Videoblogg: En nybliven läkarstudents påhitt!

 
Hej på er underbara människor! Idag blir det en videoblogg där jag pratar om första månaden på läkarprogrammet! Without further ado, låt mig presentera kvällens värdinna: Viktoria, nybliven läkarstudent, som ska berätta hur allt är och känns precis i början av utbildningen! 
 
 
 
 
OBS! Använd mig inte som källa för vad benen heter, för jag märkte nu i efterhand att jag blandade ihop deras ändelser med musklernas, haha! Tydligen behöver jag plugga lite ytterligare innan tentan - blink, blink! 

En kämpe

 
 
Här sitter jag i nattmörkret, kl 23.38. Vid mitt skrivbord, som är överfullt av klottriga anteckningsblock, pennor och suddgummin slängda överallt, öppna läroböcker i högar, flashcards i en enda röra och med datorn uppe där det finns minst fem flikar med informationssidor. Mitt huvud värker och jag önskar att jag hade börjat plugga tidigare, men jag är ändå inne i något slags flyt och antecknar så fort jag kan på mina flashcards, för jag vet att jag måste kunna det här snart. Men jag begriper verkligen inte hur jag ska lära mig allt. Tröttheten smyger sig på långsamt och jag sneglar på klockan som blivit alldeles för mycket.
 
Det är lätt att hitta saker att klaga på, och på dessa saker tänker jag ofta.
Men då och då kommer insikten om hur min situation ser ut utifrån. 
 
En ung tjej, klädd i mysiga kläder, som sitter i sitt rum en sen söndagskväll med stearinljus tända. Omringad av studiematerial som alla används regelbundet och hon antecknar för glatta livet. Mer och mer information fastnar i hennes huvud, men hon märker det inte själv eftersom hon bara ser den enorma mängden fakta som fortfarande finns kvar. Trots detta fortsätter hon, viljestarkt, och tycker innerst inne att det är roligt - för det kommer leda till att hennes dröm uppfylls, även om den är långt borta. 
 
För många år sedan när jag började tänka på framtiden så var det den här personen jag beundrade och drömde om att jag en dag skulle kunna bli. En kämpe, som fortsätter trots huvudvärk, tidspress och trötthet, för att uppnå det hon vill. En som sitter fram till nattid för att hon ska lära sig detta. Hon vet att hon kan. 
 
Det känns lite konstigt att säga det ... men jag kanske har blivit en kämpe trots allt. 

Underbar fest med 20-talstema!

 
Tjusigheten var på topp igår kväll när jag och Diana gjorde oss i ordning för att gå på 20-talsfest! Det var en finsittning ordnad av studentkåren med The Great Gatsby som tema. Alla var otroligt snygga kan jag lova! Tjejerna hade gått all-in med hårprydnader och klänningar och killarna var urstiliga i sina kavajer. Jag och Diana hade en liten photoshoot innan vi åkte dit för att föreviga vår elegans!
 
 
 
Efter en del förundrande blickar från människor på gatan när vi tog spårvagnen, anlände vi till festen där vi möttes av pampiga ballonger, fördrink och tilltugg, samt en live-pianist som spelade klassisk musik. Vi minglade runt bland de andra studenterna och vart man än vände sig hörde man: "Nämen så snygg du är!".  
 

Stämningen var härlig och jag är imponerad av hur engagerade alla var i sina utstyrslar! 
 
 
Under kvällen satt vi utplacerade i hela rummet och avnjöt en trerättersmiddag, som var riktigt god! Det hölls tal från hedersgäster som välkomnade oss nya studenter och uppmanade oss att njuta av av den här tiden. Samt sjöng vi några sånger, fick se lite uppträdanden och lyssna på ytterligare tal: de bästa var från två stundenter som höll fenomenala tal till mannen respektive kvinnan! 
 
Trots mysig atmosfär med levande ljus i rummet blev det ändå kallt förvånansvärt nog - för oss tjejer i tunna klänningar i alla fall. Killarna hade ju kavaj och några väst så de blev varma och fick ta av sig ... och några gentlemen lånade ut sina kavajer till oss tjejer som frös! Så snällt och charmigt!
 
Jag och Olivia ville busa lite med hennes bordskamrat Marcus och sa följande till honom: "Marcus, det är så här att vi ska ha en liten tävling. Vi fryser. Så vi tänkte att den av oss som gör allra sötast puppy eyes får låna din kavaj." Han gapskrattade och när jag och Olivia blinkade oskyldigt med ögonen skakade han skrattande på huvudet och försvann iväg ... men kom tillbaka med två kavajer!! Ni förstår den underbara, lättsamma stämningen, haha! 
 
Lite senare på kvällen kom kårens orkester in och spelade, det blev riktigt drag! 
 
 
... och vi alla fick "sittdansa" till musiken, vilket gav upphov till skratt och stoj! Efter middagen blev det dansgolv och vi var några stycken som körde lite charleston i ära till kvällens tema! Som du förstår av min överdrivet positiva text var det en fantastiskt rolig kväll som jag sent kommer glömma!!  

Joggingtur och löven hejar på!

 
Vilken härlig start på morgonen jag upplevt idag! Jag vaknade jag långsamt, drog mig i sängen medan jag hörde dova ljud från några som redan var uppe i byggnaden. Jag tittade upp i taket och en oväntad tanke slog mig: "Idag ska jag börja dagen med en joggingtur." Sagt och gjort - på med skorna, upp med håret och slå lite på kinderna för att vakna till (jag är fruktansvärt sömnig på morgonen)
 
Det blåste kallt, men stundtals smög solen sig fram och det var redan mycket människor ute på gatorna. Jag sprang inte genom samma fina natur som på bilden (skogen Bois de Boulogne i Paris i våras), men samma outfit bar jag, haha! Precis i början av turen blev jag så peppad och full av höststämning när jag sprang på en gata där en massa fallna löv virvlade omkring i vinden. Plötsligt fick jag medvind och det kändes som att alla löven glatt sprang med mig och hejade på!! Energikick! 
 
Jag lyckades naturligtvis irra bort mig bland alla höghus, men onlinekarta på mobilen räddade mig. Som tur var kände jag mig full av ork och var riktigt taggad, så det gjorde inget att sträckan blev längre än jag trodde! Nu är jag full av endorfiner och energi och känner mig redo för ... tja, ALLT! Jag borde börja min helg så här oftare! 
 
Ha en supertrevlig lördag fina du! 

Girlanger och höstvindar

 
Ikväll blåser höstvindarna och jag tänder ljus och girlanger. 
Bättre förutsättningar för det parasympatiska nervsystemet finns inte. 
(=det som tar i akt när du är chillar). 
 
