10 saker om universitetslivet

 
Som ni vet, mina käraste vänner, så är jag numera en T2:a och inte längre en T1:a! För ett år sedan hade jag ingen aning om vad det betydde, vilket tyder på att jag har lärt mig ett och annat under min tid på universitetet. Med tanke på att en ny termin börjar nu och att det finns många nya, spända, vilsna ettor som vandrar omkring på skolan så tänkte jag ge lite tips och information för de som håller på att stadga sig in i universitets-/högskolelivet! Enjoy! 
(Psst! Om du inte förstår alla ord finns en ordlista längst ner!) 
 
 
10 SAKER SOM ÄR BRA ATT VETA OM UNIVERISTETSLIVET
Universitetet for dummies
  1. Man säger inte alltid "lektioner" längre, utan istället föreläsningar eftersom man är en sådan stor klass som alla sitter tillsammans i en enorm sal och lyssnar på en enda föreläsare. 
  2. Svara i terminer. Man går inte "år 3", utan "termin 5". Förkortat säger man T5. Som ny läkarstudent gick jag alltså i T1 och var en "T-etta". I slutet efter 5,5 år kommer jag gå i T11! 
  3. Det enda som spelar någon roll är hur du presterar på tentorna. Under föreläsningarna kan du sitta tyst och behöver inte visa för föreläsaren vad du kan ... 
  4. ... faktiskt så behöver du inte ens gå på de flesta föreläsningar, de är frivilliga! Endast några få är obligatoriska ...
  5. ... och på de obligatoriska momenten måste man se till att skriva under på närvarolistan om man inte vill få det krångligt. 
  6. Det är inte som alla tidigare skolår att man går och äter i matsalen, utan nu tar du med dig din egen matlåda som du har gjort själv och värmer i mikro eller äter kall. Luncherna börjar ofta med att man går ett varv runt bordet och kollar vad alla har för mat. "Du skall icke avundas din nästes matlåda" löd ett av våra låtsasbudord på nollningen, haha! 
  7. Caféerna är mycket välbesökta på universitetet. Många av mina kursare köper kaffe stup i kvarten, vilket jag inte förstår (kaffe är inte min grej). Men att köpa en chokladboll då och då - det förstår jag! 
  8. Halvdagar är en fin lyx som ofta inträffar. (Dock har jag nyligen insett att det är bäst att man går hem/stannar i biblioteket och renskriver sina anteckningar under andra halvan av dagen - annars får man det svårt på tentan!)  
  9. Vissa föreläsare använder sig enbart av powerpoints medan andra skriver och ritar på tavlan - och ofta finns det 3-8 whiteboardtavlor, så när en föreläsare fyllt en tavla är det bara att dra upp en ny. Det ser rätt coolt ut när alla är ifyllda...! 
  10. Hastigheten som föreläsarna pratar i skiftar stort. Ibland kan man anteckna i lugn och ro, medan ibland antecknar man så snabbt att man själv märker att man skriver "styre" istället för "syre" men har inte tid att sudda ut och ändra för man måste skynda sig att skriva ner allt som sägs! 
 
VIKTIGA UNIVERSITETSORD
Studentkåren = Organisation som fixar i ordning en massa skoj för oss elever som sittningar och föreningar men jobbar även för att förbättra studiesituation och liknande. 
Sittning = En trerättersmiddag som vanligen avslutas med dansgolv. Kan innehålla spännande teman, lite show och andra roligheter! 
Finsittning = Sittning med klädkod, ofta klänning/kavaj. 
Nollning = 2-3 veckor i början av termin 1 då det organiseras massor av aktiviteter (som är frivilliga). Förr var det mycket förnedrande och alkoholpress, men det är bättre nu för tiden på de flesta ställen enligt vad jag vet. Själv upplevde jag inget sådant - tyckte bara att det var roligt! 
Kursare = Kurskamrat, ungefär "klasskompis" 
Tenta = Tentamen/stort prov, ofta i slutet av en kurs eller mitt i om det är en deltenta. 
Munta = Muntlig tenta
Dugga = Enklare, korte prov som kan vara muntliga eller skriftliga och sker under kursens gång, ofta som en förberedelse för tentan. Inte alltid betygsgrundande. 
Prokrastinering = Att skjuta upp något man måste göra till ett senare tillfälle. Inte ett specifikt ord för just högskole-/universitetsliv, men bara allmänt bra ord att kunna eftersom det används i praktiken så himla ofta! 
 
 
Första dagen på nollningen tillsammans med min nollningsgrupp Underdogs! Good times!!! 
 
Lycka till åt alla nya T1:or och fortsatt pepp till alla andra som startar sin vårtermin nu! Jag är så galet glad över att ha blivit T2:a! Nu är det ju bevisat att tiden går framåt, och att sakta (väldigt sakta) närmar jag mig de högre terminerna på läkarprogrammet! 

Comments

Madeleine

True that! Jag älskar studentlivet, tycker det är så mysigt att sitta och plugga i biblioteket eller dricka kaffe med klasskompisarna!

Svar: Eller hur! Det är så mysigt att göra något obligatoriskt till något mysigt! Vår senaste grej är att ha pizzakväll och mikroskopera på skolan under en kurs där man måste mikroskopera väldigt mycket för att känna igen celler!
Viktoria - Hallon

2015-01-22 @ 15:21:30
URL: http://bymadelaine.wordpress.com

Daniella 🌙

Hur många veckor är en termin?

Svar: Jag tror att en termin är 20 veckor!
Viktoria - Hallon

2015-01-22 @ 17:22:13
URL: http://daniellachanelle.se/

Anonym

Intressant och bra text :) Är själv T1:a nu på GU så det här är ett användbart inlägg ;)

Svar: Tack så mycket! Härligt, då får vi se om du tycker att det stämmer!!
Viktoria - Hallon

2015-01-24 @ 10:21:51

Sarah

Och till sist; det kan skilja sig mellan olika universitet/högskolor. :)

Svar: Mycket sant!!
Viktoria - Hallon

2015-01-25 @ 16:16:53


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0