Guide till den magnifika staden Paris #1

 
 
Så du är nyfiken på Paris? Det borde du vara! Det är en helt fantastisk stad som jag bor i detta år och helt enkelt älskar. Efter snart 11 månader i denna stad så har jag rätt så bra koll på vad som finns att se och göra, så här kommer en liten sammanfattning av det! En Parisguide helt enkelt! 
 
 
 
EN GUIDE TILL DEN MAGNIFIKA STADEN PARIS, del 1 
 
 
Parker
Det finns massor av fina trädgårdar och parker i Paris, som är så mysiga att strosa genom, äta picknick i, fotografera och helt enkelt vara i. En park som jag rekommenderar är Jardin du Luxembourg. Den har ett vackert slott som är trevligt att ha som utsikt, och dessutom en enorm fontän eller bassäng, eller vad man ska säga, där man kan hyra små segelbåtar som man sedan puttar på med stavar. Den har sitt- och liggstolar utspridda över parken, där du kan slappna av i solen en stund. Detta har även Jardin des Tuileries, en fin park som var slottsträdgården till Louvren när det användes som kungliga slottet. Bäst där är att vandra omkring med en glass i handen (som går att köpa i små stånd på sommaren) eller om man befinner sig i centrum och vill äta medhavd lunch i en vacker park snarare än på gatan.
 
Andra trevliga parker är: Bois de Boulogne (en fin ”skog” i västra Paris, med en stor sjö där man kan hyra roddbåtar), Jardin des Plantes (mycket vacker blommig park där det även finns ett zoo och enormt växthus), Parc des Buttes Chaumont (mycket kullar och liten utsiktsplats), Parc de Belleville (också fin utsikt, över bl.a. Eiffeltornet), Jardin du Palais Royal (liten fin park inne på en slags slottsgård).
 
 
 
Eiffeltornet
Oh my dear Eiffel Tower. Jag älskar verkligen detta vackra monument och ser det som en symbol för mitt år i Paris. Det är vackert dag som natt. Bäst ses tornet från utsiktsplatsen Trocadéro eller från parken Champ-de-Mars på andra sidan (bra picknickplats!). Jag älskar att stå på bron framför tornet på kvällen när klockan slår ny timme och tornet börjar glittra. Magiskt. 
 
Det går även att gå och åka upp i tornet så klart. Trapporna går till första och andra våningen om jag inte minns fel, och sedan måste man ta hissen för att komma upp till toppen. Personligen tvekar jag på om jag tycker att det är värt att åka upp i tornet, i och med att kön alltid är lång och det kostar en del. Dessutom ser man ju inte själva Eiffeltornet när man är där uppe! Jag föredrar andra utsikter över Paris, men det är ju lite kul att ha varit uppe i tornet för principens skull, haha! 
 
 
 
Montmartre
Uppe på en kulle befinner sig vackra Sacré-Coeur och spejar ut över Paris. Det är en stor, vit, vacker kyrka med gratis entré, som är värd ett besök. Det går även att gå upp i domen för en liten summa pengar och finna en fantastisk utsikt över Paris! 
 
Kyrkan ligger i ett område vid namn Montmartre, som har ringlande gator fyllda med små butiker och konstgallerier. Här kan du shoppa alla dina souvenirer (gå av vid metrostationen Anvers och följ souvenirgatan upp till kyrkan) och köp en crêpes eller baguettemacka där till lunch och ta en picknick på sluttningen framför kyrkan. Sedan borde du ta en tur till torget Place du Tertre, där det finns en massa konstnärer som målar av turisterna och säljer sina vackra verk med målningar av Paris! 
 
 
Länkar till fortsättningen av guiden: 
Guide till den magnifika staden Paris #2
Guide till den magnifika staden Paris #3  

Comments

Gabriella

Vilka fina bilder och jag gillar hur coolt du skrivit Paris överst i inlägget.

2014-05-28 @ 17:28:56

Hanna

Åh vilket bra inlägg! Det kom i lagom tid också tills jag ska semestra i paris om bara ett par veckor, merci!

Svar: Så bra, vad kul att höra! :D Jag ska försöka komma med fler snart!
Viktoria - Hallon

2014-06-01 @ 19:57:51
URL: http://stjarnklarts.blogg.se


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0