Jag gillar tentapluggstiden ... typ ...På ett sätt tycker jag om tentapluggstiden. Det är alltid så städat på mitt rum då. För innan jag kan sätta mig och plugga i lugn och ro så måste jag göra allt annat "tråkigt" som jag någonsin kan komma på. Städa, diska, tvätta ... När jag inte har några fler ursäkter är det slutligen dags för plugg, hihi. 

Skämt åsido (fast det ligger allt lite sanning i det), så ger jag mig själv just nu världens kortaste paus från plugget för att äta middag och blogga. Jag tog några mysiga bilder i dagsljuset tidigare idag under en annan kort paus, just när jag avnjöt eftermiddagens nyttiga pluggsnacks! Det blev nyttiga chokladhavregrynskakor, en personlig favorit! Recept finns här. Detta avnjöts tillsammans med en kopp te. Faktiskt så har jag druckit te mer eller mindre hela dagen (med någon timmes uppehåll här och där för lunch och middag). Jag vet vad du tänker. Is it ALWAYS tea time at Viktoria's? 
 
The answer is yes. Yes, it is. 
 
(Speciellt under tentaveckan).
 
Nu lägger jag in den allra sista växeln och pluggar fram tills histologitentan imorgon eftermiddag!!!
Vi ses på andra sidan! 

Pluggsnacks & varför jag har en bok på huvudet

 
 
Gissa vem som klarade mikroskoptentan?! Woho, ingen mer mikroskopering! Jag tyckte inte det var fasligt svårt när jag lugnt gick genom de fem preparaten som vi skulle identifiera, men sedan när jag kom ut därifrån och hörde med de andra vad de hade fått för olika preparat insåg jag att jag hade haft en himla tur och fått riktigt lätta! Pieuf! 
 
Nu väntar tre dagars fortsatt tentaplugg, av den lite mer traditionella sorten, och då tycker jag att det är en underbar ursäkt för att hitta på lite roliga, nyttiga pluggsnacks! Denna eftermiddag är det äpple uppskuret i bitar och lite vindruvor tillsammans med en kopp te. Mums!
 
 
 
 
Tro det eller ej, men när jag sitter och skriver det här så har jag en bok på huvudet. Jo, jag lovar! Som många andra i klassen så känns det nu i nacken att vi har mikroskoperat nästan varje dag i en månad. Jag har försökt att sitta ergonomiskt, men det blir alltid att man lutar huvudet lite framåt. Det tär på nackmusklerna och har resulterat i att jag är jättespänd i nacke, axlar och käke. Det här problemet är också riktigt vanligt i dagens samhälle - nästan en folksjukdom har jag hört - i och med att många sitter och kollar ner på mobiler och datorer varje dag. För att få reda på hur jag borde handskas med det här hörde jag med en släkting som är fysioterapeut (sjukgymnast) och fick några tips: 
 1. Massage. 
 2. Värmedyna på axlarna. 
 3. Försöka ha bra hållning. 
 4. Lite övningar för nacken som man kan göra hemma. 
Detta är alltså anledningen till att jag sitter med en bok på huvudet. Nu när jag ska sitta vid skrivbordet och skriva mycket under tentaplugget ska jag försöka hålla en bra hållning. Förresten, vet du hur svårt det är att skriva med en bok på huvudet?! Jag som normalt vis nästan ligger över vänsterarmen när jag skriver, haha. Jag ska försöka hålla ut så gott jag kan i alla fall! 
 
Kämpa på, mina vänner! Snart är det fredag! (...intalar jag mig själv...) 

Dags för frågestund

 
God söndag mina vänner! På föreläsningarna och på praktikdagarna brukar allitd kommentaren komma upp "Är det någon som har några frågor?" och ibland känner jag att huvudet är bara fullt av frågetecken. Därför tänkte jag komma med samma kommentar själv nu. Ni kommer ofta med så intressanta tankar och funderingar kring läkarprogrammet, studentlivet, aupair:andet och allt möjligt, så jag tänkte utlysa frågestund under veckan! Där samlar jag ihop frågorna som ni har ställt tidigare och besvarar dem nästa vecka när jag har lite mer tid efter mina tentor! I det här inlägget kan ni även ställa nya! Jag gör tillfälligt så att kommentarerna inte publiceras direkt på bloggen, utan håller frågorna hemliga och kommer besvara alla jag finner passande. Men fråga på - annars får man ju aldrig reda på någonting! 
 
Ha en toppendag och glöm inte att vara ditt härligaste jag! ♥ 
(Jag ska försöka minnas detta när jag om någon timme sitter och suckar i skolan under tenta plugget och av misstag slår näsan i mikroskopet). 

