Pluggmotivation: Doctor Dreams

 
Ibland när det känns tufft med alla miljoner celltyper och knäppa processer som jag ska lära mig så stannar jag upp och funderar på VARFÖR jag gör allt det här. Jag. Ska. Bli. Läkare. Tanken gör mig både pirrig i kroppen av blandad nervositet och längtan, samtidigt som jag blir fokuserad och känner mig riktigt badass som försöker mig på något så häftigt. Om jag ger av min tid och ansträngning så kommer någon en dag att ge mig en legitimation. Jag tänker bannemig fixa det här. 
 
Bildkälla: weheartit  (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 och 10). 

Läkarstudent eller dagisbarn?

När alla de där jobbiga effekterna av Renin-Angiotensin-Aldosteron-Systemet (RAAS) inte ville fastna i mitt huvud så bestämde jag mig för att visualisera mig det, och började rita varje steg överdrivet tydligt. Det slutade med ett stort engagemang från min sida när jag färglade mina små molekylfigurer och resultatet blev rena rama bildserien för dagisbarn. Det fungerade grymt bra, för nu ser jag bilderna framför mig varje gång jag föreställer mig RAAS-kaskaden och på så vis har jag lärt mig allt utantill! 
 
Taking things back to basics is not a failure - it's a strategy! 

Tentaplugg & massageförsökskanin

 
Denna ypperligt trevliga söndag har jag varit värdinna för tentaplugg med de magnifika damerna Olivia, Anniina och Diana. Jag bjöd på te, hemmagjorda chokladflarn och mörk choklad i min lägenhet - och i utbyte bjöd de andra på insiktsfull kunskap när vi diskuterade diverse kluriga andningsfenomen och digestionsfrågor inför morgondagens seminarium. Flitens lampa lyste i sex timmar, och vi pratade nog bara bort en eller två timmar av dessa, haha! 
 
 
 
Senare på kvällen blev det övning i en annan form... Jag mötte nämligen upp min fysioterapeutpluggande syster Veronika, som har gått massageutbildning och behövde någon som hon kunde öva på att massera! "Hrm, hrm, JAG ÄR FRIVILLIG!" Hon är verkligen värd sitt kommande diplom för hon var otroligt skicklig!!! Jag njöt i en timme av helkroppsmassagen - speciellt kring rygg och axlar eftersom jag anstränger dem mest när jag sitter och pluggar så mycket.  
 
Det är så himla coolt att vi båda läser vårdyrken och kan diskutera det ur olika synvinklar! Som till exempel hur naturligt det blir efter ett tag att ta på andra människors kroppar. I början är det underligt och ovant (och ibland lite obekvämt, speciellt mellan könen), så jag tycker att det är grymt bra att vi inom vårdutbildningar får öva på varandra. Då kan vi skoja, fumla och göra fel på våra lika vilsna kursare - och sedan vara redo att vara bekväma och proffsiga med våra framtida patienter! 

10 saker som hösttröstar

 
 
Var inte ledsen över att hösten är på väg - njut istället av allt fantastiskt den har att tillföra i ditt liv! Här kommer hösttrösten: 
 
 
1. Kyla. Nu räcker det med sommarhetta - ge mig kyliga vindar så att jag kan ta på mig snygga stickade tröjor, färggranna halsdukar och mysiga tjockstrumpor! 
 
2. Mys. Hösten är en perfekt ursäkt att smyga sig närmare sina nära och kära för att värma sig i deras kramar. Dessutom känns det ju så härligt att ligga kvar i sängen, omsvept i täcket, lite extra länge en regnig helgmorgon - eller att gosa ner sig i en värmande filt en stormig kväll. 
 
3. Te, te och ännu mer te. Jag dricker te året om, men det är tusen gånger mysigare under hösten - speciellt om en nedrig förkylning råkat sätta klorna i en. Tips på ett riktigt god, höstig smak på te är en blandning av kanel och blåbär! 
 
 
 
 
4. Rutiner. Nåväl att sommarens frihet är fantastisk, men jag uppskattar nystarten som hösten ger och upptagandet av gamla (eller nya) rutiner! Som planeringsgalen så älskar jag att ha ordning på mitt schema, mina aktiviteter och mitt vardagliga liv - och rutiner förenklar detta så mycket. 
 
5. Läsning. Jag älskar att engagera mig i denna lugna, kreativa och sinnesöppnande aktivitet på hösten. 
 
6. Halloween. Om man vill kan det bli ett festligt inslag med en mysig Halloweenmiddag eller -party, eller bara se det som ett utomordentligt tillfälle att krulla ihop sig i soffan med lite popcorn eller godis och titta på en film! 
 
7. Tända ljus. När solen drar sig undan mer och mer under höstens gång är det dags att skapa sina egna ljus- och värmekällor på närmare håll. Förutom att höja mysighetsfaktorn extremt när ljuset är tänt, luktar det även så gott och "vinterhalvår-igt" när ljuset har blåts ut. 
 
 
 
 
8. Grytor. Somriga sallader kommer inte hålla dig lika varm inombords under en blåsig höstdag som en doftande, näringsrik gryta gör! Dags att plocka fram receptboken, googla eller be en släkting som är skicklig i köket om tips på goda, höstiga grytor! 
 
