig! (Själv skulle jag nog svimmat av bara tanken, jag är inte så bra på det här som är i kroppen...).
Och sista meningen, haha, den fick mig att skratta högt. Ordvitserier!

2014-05-08 @ 14:34:51
URL: http://sockerskrin.blogspot.se


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0