P.S. Nervsystemet och hjärnan är enormt komplicerat att förstå.
Häromdagen tyckte jag mig nästan höra min hjärna klaga på hur svårt det var att lära sig om sig själv.
Påminn mig om att inte bli neurolog. 

#TBT: Hur jag hittade min bästa vän i Paris 
Under de första två veckorna den här terminen bestod den majoriteten av mina samtal av att säga: "Hej! Jag heter Viktoria, vad heter du?" till mina (130) nya klasskompisar. Sedan följde handskakning och den vanliga faderuttan om ålder, hemort, intressen och så vidare. Till alla personer utom en. Min fina Diana. 
 
En efter en började klasskompisarna lägga märke till att vi betedde oss lite underligt tillsammans. Vi kramades ovanligt mycket för att just ha träffats, hängde på varandras axlar, skämtade och pratade franska ihop. En gång skulle Diana gå förbi mig för att komma till sin plats längre in på raden i föreläsningssalen (för att passera måste alla i vägen resa på sig, ungefär som på bio). Istället för att resa mig upp sträckte jag dock ut benen för att vara mer ivägen för henne - varpå hon naturligtvis satte sig på mig för att ta sig över den vägen istället. Detta ledde så klart till skratt, men killen bredvid mig såg väldigt förvånad ut och sa: "Vad ni har hittat varandra snabbt...". Då fick jag berätta historien om att vi redan kände varandra sedan innan, en historia som både jag och Diana sedan har berättat för så många andra i klassen. 
 
Så nu tänkte jag berätta historien för dig.
Historien om hur jag hittade min bästa vän i Paris. 
 
 
 
Jag och Diana träffades i Paris sensommaren 2013. Vi båda var au pairer, och våra respektive värdfamiljer berättade för oss att vi skulle samarbeta under året. Lite kort mailade vi innan våra avfärder och det jag visste om henne var ungefär att hon var en hästtjej från Örebro som gått natur. Här ovan är förmodligen den första bilden som tagits på oss - på hennes värdbarns födelsedagskalas. Vi kände varandra inte så bra än, men hade trevligt ihop. 
 
Höstdag på en utsiktsplats i Belleville

Vi träffades nästan varje dag i parken på eftermiddagen efter att ha hämtat barnen från skola och dagmamma. Där lekte vi med barnen i likväl solsken som regn, och vi hade tid att prata. Maaaaassor av tid. Vi lärde känna varandra och började träffades utanför jobbtid för att upptäcka Paris tillsammans, shoppa, dansa 10-dans och så vidare.  
 
 
Vi åkte till Disneyland, gick ut och dansade, skojade framför Eiffeltornet och livet var underbart!
 
Någon dag på hösten frågade jag henne vad hon skulle bli i framtiden. Svar: "Läkare". Då frågade hon mig. Svar: "Läkare!". Ett sådant sammanträffande! Från början var planerna på olika städer, men en fin vinterdag kom Diana med den stora nyheten att hon hade ändrat sig och skulle OCKSÅ börja i Göteborg!
 
Vi blev bättre och bättre vänner hela tiden. Det är en annorlunda situation att vara i ett nytt land där man inte har någon "säkerhet" i form av familj, släkt eller nära vänner. När man stöter på svårigheter behöver man någon som finns där, förstår och hjälper till. Eftersom både jag och Diana saknade detta i Paris, i och med att "alla vi kände" var kvar i Sverige, så tror jag att vi omedvetet gjorde varandra till den här säkerhetspersonen som man kan berätta allt för. 
 
 
Nyårsdagsparad på Champs-Élysées
 
Till slut var vi riktigt nära vänner ♥  Här uppe i Tour Montparnasse. 
 
Midsommarflickor.
 
Det bästa med Diana är att hon förstår allt. Hon är så insiktsfull och ser saker både hos mig och i livet som jag aldrig tänkt på tidigare. Hon förstår när jag behöver ett skämt, en kram eller en axel att gråta ut mot - och hon tvekar aldrig på att ge mig vilket av dessa jag än behöver.
 
Hon berättar spännande historier och hon dansar fantastiskt skickligt. Hon är ambitiös och vill göra allt som är roligt (och drar gärna med mig på äventyr). Jag kan inte minnas senaste gången jag hade tråkigt med henne. Även om jag skulle vara lite småsur på henne över att hon är sen så förlåter jag henne genast när hon kommer småspringandes mot mig - helt enkelt för att jag blir så glad av att se henne att det aldrig skulle vara värt att vara sur minsta stund. 
 
 
På metron. Så här ser jag och Diana ut när vi pratar franska. 
 
Sista fikan i Paris, på Angelina.  
 
Jag är otroligt glad över att ha funnit en sådan underbar människa - som dessutom vill samma sak som jag i livet (att bli läkare). Trots att vi kommer från helt olika ställen i Sverige har vi hamnat på samma plats och ofta tänker jag på hur fantastiskt det är att jag - precis som i Paris - fortfarande får nöjet att umgås med henne varje dag! ♥

Studietips: Schema av nyckelord

 
Sugen på att testa en ny studieteknik? Jag håller för tillfället på att prova mig fram hur jag ska plugga på universitetet jämfört med på gymnasiet. Det kommer att ta ett tag att lista ut det rätta "tänket" - hur mycket man ska plugga, på vad, på vilket sätt - som det alltid har gjort för mig när jag har bytt skola (först till högstadiet och sedan till gymnasiet)
 
Förra veckan fick vi lära oss om tidig embryologi - alltså fortplantningen i sin allra tidigaste form, hur ett barn utvecklas från en cell till ett foster. I alla fall så innehåller detta ämne en himla massa nya termer som ingår i olika processer och jag hade svårt att lära mig allt genom att bara läsa. Då mindes jag hur jag studerade till ett litteraturprov på gymnasiet genom att använda lappar och bestämde mig för att prova detta nu. Det här studiesättet visade sig vara riktigt grymt så detta tänkte jag nu presentera och tipsa om! 
 
 
 
1. Skriv ner alla nyckelord på lappar.
Först kategoriserade jag genom att använda blåa lappar till processerna och de gröna lapparna för att skriva de viktiga orden. Sedan blandade jag dem allihop!  
 
 
 
2. Sätt kategorierna i rätt ordning. 
Först översiktligt lärde jag mig att sätta processerna i rätt ordning genom att chansa, sedan titta i "facit" (mina anteckningar), gå tillbaka och ändra tills det blev rätt. 
 
 
 
3. Berätta en historia med hjälp av dina nyckelord. 
Sedan började jag prata högt för mig själv och berätta om processerna genom att sätta nyckelorden i rätt ordning. Det blev lite som en historia. Här ovanför skulle det till exempel kunna låta: "Uppkommandet: I ovarium bildas en oocyt, som är ett obefruktat ägg. Denna går genom tuba uterina (äggledaren) där ..." osv. Jag gjorde fel många gånger och fick gå tillbaka till mina anteckningar, lägga nyckelorden i rätt ordning och säga rätt.
 