9. Höstmode. Det är roligt att styla till sig med snygga höstkläder efter att ha gått omkring i minsta möjliga beklädnad under sommarens varma dagar. Tänk dig klänningar med strumpbyxor, tajta jeans och en tjock halsduk, skjortor och framför allt - de snygga höstbootsen! 
 
10. Färger! Jag älskar att kika ut genom fönstret en fin oktoberdag och se att löven bytt färg från gröna till varma toner av gult, orange och rött. Jag tänker åldras lika vackert och naturligt som ett löv på hösten! 
 
 
 
 
 
 
ÄLSKA HÖSTEN! ♥ 
Höstmysiga bisous och te-varma kramar från mig! 

Studerar med stil

 
Jag tar till alla knep för att göra tentaplugget till en så trevlig (läs: överlevnadsbar) upplevelse som möjligt! Idag var sista dagen med genomgångar innan tentan och jag bestämde mig för att vara lite rebellisk. Vi hade en trist lektion i ett ämne som inte ens kommer på tentan, så istället för att genomlida den sista timmen så åkte jag och satte mig på ett charmigt café istället, för att få lite relevant studerande gjort. Jag kände mig så intellektuell och cool som satt där med anteckningsblock, dator och tjock fysiologibok och arbetade hårt! 
 
Det var en perfekt miljö för plugg: lugnt, bra belyst, lagom stora bord, skön bakgrundsmusik med mycket franskt, trevlig personal och urgod fika (se chokladmonstret i bilden ♥). Att sedan efter någon timme få sällskap av Olivia var pricken över i! Om det alltid var så här mysigt att tentaplugga så skulle jag göra det oftare! 

Träningens tre faser

 
För att hålla kroppen och sinnet på alerten tog jag idag en härlig joggingtur som ett trevligt avbrott i pluggandet. Ända sedan vår lektion i arbetsfysiologi (hur kroppen fungerar under träning/i arbete) har jag analyserat min egen träning noggrant och anpassat den efter mina nyvunna kunskaper.
 
Målet med min träning är, förutom att må bra, att bygga upp min uthållighetsförmåga inför när jag ska springa Göteborgsvarvet nästa år (!). Därför har jag bestämt att den bästa träningen för mig just nu är att ta lugna joggingturer i varierande distanser. Mitt senaste upplägg har varit att jag springer tre gånger i veckan (distanserna 7 km, 5 km, 8-10 km), vilket har känts superbra. 
 
 
Med en harkling tar jag på läkarstudentsrösten, och berättar att vi har lärt oss att det finns tre faser:
 1. Belastningsfasen (träningen)
 2. Återhämtningsfasen (vilan)
 3. Superkompensationsfasen 
Om man tränar excentriskt (mot en högre belastning än vad musklerna är vana vid) så skapas små mikroblödningar i musklerna och man "bryter ner sig själv" lite grann. Det är då viktigt att återhämtningsfasen är tillräckligt lång för att hinna reparera blödningarna - annars, om tränar innan dess, kommer fler blödningar skapas och man "tränar ner sig". Det kan vem som helst göra, inte bara elitidrottare.
 
Om man väntar tillräckligt länge, tills man har återhämtat sig helt, så har man kommit upp i superkompensationsfasen. Då har musklerna byggt på sig från förra träningen och man kan prestera lite, lite bättre. Så fortsätter det, i en förhoppningsvis uppåtgående, långsam trappa då man "tränar upp sig" istället för att "träna ner sig". 
 
 
 
Det svåra tycker jag är att veta hur lång återhämtningsfasen bör vara. Det är något varje person får känna efter helt själv, och beror på vem man är och hur hårt man belastar kroppen. Efter ett superhårt träningspass sa föreläsaren att återhämtningen kunde bli upp till 3-5 dagar! Bland annat därför är det bra att börja träna lugnt och inte gå ut för hårt om man ska komma igång med sin träning.
 
Jag tror dock jag har hittat en bra balans, för mig, med tre joggingturer i veckan - då tar jag en dags vila efter de två kortare joggingturerna och två dagars vila efter den lite längre joggingturen som jag gör på helgen. På min joggingtur idag, efter två dagars vila från helgens mil, gick det exceptionellt bra! Jag kände jag mig fantastiskt grym och lade märke till hur ovanligt lätt och snabbt det gick. Exalterat tänkte jag att "Jag måste vara mitt uppe i superkompensationsfasen nu!!" och peppades ännu mer av det! 
 
 
P.S. Räknas det här som plugg eller prokrastinering? Hahahahaha! 

Du är underbar

 
 
 
Du är underbar. Jag är helt övertygad om att du är underbar. Ibland kommer människor dock försöka intala dig att du inte är underbar. Människor kommer racka ner på dig, kritisera dig och döma dig. Då har du två val. Antingen kan du hänga med huvudet och låta dem övertala dig att de har rätt, eller så kan du tycka att du är underbar.
 
Säg att du under varje dag i ett år skulle stå framför spegeln och säga orden "Du är underbar" till dig själv. Säg också att du skulle bli nedrackad på en gång i månaden. Då skulle du ha hört det negativa 12 gånger och "Du är underbar" 365 gånger. Gissa vem du skulle tro på? 
 