Down that microscopic hole

 
Histologikursen sjunger på sin sista refräng och jag tackar för det. Även om det är intressant att mikroskopera och mysigt att hänga tillsammans med gänget hela tiden, så är jag ganska trött på att sitta instängd i källaren dag ut och dag in, och göra samma sak: stirra ner på den vita cirkeln i mikroskopet. Denna lördag har känts som vilken vardag som helst eftersom jag suttit i mikroskoprummet och studerat hela dagen. 
 
På tisdag har vi vår preparattenta, det vill säga tentan då vi får okända preparat som vi ska identifiera i mikroskopen, och sedan är (förhoppningsvis) mikroskoperandet över! En teoretisk tenta väntar sedan och veckan därpå börjar vi äntligen med fysiologikursen! Jag tror att den kommer bli riktigt intressant; fysiologi handlar nämligen om kroppens processer och hur allt fungerar tillsammans! 
 
 
 
Den här fina bilden av en elastisk artär har jag tagit i mikroskopet med mobilkameran (ja, det fungerar faktiskt att göra så). Idag har jag bland annat lärt mig att känna igen de olika lagren i kärl som jag skrivit in i bilden - imorgon väntar mer information som ska pluggas in! Nu så här i slutet av kursen är det så roligt, för då kan man en massa saker och måste bara plugga in detaljerna, men har ändå tillräckligt med kunskap för att föra en intressant och någorlunda avancerad konversation! Det är en boost för motivationen - plugg pays off! 
 
Ha en fortsatt sprakande helg! 
(Det sprakande i min helg är mestadels gnistan som lyser till när jag sätter i mikroskopets kontakt i väggen och sprakandet när mina nervceller bränns för att jag försöker tänka så hårt.) 

Mon beau tableau de Paris

 
Qu'est-ce qu'il est beau, mon tableau ... ♥
En närmare kik på min vackra Paristavla efterfrågades, så här kommer en sådan! Historien bakom min nya väggprydnad är att på min fadderfika dagen innan jag började läkarprogrammet var vi hemma hos en av faddrarna som ägde den här fina tavlan. Jag kunde inte låta bli att fråga vart hon hade fått tag på den. Sedan var det bara att skriva upp den på önskelistan och på julafton levererade tomten mig det allra största paketet! 
 
 
Jag tycker om tavlan oerhört mycket, trots att den inte riktigt är verklighetstrogen (Seinen går inte under Eiffeltornet, utan bredvid m.m.). Den är mig på så många sätt: färgstark, ljus, glittrig, parisig... I mitt rum är den lätt den mest utmärkande inredningsdetaljen, vilket passar mig finfint! 
 
 
P.S. Vad roligt att så många uppskattade min lilla podcast, vad snälla ni är som säger det och vad glad jag blir! Förslag på inlägg jag kan göra och ämnen att ta upp är alltid välkomna! ♥ 

Kvällspodcast med läkarstudenten

 
Idag låter jag fingrarna vila och lägger istället upp en liten podcast som jag gjort på efterfrågan! Den här spelade jag in igår kväll och berättar lite om tentastress på olika terminer och varför den är så jobbigt för nyblivna högskole-/universitetselever, samt tar upp lite av mina egna studietekniker och försöker peppa lite till att fortsätta kämpa i plugget! Ha en go kväll, vänner! 
 
 

Reporting live from the university

 
Hejsan mina damer och herrar, jag rapporterar live från föreläsningssalen där vi just nu har paus från en jättespännande föreläsning om kvinnlig genitalia. Jag hade ingen aning om att jag var så intresserad av sådant, men det är faktiskt riktigt spännande att få reda på vad som händer i kroppen under menstruationscykeln, vid graviditet och när man tar p-piller! 
 
 
Och nu kom mina kumpaner tillbaka från bensträckare och vi alla är redo för slutet på föreläsningen ... och sedan lunch! Ha en bra dag! 

Stickträning!

 
KÄNSLIGA LÄSARE VARNAS. 
 
På universitetet finns möjlighet att vissa dagar öva på olika sorters praktiska moment som utgör en del av utbildningen, på ett kliniskt träningscentrum. Idag bestämde jag och Therese oss för att gå dit för att öva på venprovstagning eftersom det var länge sedan sist. Jag tycker om att blanda in praktik inbland all teori, som motivation och övning. Vi fick först en kort genomgång av en sjuksköterska som repetition, varpå vi övade på attrapper (låtsasarmar) och sedan bestämde vi oss för att försöka på varandra! 
 
 
Jag är stolt över Therese som lyckades sticka mig eftersom jag har praktiskt taget obefintliga vener! Vi kom överens om att jag på något sätt lyckades leva ändå. 
 
