Försöker få ihop mitt livspussel

 
Livspusslet är det mest ansträngande spel vi har. Varje vecka får vi en begränsad tid med vilken vi kan välja att göra vad vi vill. Att försöka få någon struktur på det - och göra något meningsfullt av tiden - är minst sagt svårt, samt individuellt för varje människa. Själv valde jag att se den här hösten och min flytt som en nystart i mitt liv, och har valt att försöka pussla ihop min tid och mina prioriteringar på ett nytt sätt, för att vara så lycklig (och framgångsrik) som möjligt! 
 
Ungefär så här är mina prioriteringar förlagda just nu: 
  • 40 % plugg. Jag tänker väldigt mycket på på det och gör det så mycket jag orkar. Den här pluggmotivationen är den bästa och mest intensiva jag har haft i hela mitt liv, men kräver hårt arbete och fokus från min sida. 
  • 10 % vänner och familj. Jag skulle aldrig ha kunnat må bra utan all trygghet, glädje och kärlek de ger mig! 
  • 10 % mental hälsa. Jag jobbar aktivt med min självkänsla och mina tankar, för att kunna känna att jag påverkar mitt liv så att det går åt det håll jag vill. Jag gör mental träning under avslappning (lyssnar på ett CD-spår med positiva suggestioner) och skriver i en Jag-är-bra-bok (framtagen av Mia Törnblad). Det fungerar toppen för mig så länge som jag kontinuerligt fortsätter - mental hälsa är en färskvara! 
  • 10 % fysisk hälsa. Även detta är en färskvara, så jag upprätthåller regelbunden träning. Just nu är jag helt insnöad på konditionsträning och joggar 3 gånger i veckan. Även har jag cyklat till skolan ett par gånger, vilket känns superhälsosamt, haha. 
  • 10 % mat. Jag försöker vara kreativ med kosten eftersom det blir roligare att äta då. Ätningen har blivit en riktig njutning på senare tid också då jag har kommit in i rutinen att jag läser en bok medan jag lugnt äter. Fridfull alone-time! 
  • 10 % sömn. Den här terminen bestämde jag mig för att vara hård på detta plan redan från början. Jag försöker att alltid få 8 timmars sömn - jag slarvade alldeles för mycket med det förra terminen och var ofta trött till följd. Jag lyckas inte alltid nu heller, men jag mår bättre när det fungerar. 
  • 10 % nöjen. Blogg, skrivande, läsande, fotograferande, fotoredigerande, etc. Det måste finnas något otvunget i livet också, som inte har regler eller riktlinjer. Hobbyar är viktiga för att hålla livsglädjen uppe! 
 
Som du ser är plugget prioriterat procentmässigt sätt, men om man lägger ihop allt annat så blir det plugg 40 % och övriga livet 60 %. Det viktigaste för mig är alltså inte hur jag presterar i skolan, utan att jag mår bra. 
 
 
 
 
Men om vi ändå skulle diskutera plugget lite grann. Dippar och toppar är en given del av livet. Just nu är jag uppe på en topp av pluggmotivation, som jag nämnde, även om toppen är lite bergig. I teorin känner jag mig jättepeppad och motiverad, men när jag väl ska sätta mig ner och göra plugget blir jag lätt rastlös i kroppen och hittar något "viktigare" att göra: diska, vattna blommor, bädda, sortera en nysorterad hylla etc. Ibland kan jag prioritera... och ibland får lägenheten sig en uppiffning innan jag ärar plugget med min uppmärksamhet, hehe. 
 
Om man ska se rent statistiskt sett går det dock rätt bra: jag räknade precis ut att jag redan har studerat 50 timmar den här veckan (lektioner + självstudier) - och då har jag inte ens räknat med allt söndagsplugg som jag gör idag! Där väntar ett tillskott på runt 6 timmar. Häromdagen läste jag i en artikel i DN att det är rekommenderat att lägga 40 timmars studietid per veckan på högskolan, eftersom vi faktiskt läser på heltid (100 %). Men även stod det att läkarstudenter ofta pluggar mer än så. (Guilty). Allt beror ju så klart på hur snabbt man lär sig - om jag lärde mig lite snabbare skulle jag gärna minska ner de där timmarna drastiskt. Som tur är det jag pluggar för tillfället (fysiologi) väldigt roligt och intressant... och ropar efter mig att jag ska återvända NU, haha. Ha det strålande, kära du! 
 
 
Jag och Anniina, lyckliga efter en mils joggingtur tillsammans idag ♥ 

Comments

daniela

jättebra inlägg!

Svar: Nämen tackar, Daniela! :D
Viktoria - Hallon

2015-09-20 @ 16:54:41
URL: http://ddanielas.blogg.se

Mamma

Gillar ditt sätt att tänka och att du försöker få in många olika saker i ditt liv vid sidan av plugget. Det är annars lätt att man inte tar sig tid till fysisk och mental hälsa när man har massa att plugga. För att inte tala om sömnen som lätt blir lidande när man har mycket att göra. Vad duktig du var som sprang en mil idag. Måste dock varit väldigt härligt i det fina vädret och dessutom med sällskap.

Du skriver i början av inlägget att varje vecka har vi en viss mängd tid som vi kan göra vad vi vill med. Det är sant för de allra flesta. För mig kan man istället översätta det till en viss mängd ork. För jag har massor med tid men ytterst lite ork.

Vi får kämpa på, på var sitt håll.
Jätte fint inlägg. Jag kan se att du växer som människa hela tiden. Toppen! Kramar till dig!

Svar: Tack för din fina kommentar, kära mamma! Jag blev jätteglad! <3
Viktoria - Hallon

2015-09-20 @ 17:22:31

Johanna

Sånt fint och bra inlägg. Kloka och inspirerande ord! Önskar att jag kunde få samma struktur i mitt livspussel.

Svar: Stort tack för din fina kommentar, vad snäll du är! Lycka till med ditt eget livspussel! Ibland är det inte så lätt - ibland känns det som någon har vänt upp och ner på hela pusslet så att alla delar ligger i en enda röra... Då handlar det bara om att ta en bit i taget och långsamt få ordning på det hela :)
Viktoria - Hallon

2015-09-20 @ 17:36:23
URL: http://blikvar.se

Mimmi

Härligt inlägg, du verkar så klok! Jag blir inspirerad av dej. 😊

Svar: Tack så mycket! Vad glad jag blir!
Viktoria - Hallon

2015-09-20 @ 18:30:33

Anonym

Du verkar som en så stark och intelligent person. Om jag hade 1 procent av din styrka skulle jag vara så glad, haha. Hela tiden så positiv och optimistisk. Önskar dig all lycka!

Svar: Så otroligt glad jag blir av att få en sådan fin kommentar! Tack så oerhört mycket, vänliga du! Det är personer som du som gör att jag får en sådan positiv livsinställning!
Viktoria - Hallon

2015-09-20 @ 22:08:43


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0