 
 
 
Idag vill jag skicka ut ett megastort tack till dig - min fina, UNDERBARA läsare. Jag har fått så otroligt mycket uppskattning för bloggen den här terminen att jag inte vet vad jag ska ta mig till! Du kan inte ana hur många gånger mitt ansikte har lysts upp i ett leende och hur rörd jag har blivit av era vackra kommentarer! Tack så hjärtligt mycket!!! ♥ 
 
 
"Gillar verkligen din blogg! Du sprider positivitet!!" - Fardus 
 
"Jag blir så glad av dina inlägg, Viktoria!" - Emelie 
 
"Har aldrig tvekat på att du kommer att stå där som färdig läkare. Vi i The Hallon Fan Club fortsätter
att hålla tummarna!" -
Carro 
 
"Du verkar som en så stark och intelligent person. Om jag hade 1 procent av din styrka skulle jag vara
så glad, haha. Hela tiden så positiv och optimistisk. Önskar dig all lycka!"
- Anonym

"Härligt inlägg, du verkar så klok! Jag blir inspirerad av dej." - Mimmi

"Du är så himla mysig, det är helt otroligt." - Anonym 

"Jag ville bara tacka för att du håller på med din fantastiska blogg. Jag vill bli läkare efter att jag tagit studenten i år och jag älskar verkligen den inblick som du ger i läkarlivet samt i det vanliga livet, både det härliga och det tråkiga som livet innebär. Du verkar vara en sån positiv och härlig person som tar vara på varje dag, du är som en förebild för mig!
Tack för att du finns och motiverar mig till att plugga och leva fullt ut! Lycka till med plugget, du kommer bli en toppenläkare."
- Amanda 

Tack. Verkligen. ♥♥♥ 

Idag har jag lekt läkare!

 
 
 
När vi läkarstudenter leker läkare så är det inte riktigt samma sak som när man var liten. Då bestod leken av att  lyssna med ett låsasstetoskop och efteråt ge osynlig hostmedicin, plåster OCH spruta - oavsett vilken sjukdom patienten hade. Idag var det annorlunda, då vi var på KTC (Kliniskt Träningscentrum) och övade att ta status på varandra, dvs. en slags hälsokontroll. Vi ska inte kunna sådant här än på länge, men till min uppskattning fick vi idag smygstarta!
 
Statusen som vi gjorde bestod av:
 • Blodtrycksmätning och känna puls på olika ställen på kroppen
 • Auskulation av hjärtat (lyssna på hjärtat)
 • Auskulation av lungorna (lyssna på lungorna) 
 • Perkussion av lungorna (knackning på främst ryggen för att höra vart lunggränserna går) 
 • Nervstatus - bl.a. slå reflexer och kolla enkel koordination
 
Även om vi gjorde det lite på skoj genom att överdrivet trevligt ta i hand och presentera oss som läkare/patient så kändes det ändå väldigt lärorikt att försätta oss i den position vi kommer befinna oss i om ett antal år, samt att få känna på hur det är att vara patient (att man blir lite utsatt t.ex. när man måste ta av sig på överkroppen). Alla omkring mig var turligt nog riktigt proffsiga och fick mig att känna mig trygg, precis som riktiga läkare bör.  
 
Vi kunde även applicera några av de kunskaper vi fått i fysiologin, som att lyssna efter blåsljud i hjärtat (som vi nu vet hur det fungerar) och att be patienten blåsa ut luft snabbt när vi lyssnade på lungorna, för att höra om det fanns pipljud (vilket kan finnas vid t.ex. astma)
 
Det var både kul och knepigt att slå reflexer och leta puls, men till slut lyckades vi med hjälp av lite knep som gjorde att det mesta fungerade. Exempelvis fungerade det grymt bra på Diana att be henne göra huvudräkning (hon älskar matte!) när jag skulle kolla reflexer på henne, eftersom hon då fokuserade på annat än vad jag ("läkaren") gjorde och därmed slappnade av i musklerna. 
 
Jag längtar tills jag kan mer av allt det här! Det är så roligt och känns verkligen 100 % rätt! 
 

Försöker få ihop mitt livspussel

 
Livspusslet är det mest ansträngande spel vi har. Varje vecka får vi en begränsad tid med vilken vi kan välja att göra vad vi vill. Att försöka få någon struktur på det - och göra något meningsfullt av tiden - är minst sagt svårt, samt individuellt för varje människa. Själv valde jag att se den här hösten och min flytt som en nystart i mitt liv, och har valt att försöka pussla ihop min tid och mina prioriteringar på ett nytt sätt, för att vara så lycklig (och framgångsrik) som möjligt! 
 
Ungefär så här är mina prioriteringar förlagda just nu: 
 • 40 % plugg. Jag tänker väldigt mycket på på det och gör det så mycket jag orkar. Den här pluggmotivationen är den bästa och mest intensiva jag har haft i hela mitt liv, men kräver hårt arbete och fokus från min sida. 
 • 10 % vänner och familj. Jag skulle aldrig ha kunnat må bra utan all trygghet, glädje och kärlek de ger mig! 
 • 10 % mental hälsa. Jag jobbar aktivt med min självkänsla och mina tankar, för att kunna känna att jag påverkar mitt liv så att det går åt det håll jag vill. Jag gör mental träning under avslappning (lyssnar på ett CD-spår med positiva suggestioner) och skriver i en Jag-är-bra-bok (framtagen av Mia Törnblad). Det fungerar toppen för mig så länge som jag kontinuerligt fortsätter - mental hälsa är en färskvara! 
 • 10 % fysisk hälsa. Även detta är en färskvara, så jag upprätthåller regelbunden träning. Just nu är jag helt insnöad på konditionsträning och joggar 3 gånger i veckan. Även har jag cyklat till skolan ett par gånger, vilket känns superhälsosamt, haha. 
 • 10 % mat. Jag försöker vara kreativ med kosten eftersom det blir roligare att äta då. Ätningen har blivit en riktig njutning på senare tid också då jag har kommit in i rutinen att jag läser en bok medan jag lugnt äter. Fridfull alone-time! 
 • 10 % sömn. Den här terminen bestämde jag mig för att vara hård på detta plan redan från början. Jag försöker att alltid få 8 timmars sömn - jag slarvade alldeles för mycket med det förra terminen och var ofta trött till följd. Jag lyckas inte alltid nu heller, men jag mår bättre när det fungerar. 
 • 10 % nöjen. Blogg, skrivande, läsande, fotograferande, fotoredigerande, etc. Det måste finnas något otvunget i livet också, som inte har regler eller riktlinjer. Hobbyar är viktiga för att hålla livsglädjen uppe! 
 