 
Therese å andra sidan hade riktigt fina vener och jag lyckades pricka rätt på henne också! 
 
 
 
Eftersom vi båda är ganska oerfarna så här kort in i utbildningen så blev vi båda lite stressade och oroliga för att göra varandra illa, men det gick ju bra. Därför tycker jag att det är så bra att träna, för varje gång kommer vi att bli lite säkrare och skickligare. Min smärtgräns är ungefär lika med noll, så att försöka höja den är också en fördel, haha! 

Weekend fun

 
Denna helgen har varit ytterst trevlig eftersom jag har hittat på massor av kul! Hoppas att ni hade en underbar Alla Hjärtans Dag! Jag påbörjade firandet lite tidigare, nämligen på fredagskvällen då det blev girls' night out tillsammans med de gamla goingarna från min gymnasieklass: Marianne och Emelie! ♥ 
 
Kvällen startade med dundergod middag hemma hos Marianne, som hade lagat kycklingenchiladas till oss! 
 
Med en glittrig utsikt över Göteborg och en virvlade toft av tulpaner vid matbordet avnjöt vi middagen och gjorde en hel del catching up! 
 
Biomys blev det senare under soiréen då vi gick för att se den omtalade Fifty Shades of Grey. Som om inte det räckte så drog vi sedan ut och dansade till sent på natten. Det var en ultimat, megakul tjejkväll!!! 
 
 
På själva hjärtanens dag blev det en tripp ut till IKEA tillsammans med mitt läkarstudentsgäng för att avnjuta en urgod brunch. Sérieusement, c'était délicieux...! Jag var riktigt trött när vi vandrade omkring bland all inredning, men lyckades ändå få ur mig flera av mina klassiska, avgudande kommentarer som "Åh, vad fin!!!" åt allt möjligt som jag fick syn på och gillade. Några smågrejer fick följa med hem, men innan dagen var slut var jag även på fika tillsammans med en jättetrevlig fransk-svensk läkarstudent som jag fått kontakt med via min blogg! En person har mer gemensamt med är svårt att hitta. Det var jättekul att jämföra läkarprogrammet i Sverige vs. Frankrike, samt att få prata franska igen! 
 
Denna veckan går mot sitt slut och jag ser fram emot den kommande, som jag vet kommer innebära nya utmaningar, nya upplevelser och nya anledningar till att fortsätta glädjas över livet! Ha en toppenvecka, härliga du!

Hjärtliga färger kvällen till ära

 
THANK GOD IT'S FRIDAY! Jag är klädd i hjärtans färger (med tanke på vilken dag det är imorgon) och nu är det dags för tjejmiddag och sedan girl's night out! Woho, ha en sprakande härlig helg och fantastisk Alla Hjärtans Dag imorgon fina du! ♥

Att dela sin dröm med andra

En av våra obligatoriska fredagsselfies som jag har infört ♥
 
Det är ovetenskapligt bevisat att vardagsmys är nödvändigt för att överleva universitetslivet. Ikväll lade jag och ett gäng härliga tjejer plugghatten på hyllan och njöt istället av popcornkväll! Det var så trevligt att få prata loss och tömma skrattkörtlarna på innehåll. Vi kom in på ett mysigt samtalsämne om hur vi hade kommit på att vi ville bli läkare. För de flesta av oss hade idén kommit smygandes och blivit ett alternativ, som sedan kändes mer och mer rätt och sedan BAM! Plötsligt var det "Wow, jag vill det här!". Jag ryste till när jag återupplevde denna känslan på nytt. Det är så häftigt att dela sin dröm med andra och känna igen sig själv i andras historier. 
 
Ibland får jag sådana där stunder då jag inser vad jag håller på med och då kniper det till i magen och en lycklig känsla sprider sig. Att få göra det man vill, att följa en dröm och känna att man hör hemma i den är en helt magisk upplevelse som jag önskar åt alla. 

Listan av listor kan göras lång

 
Jag bekände min kärlek imorse. Ja, det är sant. På instagram. Det har bubblat inom mig ett tag nu så idag kände jag att det var dags att det kom ut. Jag bekände min kärlek ... till listor. There, I said it! Jag älskar listor! Haha, och det verkade det som att det var flera andra som gjorde också efter vad kommentars- och gillafältet bjöd på! Visst är listor toppen?! Så fort jag har en anledning till att skriva en lista så gör jag det mer än gärna. Jag skriver att-göra-listor, packlistor, matlistor, träningslistor och listor över saker jag vill uppleva/baka/se/köpa... Listan över listor jag vill göra kan göras lång. 
 