 
 
Jag staplade alla nyckelord i kronologisk ordning efter hur processerna gick till, men ibland lade jag dem lite som jag ville utefter vad som var lättast att komma ihåg. Här ovan är det så att den embryoniska disken består av hypo- och epiblaster, så jag lade dem bredvid varandra eftersom det tyckte jag passade bäst. De i sin tur bildar gulesäcken respektive amnionhålan, så de fick hamna under. 
 
 
 
TIll slut får man hela schemat av processer och nyckelord! Lite som en tankekarta, fast du kan flytta runt dina bubblor som du vill. Nu när jag ska komma ihåg någon detalj så brukar jag försöka se det här schemat framför mig och jag brukar faktiskt komma ihåg vart det speciella nyckelordet fanns någonstans. När man ska lära sig något hjälper det att 1) förstå allt och att 2) hitta något att associera det till. 
 
Den här studietekniken fungerade för mig i just det här fallet, men det skulle till exempel inte fungera lika bra på alla muskler och ben som vi håller på att lära oss namnen på nu. Jag fortsätter att gnugga geniknölarna och fundera ut nya trix för att lära mig allt på bästa sätt! Vi får se vart det leder, haha. Det viktigaste är att stanna positiv! Hoppas att det här tipset kunde hjälpa någon! 

Kliva i sjukhuskläderna för första gången

 
Åh, en sådan underbar dag jag har haft! Idag lämnade jag och mina kurskamrater föreläsningssalarna tomma och böckerna hemma, för att delta i vår första dag av praktik! Tre heldagar under hösten ska vi vistas ute på sjukhus och vårdcentraler för att introduceras för den kliniska verksamheten (är man träffar patienter och jobbar medicinskt). Första dagen var idag och tillsammans med tre kurskamrater åkte jag till en vårdcentral.
 
Självklart är allt så imponerande och häftigt första gången: allt från att ta på sig arbetskläder till att använda stetoskop till att se blod. Uppleva samtalet läkare-patient från andra sidan. Vi fick två supertrevliga handledare som ville visa oss massor och var öppna för frågor och samtal. Några roliga saker vi gjorde var att genomföra hälsokontroll på varandra: lyssna på hjärta/lungor med stetoskop, kika in i öron för att se den gråa trumman, kolla blodtryck, titta ner i rosa halsgap och slå på knän för att kolla reflexer.
 
Jag upplevde den första svimningsartade känslan när vi fick se ett sår sys ihop. Som jag nämnt tidigare var jag med på två operationer i Frankrike och då kände jag bara smått av denna känslan en gång. Den här gången stod jag bredvid en kompis som vacklade till lite grann och fick sätta sig ner - detta var faktiskt bra för min del, för jag märkte inte själv att jag stod helt stilla i det kvava rummet och blev stirrig, så jag vaknade till när hon blev ostadig och kunde förebygga att jag själv inte skulle göra samma sak. I slutet när vi kom ut därifrån kände jag behov av att dricka vatten och fick ta det lite lugnt. Att man i början som läkare (eller ibland mycket senare i utbildningen/karriären) får enstaka fall när man blir svimfärdig är jättevanligt berättade en av handledarna, så jag är inte alls orolig. Både jag och min smått yra kurskamrat mådde bra efteråt! 
 
Det BÄSTA var dock slutet på dagen! Vi hade lite tid att slå ihjäl så handledaren tog med oss till en sjuksköterska som visade hur man sticker en nål i armen för att tappa upp blod. Sedan erbjöd han sig själv som försöksobjekt om vi ville prova att sticka honom i armen! Först förstod jag inte om han var seriös och för att försäkra mig om att han hade koll på läget sa jag: "Du inser väl att vi inte alls har någon aning om vad vi gör...?", men han ställde upp så fint och jag fick sticka honom i armen!!! Så kul! Vi fick öva på ett papper först och trots att det inte var så svårt var jag självfallet lite nervös innan. Som tur var gick det alldeles fint och jag lyckades för första gången att tappa upp blod i ett rör! Så häftig upplevelse! 
 
Jag kommer att leva på den här dagen en månad framöver (tills nästa gång)!!! SÅ BRA VAL att utbilda mig till läkare, jag är superglad!! 

September - utsikten från Instagram

Hittills under den här septembermånaden har jag börjat känna smaken av hösten genom att dricka underbart te och se hur vissa av löven långsamt färgas till höstversionen av blommor. 
 
 
Jag har suttit vid skrivbordet morgon och kväll framför mitt fina fönster och gjort allt från att pyssla till att plugga till att blogga. 
 
 
De sociala aktiviteterna har varit frekventa och jag har lärt känna massor av nya, härliga människor och även återförenats med några underbara go'ingar. 
 
 
Vädret har många dagar varit sommarlikt och jag har njutit av värmen och ljuset både dagtid och i solnedgången. 
 
 
En hel del plugg har hunnits med, och självklart lite busigheter med klasskompisarna därimellan. 
 
 
Fest och party på spårvagn, klubb och klassmiddagar. Jag älskar ballonger och lyckan var stor när jag slumpvis råkade dra bordsplaceringen "Kronprinsessan Viktoria" på en sittning och fick leta tills jag hittade min "Prins Daniel"! 
 
 
Nattlivet är som allra bäst i storstaden, med ljus och liv fastän det är sent. Utsikter från spårvagnar och utomhusbio har varit mysiga upplevelser. 
 
 
En och annan selfie är svår att undvika. Me voilà både på gatan och som fixad partypingla inför fest! 
 
 
Slutligen har stadslivet genomsyrat mina instagramfoton och jag har njutit av att vandra på avenyn, åka spårvagn, höra internationella språk på gatorna, kunna trippa på rena gator i ballerinaskor och leva som storstadstjej! 
 

Today's Truth #172

 

Traditionellt kaffekalas

 
Om du inte har något annat för dig så kan du ju frestas av den här färgglada bilden från släktens kaffekalas i fredags! Det var så mysigt med ett traditionellt kaffekalas. När jag kom in i min mosters kök doftade det underbart av kanelbullar, finservisen var framdukad och jag smuttade på min kopp te i soffan under kvällen medan solen långsamt gick ner och vi i släkten uppdaterade varandra om senaste nytt gällande skola, jobb, inredning, resor och så vidare. Trevlig stund! 
 
