Ta hälsa seriöst

 
"Motionera regelbundet och ät hälsosamt för att undvika hjärt- och kärlsjukdomar." 
 
Det kan nog inte många ha undgått att höra någon gång. Som ung och frisk individ, driven av min okunskap i ämnet, har jag aldrig tagit detta speciellt seriöst. "Det händer nog knappast mig", har jag resonerat, "och förresten är det väl inte så farligt, eller?". Men efter att ha studerat hjärt-kärlsjukdomar lite grann och dessutom ha hört dagens föreläsning om farmakologi (läkemedelslära) mot hjärtsvikt inledas med orden att "hälften av oss kommer att dö i detta" fick det en ringklocka att plinga till i huvudet. 
 
Vi har läst en del om hjärt- och kärlsjukdomar, och igår hade vi en föreläsning som innehöll 90 % statistik om ämnet där jag insåg hur mycket viktigt det finns att lära ur detta inläggs första citat om att vara hälsosam. De flesta ändrar inte livsstil förrän efter de har fått problem (s.k. sekundärprevention), men då kan det redan vara för sent - alla överlever inte sin första hjärtinfarkt (i Sverige dör 50 % innan de nått sjukhuset). 
 
Det underliga tyckte jag var att de flesta dödsfall orsakade av hjärt-kärlsjukdomar sker hos personer som aldrig haft några problem förut. De som har störst risk för hjärt-kärlsjukdomar är män i åldrarna 50-59, men de flesta av dödsfallen sker hos människor yngre än så och kommer väldigt plötsligt. Det är därför, och av många andra anledninigar, som det är så viktigt att ta hand om sin kropp från början (s.k. primärprevention).
 
 
Om du någonsin ska undervisa om hjärtfel - gör som min föreläsare och låt en dansande läkare på youtube demonstrera. 
 
 
Tipsen vi fick på hur människor borde hålla sig hälsosamma (för att undvika hjärt-kärlsjukdomar):
  • Ingen tobak. Ökar betydligt risken för hjärt-kärlsjukdomar. Alltså jättemycket. 
  • Röra på sig minst 30 minuter varje dag. 
  • Äta 5 frukter och grönsaker varje dag. 
  • Hålla koll på blodfetter. Ger inga symptom så det är bra att gå och kolla ibland (i äldre ålder). 
  • Ha ett blodtryck under 140 mmHg systoliskt (=övertrycket). 
  • Undvika övervikt och sköta eventuell diabetes. 
 
 
 
 
Jag tycker att det är mycket mer värt att vara ansvarsfull redan från början och ta hand om min kropp från start. Mitt äldre jag kommer att tacka mig, och mitt nuvarande jag mår också otroligt mycket bättre. Därför tycker jag det är viktigt att lyssna till rådet att motionera regelbundet och äta hälsosamt. Det handlar inte om att aldrig äta någon viss form av mat - det handlar om att bara äta den ibland. Likadant handlar det inte om att alltid träna - det handlar om att träna ibland.
 
Själv lever jag just nu efter mottot att jag gör det hälsosamma valet oftast. Jag får äta allt det där goda som jag älskar (choklad, glass, chips, franska ostar etc) så länge som att det inte är det valet jag gör de flesta av gångarnaOftast säger jag nej när jag är sugen på en chokladbit till, utan sparar den till ett annat tillfälle. Jag har själv märkt att då ser jag så mycket mer fram emot nästa chokladbit - och njuter dubbelt av den när jag väl får äta den! 
 
Jag väljer att fylla mitt liv med god och hälsosam mat, med liv och rörelse, skratt och kärlek - för att må bra och göra oddsen lite bättre för att leva länge! 

Comments

Melody

Vilken rolig och bra instruerande film! Bästa sättet att lära in fakta ska tydligen vara en kombination av att höra, att se och att sedan återberätta själv. Att se denna filmen gör nog att det blir lättare för er läkarstudenter att komma ihåg hjärtats olika rytmer vid olika tillstånd. För oss vanligt folk blir det en tankeställare om att ta väl hand om sig när man ser vad som kan hända med hjärtat.

2015-09-10 @ 17:46:35

Anna

Hej och HEJA vilket bra inlägg! Jag vet inte om detta är någonting som du är insatt i eller har läst någonting om, men jag har läst artiklar efter artiklar om att frukt inte är så nyttigt som vi tror. Att äta frukt tydligen ska vara lika illa som att äta godis om en kollar genom ett sockermängds-perspektiv. Fruktos? Sackaros? Vad gör det ena bättre än det andra? Hur nyttigt är egentligen frukt? Mvh fruktälskaren

Svar: Hej Anna! Vi ska läsa näringslära om någon/några veckor, så än har jag ingen aning! Som gemensam fruktälskare kan jag nog inte säga att jag någonsin skulle kunna tänka mig att ge upp frukt - det känns för naturligt och för gott!
Viktoria - Hallon

2015-09-10 @ 22:03:42


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0