Ordet "lista" börjar för tillfället förlora sin mening i mitt huvud, så det är bäst att jag bara gör några korta listor - låt oss säga några topp-5-listor! 
 
 
5 vackra ord
Fjäril 
Leende
Glittra
Solros 
Magisk
 
5 saker jag alltid gör på morgonen 
 • Gnyr lite lätt för att jag inte vill gå upp ur sängen
 • Kikar fundersamt in i garderoben och tänker: "Vad var det ett tag sedan jag hade på mig senast?" 
 • Äter frukost i godan ro medan jag kollar av instagram
 • Kollar klockan ständigt. "Okej, nu är det 25 min kvar tills jag måste gå. Det är lugnt. 15 min - okej, skynda dig nu. Bara 5 minuter kvar, jag ska bara hinna göra det, det, det och det!" 
 • Stannar upp precis innan jag ska lämna huset, tittar mig i spegeln och ler
5 motton jag lever efter, vare sig jag vill eller inte
Varje dag är en ny start. 
Det du inte gör nu kan du alltid skjuta upp till ett senare tillfälle. 
Du är aldrig vackrare än när du ler. 
Definitionen av ordet "hemma": där wifi ansluter automatiskt. 
Först så tror du på tomten. Sedan slutar du tro på tomten. Sedan är du tomten. Sedan ser du ut som tomten. 
 
5 saker jag alltid gör med högerhanden
Blåser/borstar/plattar håret
Låser dörren 
Häller upp vatten ur en karaff
Borstar tänderna 
Kliar mig på övre delen av ryggen
 
5 saker jag alltid gör med vänsterhanden
Applicerar mascara på vänster öga
Rättar till glasögonen 
Hanterar vattenkranen
Stödjer hela huvudet på när jag sitter vid ett skrivbord 
Kliar mig på nedre delen av ryggen
 
5 saker som är typiskt mig att säga
"Hur mås det?" 
"Ah men gött." 
"Guuud vad kuuul!" 
"Hahahahhaha!"
"Vänta, en kram innan du går!" 
 
 
 Have a good one, my dears! ♥
Psst! Om du gillar listor eller bara vill bli mer produktiv i ditt liv så kolla in den här videon!
Den motiverade mig supermycket imorse! 

Hur kroppen påverkas av fysisk träning

 
Jag är ju en glad tjej, eller hur? Så där positiv och gullig och älskar att ha blommor i håret och hjärtan på allt. Det är faktiskt sant. Men akta dig för att göra för många antaganden om du inte känner mig. Bakom den där sockersöta fasaden döljer sig ett riktigt monster. Hon smiter ibland ut när jag är irriterad eller trött och då är det riktigt jobbigt att fånga in henne igen. Som tur är håller hon sig för den allra mesta delen lugn inuti sin bur - för  hon vet att under mina träningspass släpper jag henne ut i det fria och låter henne härja så mycket hon vill!!
 
Att motionera och träna är så enormt viktigt, både psykiskt och fysiskt. På våra föreläsningar om kroppen har vi hört talas om att både det ena och det andra kan påverkas av fysisk träning. Förutom att förebygga massor av hjärt- och kärlsjukdomar kan träning till exempel uppreglera nybildning av nervceller och synapser i hjärnan. En föreläsare sa att det allra bästa sättet att lära sig borde vara att träna samtidigt. Problemet är att vår 974 sidor tjocka histologibok liksom är lite krånglig att ha med sig på joggingturen...
 
På det psykiska planet så är det grymt bra att någon gång få vara galen och släppa ut alla spänningar och aggressioner som byggs upp inom en. Dessutom blir man bokstavligen talat lycklig av träning. Vid hård fysisk träning kommer olika signalsubstanser att utsöndras i hjärnan, bland annat endorfiner, som är "kroppens eget morfin" och ger den där lyckokänslan i slutet av ett träningspass då man känner sig nöjd med sig själv och kan få intrycket av att man klarar allt! Endorfinerna gör även att nivåerna dopamin och noradrenalin höjs, där bl.a. dopamin har en stor roll i kroppens belöningssystem och ger känsla av lycka och styrka. 
 
Jag finner endast bra anledningar till att träna! Man förebygger sjukdomar, reglerar upp nervcellsproduktionen och utsöndrar hormoner som gör en lycklig. Från egna erfarenheter kan jag berätta att när jag är i perioder då jag tränar regelbundet så blir jag piggare, gladare, sover bättre och har mycket bättre självförtroende! Nu när vi börjar gå mot ljusare tider så kan man även passa på att ta en promenad eller joggingtur i solljuset och få lite naturkänsla. Så om du funderat på att börja träna på sistone, men inte riktigt tagit tag i det än ... Här får du en megamotivationspush för att starta! Heja dig, du klarar det!!! 
 