Som du ser är plugget prioriterat procentmässigt sätt, men om man lägger ihop allt annat så blir det plugg 40 % och övriga livet 60 %. Det viktigaste för mig är alltså inte hur jag presterar i skolan, utan att jag mår bra. 
 
 
 
 
Men om vi ändå skulle diskutera plugget lite grann. Dippar och toppar är en given del av livet. Just nu är jag uppe på en topp av pluggmotivation, som jag nämnde, även om toppen är lite bergig. I teorin känner jag mig jättepeppad och motiverad, men när jag väl ska sätta mig ner och göra plugget blir jag lätt rastlös i kroppen och hittar något "viktigare" att göra: diska, vattna blommor, bädda, sortera en nysorterad hylla etc. Ibland kan jag prioritera... och ibland får lägenheten sig en uppiffning innan jag ärar plugget med min uppmärksamhet, hehe. 
 
Om man ska se rent statistiskt sett går det dock rätt bra: jag räknade precis ut att jag redan har studerat 50 timmar den här veckan (lektioner + självstudier) - och då har jag inte ens räknat med allt söndagsplugg som jag gör idag! Där väntar ett tillskott på runt 6 timmar. Häromdagen läste jag i en artikel i DN att det är rekommenderat att lägga 40 timmars studietid per veckan på högskolan, eftersom vi faktiskt läser på heltid (100 %). Men även stod det att läkarstudenter ofta pluggar mer än så. (Guilty). Allt beror ju så klart på hur snabbt man lär sig - om jag lärde mig lite snabbare skulle jag gärna minska ner de där timmarna drastiskt. Som tur är det jag pluggar för tillfället (fysiologi) väldigt roligt och intressant... och ropar efter mig att jag ska återvända NU, haha. Ha det strålande, kära du! 
 
 
Jag och Anniina, lyckliga efter en mils joggingtur tillsammans idag ♥ 

Fantastiska fredags-feelings!

 
Under den här ansträngande, fullproppade veckans gång tror jag att en slags frustration har byggts upp inom mig efter allt hårt arbete (långa dagar i skolan och sedan flera timmars plugg efteråt) ... men den frustrationen sprack idag när jag och mina härliga kompisar hade våra sista föreläsningar. Vi blev helt galna och skämtade så mycket att jag vek mig av skratt flera gånger! Dansade, retades, sjöng och löjlade oss på ett hysteriskt underhållande sätt både utanför och innanför föreläsningssalen, hihi. Fast vi höll det mer eller mindre ljudlöst under föreläsningarna så klart, haha. Härligare avslut på skolveckan kan jag knappt tänka mig! 
 
 
 
För att matcha det fina avslutet på skolveckan var jag tvungen att inleda helgen med något lika kul, nämligen en fika med min vän Malin! På vägen dit upptäckte jag nya göteborgska gator, som vissa var riktigt mysiga. 
 
 
 
Innan Malins ankomst blev det en stunds plugg på matspjälkningskanalen. Under tiden kunde jag inte låta bli att slänga längtande blickar på min blåbärsmuffins (vilken utsöndrade molekyler som smög sig upp i min näsa till det olfaktoriska epitelet, vilket skickade signaler till min hjärna som berättade att jag verkligen hade något att se fram emot!). I min väntan sippade jag på mitt mango-persika-te och försökte koncentrera mig på regleringsmekanismer i digestionskanalen med mer eller mindre lyckat resultat. 
 
 
 
Snart dök denna makalöst goa människa upp och vi babblade på om plugget, vården och hälsa (hon är sjuksköterskestudent så vi båda går igång på att prata om hur kroppen fungerar, vad som bör förändras inom vården etc.), om våra ex-aupair-liv och lustiga antekdoter från de senaste veckorna. Det var en jättehärlig, superpratig eftermiddag (vi blir som förbytta när vi ses och pratar non-stop) och en fantastisk start på helgen!
 
(Förmodligen faktiskt höjdpunkten på hela helgen eftersom jag tänker begrava mig i plugg med tanke på min annalkande tenta... Jag ska dock försöka göra dagarna så mysiga som möjligt under omständigheterna!).    
 
Hoppas att du får en fantastisk helg! Njut, njut, njut! 