 

Om att åka "hem" över helgen

 
God lördag på dig! Den här morgonen vaknarde jag upp hemma hos mina föräldrar med planerna att spendera helgen här! Jag flydde Göteborg igår eftermiddag för att på släktkalas och hälsa på min kära familj. Det är en inte allt för lång tågresa att åka hem, men om jag hade pendlat till skolan varje dag skulle det ha varit ett evigt stressande. "Om jag springer hinner jag med ett tidigare tåg!! Åh nej, hann inte... Jag får vänta här i en timme på nästa...". Minskad stress är en av anledningarna till att jag är jättenöjd över att ha flyttat till Göteborg. Jag skulle dock aldrig förneka att det ändå är skönt att ha familj och släkt nära! 
 
Jag vet inte varför, men igår när jag kröp ner i de nytvättade lakanen i min säng i mitt gamla rum slogs jag av en känsla av att det var julaftons kväll. Det kan bero på att jag gick runt på kvällen i tjocka strumpor som min mormor stickat, att det var lite småkyligt i mitt rum (tills jag slog på värmen) eller för att jag hade spenderat kvällen med släkten (och fått presenter ... inflyttningspresenter!). I vilket fall var det urmysigt att somna in med den känslan i bröstet! 
 
 
Nu laddar jag upp för en lördag med studerande. Läkarprogrammet har kört igång på riktigt nu och det är full fart framåt. Om jag skulle jämföra mängden pluggande med den på gymnasiet så är det lite som att jag skulle ha nationella prov ungefär varannan vecka. Bara att det inte finns några prov - endast en megastor tenta om en månad, då endast en bråkdel av kunskapen vi ska kunna kommer beprövas! Turligt nog har jag kommit över känslan av att man bara ska "plugga till provet". Istället så pluggar jag för livet! 

Livbojen i pluggplurret

 
När du drunknar i studier, hitta en stock och flyt i land till köket. Plocka fram förnödenheterna mjölk, kakao och lite (vit) choklad och gör upp en eld på spisen. Dyk sedan ner i din varma kopp choklad istället! Jag lovar att den söta kvällsdrycken kommer att göra det mycket lättare att hoppa tillbaka ner i pluggplurret efteråt! 
 

Une lettre ou deux ou trois ...

 
Jag älskar snigelpost, det känns mycket mer verkligt att få något i handen snarare än på datorskärmen. För någon vecka sedan slog jag mig ner vid skrivbordet och skrev flera brev, vykort och pysslade ihop ett gäng scrapbooking-kort. Pyssel är så mysigt! 
 
Några stämningsfulla höstkort skickade jag till ett par vänner för att meddela om min nya göteborgsadress, samt skickade jag ner några brev till Frankrike. Ett var till min franska värdfamilj, eftersom lille Adrien fyller år nu i dagarna! Jag blev jättenöjd med det enkla kort som jag pysslade ihop åt honom, det är det ovan! Det står: "Grattis på födelsedagen, Adrien. Ha en WROOM dag! Puss och kram! Viktoria". Han älskar bilar nämligen. Åh, franska minnen ... ♥
 
C'est vrai que Paris est dans le passé, mais ça ne veut pas dire qu'elle n'est pas dans l'avenir aussi... 
 
 
Valentin och jag ♥ / Adrien och Héloïse. Foton av Diana från Paris. 
 
P.S. Jag skypade med min värdfamilj idag!!! Åh, det var så underbart att se barnen igen, trots dåligt internet. Adrien pratade så duktigt och han öppnade mitt brev och mina presenter framför mig på Skype (skickade klistermärken och suddgummin i form av fordon). Alla var så glada! Jag berättade för mina värdföräldrar (båda läkare) om plugget och visade en bild på äggstockar ur boken jag hade framför mig och berättade att jag studerade embryologi - de skrattade igenkännande och verkade imponerade! Idag pratade en föreläsare om hjärtat och då tänkte jag på Caroline och Arnaud ... (hjärtspecialister) ... och drog en glädjens suck över vilken otrolig tur jag hade att ha hamnat i den familjen. 
 
Det var så kul att få prata med dem allihop igen! Där räknas även Emelie in, min efterträdare och goda vän som är expert på att njuta av Paris! Vi diskuterade våra liknande liv (vi har bytt plats, från au pair till universitetet och tvärtom) och hon inspirerade mig som vanligt! Det totala samtalet blev ungefär en timme och trots några sorgens bultningar i hjärtat är jag så glad nu efteråt! Längtar innerligt tills jag ska åka och hälsa på ... i vinter!!  

Te, inredning och andra saker jag tänker på

Bilder från min sida av inspiration på we♥it
Bara lite
Pillrande pyssel,
Vackra fönster i Paris,
Ljus som gör rum mysiga, 
Fallna löv och tedrickande,
Ställen jag vill se i Göteborg,
Och lite annat jag tänker på just nu. 

Pluggtips: Om att förstå / skriva en text

 Hur förbereder man sig för tidig morgonföreläsning? Jo, genom att ha en termos med te redo! 
 
 
Nu så här i början av mina studier gäller det att jag ser över mina skriv- och läsmetoder, eftersom att språket kommer vara den främsta metoden till mitt lärande. Jag satt och funderade häromdagen när jag läste igenom en text på hur den var uppbyggd och hur man egentligen skriver en bra, förståelig text. Det kan vara såväl en artikel, som ett blogginlägg eller liknande, men det finns vissa gemensamma punkter som definierar en bra text - strukturerad, röd tråd m.m.
 
Dessutom funderade jag på hur man tar till sig informationen i texten. Jag klottrade ner några saker som jag tänkte på till en liten lista. Denna tänkte jag dela med mig av nu! Punkterna koncentreras på en text du ska lära dig, men på många av dem kan du tänka dig in i ett motsatt perspektiv och applicera dem på en text du själv ska skriva. 
 

 
 
ATT FÖRSTÅ EN TEXT (OCH SKRIVA EN EGEN) 
 1. Starta med översikten. Vad handlar den här texten om? Vilket ämne eller område? Gå inte in på detaljer. Ha ett hum om vad texten kommer att beröra så att din hjärna kan börja kategorisera in faktan i "rätt fack". 
 2. Vad är det för typ av text? Är det ett subjektivt inlägg på nätet eller väletablerad kurslitteratur? Är informationen gammal eller ny? Ta reda på hur tillförlitlig källan är innan du börjar att läsa så att du kan ha i detta i åtanke under läsningen. 
 3. Försök finna den röda tråden när du läst genom texten. Vad var poängen? Vad vill författaren att du ska ta med dig från den här texten? 
 4. Finn detaljerna och exemplen. När du har läst genom texten så pass många gånger att du förstår vad den generella idéen handlar om kan du försöka förstå detaljerna. Återkoppla hela tiden till the big picture, översikten. Försök förstå eventuella bilder och fundera genom de oerhört viktiga exemplen och, om du kan, försök komma på egna.  

