Pluggpepp och minnesknep

 
Med endast 1,5 vecka kvar till den här läskiga fysiologitentan är det dags att lägga in högsta växeln. Kom igen, nu kör vi! Tänk hur tråkigt det är att sitta intensivt med plugget hela dagen - men hur skönt det är att sedan gå och lägga sig supernöjd med allt man har åstadkommit! Jämför det med att bara chilla under dagen (lätt ångestfylld) för att sedan gå och lägga sig full av ånger och veta att du nästan inte har betat av någonting av den enorma plugghögen.
 
Nej, det kommer inte vara jag idag! Den här helgen kommer jag bara att sitta precis HÄR vid mitt skrivbord, koncentrerad, och lära mig massor av saker (jag försöker övertala mig själv detta lika mycket som jag försöker övertala dig). Jag ska fixa det! #tänkerinteliggaefter #villklaratentan #nukörvi 
 
 
 
Istället kan man tänka på det som är absolut roligast med att plugga - vilket jag tycker är att rita! Jag har en underlig förmåga att komma ihåg bilder ganska detaljerat, medan meningar och siffror oftast flyter in i ett öra och ut genom det andra. Till exempel frågade en klasskompis mig häromdagen en faktafråga varpå jag svarade ungefär: "Det står längst ner till höger på sidan med två hjärnstammar och deras banor i powerpointen." Men jag kom inte ihåg VAD det stod. Därför utnyttjar jag mina styrkor genom att försöka måla så mycket bilder som möjligt och knyta det till information! 
 
Ett knep som jag tog till idag när jag skulle lära mig vilka förebyggande läkemedel man ska använda till Hortons huvudvärk var att titta på min soffa och föreställa mig att läkemedlena satt där i tur och ordning från vänster till höger. Jag upprepade hela tiden deras namn för mig själv medan jag pekade på platserna där de satt. När jag nu sedan försöker minnas dem är det lätt att bara föreställa mig min soffa och så kommer namnen mer eller mindre automatiskt! Jag har dragit en koppling i hjärnan mellan Hortons huvudvärk och min soffa, och nu har synapserna i min hjärna blivit starkare mellan de som kopplar de olika läkemedlena till platser i min soffa. (Hjärnan är superintressant!) 
 
Det jobbiga med att lära sig på det här sättet är främst att vara så kreativ att man hittar något att befästa informationen med. Även att sitta och traggla in de olika delarna genom att gradvis kolla mindre och mindre i anteckningarna. Idag har både min soffa, min spegel, en tavla och en massa burkar fått olika läkemedelsnamn, haha! 
 
 
 
Man blir ju lite sugen på att unna sig något onyttigt när man sitter här och plågar sig själv, men då brukar jag tänka på det fina citatet som min vän Olivia sa för ett tag sedan: "Vem behöver godis när man har så här mycket plugg att sätta tänderna i?!". Haha! Ha en härlig helg! 

Comments

Mamma

Bra att du använder knep för att lära in olika saker! Kämpa på! Eftersom jag inte ser dig skriva så mycket längre så älskar jag när jag får se din handstil, för den är bekant, för den är Viktoria - min älskade dotter!

Svar: Vad underbar du är min mamma!! Älskar dig också!!!
Viktoria - Hallon

2015-05-03 @ 05:50:20

Jenny

Åhh vilket underbart citat! :D Lycka till med pluggandet!!

Svar: Ja visst är det! Tack så mycket! :D
Viktoria - Hallon

2015-05-03 @ 13:08:32
URL: http://Mittamsterdam.blogg.se

Mimmi

supertack för din härliga blogg! Trillade in här då ja behövde lite motivation i plugget för behörighet att söka läkarprogrammet. 😀 å vad jag längtar att också få läsa allt intressant ni gör (och få diskutera med andra som också är intresserade). Lycka till med tentan.

Svar: Hejsan Mimmi! Stort tack till dig för din kommentar! Vad roligt att du också är intresserad av läkaryrket - jag önskar dig all lycka till med plugget!!
Viktoria - Hallon

2015-05-04 @ 08:19:11


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0