 
Den vackra, soliga utsikten från ett berg under gårdagens joggingtur!
 

5 möten med 5 fransoser

 
 
Ett år är en lång tid. Under det vackra året då jag bodde i Paris har jag redan berättat om och om igen hur staden satte sina rötter i mig. Det jag inte har nämnt så mycket om är hur jag satte mina rötter i Paris. 
 
 


När Diana och jag besökte staden under några korta dagar hann vi med att uppleva både det ena och det andra. Några av de mest spännande sakerna var mötena vi gjorde med fransoser, främlingar och gamla bekanta, och dessa möten satte verkligen igång tankarna i mitt huvud. Jag tänkte ta upp fem stycken av dessa som påverkade mig. 

 
 
1. Den igenkännande boulangerie-arbetaren
Detta boulangeriet ligger i närheten av våra gamla hem och det var lite "vårt boulangerie" (mitt och Dianas), så självklart var vi tvungna att ta en frukost där inne en dag. Vi funderade på om damen som brukade jobba där skulle vara kvar och känna igen oss ... 
 
Samma dam tittade upp från kassan på oss när vi kom in och jag såg att hon kände igen oss och var lite förvånad, men hon sa ingenting speciellt. När en kollega till henne kom dit och fick syn på oss så sa hon "Bonjour les suédoises!" ("Hej svenskorna!") innan hon hastade iväg igen. Jag och Diana blev jätteförvånade - hade vi verkligen nämnt för någon där att vi var svenskar? Och om vi skulle ha gjort det, tänk att hon kom ihåg det! Det var en lustig start på dagen men det värmde i bröstet att vi hade blivit igenkända. Som att det här fortfarande var våra kvarter. 

 
 
2. Den stränga franskläraren
Vi fortsatte vidare till vår före detta språkskola och träffade där vår gamla franskalärare Sophie som jag alltid gillade. Hon var väldigt fransk på det sättet att hon var sträng och kunde ha ett temperament, men samtidigt var hon ofta snäll och rolig. Sophie blev glad att se oss och vi pratade en bra stund om vad som hade hänt sedan senast. Det drog tillbaka sådana härliga känslor och minnen av den här delen av mitt Paris-liv och jag blev glad av att hon inte verkade ha förändrats ett dugg - förutom frisyren. 
 
 
 
3. Den trevliga fruktkillen
Medan vi vandrade genom de närliggande kvarteren under eftermiddagen tog vi även en omväg förbi en fruktbutik där det jobbade en kille som vi hade en underlig relation till. Det var nämligen så att varje gång vi gick förbi denna butik brukade Dianas värdbarn alltid ropa "Salut mon copain!" ("Hej min kompis!") till en kille som jobbade där, som hälsade tillbaka. Jag har ingen aning om vad han hette, men eftersom jag och Diana ofta passerade förbi där och fick vi vanan att hälsa på honom också med ett litet "Bonjour!". 
 
Så när vi gick förbi hoppades vi att få syn på honom, om han jobbade kvar ... vilket han gjorde! Han vinkade och sa: "Nämen hej! Vart har ni varit? På semester?". Haha, semester i ett halvår! Vi småpratade lite smått med honom också om att vi hade flyttat tillbaka till Sverige. Han var glad att vi hade stannat och sagt hej och gav oss varsin clementin när vi gick! En sådan härlig kille! 
 
 
 
4. Den sociala crêpesförsäljaren
På tal om att ge bort saker ... Ett annat spännande möte var det vi gjorde när vi besökte Eiffeltornet. Diana skulle köpa en crêpe, varpå hon började prata med crêpesförsäljaren. Han frågade vart vi kom ifrån och var (som de flesta fransoser) mycket imponerad av att vi kunde franska trots att vi var svenskar! Vi kom in i en mycket intressant diskussion om fransoser och kulturer. Han tyckte att vi var trevliga och öppensinnade, och när han frågade om jag inte också skulle ha en crêpe så sa han "C'est la France!" och gav mig en gratis! Ja, jag håller mycket med om att just i Frankrike är man lite mer givmild och välkomnande mot främlingar. Hålla upp dörrar och vara artig är vardagsmat där - något jag tycker så mycket om!
 