Today's Truth #178

 
Den här veckan är så intensiv att plugget är en val och jag är en fisk, slukad av denna val. Det är ingen farlig haj eller så, som tentapluggstider kan vara, utan det finns lite utrymme att andas inuti valen men det är ju knappast som att simma ute det vilda, fria havet, om du förstår (hahaha, om jag ens förstår?).
 
Jag knåpar med att få ihop det där livspusslet (vilket jag inom kort ska skriva ett inlägg om!) men just nu är det väldigt mycket plugg. Då är det alltid är lite jobbigt att sätta mig ner och börja, men då måste jag tänka: If not now, when when?! Dessutom är det rätt så kul med fysiologi, så jag klagar inte! Gör mig sällskap och lev i nuet!

Registrerat mig som blodgivare!

 
Under starten av den här terminen har jag gripits av en vilja att vara handlingskraftig! Det är dags att sluta prata om att göra saker och börja GÖRA DEM istället. Därför hade jag bokat tid idag på blodgivarcentralen för att registrera mig som blodgivare!!! Jag har sett fram emot det länge! Eftersom det är så långt kvar tills jag kan börja rädda liv som läkare tänkte jag att det var dags att börja rädda liv på annat sätt, haha!
 
Mitt hemoglobinvärde var dock precis på gränsen för att jag skulle få ge blod (125 g/l), så därför får jag se till att verkligen äta bra framöver. Lustigt nog hade vi anemiföreläsning idag, och därifrån kunde jag ta en hel del tips om hur man kan få upp järn- och vitaminvärden (dessutom lade jag till lite klassisk smågoogling). Det som gäller för min egen del är att äta havregrynsgröt till frukost så ofta jag förmår, se till att få i mig spenat/kikärtor/rött kött då och då till lunch/middag, äta en del C-vitaminrika mellanmål samt att inte dricka te (eller kaffe, men det avskyr jag ju ändå) i samband med järnrika måltider! 
 
Heja er som ger blod, ni är livräddare! Blod kan inte skapas, det ges från människa till människa! ♥ 

Helghärligheter

 
Hoppas att du har en finfin helg! Passa på att lyxa till den med något speciellt som du inte känner att du har tid med under veckan, som att fixa en riktigt god måltid (här ovan är förra helgens lyxfrukost för min del) eller ta lite tid för att göra någonting du gillar: bläddra i tidning, spela spel, läsa bok, gå långpromenad, kolla på film, åk någonstans eller vad du vill! Själv har jag en underbar helg på besök hemma hos mina föräldrar och njuter av familjens sällskap! 
 
Jag har fått vara försökskanin åt min lillasyster Veronika (fysioterapeutstudenten) som har undersökt mig på hennes nya massagebänk. Goda nyheter! Tydligen så är jag inte för svag/stark/rörlig/stel och ingen tennisarmbåge, golfarmbåge eller nervskador i benet, haha! Om något/några år ska hon få återbetala tjänsten när jag ska öva på hälsoundersökningar! 

Videoblogg som ska göra dig förälskad i mig

 
Inspirerad av min vän Emelie fick jag igår kväll lust att göra en liten videoblogg! Jag tänker inte avslöja mycket mer än att det här är ett ovanligt försök att få dig att bli förälskad i mig, hahaha! 
 
 
 
Här finns de 36 frågorna om du är sugen på att prova dem med någon! Supermysigt att göra över en middag, även om det är någon som du (tror att du) redan känner bra. 

Notre sélection de Thés

 
Som inbiten te-fantast har jag lätt att bli exalterad över olika sorters teer och allt som hör till tedrickande: enorma tekoppar, vackra tekannor, tjusiga teburkar... Om jag går förbi en te- och kaffehandel på gatan får jag alltid ett sug att gå in; om inte för att köpa så bara för att beundra.
 
Ett besök i min favoritinredningsaffär var ett måste när jag var i Paris i augusti, och där blev jag helt förälskad i en otroligt fin telåda! Vit med gulddetaljer och en text som löd: Notre sélection de Thés - det vill säga "Vårt utbud av teer". Jag suckade längtansfullt efter telådan tillsammans med min vän Diana och sparkade mig själv lite på benet för att jag bara hade tagit med ett litet handbagage... 
 
 
 
Men gissa vad som hände när jag öppnade inflyttningspresenten från mina läkarstudentskompisar förra veckan?! Det. Var. Den! Min underbara Diana (vars pojkvän hade ett stort bagage med sig till Paris) hade köpt telådan följande dag när jag hade åkt hem och gav den tillsammans med våra kursare! Vilken lycka för min del! 
 
 
 
Nu är den fylld med teer! Varje kväll i en vecka har jag valt att dricka påste istället för löste eftersom jag då får plocka fram den vackra lådan och svärma för den en stund, tihi. Nu har jag nyss varit där och valt ut ett härligt mumintroll-te, som jag fick i present av min finska vän Anniina, och förbereder mig för en mysig pluggkväll i halvmörkret. 
 
Trevlig helg alla fina! ♥ 

Ta hälsa seriöst

 
"Motionera regelbundet och ät hälsosamt för att undvika hjärt- och kärlsjukdomar." 
 
Det kan nog inte många ha undgått att höra någon gång. Som ung och frisk individ, driven av min okunskap i ämnet, har jag aldrig tagit detta speciellt seriöst. "Det händer nog knappast mig", har jag resonerat, "och förresten är det väl inte så farligt, eller?". Men efter att ha studerat hjärt-kärlsjukdomar lite grann och dessutom ha hört dagens föreläsning om farmakologi (läkemedelslära) mot hjärtsvikt inledas med orden att "hälften av oss kommer att dö i detta" fick det en ringklocka att plinga till i huvudet. 
 