 
 
Lycka till åt dig! ♥
(och till mig - jag ska nämligen råplugga celler och mikroorganismer hela dagen...!)

En grön storstad

 
En slående fin septembersöndag har idag tagit mig med storm. Jag har fått för mig att det har blåst mycket, men det tror jag mestadels beror på att jag har susat fram i vinden på min cykel! Vad jag vet säkert är att solen har skinit hela dagen och att jag och Diana var ute på en trevlig cykeltur i staden under den sena eftermiddagen. 
 
Jag laddade ner en app med cykelkarta och navigerade mig med hjälp av den till vår mötesplats Hagakyrkan. Än så länge hittar jag inte superbra, så tack och lov för digitala kartor! Efter lite catching up cyklade jag och Diana sedan planlöst iväg. Mestadels pratade vi och brydde oss inte så mycket om vart vi var ... 
 
... fast när jag såg något snyggt så kunde jag ju inte låta bli att stanna och ta kort! Många flaggor var hissade idag på grund av valet, som gav härliga färgklickar här och där. Det var mycket folk ute på gatorna som jag gissar begav sig iväg för att rösta (och för att njuta av vädret). Själv hade jag redan förtidsröstat, så jag slapp gå till någon vallokal! 
 
Redo för äventyr, Diana? 
 
 
Två saker lade jag märke till speciellt på turen. För det första är Göteborg väldigt backigt! Om jag skulle cykla till skolan skulle jag ha fått ta mig genom rena rama berg- och dalbanan varje dag! För det andra är staden mycket grön, vilket jag finner helt underbart. Jag jämför det med Paris, som i och för sig har vackrare byggnader (dock är jag inte så besviken på Göteborgs utbud av arkitektur som jag trodde att jag skulle vara!) men det var väldigt kalt. Här i centrum av Göteborg finns massor av träd, buskar, gräsmattor och blomplanteringar överallt som inger en naturkänsla jag inte visste att jag hade saknat i Paris. Tummen upp! 
 
 
 
Här är jag iförd mina nya Nikeskor, vid min lila cykel (jag valde färgen när jag var runt 10 år) och med den obligatoriska cykelhjälmen var på. Det känns absolut livsfarligt att cykla i Göteborg centrum utan hjälm, på grund av alla bilar, cyklister och gångare till höger och vänster, samt alla nedförsbackar där man får upp farten riktigt bra. (Foto av Diana). 
 
 
Vi råkade cykla över en bro med supersnyggt namn, hihi. 
 
Diana knäppte ytterligare en fin bild på mig i den härliga eftermiddagssolen. Jag kallar den "Viktoria @ Viktoriabron"!
 
 
Vi stannade en stund vid kajen och översatte ett recept till franska. Det var så underbart att sitta vid vattnet i det förvånansvärt värmande solskenet. Jag fick en fantastisk sommarkänsla som jag inte haft på länge! Efter pausen cyklade vi en liten stund till och tog sedan farväl på Avenyn, där jag stannade i Bältesspännarparken och tog några foton i solnedgången innan jag cyklade hem. Jag kan inte säga det för många gånger - jag älskar kvällsljus!! 
 
Quelle belle journée! Vilken vacker dag! 

Provsittning, brunch & bibblan

 
Fredag kväll var det dags för finalen på insparkningen då vi nya läkarstudenter bjöds in till en provsittning! Jag träffade min nollegrupp innan och vi förberedde en liten sketch - ett så kallat "spex", för att plocka de sista poängen i nollningstävlingen. Sedan bar det iväg! 
 
 
 
Klädkoden var inte inte uppklädd, utan utklädd, så vi kom i diverse snygga outfits som passade rollerna i våra spex. Själv skulle jag föreställa en föreläsare som vi hade förra veckan, så jag var snitsigt klädd i kavaj och med håret bakåtkammat! I spexet gick jag runt och stirrade ner i marken medan jag sa: "Humanbiologi, systembiologi, humanbiologi, systembiologi, INTRESSANT, humanbiologi, systembiologi ..." och totalt ignorerade den stackars eleven Olivia som höll uppe handen! Underhållande roll att spela! 
 
 
Det var en riktigt rolig kväll med mingel, trerättersmiddag, spex, sånger och slutligen blev det dans efteråt! Galen kväll. Man kan säga att när jag väl kom hem sent in på småtimmarna så somnade jag på två minuter. Någon 100-årig, lång skönhetssömn fick jag dock inte, för morgonen därpå var det dagen efter-brunch! 
 
 
Jag vandrade runt på avenyn denna lördagsmorgon, på väg mot brunchen. 
 
... och passerade ett ställe som jag absolut vill besöka någon gång! Mitt hjärta klappar till varje gång jag ser ett ord på franska!! 
 
Brunchen var så otroligt god med ett stort utbud av både mat och sällskap! Dock såg maten ganska mycket fräschare ut än vad många av oss studenter gjorde, hehe. Buffén bestod av nybakt bröd och scones, pålägg i mängder, omelett, hemmabakt pizza, ägg, bacon, frukt, kakor, våfflor med grädde och sylt, smoothie, juice, te och kaffe! Som frukostälskare var det en riktig dröm...! Jag satt med ett härligt gäng i klassen och vi bestämde några stycken att vi skulle gå till stadsbiblioteket och plugga tillsammans efteråt. 
 
 
Lilla moi och Olivia, pigga och alerta för att studera! (Mer eller mindre i alla fall). 
 
Snillena Anniina och Therese. Vi tog plats i ett grupprum och diskuterade humanbiologi, systembiologi, humanbiologi, systembiologi ... 
  
 
När man pluggar
är det ju lätt att det här händer:
 
 
Busigt värre. Kort sagt hade vi jättekul i vårt grupprum och vi fick en del nyttigt gjort också. Ett rosa bibliotekskort införskaffades och en extrabok i biologi lånades. Med dessa smarthuvuden till hjälp utsuddades några frågetecken från min nuvarande värld av cellbiologi! 

Järntorget

 
Åh, underbara Göteborg. Du bjuder på mer och mer spännande platser och trevliga människor för varje dag som går. Jag känner mig nästan som en fullfjädrad storstadstös igen ... jag måste bara hinna ta ungefär 100 spårvagnsturer ytterligare så att jag verkligen har koll på området och sedan är jag alldeles hemma här! Dessa bilder är tagna på Järntorget, som jag besökte för ett tag sedan! 
 
Jag vill göra som den här tjejen. Ta med en bok och sätta mig på en bänk och läsa. Vem vet, det kanske kommer fram någon trevlig göteborgare och pratar med mig? 
 

Party på spårvagnen!!

 
Välkommen ombord på det rullande partyt! Jag hade en superrolig kväll igår på spårvagnssittningen!! Vi samlades ett stort gäng läkarstudenter på Wavrinskys plats och hurrade när den pimpade spårvagnen anlädde! In knödde vi oss allihop bland girlanger, flaggor och ballonger och sedan bar det iväg! 