 
 
5. Charcuterie-arbetaren (Monsieur Poulet) 
Efter att ha hälsat på vår fruktkille fick jag riktig lust att gå och se om "min köttkille" fanns kvar också, haha! Jag brukade nämligen gå till samma charcuterie varje gång på en komersiell gata i närheten av där jag bodde, ibland tillsammans med barnen. Valentin 4 år brukade kalla alla som jobbade där för "Monsieur Poulet" (Herr Kyckling) och de gav alltid barnen en liten korvbit varje gång jag handlade. En av fransoserna där vad alltid väldigt trevlig mot mig, så när vi gick förbi där fick jag syn på honom, han hajade till och vi stannade till och pratade lite. Hans reaktion var nästan likadan som fruktkillens: "Hej! Hur mår ni? Har ni varit på semester?". (Vad tar fransoser för underliga semestrar egentligen...?)  
 
 
 
Jag fullkomligt älskar att det finns människor som inte var i vår inre krets under Parisåret, men som ändå har märkt att vi har försvunnit! Paris påverkade inte bara mig, utan jag påverkade Paris också!! Sedan att dessa personer var framåt nog att säga detta är en egenskap som jag gillar starkt. Fransoser kan vara så otroligt snälla och trevliga när de vill. Jag har sagt att svenska killar är min typ mer än franska killar, men ibland tänker jag att en fransos inte skulle vara helt tokigt att ha heller ... 
 
Mycket blandade känslor kom från dessa möten, och hela resan. Dels kändes det verkligen som ett closure, en avslutning, på Paris-året som jag revs ifrån så plötsligt. Jag fick det bekräftat att Paris hade saknat mig lite grann - i alla fall märkt min frånvaro - och det lugnade mig. Under sommaren och början av hösten kändes det som att ingen hade brytt sig om att jag hade lämnat Paris. Ingen utom jag. Nu vet jag att min frånvaro märktes, inte bara hos min fina värdfamilj - vilket värmer mest - utan även hos mina bekanta. Mina små rötter i den vackra staden fanns kvar, och då kändes det plötsligt okej att åka hem till Sverige. 
 
Men å andra sidan blev min kärlek till Paris inte direkt förminskad av att återvända... 

I like my mornings bright and my tea hot

 
Långsamt, på ett slags blurrigt sätt, blev jag denna morgon medveten om att jag var vaken. Mina ögon öppnades kisande för att märka att ljuset redan hade anlänt och att en ny dag hade börjat. Jag kollade klockan och kunde nöjt sträcka på hela kroppen i en stor gäspning och sedan falla tillbaka, avslappnad, och burra ner mig i mitt varma täcke.
 
Åh, vad jag älskar helgmorgnar! Jag sover inte riktigt lika mycket under veckodagarna som jag skulle behöva, eftersom jag oftast sitter uppe och pluggar så länge jag orkar, och därför behöver jag verkligen sova ut på helgen så att kroppen känns utvilad och redo för dagens utmaningar! 
 
 

 
Fem mysiga citat om morgonen
 • "Every morning is a beautiful morning." - Terri Guillemets
 • "Det bästa jag vet är att stiga upp på morgonen - därför sparar jag det så länge som möjligt." - Okänd
 • "The sun is but a morning star" - Henry David Thoreau 
 • "There is nowhere the morning does not go." - Leah Hager Cohen 
 • "Something wonderful may happen today. You don't want to be asleep when it does!" - Lee Wyndham
 
 
Dagens frukost blev en ny version av bananplättar med keso i, vilket jag avnjöt tillsammans med vindruvor samt en kopp forrest fruit-tea! (När jag väl hade masat mig upp ur sängen, vill säga). 
 
 
Ha en fantastiskt bra helg, fina du! 
Hur lyxar du till dina helgmorgnar? 

Överklaga en tenta

 
Klockan är 17 och det är inte ens kolsvart ute! Härligt, nu är det värsta vintermörket borta. Livet har rullat på som vanligt denna onsdag med lektioner (idag tog vi en närmare titt på ögats histologi), men det som särskiljde den här dagen från andra var att jag har lekt advokat. På högskolan är det nämligen så att om du tycker att ditt prov har blivit felrättat så kan du överklaga beslutet. Eftersom jag på min omtenta i första delen av cellbiologikursen blev underkänd för att två små poäng saknades så gav jag mig på detta idag, med mitt crew av medadvokater till hjälp!
 
Överklaga gör man genom att skriva under några lappar (måste utföras inom en månad efter att man fått tillbaka tentan) där man motiverar varför man borde fått fler poäng på frågan. Det är väldigt svårt att få det att gå igenom, men jag tänkte att jag var tvungen att försöka. Det blev mycket: "Jag har ju faktiskt svarat på frågan egentligen, för att ...". 
Jag ska inte få upp förhoppningarna, men nåja, nu vet jag hur det går till när man leker advokat!
 
"I object, your honor!!!" 
 
Min underbara Paris-tavla som jag fick i julklapp gör sig snyggt inne i mitt rum ♥

Vardagsnjutningar, c'est merveilleux!

