Studietips: Schema av nyckelord

 
Sugen på att testa en ny studieteknik? Jag håller för tillfället på att prova mig fram hur jag ska plugga på universitetet jämfört med på gymnasiet. Det kommer att ta ett tag att lista ut det rätta "tänket" - hur mycket man ska plugga, på vad, på vilket sätt - som det alltid har gjort för mig när jag har bytt skola (först till högstadiet och sedan till gymnasiet)
 
Förra veckan fick vi lära oss om tidig embryologi - alltså fortplantningen i sin allra tidigaste form, hur ett barn utvecklas från en cell till ett foster. I alla fall så innehåller detta ämne en himla massa nya termer som ingår i olika processer och jag hade svårt att lära mig allt genom att bara läsa. Då mindes jag hur jag studerade till ett litteraturprov på gymnasiet genom att använda lappar och bestämde mig för att prova detta nu. Det här studiesättet visade sig vara riktigt grymt så detta tänkte jag nu presentera och tipsa om! 
 
 
 
1. Skriv ner alla nyckelord på lappar.
Först kategoriserade jag genom att använda blåa lappar till processerna och de gröna lapparna för att skriva de viktiga orden. Sedan blandade jag dem allihop!  
 
 
 
2. Sätt kategorierna i rätt ordning. 
Först översiktligt lärde jag mig att sätta processerna i rätt ordning genom att chansa, sedan titta i "facit" (mina anteckningar), gå tillbaka och ändra tills det blev rätt. 
 
 
 
3. Berätta en historia med hjälp av dina nyckelord. 
Sedan började jag prata högt för mig själv och berätta om processerna genom att sätta nyckelorden i rätt ordning. Det blev lite som en historia. Här ovanför skulle det till exempel kunna låta: "Uppkommandet: I ovarium bildas en oocyt, som är ett obefruktat ägg. Denna går genom tuba uterina (äggledaren) där ..." osv. Jag gjorde fel många gånger och fick gå tillbaka till mina anteckningar, lägga nyckelorden i rätt ordning och säga rätt.
 
 
 
Jag staplade alla nyckelord i kronologisk ordning efter hur processerna gick till, men ibland lade jag dem lite som jag ville utefter vad som var lättast att komma ihåg. Här ovan är det så att den embryoniska disken består av hypo- och epiblaster, så jag lade dem bredvid varandra eftersom det tyckte jag passade bäst. De i sin tur bildar gulesäcken respektive amnionhålan, så de fick hamna under. 
 
 
 
TIll slut får man hela schemat av processer och nyckelord! Lite som en tankekarta, fast du kan flytta runt dina bubblor som du vill. Nu när jag ska komma ihåg någon detalj så brukar jag försöka se det här schemat framför mig och jag brukar faktiskt komma ihåg vart det speciella nyckelordet fanns någonstans. När man ska lära sig något hjälper det att 1) förstå allt och att 2) hitta något att associera det till. 
 
Den här studietekniken fungerade för mig i just det här fallet, men det skulle till exempel inte fungera lika bra på alla muskler och ben som vi håller på att lära oss namnen på nu. Jag fortsätter att gnugga geniknölarna och fundera ut nya trix för att lära mig allt på bästa sätt! Vi får se vart det leder, haha. Det viktigaste är att stanna positiv! Hoppas att det här tipset kunde hjälpa någon! 

Comments

Alexandra

Hej! Tänkte bara flika in och berätta om en studieteknik som funkar ibland. Sök helt enkelt på vad du vill lära dig (som t ex benen i kroppen) på en sökmotor med ordet quiz så brukar det komma massor av alternativ. Såklart får man dubbelkolla första rundan så det är pålitligt men jag brukar använda det och tycker det är lite roligare än bara "plugga på papper" om du förstår!

Supermysig blogg förresten!
Kram Alexandra

Svar: Hej Alexandra! Vilket jättebra tips! Det ska jag absolut prova på någon gång, tack!! Kram på dig också!
Viktoria - Hallon

2014-09-25 @ 03:46:29

Emelie - Lever drömmen i Paris!

Viktoria och studieskolan! Vad du är ambitiös, tjejen!
Att göra så där hade jag aldrig kommit på tanken på (för lat att göra lappar osv osv), men det... Verkar vara ett pangsätt. Lite butter för att jag själv inte har samma energi som dig, för jag kan verkligen förstå att det där gör stor skillnad. Och att man lär sig jättebra på det - och att det sätter sig i GRUNDEN på en, och inte bara som ytlig kunskap fram till en tenta.
Heja dig, och lycka till!

Svar: Jag vet, ibland känns det som att jag håller på att förvandlas till ett uppslagsverk...! Då är det roligt att hitta på några mer spännande sätt att lära sig faktan istället för att rabbla. Tack Emelie! Du ska veta att jag har haft jättestor nytta av all universitetsinformation som du har gett mig, om allt från matlådor till föreläsningar. Stort tack! Nu börjar jag vänja mig vid detta nya liv och är stormförtjust. Lycka till åt dig när din skola börjar!!
Viktoria - Hallon

2014-09-25 @ 10:30:57
URL: http://sockerskrin.blogspot.se

Andréa

Tips för anatomin: använd flashcards, då kan man sitta och nöta om och om igen utan att bli uttråkad, och dessutom får man en bild av hur kroppen ser ut. Finns att köpa från Netter och Thieme. Sen är minnesramsor ett bra tips, jag kan bara danska eftersom jag läste preklin i Danmark, men om du googlar så borde det vara ganska lätt att hitta, det finns alltid någon ambitiös student som har pluggat först och kanske gjort sig besväret att föreviga sin studieteknik på nätet :)

Svar: Superbra tips, Andréa! Jag har provat att göra några flashcards, och det är har varit bra på långa buss- och tågresor! Det där med minnesramsor är ju strålande, det måste jag kolla upp om jag hittar några. Tack så mycket!
Viktoria - Hallon

2014-09-25 @ 13:27:22

Ingrid

Har ett mer kaos liknade system när jag ska skriva referat. Post-It lappar över en helvägg med olika ord och bilder för att komma ihåg helheten i texten. Fungerar tills de faller till golvet...

Svar: Haha, det fungerar också! (Tills de ramlar ner, som sagt!)
Viktoria - Hallon

2014-09-27 @ 18:35:26
URL: http://ingridgun.blogspot.se


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0