 
Jag, Therese, Diana och Olivia fixade till oss bra platser mitt emot varandra och njöt av att glida runt i staden och att se på ett mörkt Göteborg (när man väl såg någonting). Jag kupade händerna runt ansiktet och kikade ut i nattmörkret, men insåg att jag var helt lost nästan hela tiden. Istället underhöll vi oss med att vinka till alla vi åkte förbi och reaktionerna var urroliga. Allt från ignorerande personer till härliga gamlingar som vinkade tillbaka, men generellt var förvirringen stor, haha! 
 
 
Vi sjöng, tog selfies och åt mat. Den göteborska middagen som utlovades var korv och mos, haha. Maten var inte direkt höjdpunkten på den här resan: det var ju sällskapet som var det bästa! 
 
 
Temperaturen var stekhet inne i spårvagnen och speciellt varmt (och kul!!) var det på de två dansgolven, ett fram och ett bak, som blandade dagens hits med härliga nittiotalslåtar - sådana vi dansade disco till när vi var små, haha! Det blev tre timmars festande, dansade, skrattande på spårvagnen och kvällen var SÅ GRYMT ROLIG!!! 

Taggar spårvagnssittning!

 
Salut tout le monde! Hej alla! Här sitter en överpeppad Viktoria som för första gången testar röda läppar och gillar det...! Snart är det nämligen dags för mig att dra mig iväg på spårvagnssittning som studentkåren anordnar, så idag lämnar jag myskläderna i garderoben och tar ut lite festligare kläder. Det ska bli så kul att åka runt i Göteborg tillsammans med mina nya klasskompisar som jag ska gå 5,5 år med! Vi ska få någon lättare göteborsk middag, men resten är en hemlighet även för mig. Peppad är jag i alla fall! Ha en trevlig kväll, kära du! 

Bucketlist: Göteborg

 
Efter min lyckade Bucketlist över saker jag skulle göra i Paris har jag blivit stormförtjust i de äventyrsfulla listorna! De skapar en härlig möjlighet till att uppnå sina drömmar, även de mest enkla saker. Sedan är det en sådan tillfredsställelse att kunna checka av någonting som man har genomfört! Detta, i kombination med att jag knappt vet någonting om Göteborg, gjorde att jag började skriva på en ny bucketlist - saker som jag ska hitta på i Göteborg för att upptäcka staden! Listan är bara påbörjad och jag tar gärna emot tips från goa' göteborgare!! 
 
 
GÖTEBORG BUCKETLIST
 1. Besöka Gustav Adolfs torg ( √ )
 2. Fotografera Göteborgs Opera i mörker
 3. Ta spårvagnen själv någonstans ( √ )
 4. Klara en universitetstenta ( √ ) 
 5. Äta på River Café 
 6. Gå på Göteborgs Opera ( √ ) 
 7. Strosa längs Avenyn ( √ ) 
 8. Frukostera på ett café ensam 
 9. Lära mig skillnaden mellan de två Ullevi 
 10. Gå på shoppingtur ( √ )
 11. Ha picknick och grillning i Slottsskogen 
 12. Promenera på Andra Långgatan ( √ )
 13. Plugga på ett café ( √ )
 14. Besöka Göteborgs Botaniska Trädgård ( √ )
 15. Äta på en fransk restaurang / boulangerie ( √ )
 16. Vandra runt i Trädgårdsföreningen ( √ ) 
 17. Besöka Haga ( √ ) och Mölndal 
 18. Fotografera Poseidon ( √ )
 19. Luncha på Heaven 23 
 20. Åka båt i Göteborg ( √ )
 21. Uppleva julstämning i Göteborg ( √ ) 
 22. Vara inne på Göteborgs Universitet på kvällstid ( √ ) 
 23. Hjula på Medicinareberget 
 24. Besöka Järntorget ( √ ) 
 25. Ta en springtur i friluftsområdena Ruddalen ( √ ) och Skatås 
 26. Få en göteborgskyss ( √ ) 
 27. Upptäcka staden på cykel ( √ )
 28. Besöka Gunnebo slott och trädgårdar ( √ ) 
 29. Springa ett lopp ( √ )
 30. Gå på Jul på Liseberg ( √ ) 
 31. Beställa en grillad macka med kyckling & mozzarella på Café Berlin, Vasagatan
 32. Plugga på Biomedicinska biblioteket ( √ ) 
 33. Besöka Saltholmen ( √ )
 34. Känna mig hemma i staden ( √ ) 
 35. Äta middag på Avenyn ( √ ) 
 36. Gå på after school på Andra Lång 
 37. Hitta egna smultronställen ( √ )
 38. Luncha på Vapiano ( √ ) 
 39. Frukost på Café Kanold 
 40. Bli stammis på ett café ( √ ) 

Ska det pluggas så ska det göras mysigt!

 
 
Bonsoir à toi! God kväll på dig! Denna måndagskväll skriver jag från mitt rum som jag alldeles nyss mysifierat genom att tända stearinljus och min röda ljusslinga av hjärtan som hänger över fönstret. Mitt allra första pluggtillfälle under universitetsstudierna måste självklart vara speciellt!
 
Idag har vi haft en heldag med medicinhistoria, som var intressant. Föreläsarna diskuterade mycket om etik och humanitet, bl.a. att man förr använde helt barbariska metoder för att få fram resultat. En insikt som har slagit mig nu efter en vecka på läkarprogrammet är att människokontakten är mycket, mycket viktig. Jag trodde att nästan enbart skulle lära oss om det medicinska och rent naturvetenskapliga, men sedan starten har i princip alla som talat för oss verkligen försökt banka in i våra huvuden att det är ett högst socialt jobb, att man träffar människor hela tiden och ska behandla dem medmänskligt. 
 
Det kan verka uppenbart, men jag tycker att det är bra att detta betonas eftersom jag gissar att vissa personer valde det här programmet mest för att de hade betygen och på grund av den sociala status som kommer med läkarjobbet - inte för att de ville hjälpa människor. Just det sistnämnda tycker jag verkar så roligt, och jag ser väldigt mycket fram emot den kliniska delen av utbildningen (när man är ute på kliniker, alltså vårdcentraler och sjukhus, och får träffa patienter). Vi ska under termin 1 få spendera tre heldagar på vårdcentraler runt om i regionen. Det första tillfället är om några få veckor! 
 
 
 
Jag har även fått tag på min kurslitteratur. Böckerna fick jag låna av min snälla vän Shilan som går en termin över mig och jag ska använda dem i den första riktiga kursen som vi har påbörjat nu: Översikt anatomi, vävnad och cell! Den stora boken är "bara" 882 sidor ... och kursen är endast en månad lång! Hur ska detta gå?! 
 