 
Fyra bilder från mitt liv just nu som beskriver läget ganska bra: 
 
1. Jag har blivit återfrälst i frukt och grönsaker!!! Alla färger, alla smaker - hur kan jag ha glömt bort hur underbart det är med banan, äpple, clementin, vindruvor och mango - samt broccoli, morötter, tomat, gurka, sallad och paprika?! Frukt som tillbehör till frukost eller till mellanmål är så gott; grönsaker som tillbehör till middagen förgyller måltiden och jättegärna avnjuter jag massor av färgstarka grönsaker i en lunchsallad! 
 
2. Mitt umgänge består med härliga människor som hjälper mig när jag behöver inspiration till så väl plugg som matlagning, jobbsökande, teckenspråk, vardagsbekymmer, läkarskämt, prioriterande och IKEA-besök. På bilden firade jag och tjejkompisarna vår studiegrupps halvårsjublieum med att gå på den "bakis-brunch" som vi även gick på för ett halvår sedan - samma dag som vi startade gruppen! 
 
3. "Microscope 'til you drop" är mitt nya motto, som jag skrev på min instagram. Varje eftermiddag sätter vi oss i Medicinarebergets källare, jag letar fram mitt favoritmikroskop och så stirrar vi ner på alla rosa sträck och lila prickar i flera timmar och försöker få ett hum om vad som är vad. Riktigt mysigt om man gör det mysigt! 
 
4. Små vardagsnjutningar måste avnjutas för att klara av det ständiga plugget som en läkarstudent har. Till exempel att titta på ett TV-serie-avsnitt i en pluggpaus, lägga lite extra tid på att fixa god mat eller ta en paus för yogaövningar. Nu i Paris köpte jag med mig några underbara chokladpraliner från min favorit-chocolatier, som jag avnjuter på det franska sättet, för att verkligen dra ut på njutningen: en pralin per dag, gärna tillsammans med en varm dryck. Just nu sitter jag till exempel vid mitt skrivbord med en kopp te och har nyligen ätit den underbara blomformade pralinen med vit chokladöverdrag (som syns på bilden ovan), medan jag renskriver dagens anteckningar från föreläsningen om endokrina organ. Vardagsnjutningar ... mm, c'est merveilleux! ♥ 

Quote-bombing & min plugg-fajt

 
 
Jag är så enormt glad just nu. Det bara bubblar från insidan av mig och jag har en riktigt härlig känsla i kroppen som varit borta på ett tag. Den finns där främst för att JAG BLEV GODKÄND PÅ SLUTTENTAN I MIKROBIOLOGI !!! Det vill säga den skriftliga tentan som jag skrev dagen innan min födelsedag för 3 veckor sedan! Som jag har berättat lyckades jag tyvärr inte bli godkänd på deltentan i höstas och sedan lyckades jag tyvärr inte med omtentan heller, vilket berättade för mig att jag hade haft helt fel teknik när jag pluggade.
 
Så jag gjorde vad alla människor bör göra i denna situation och jag försökte att dra lärdom av mina misstag. Jag lade om min teknik totalt och satt i princip hela jullovet och pluggade och pluggade - jag gick genom allt material från lektionerna (powerpoint, anteckningar), ritade skisser och teckningar, googlade och läste i boken för att slutligen skriva sammanfattningar av all information i varje delmoment. Det. Tog. Tid. Men sedan hade jag informationen organiserad, uppradad och konkret framför mig i mina egna ord så att jag förstod.
 
 
 Med andra ord, no more of this: 
 
 
 
  
Efter att ha lagt ner så enormt mycket tid och engagemang tyckte jag att det kändes riktigt bra på provet, men man vet ju aldrig och det är alltid en tre veckor lång väntetid på att resultatet ska komma ut då man har mycket tid att grubbla över hur det kan ha gått. Idag var det stor chans att resultatet skulle komma ut så i jag och mina kompisar var på helspänn och kollade mobilerna var femte minut i skolan.
 
När det lilla meddelandet äntligen kom på eftermiddagen så började mitt hjärta dunka hårt och mina fingrar skakade - som de har gjort varje gång jag varit i den här situationen. För den här stunden avgör ju om jag har lärt mig tillräckligt för att kunna gå vidare med studierna... eller om jag måste spendera många, många fler timmar med att plugga på samma saker om igen. Tillräckligt mycket står på spel för att göra vem som helst nervös, tycker jag. 
 