Vi har läst en del om hjärt- och kärlsjukdomar, och igår hade vi en föreläsning som innehöll 90 % statistik om ämnet där jag insåg hur mycket viktigt det finns att lära ur detta inläggs första citat om att vara hälsosam. De flesta ändrar inte livsstil förrän efter de har fått problem (s.k. sekundärprevention), men då kan det redan vara för sent - alla överlever inte sin första hjärtinfarkt (i Sverige dör 50 % innan de nått sjukhuset). 
 
Det underliga tyckte jag var att de flesta dödsfall orsakade av hjärt-kärlsjukdomar sker hos personer som aldrig haft några problem förut. De som har störst risk för hjärt-kärlsjukdomar är män i åldrarna 50-59, men de flesta av dödsfallen sker hos människor yngre än så och kommer väldigt plötsligt. Det är därför, och av många andra anledninigar, som det är så viktigt att ta hand om sin kropp från början (s.k. primärprevention).
 
 
Om du någonsin ska undervisa om hjärtfel - gör som min föreläsare och låt en dansande läkare på youtube demonstrera. 
 
 
Tipsen vi fick på hur människor borde hålla sig hälsosamma (för att undvika hjärt-kärlsjukdomar):
 • Ingen tobak. Ökar betydligt risken för hjärt-kärlsjukdomar. Alltså jättemycket. 
 • Röra på sig minst 30 minuter varje dag. 
 • Äta 5 frukter och grönsaker varje dag. 
 • Hålla koll på blodfetter. Ger inga symptom så det är bra att gå och kolla ibland (i äldre ålder). 
 • Ha ett blodtryck under 140 mmHg systoliskt (=övertrycket). 
 • Undvika övervikt och sköta eventuell diabetes. 
 
 
 
 
Jag tycker att det är mycket mer värt att vara ansvarsfull redan från början och ta hand om min kropp från start. Mitt äldre jag kommer att tacka mig, och mitt nuvarande jag mår också otroligt mycket bättre. Därför tycker jag det är viktigt att lyssna till rådet att motionera regelbundet och äta hälsosamt. Det handlar inte om att aldrig äta någon viss form av mat - det handlar om att bara äta den ibland. Likadant handlar det inte om att alltid träna - det handlar om att träna ibland.
 
Själv lever jag just nu efter mottot att jag gör det hälsosamma valet oftast. Jag får äta allt det där goda som jag älskar (choklad, glass, chips, franska ostar etc) så länge som att det inte är det valet jag gör de flesta av gångarnaOftast säger jag nej när jag är sugen på en chokladbit till, utan sparar den till ett annat tillfälle. Jag har själv märkt att då ser jag så mycket mer fram emot nästa chokladbit - och njuter dubbelt av den när jag väl får äta den! 
 
Jag väljer att fylla mitt liv med god och hälsosam mat, med liv och rörelse, skratt och kärlek - för att må bra och göra oddsen lite bättre för att leva länge! 

Prima fynd av kurslitteratur!

 
Idag har jag svävat uppe bland molnen. Hela dagen har jag känt mig intoxikerad av blandningen av små stunder av vardagslycka: en tidig frukost med min härliga lillasyster, synen av det strålande soliga vädret som hållt i sig hela veckan, busigt skämtande och skrattande med mina vänner mellan föreläsningar och dessutom gratis och förvånansvärt god fika på universitetsbibliotekets välkomstdag för de nya eleverna! 
 
Jag måste berätta om mitt förstaklassiga kurslitteraturfyndande som jag gjorde på bibliotekets utförsäljning: TRE tjocka böcker för TJUGO kronor styck!! Biblioteket rensade ut gamla böcker som var slitna eller som de hade skaffat en nyare upplaga av. Jag var mer än nöjd över att köpa en bok med småsöndrig pärm för tjugo rikstaler, eftersom de vanligtvis kostar 200-400 kr som begagnade eller 500-600 kr som nya! Jag gav ett nytt hem åt en fysiologibok till nuvarande kurs, en embryologibok till anatomikursen och en bok till infektionskursen. Ka-ching! 
 
Psst! Ser du att jag fortfarande har mina vita och rosa ballonger upphängda sedan inflyttningsfesten? Jag har inte haft mage att ta ner dem - de är så uppiggande och söta! 

This is my workplace

 
Det finns definitivt sämre ställen att arbeta på, eller vad säger du? Varje dag sedan min inflyttningsfest njuter jag av åsynen av de vackra blommorna jag fick - där samtliga var rosa! Det var det självklara valet enligt mina kompisar - eftersom jag tydligen har någon slags bubblig, rosa personlighet. Hm... Ja, jag får erkänna att det stämmer ganska bra! 
 
För tillfället har en detaljerad planering av resten av veckan precis tagit form i min kalender. Jag har bestämt att jag vill ha lite mer struktur i mitt liv - det är det enda sättet som jag kan få mig själv att göra allt som ska göras! Mycket ska prioriteras: aktuellt plugg, repeterande plugg inför tentan, regelbunden träning, mat (-handlande och -lagande), tvättande... 
 
