Hög mysfaktor på Malmö

 
Mysiga Malmö bjöd mig och Malin på en strålande fin dag under min minisemester förrförra veckan! Jag log åt de mest triviala saker - som att lyssna till ljudet av skånska när nästa hållplats utropades på bussen, att lägga märke till att bussarna var gröna och gula istället för de vanliga blåa här på Västkusten, och helt enkelt att titta på omgivningen omkring mig - en av mina absoluta favoritsysslor. Kolla in vad Malmö hade att bjuda på! 
 
 
Min skåning Malin var en förträfflig guide som visade mig alla Malmös sevärdheter, vilka tillfredställde den hungrande turisten inom mig. Vi började med ett besök i Västra Hamnen där vi å ena sidan hade Turning Torso på avstånd... 
 
... och åt andra hållet fanns det vackra, vilda havet fullt av vågor och vind. 
 
Jag körde lite Titanic ute på en udde, hihi. 
 
Vi vandrade längs med vattnet och såg långt, både bort till Köpenhamn på stort avstånd, och Öresundsbron lite närmare. Är det inte en häftig syn?
 
 
(Förresten, den här bilden ovan genomgick en magsk transformering i Photoshop. I verkligheten var omgivningen enormt fin, men på bilden i kameran blev havet och himlen mest grådaskiga. Slutligen i Photoshop fixade och trixade jag med ljus och färg till detta slutresultat som jag tyckte blev riktigt bra och speglade verkligheten tusen gånger bättre!) 
 
Mitt enda önskemål var att se Turning Torso - allt annat storslaget jag såg var bara bonus! (Och med tanke på hur många bonusar jag fick kändes det som att jag hade dragit en riktig vinstlott). 
 
Exempelvis blev jag förtjust i alla snirkliga byggnader och mysiga torg. 
 
På Stortorget stod "Tjocke-Karl" - statyn av den svenske kungen som sattes dit för att markera att Skåne var svenskt (vilket avskyddes av skåningarna). Malin berättade massor av sådana här historier och intressanta fakta under min visit, vilket förgyllde upplevelsen - det blev lite som att själv få kliva in i berättelserna om staden! 
 

Nu har jag verkligen förstått vilka otroliga cykelstäder både Malmö och Lund är! Det var cyklar överallt och Malin lärde mig att se upp på gångvägar där cyklister korsade i världens hast. Om jag hade bott i Malmö skulle jag ha kunnat njuta av att susa fram med vinden i håret! (Vilket är lite svårt att göra i Göteborg där svetten klibbar i alla ändlösa upp- och nedförsbackar). 

 
Voilà, Malin och jag, precis innan vi gick in på teaffären som syns till höger i bild, där jag inte kunde låta bli att köpa en Malmöblandning som luktade himmelskt (dagen efter jag hade köpt Lundablandningen, hihi - jag älskar te). 
 
Vi avnjöt varsin falafelrulle (typisk för Malmö - UPDATE: jag skrev kebab först, men det stämmer ju inte alls!) på några trappor bredvid vattnet. Mina vita byxor blev fläckiga, men falafelrullen var så god att jag förlät den. 
 
 
Kort och gott var det en härlig dag i Sveriges tredje största stad - och som lätt hamnar på min topp-5-lista över svenska städer med tanke på att stadens höga mysfaktor. Trevliga kullerstensgator överallt, ymnigt med cyklister som gav intrycket av en hälsosam och liten, lättåtkomlig stad, inbjudande caféer och butiker, ny arkitektur blandad med gammal... Malmö är en stad som jag gärna besöker igen! 

Comments

ISA

men åh så fint malmö är då! aldrig varit där men jösses vilken charmig stad :)

2015-07-07 @ 23:31:34
URL: http://isabyl.devote.se

Sarah

Va mysigt me en minisemester :)

2015-07-08 @ 01:01:02
URL: http://CheerSarah.devote.se

Andréa

Bor i Malmö och tycker det är en urusel cykelstad, hehe ;-) Både de som jobbar med att planera cykelvägar samt invånarna som nyttjar dem skulle ha nytta av att åka till andra sidan sundet för att lära sig av en riktig cykelstad :-)

Svar: Där ser man! Skenet kanske bedrar! Jag tyckte det såg väldigt bra ut - i alla fall i jämförelse med Göteborg!
Viktoria - Hallon

2015-07-08 @ 17:10:31

Anonym

Kebab? I Malmö är det falafel som gäller ;)

Svar: Oj, du har rätt! Jag skrev fel! Ändrar, hihi ;)
Viktoria - Hallon

2015-07-08 @ 20:58:08


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0