Nej, nu får jag fortsätta! À bientôt! Ses snart! 

Den bästa Parisbilden är korad!

 
Den stora omröstningen om mina Parisbilder är avslutad och här ovanför ser du den bild som ni läsare tyckte var den absolut bästa bilden från mitt au pair-år i den vackra staden! Woho, grymt val! Det var alltså bidrag nummer fyra som tog hem segern, som är ett foto taget från Notre Dame-tornet under en kall dag i mars. Molnen täckte himlen, men plötsligt letade sig solen fram över de västra delarna av Paris och föll på det vackra Eiffeltornet. Då förevigades denna syn! 
 
TACK SÅ JÄTTEMYCKET FÖR ALLA RÖSTER!!! ♥ Je vous adore! 
 
 
Dessa två bilder hamnade på fina andra- och tredjeplatser! 
 
 
 
Resultatet:

Min första lägenhet!

 
Jag har varit så uppe i mitt nya och just nu hektiska liv att jag totalt glömt bort att visa upp min lilla lya! Det är inte så mycket tid som har spenderats i detta rum under veckan, eftersom jag varit i skolan och på roliga aktiviteter efteråt, men jag kan berätta att jag trivs så otroligt bra redan! Följ med in till mig så ska jag visa dig runt! 
 
 
FÖRE: 


EFTER: 
Jag behöll tavlan med zebror på, som kom med rummet, för att jag fattade plötsligt ett underligt tycke för den. Sedan har jag även fixat en liten ridå till skåpet och lät rummets färger gå i vitt, svart och rött. 
 
 
FÖRE: 


EFTER:

Skrivbordshurtsen hittade jag gratis på nätet och hämtade för en vecka sedan, och dessutom tog jag med mikro och vattenkokare som vi hade till övers hemma. 

Lite smått och gott på skrivbordet! 
 
 
FÖRE: 
 
EFTER: 
Spegeln står numera bredvid skrivbordet och så lyckades jag få in en soffa som tur är!! Det blir så mycket hemtrevligare då! Den är egentligen äggvit med lätta mönster som jag tycker sådär om, så istället har jag täckt över lite svart tyg. Det blev mycket bättre! 
 
 
Voilà! Nu har du varit hemma hos mig! Kök och badrum delar jag med två andra och de är inte extraordinära på något sätt. Men mitt rum tycker jag är en liten guldklimp - man får en speciell relation till ett ställe som man inrett helt själv efter egen smak! 

Första veckan som läkarstudent

 
"Så ung, så full av drömmar. Entusiastisk, förväntansfull och helt ovetande om hur framtiden skulle se ut. Trodde att läkare var superhjältar och hade ingen aning om hur det egentligen var. Men det är okej, för det var så det var då. Allt har sin tid." Så tror jag att jag kommer tänka när jag kollar tillbaka på de här bilderna om 5,5 år när jag (förhoppningsvis) går ut läkarprogrammet. 
 
Jag har genomfört min första vecka! Hurra! Introveckan har varit riktigt rolig. Inte bara insparkningen, utan föreläsningarna på introkursen har också varit intressanta och bara matat på min entusiasm för programmet! Här är lite om vad vi har hittat på under de inledande dagarna i skolan! 
 
 
 
Under första veckan har vi mestadels fått ta in atmosfären på Sahlgrenska akademin, vårt andra hem de kommande åren. Vi har gått på föreläsningar som handlat om hur läkarprogrammet ser ut och lite översiktligt om hur det är att vara läkare. Till exempel har föreläsningarna handlat om folkhälsa, genus, forskning, etiska frågor och mänskliga rättigheter. Två gånger har paneler ställts framför oss där vi har fått fråga vad vi ville. Först var det f.d. läkarstudenter som fortfarande utbildade sig vidare (det är mer än att gå ut läkarprogrammet!) och sist var det ett gäng färdiga läkare som var i olika stadier i sina karriärer. Så intressant att höra deras historier...!
 
Lite snabbt om hur läkarkarriären ser ut: 
- Termin 1 startar du som läkarstudent. 
- Efter termin 9 kan du börja arbeta som vikarierande underläkare. 
- Termin 11: läkarexamen (Efter 5,5 år).  
- Sedan följer en AT-tjänst då man jobbar och får prova på olika saker (18-24 månader). 
- Du blir legitimerad läkare. 
- Många väljer ST-tjänst, då man specialiserar sig genom att plugga och jobba samtidigt (5 år).  
- Specialistläkare
 
 
 
Även har vi fått lära oss om en del praktiska saker som att hitta runt på Medicinareberget, där vårdprogrammen finns. Diana visar ovan så fint en enorm karta över detta förvirrande område! Dessutom har vi skaffat studentkort, lärt oss att använda skolans hemsida, hört om föreningar inom studentkåren om man kan engagera sig i och fått information om bibliotek m.m. Lite praktik har vi även fått in, för att vi har gått en grundkurs i HLR (hjärt- och lungräddning)
 
 
 
Så vad är nu slutsatsen efter denna första vecka? Jo, att när jag kom hit förra helgen så var jag taggad på läkarprogrammet - men nu efter att ha fått höra mer om yrket, träffat härliga människor, känt på universitetslivet och varit med på underhållande insparkning så är jag ÄNNU MER TAGGAD ÄN INNAN!!! 
 
Mina första högskolepoäng kan nu checkas av! Hela 1,5 stycken! Bara 328,5 poäng kvar! 

Filmkväll under bar himmel

 
Det är inte bara vilda och galna upptåg som välkomstkommittén anordnar på nollningen. Igår kväll bjöd de in oss nya att titta på utomhusbio på kårhusets baksida och rekommenderade att ha med filtar och tjocktröja. Åh, det var så mysigt!! Det serverades mackor, aloe vera och godis som vi smaskade på under filmen. Det var otroligt stämningsfullt att titta på "The fault in our stars" ... under en stjärnklar himmel!! Det här med att utomhusbio är så magnifikt att det är en sådan sak som är värd att ha med på en bucketlist för livetI mitt huvud kan jag checka av denna mysiga upplevelse!  
 
Bara titta, SÅÅÅ glad var jag! Här är Diana och jag, iförda de rekommenderade tjocktröjorna - och halsdukar naturligtvis för hallå, vi är nästan parisare. 
 
 
Efter ett tag tröttnade flera av oss lite på att sitta på marken utan något ryggstöd, så långsamt började vi luta oss bakåt och fråga om det var okej att stödja sig på personen bakom. "Ja, men äsch, vi ska bli läkare, vi är okej med närkontakt!". Slutligen låg vi mer eller mindre i en hög! Mycket bra sätt att undvika kylan - plus att det var så mysigt!! Till en så gråtmild film också! Tårarna rann på de allra flesta där kan jag lova. Så himlans fin film. 
 