 
 
 
När jag slutligen fick fram resultatlistan skrollade jag ner till min kod och det var nästan som att någon slog luften ur bröstet på mig när jag såg den lilla, lilla bokstaven "G" bredvid min siffra. Jag kunde inte stå stilla där jag var utan skyndade iväg till mina kompisar som satt i mikroskoperingsrummet och började studsa upp och ner och tjuta osammanhängande ord. Till slut inbland allt tjoande lyckades jag få ut "JAG BLEV GODKÄND!" och kunde då krama och studsa tillsammans med mina vänner som slutligen förstod vad jag menade.
 
Det var så fantastiskt härligt!!! Jag kämpade hårt och det gav resultat! Wow, jag tror att jag precis växte en decimeter på grund av all stolthet jag fått över mig själv och över att jag lyckades komma förbi ett sådant stort hinder i mitt liv! 
 
 
(Bilder från min bloggkategori Today's truth, där jag har samlat hittills 176 citat och uppmaningar som jag gillar)

Nämen, vad gör du här?!I fredags morgon förvånades jag av, men gladdes åt, ett fint lager snö som låg över Göteborg och lyste upp den molniga morgonen. Något som till och med var bättre än det var att möta upp min kära syster Veronika på Centralstationen samma morgon för att åka tillsammans till VÅRT universitet! Hon började nämligen också där i fredags!!! Jag visade runt lite på Medicinareberget och Hälsovetarbacken och sedan lunchade vi ihop! Helt galet att vi ska gå där samtidigt! ♥


 
Visst är det ändå mysigt att vandra omkring i detta winter wonderland? Jag älskar att känna den knastriga känslan under skorna när man går på nylagd snö, att burra ihop mig inuti min halsduk, att värma händerna i tjocka vantar och se hur hela omgivningen färgas i en helt ny nyans. 

We'll always have Paris

 
Första heldagen i Paris var verkligen en walk down memory lane. Jag och Diana strosade runt på några favoritställen som vi mindes väl och gillade, men också på en del nya gator. Massor av beaux souvenirs (fina minnen) kom galopperandes tillbaka och lämnade mig i ett hänfört sinnestillstånd, då jag insåg att jag verkligen älskar Paris. 
 
 

Dagen började naturligtvis på boulangeriet - denna dag valde vi det närliggande, fina Huré - uttalas så klart "Uré".
 

En enkel, men mycket fransk frukost intogs där - det vill säga en varm dricka och något slags sockerbombat bakverk. Diana tog en kaffe och den klassiska pain au lait. Jag valde att prova en ny sort vid namn turbichoc - en kanelbullsliknande, nutellafylld viennoiserie! Den var väldigt maffig, söt och supergod! (Som de allra flesta franska bakverk, haha!)
 

Sedan begav vi oss till metron för att fara iväg. Åh, kära Victor Hugo ... En omtyckt station med många minnen! Medan vi stod och väntade på metron hörde vi de familjära meddelandena om hur lång tid det var kvar tills tågen kom och jag blev alldeles till mig! Det låter konstigt, men att på nytt höra något så bekant efter en lång tid gav mig samma nostalgiska känsla som man kan få när man hittar en kär barndomsleksak som man hade glömt bort, men nu inser hur mycket man gillade!
 
 

Kromosomer finns i Paris också! När vi gick av vid Tuileries station kunde vi inte låta bli att låta vår nördiga sida ta över och ta en selfie med kromosomerna som fanns på bild på väggen - precis det som vi nyligen haft tenta på, haha! 

 
Vi promenerade länge Rue Saint-Honoré och slutligen tror jag att vi kanske kom fram till presidentens boende. 
 
 

På vägen passerade vi denna vackra butik, som jag avgudar! Jag har aldrig varit inne där men varje gång jag har gått förbi så har jag fotat och beundrat skyltfönstrena som verkligen är fotogeniska! 
 

Slumpen (eller ödet) gjorde att vi råkade hamna på en väg så att vi passerade över absoluta favoritbro: Pont Alexandre III, vilket jag blev väldigt entusiastisk över! Där gjorde Diana ett litet glädjeskutt!
 

Jag har saknat det här. Byggnader så vackra att man nästan tappar andan, fantastiska broar, Eiffeltornet och favoritbutiker. För att inte tala om att prata franska ... Hur mycket jag än gillar Göteborg som storstad så är den pytteliten jämfört med Paris och London. 
 
På Swarovski kunde vi inte låta bli att vara lite turistiga och posera med den glittrande trappan, hihi.
 
 
På kvällen var vi helt slut och kunde äntligen få sova några timmar innan det var dags för nya äventyr nästa dag. 
 
Alla tre kvällar som vi somnade i Paris lyckades vi tajma det exakt så att vi fick se Eiffeltornet glittra vid midnatt. Jag beundrade det varje gång och tänkte hur extremt lyckligt lottad jag var över att få uppleva mitt magiska Paris igen. 

RSS 2.0