Första veckan som läkarstudent

 
"Så ung, så full av drömmar. Entusiastisk, förväntansfull och helt ovetande om hur framtiden skulle se ut. Trodde att läkare var superhjältar och hade ingen aning om hur det egentligen var. Men det är okej, för det var så det var då. Allt har sin tid." Så tror jag att jag kommer tänka när jag kollar tillbaka på de här bilderna om 5,5 år när jag (förhoppningsvis) går ut läkarprogrammet. 
 
Jag har genomfört min första vecka! Hurra! Introveckan har varit riktigt rolig. Inte bara insparkningen, utan föreläsningarna på introkursen har också varit intressanta och bara matat på min entusiasm för programmet! Här är lite om vad vi har hittat på under de inledande dagarna i skolan! 
 
 
 
Under första veckan har vi mestadels fått ta in atmosfären på Sahlgrenska akademin, vårt andra hem de kommande åren. Vi har gått på föreläsningar som handlat om hur läkarprogrammet ser ut och lite översiktligt om hur det är att vara läkare. Till exempel har föreläsningarna handlat om folkhälsa, genus, forskning, etiska frågor och mänskliga rättigheter. Två gånger har paneler ställts framför oss där vi har fått fråga vad vi ville. Först var det f.d. läkarstudenter som fortfarande utbildade sig vidare (det är mer än att gå ut läkarprogrammet!) och sist var det ett gäng färdiga läkare som var i olika stadier i sina karriärer. Så intressant att höra deras historier...!
 
Lite snabbt om hur läkarkarriären ser ut: 
- Termin 1 startar du som läkarstudent. 
- Efter termin 9 kan du börja arbeta som vikarierande underläkare. 
- Termin 11: läkarexamen (Efter 5,5 år).  
- Sedan följer en AT-tjänst då man jobbar och får prova på olika saker (18-24 månader). 
- Du blir legitimerad läkare. 
- Många väljer ST-tjänst, då man specialiserar sig genom att plugga och jobba samtidigt (5 år).  
- Specialistläkare
 
 
 
Även har vi fått lära oss om en del praktiska saker som att hitta runt på Medicinareberget, där vårdprogrammen finns. Diana visar ovan så fint en enorm karta över detta förvirrande område! Dessutom har vi skaffat studentkort, lärt oss att använda skolans hemsida, hört om föreningar inom studentkåren om man kan engagera sig i och fått information om bibliotek m.m. Lite praktik har vi även fått in, för att vi har gått en grundkurs i HLR (hjärt- och lungräddning)
 
 
 
Så vad är nu slutsatsen efter denna första vecka? Jo, att när jag kom hit förra helgen så var jag taggad på läkarprogrammet - men nu efter att ha fått höra mer om yrket, träffat härliga människor, känt på universitetslivet och varit med på underhållande insparkning så är jag ÄNNU MER TAGGAD ÄN INNAN!!! 
 
Mina första högskolepoäng kan nu checkas av! Hela 1,5 stycken! Bara 328,5 poäng kvar! 

Comments

Mimmi

Ja, man kan konstatera att det är en lång väg att gå för att nå fram till målet att bli läkare. Hoppas jobbiga pluggtider varvas med många roliga äventyr tillsammans med trevliga människor. Lycka till!

2014-09-06 @ 07:03:28

Susanna Maria J

Hoppas du får en fin helg fina du! :D

2014-09-06 @ 07:53:37
URL: http://oslofru.com/

Emelie - Lever drömmen i Paris!

JA hejdär, vilken hejdundrande men fantastiskt spännande väg mot ditt nya liv!

Svar: Det känns så pirrigt och fantastiskt att allt det här faktiskt händer!
Viktoria - Hallon

2014-09-06 @ 08:54:27
URL: http://sockerskrin.blogspot.se

Anonym

Du har en obesvarad kommentar på 'Helt (h)underbart! :)

Svar: Den är nu besvarad!!
Viktoria - Hallon

2014-09-06 @ 10:14:01

Veronika

det där klarar du på ett kick, siss ;D

Svar: Oh you! Merci soeur!! :D
Viktoria - Hallon

2014-09-06 @ 17:13:41

Tove Kjaerran

Åh så fint att få läsa! Jag själv jobbar på att komma in på läkarlinjen i Lund, himla kul att läsa om hur du har det :) Massa lycka till!!!

Svar: Vad spännande! Jag hoppas att du får någon nytta av mina nedklottrade tankar och upplevelser! Tack så mycket och ett stort lycka till åt dig med!
Viktoria - Hallon

2014-09-11 @ 10:53:06
URL: http://tovekjaerran.blogg.se


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0