I jakt på en spårvagnsstation när filmkvällen var slut hamnade jag och några nyfunna vänner på Korsvägen, där vi kunde se det tindrande parisehjulet på Liseberg. Det var så fint, glimmandes i olika färger och kombinationer! Åh, att se något stort glittra i mörkret, du kan väl bara gissa vad de fick mig att tänka på...? Vackra Eiffeltornet så klart!! ♥ 

Allt som gör mig tokigt lycklig just nu

 
 
Jag mår bra. Jag mår helt strålande, enastående, underbart bra!!!! Jag mår så bra att jag vill hoppa, skratta och sprudla ut glädje! Idag när jag promenerade hemåt från spårvagnen insåg jag att alla positiva saker i mitt nyanlända liv ligger staplade på hög framför mig: 
 
Att solen skiner (under hela veckan). Att jag bor själv och njuter av alla friheter som kommer med det. Att jag befinner mig i Göteborg, där jag får känna storstadslivets susande varje dag och påminnas om Paris (jag vet inte hur många gånger jag sagt och tänkt ordet "metro" och snubblat mig till att få fram "spårvagn" istället). Att jag får umgås hela dagarna med likasinnade själar, som känner igen sig i många situationer som jag själv varit med om - både när det gäller skollivet, att flytta till en ny stad och förvirringen att börja universitetet. Att jag får dela resan med min fantastiska vän Diana, som känns både vardagligt och ett privilegium samtidigt. 
 
Men mest av allt är jag så glad över att jag får gå till skolan varje dag och lyssna på föreläsningar, för jag vet att av de ca. 2500 dagarna (7 år) som kvarstår innan jag blir läkare, så kommer jag varenda dag att ha kommit ett litet steg närmare. 
 
 
Jag och Diana när vi undersökte områdena i helgen! ♥  

Helt (h)underbart!

 
Under dag nummer 2 som läkarstudent har det smått börjat sjunka in att i princip alla jag ser om dagarna är läkare eller blivande läkare. Det känns så konstigt att just de här trevliga människorna ska bli läkare precis som jag! "Vilket härligt sammanträffande!" tänker jag varje gång. Då kommer jag på att vi egentligen är här för att vi alla vill samma sak och har blivit utvalda av tusentals att gå här. Jag känner mig så otroligt lyckligt lottad!!! 
 
Under dagtid har det idag varit mycket lugnare än det var igår (lyckligtvis)! Endast seriösa och oftast intressanta föreläsningar från gamla elever, läkare, filosofer, olika råd och föreningar och utskott och jag vet inte allt. Det var skönt på ett sätt. Att lyssna på lärare och föreläsare är i alla fall något som jag redan vet hur man gör bland allt nytt! Någon slags stabilitet i denna främmande värld jag befinner mig i. 
 
Men vad är livet utan lite äventyr?! På kvällen var det dags för fadderbjudning - alltså en middag/fest med faddrarna i vår nollningsgrupp Underdog! Det var verkligen jättekul!! Innan vi gick dit träffades gänget och så målade vi ansiktena som hundar, haha. Bjudningen hölls i inget mindre än en spårvagn! Stillastående, men ändå! Under kvällen åt vi mat, pratade och skrattade, lekte lekar, sjöng, dansade och gjorde iordning en liten sketch som bedömdes av nollningskommittén som kom på besök på kvällen. Jag är ganska säker på att de gillade den starkt (vilket betyder att vi ligger bra till i tävlingen mot de andra sju nollegrupperna, moahaha). Kvällen bjöd på ett livat party!!! Helt (h)underbart!!! 

Första dagen på läkarprogrammet!

 
Vilken galet lång men rolig dag jag har haft!!! Det hela började med att alarmet pep tidigt och jag åt frukost med utsikt över ett ljusnande Göteborg. 
 
 
Strax efter 07 på morgonen var jag redo att skynda mig till spårvagnen för att vara i god tid. Självklart var jag där på tok för tidigt, men better safe than sorry! Imorgon sover jag lite längre. Jag mötte upp Diana och några trevliga personer ur min nollegrupp som jag hade träffat på fikaträff igår kväll. Sedan drog det hela igång! 
 
 
Det började med att vi blev grundlurade av äldreklassare om att betygsystemet skulle ändras, att Göteborg skulle förlora sitt examinationstillstånd och om alla möjliga underliga events som kyrkovandringar m.m. Det var underhållande att se hur vissa blev otroligt chockade när alla sanningarna kom fram! De hade pratat och blivit vänner med några som bara låtsats vara nollor! Jag förstod att en del av det var på skoj, men vissa saker gick jag på totalt! Rolig start! 
 
Sedan började det högst viktiga uppropet och jag satt på helspänn för att höra mitt namn, men i havet av dem var det lätt att låta tankarna vandra. Mentalt tänkte jag för mig själv: "Jag hoppas att Diana kommer slå till mig eller något om jag skulle dagdrömma mig bort allt för långt!" Som tur var så ropades mitt namn upp (woho!) och jag svarade, haha! De bara kastade information på oss och sedan var den rosaklädda nollningskommittén Columna Vertebralis där och presenterade sig och dansade. Rundvandring på Medicinareberget och vegetarisk pizza till lunch. Sedan ännu en föreläsning och slutligen var det dags för stadsvandring med nollegruppen! 
 
Temat för årets nollning/insparkning är "under" (grupperna heter saker som "Under bältet", "Under ytan", "Undersök" m.m.). Vår grupp heter "Underdog", så därför blev vår maskot naturligtvis en rosa, omplåstrad hund. Vi fick en lista på massor av saker vi skulle göra, hitta, filma och fotografera, medan vi gick och åkte runt i Göteborg. Här är vår gruppbild: alla är självklart "under dog". En riktigt härlig grupp att spendera sin första tid med! 
 
Samarbetslekar framför domkyrkan! 
 
... några tog sig ett bad ... 
 
Avslutningsvis på kvällen blev det middag och spex från allas faddrar! Bland alla åtta nollegrupper på kanske 12 personer per grupp fick vi veta att vi hade gått från att ligga näst sist (våra faddrar hade tävlat åt oss) till att ligga ... näst först!! Go Under dogs! Det lönade sig alltså att bada, klättra i pyramider, hitta kundvagnar, sjunga allsång på spårvagnen och så vidare! 
 
 
Dagen avslutades med att passera Poseidon då jag och Diana ventilerade till varandra om dagens knäppa händelser, och sedan med åka hem, helt och totalt slutkörd efter en lång, men taggande första dag på läkarprogrammet! 

RSS 2.0