Det skulle vara så skönt om jag kunde hålla mig till planeringen jag har gjort - främst pluggdelen - eftersom jag då skulle må så mycket bättre av att slippa stressa i slutet innan seminarium/tentor och dessutom slippa att göra saker halvtdant. Jag, precis som de flesta läkarstudenter, vill gärna ligga på topp och göra saker noggrant och välarbetat. Dock försöker jag, precis som de flesta människor, att ligga precis på gränsen mellan den nivå av prestation jag vill uppnå och minsta möjliga arbete jag behöver lägga ner för att nå dit, haha. Vi får alltså se hur det går, men jag ska försöka göra mitt bästa - precis som en borde göra varje dag! 
 
Ha en fin kväll, kära du! 

Vad alla lägenheter behöver... Inflyttningsfest!

 
Nu när jag äntligen är installerad i min nya lägenhet har det bara varit en sak som saknats... Att inviga den med en inflyttningsfest så klart! I fredags hade jag pyntat min lägenhet med ballonger och blommor, och fick hjälp hela dagen av fantastiska Malin med att handla och fixa i ordning all mat. När dagen övergick i kväll var vi klara och ett gäng av mina vänner anlände för att ta en kik på min lägenhet och spendera en härlig stund tillsammans! 
 
Först serverade jag en välkomstdrink (lemonad) med varsin liten lapp på glasen där det stod ett lustigt citat som jag hade skrivit ner. På det sättet kunde man hålla isär glasen och eftersom alla mina gäster inte kände varandra kunde det vara en liten isbrytare att fråga vad den andra personen hade för citat. Några exempel: 
 • People who think they know everything are a great annoyance to us who do.
 • I hate it when I’m singing a song and the artist gets the words wrong. 
 • I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by. 
 • I eat cake because it’s always somebody’s birthday somewhere. 
 • If you were stung by a jellyfish, I’d totally pee on you.
 
När alla hade anlänt plockade jag fram ett litet buffébord med tapas som jag och Malin hade knåpat ihop tidigare. Det... var... så... gott!! Jag älskar plockmat! Det måste mina gäster också ha gjort för ALLT försvann! 
 

Frukt och grönt: vindruvor, gul kiwi, körsbärstomater, isbergssallad. 


Avokadobitar inlindade i isbergssallad. 


Rökt lax kring gurka. 
 

Honungsmelon i serranoskinka (godast av alla!). Dessutom brieost och camembert som kunde avnjutas med kex eller baguette (från en franskt boulangerie jag blivit tipsad om här i Göteborg!).  

Mitt fina gäng med vänner som ärade mig med sin närvaro! ♥ 
 
 
Sedan blev det lite lekar som jag hade förberett - jag kan verkligen inte låta bli! Det blir mycket roligare så! Efteråt tog jag fram chokladtårtan (ett av mina absoluta favoritrecept) som även den blev mycket uppskattad och försvann under kvällens gång! 
 
Fina Anniina är uppenbart taggad på tårta! 
 
 
Jag hade en underbar kväll och kunde inte ha föreställt mig en bättre inflyttningsfest! Jag fick massor av fina blommor och presenter, men det bästa var alla härliga människor bakom dem och glädjen de förde med sig! Det är så kul att vara värdinna, även om man är helt slutkörd efteråt - fast det är det lätt värt! ♥ 

The Color Run - 5 kilometers party!

 
Inte undra på att folks ögon var fastklistrade på mig och Anniina på spårvagnen idag... Vi var ju så grymt snygga efter att ha sprungit The Color Run i Göteborg!!! 
 
 
Jag och mina vänner (Olivia, Anniina och Irina) var rena och fina innan loppet, och målade lite silverglittrande krigsfärg i ansiktet. Det spöregnade men vi höll uppe värmen och humöret! 
 
I startfållan i väntan på att bli ivägsläppta kastades det färg hejvilt; moln av färg exploderade överallt omkring oss. 
 
Vi var blårosa i väntan på start! (Det var väldigt slutet-på-Törnrosa-filmen när féerna ändrar färg på klänningen: "Gör den blå! Gör den rosa!"). 
 
 
Loppet var riktigt kul! Av något mirakel lyckades det vara uppehåll hela tiden och vi kunde springa på i full njutning! Vid varje kilometer fanns en färgstation där man sprang in i en färgglad dimma och blev besprutad med stationens färg. Vissa sköt på allvar - Anniina fick världens färgsprut i örat och fick nog härligt ceriserosa öronvax efter det! 
 
 
Nöjda och glada i mål efter fem kilometers party! ♥

Today's Truth #177


Att treva sig fram i nybörjarmörkret

 
 
God morgon på dig din going! Här sitter jag med min klassiska kopp te och ska precis starta med repetition av gårdagens njurfysiologilektioner, men mina tankar är på annat håll. I måndags började läkarprogrammets nya T1:or, och sedan stunden jag såg dem (spända, sökande, förvirrade) har jag varit oerhört medveten av hur lång väg jag har rest sedan dess att jag själv var där för ett år sedan. Jag kände stor empati när jag såg dem öppna dörrar de hoppades ledde till toaletter och inte till något laboratorie där de inte fick vara. Jag kan verkligen identifiera mig med dem; jag var lika nyfiken och försiktig, och tyckte att det var svårt att hitta runt och förstå hur jag skulle bete mig.
 
