Paristips i decembertider

Avenue des Champs-Élysées - december 2013
 
Pari' - Paris - Päris. 
Du hörde inte det här men jag uttalade precis ordet Paris på franska, svenska och engelska. Det mest naturliga sättet för mig att säga det på är absolut franska. Det klingar helt perfekt och kopplar mina tankar till tusen minnen och känslor. Därefter har jag sagt Paris ytterst många gånger på svenska, så det låter också bra. Att uttala det på engelska låter dock underligt och felplacerat i munnen jämfört med de andra. Paris har ingenting med engelska att göra. Jag pratade mycket sällan engelska och hörde det inte alls ofta heller. Förutom när jag var på turistiga ställen, men där hörde man å andra sidan många andra språk också. Vanligtvis var allt bara français ... partout, partout. 
 
På senaste tiden har jag försökt komma i kontakt med franska språket så mycket som möjligt. Jag lyssnar på franska podcasts, läser en underhållande fransk bok (Demain j'arrête!) på kvällen och på spårvagnen, skriver små texter på franska och pratar så mycket franska med Diana som vi båda orkar med. Dessutom har jag inte kunnat låta bli att säga små, enkla ord som "Bonjour" och "Au revoir" till mina andra, icke-fransktalande kompisar också, haha. Jag hoppas att de inte stör sig på det. Det är så enkelt som att den franska delen av mig själv känns närmare när jag gör det. 
 
 
Le Procope - Café i 6:e arrondissementet - julpyntat, november 2013
 
Eftersom Paris dominerar mina tankar idag så visar jag här två bilder från när jag var där förra året, då Paris var min stad och den var julpyntad. Det var magiskt. Fina julbelysningar på de större avenyerna och i vissa småbutikers och restaurangers fönster ... Även avslutar jag med att tipsa om tre saker man borde göra i Paris om man åker dit i december (vilket är enormt mysigt att göra!). 
 
 
PARISTIPS I DECEMBERTIDER
  1. Gå på julmarknaden på Champs-Élysées. En av höjdpunkterna under mitt Parisår. Det luktade underbart från alla stånd med varma drycker och sötsaker, skridskobanan var toppenkul att glida runt på, julmusik lät överallt, parisehjulet på Concorde lyste och glittrade i mörkret ... (Dessutom har jag fått två presenter från kompisar därifrån, en ljushållare och ett ljus som jag älskar! ♥) 
  2. Varm choklad på ett mysigt, exklusivt café som Angelina eller Le Procope
  3. Kika in dekorationerna på Galeries Lafyette. En butik har varje år huvudansvaret för den stora julgranen i det högklassiga varuhuset samt skyltfönsterdekorationerna, brukar vara kreativt och festligt! Samt är det värt att ta en titt på Printemps (varuhuset bredvid) och deras dekorationer också, när man ändå är i området och är på beundranshumör. 
 

Comments

Emelie - Lever drömmen i Paris!

Så stiligt hur du började denna text. Du är en sann skribent, bara drar en in i din historia och får en helt fångad. Förstår att du har Paris i tankarna, det är svårt att undgå, och det är fint hur du håller kvar i det så levande, för alla. Nu har jag ju jag privilegiumet att uppleva det live, men jag slår vad om att du givit många andra en rätt bra bild av hur det är i verkligheten, också :)

Svar: Åh, tack, så glad jag blir!! Jag älskar verkligen att skriva, speciellt när tankarna och inspirationen flödar - vilket den lätt gör när man har ett visst Pari' i tankarna ... ;)
Viktoria - Hallon

2014-11-26 @ 14:03:09
URL: http://sockerskrin.blogspot.se

Maja

Får jag fråga vad den franska podcasten du lyssnar på heter?
Älskar att läsa om dina tankar/minnen/funderingar kring franska/Paris. Funderar själv på att åka som au pair Pa.

Fortsätt lycka till med läkarstudierna!
Maja

Svar: Absolut, La Tête Au Carré heter stationen! Vad kul att höra att du gillar franska och Paris, det var fantastiskt ...! Tack så mycket, ha det så bra Maja!
Viktoria - Hallon

2014-11-26 @ 19:39:54

Hanna

Jag ska absolut ta mig an dessa tre tips under december månad! Och även jag är nyfiken kring de franska podcastarna? :)

Svar: Vad härligt att höra! Det är La Tête Au Carré, som jag nämnt tidigare!
Viktoria - Hallon

2014-11-26 @ 22:14:17
URL: http://stjarnklarts.blogg.se

teruko

Förstår precis din känsla! I min ålder får man hålla kontakten med franskan på hemmaplan genom att leta upp var den kan finnas, inte helt lätt. Är medlem i Alliance Francaise, som finns i de flesta svenska städer. Där jag bor är flera fransmän medlemmar och varje termin hålls flera föredrag på franska följda av mysiga supéer. Parfait!
PS!
Åt en lyxig middag på Le Procope för att fira vår bröllopsdag för några år sedan. Underbar atmosfär!

Svar: Åh, vad spännande det lät med Alliance Française!! Det måste jag kolla upp, tack för tipset! Eller hur, visst är Le Procope så mysigt och lyxigt, jag blev helt förälskad i den!
Viktoria - Hallon

2014-11-26 @ 23:01:26

Matilda

Hej! Din blogg är så fin! Jag undrat också om de franska poddarna, tänkte damma av min franska! Keep on smiling!

Svar: Nämen tack, hihi! I always keep a smile close! Självklart, det är främst den jag har tipsat om tidigare som heter La Tête Au Carré!
Viktoria - Hallon

2014-11-26 @ 23:47:24

teruko

Jag är ganska säker på att Alliance Francaise har en rätt stor sektion i Göteborg! Kolla, som sagt :-D

Svar: Åh vad spännande! Måste undersökas!
Viktoria - Hallon

2014-11-28 @ 09:43:04

Lina

Jag ska göra ALLT du har rekommenderat! :D :D TACK!

Svar: Härligt att höra!! Klart, du måste ju leva till max ... det är ju Paris liksom!
Viktoria - Hallon

2014-11-30 @ 13:03:40


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0