Hur är man när man är läkarstudent? funderade jag på, och försökte urskilja något mönster över hur andra elever betedde sig. Jag fann inte mycket mer än att de verkade vara fulla av lugn och självsäkerhet - något som jag själv hade stor brist på för tillfället. Men jag körde på ändå, tillsammans med mina kursare. Jag trevade mig fram i mörkret med armarna före, full av beslutsamhet, mod och rädsla.
 
 
 
 
Det är svårt att säga när det hände eftersom det skedde väldigt gradvis, men i takt med att jag lärde mig mer och mer hur universitetet och studierna fungerade så har det bara blivit enklare att ta mig fram i det där mörkret. Mycket till hjälp av mina vänner så klart. Plugget har inte blivit lättare så mörkret har inte skingrat sig, utan jag har snarare lärt mig utantill hur alla gångar går i mörkret, och behöver inte längre hålla armarna framför mig. Det är bara att gå, och jag är nästan aldrig rädd för att ramla eller slå i något. 
 
Alltså har jag slutligen nått fram till det där lugnet och självsäkerheten som jag såg i de äldre eleverna under min första tid på universitetet. De hade det inte bara automatiskt, utan de har (liksom jag) fått gå vägen via nybörjarmörkret för att nå fram. Det tar tid, men är enormt skönt när man väl har nått fram. Så som tröst till er som ska börja universitetet någon gång i framtiden: allt är nytt och förvirrande i början, men ni kommer vänja er och bli precis lika coola som era äldrekursare en dag! 
 
 
 
Tänka sig att jag dessutom bara har gått två terminer på läkarprogrammet och känner mig så här nöjd, självsäker och att jag har koll på situationen! Jag kan knappt föreställa mig hur det kommer bli när jag har gått elva terminer! Dock är jag säker på att det kommer komma mycket nytt och utmanande under tiden, som kommer få mig att snubbla i mörkret både en och två gånger. Men då det är bara att plocka fram det där nybörjarmodet som jag hade i början, sträcka ut händerna framför mig och känna mig fram igen tills jag klarar det också! 

Mina trettiotvå kvadratmeter ♥

 
Välkommen hem till mig! Det är den första september och höst, och jag har bestämt att jag officiellt är färdig med min lägenhet! Det finns så klart alltid småsaker som man kan ändra i inredningen, men nu har jag insett att jag är nöjd med det mesta. Ta en kik på mina trettiotvå kvadrat! 
 
 
 
Jag hyr en studentlägenhet och därför är inget direkt nyrenoverat, men med hjälp från min familj och släkt har vi lyckats få det riktigt trivsamt ändå. Här har vi min charmiga, lilla turkosa myshörna! Tack vare den välkomnande mängden av kuddar älskar jag att slänga mig i sängen! Väggarna omkring är nu målade vita, vilket är mycket bättre jämfört med väggen före ommålningen
 
 
 
En separerare avskiljer soffan från sängen och jag tycker om att det ger intrycket av att det är två rum. I det lilla "vardagsrummet" har jag valt färgerna svart och vitt för att hålla det enkelt och stilrent. 
 
 
 
Utsikten från soffan är över denna vägg, där min härliga Paristavla och mina favoritböcker finns. Min syster Veronika beskrev så bra vad många tänker (och ibland kommenterar) när de kommer hit: "Man förväntar sig en TV men får en tavla istället." 
 
 


Jag har en liten balkong
som jag uppskattar djupt. Det är så skönt att öppna dörren och andas lite frisk luft som första upplevelse på morgonen. Dessutom har jag en liten matsalshörna, med ett (utdragsbart) köksbord som jag har valt att ha istället för ett skrivbord. Jag använder nästan bara datorn ändå när jag pluggar, och kan plocka fram penna och papper om jag skulle behöva. På det här sättet känns lägenheten renare och fräschare. 

 
 
En liten köksvrå där jag satsat mer på praktiskt än tjusigt, men har ändå försökt göra det lite färgglatt och hemtrevligt med kokböcker, några av mina favoritdelar ur mitt porslin och så klart min samling magneter från städer jag har besökt! 

 
 
Bakom dörren i köket har jag slagit till med en limegrön hylla (jag är förvånad själv att jag någonsin skulle köpa det, men den livar upp köket ordentligt!) med några av mina godaste teer i fina burkar m.m.!  
 
 
 
Jag har ett gäng mindre grytor som jag använder jättemycket! Den röda här ovan är lite större, men jag har ett par mindre också, som är perfekt när jag vill servera mat, sås eller grönsaker i snyggare behållare. Annars om det blir enbart lite mat över så lägger jag den i en minigryta och sparar i kylskåpet! Praktiskt och tjusigt!
 
 
Badrummet är inte speciellt magiskt, men jag har valt att inreda det med gröna detaljer. Jag har också ett badkar...! 
 
Jag vet att jag är ganska "ren" i min smak av inredning, men ibland måste man busa till det lite med något lustigt också: "Laundry today or naked tomorrow", haha! 
 
 
 
Jag är verkligen supernöjd med resultatet! Jag älskar de ljusa väggarna, alla möbler som jag fått i bra ordning och alla inredningsdetaljer som jag noggrant valt ut helt själv. De flesta av mina ägodelar har flyttats runt ett par (dussin) gånger, tills jag känt mig tillfreds. Eftersom jag lagt ner så mycket hjärta och tanke bakom allt har det gjort att lägenheten verkligen känns som mitt hem! ♥ 

RSS 2.0