Om att tappa bort sig själv i prestationer

 
 
Vi måste prata känslor en stund. Idag insåg jag att under de senaste månaderna har jag tappat bort mig själv lite. Ända sedan dominoeffekten av att "ligga efter" startade i mitten av förra hösten har jag låtit prestanda och konkreta resultat fått styra mitt liv. Ju viktigare det blev att prestera, desto mindre viktigt blev det med småsaker i vardagen som gjorde mig till mig. 
 
På sistone känner jag att jag har låtit mina prestationer bli min lycka och frånvaron av prestationer bli missnöjen. Eftersom jag hamnade efter med tentor blev det allt svårare att se ljuset. Och att envist se ljuset i mörka tider har ju alltid varit en av de saker som definierar mig som mest. Jag har hamnat i något slags tunnelseende där jag ser plugg/mat/sömn som ett oändligt hjul av "måsten" och där jag ser många stunder i min vardag som "transportsträckor", snarare än att att betrakta dem som värdefulla ögonblick av mitt liv. Jag har levt för lediga stunder och känt att endast då kan jag få vara lycklig och nöjd med mig själv. 
 
Jag har glömt bort att stanna upp och njuta av vardagslyckan. Det är fantastiskt att bromsa och bara vara nöjd med det som jag faktiskt har nu, snarare än att tänka att jag kommer bli nöjd senare, så länge som jag klarar det här och det här och det här... Jag har glömt att göra småsaker som gör mig lycklig, som till exempel: 
  • Att göra en kreativ grötfrukost och lägga upp äpplebitar på toppen i en näst intill perfekt cirkel för att sedan njuta av hur fint resultatet blir i någon minut innan jag börjar äta. 
  • Att ibland stanna mig själv mitt uppe i en situation och glömma allt omkring för att verkligen ta in hur vacker en blomma är, hur mysigt det är att lyssna på fåglarna eller hur skönt det är att känna på en oerhört mjuk tröja. 
  • Att le åt mig själv varje gång jag ser min spegelbild och säga eller tänka en positiv tanke åt mig själv, som värmer mitt hjärta som en varm och gosig kram. 
 
På läkarprogrammet tror jag att det är lätt hänt att det blir så här. Vi gräver ner oss fullständigt i det oändliga lärandet och eftersom man måste lägga ner så mycket tid på plugget blir det lätt en ockuperande tanke i hjärnan, vilket gör att man tänker på det ofta och pratar om det mycket. Det är en konst att inte låta det ta över ens liv.
 
Vad som slår mig nu är att det är viktigt att få må bra, oavsett hur ens prestationer ser ut och vad man tror att världen tycker om en. Just nu skriver jag här helt öppet om massor av saker som jag har "gjort fel", men jag väljer att tänka nu att jag är bra ändå. Att inse just vad som är mindre bra i ens liv är ett första steg till att ändra på det. 
 
Så imorgon när jag går upp tänker jag inte bara göra en snabb, likadan-som-alltid grötfrukost - nej, jag ska göra en överdrivet noggrann, urtjusig cirkel av äpplebitar på toppen. När jag beundrar resultatet kommer alla tankar på två efterliggande tentor att vara frånvarande och jag kommer bara njuta av att få vara den livsnjutande, lyckliga jag. 

Comments

Jennifer

Åh jag känner exakt samma sak. Tappade bort mig själv någonstans redan första terminen och har inte varit mig själv sedan dess. Tills jag träffade mitt livs kärlek sista terminen i 2an, men på något sätt har jag lyckats tappa bort mig själv nu igen lagom till examensarbetet. Får kämpa på sista terminen och så kommer förhoppningsvis lyckan tillbaka snart. Kämpa du med! Vi är duktiga som pluggar och lyckas ta oss igenom det här fastän vi inte känner oss på topp!

Svar: Det är aldrig för sent eller för tidigt att börja se det fina i vardagen, även om du är på slutspurten för att bli färdig med plugget! Visst kan kärlek sätta en så fantastisk lycka i vardagen, men jag har nyligen insett att man inte får bli helt beroende av den här lyckan - för tänk om den av någon anledning skulle försvinna? (Under en kortare eller längre tid). Jag tror att man måste hitta grundlyckan i sig själv - vilket inte alls är lätt, men värt att kämpa för. Lycka till Jennifer!
Viktoria

2016-02-01 @ 23:08:14
URL: http://sueca.se/

Daniella 🌙

Du är så inspirerande <3

Svar: Tack Daniella :)
Viktoria

2016-02-02 @ 02:58:42
URL: http://daniellachanelle.se/

Dess

Jag kuggade min första tenta nu efter jul, efter tre terminer på universitet. Tappade all lust till att göra saker, plugga kändes som slöseri med tid - jag kommer ju sannolikt ändå misslyckas. Behöver också hitta tillbaka till de där att det är roligt att plugga och lära sig saker. Att se det fina i vardagen. Jobbar mig ditåt. Hoppas du hittar dit snart!

Svar: Tack för att du delar med dig! Att kugga tenta känns i hjärtat (speciellt den första man kuggar), men det är bara att kämpa vidare och verkligen försöka jobba med sin självkänsla och inte låta prestationsprinsessan inom sig äta upp en. Vi är bra ändå! Heja på dig!
Viktoria

2016-02-02 @ 10:33:23
URL: http://desslivet.blogg.se/

Emma Grann Fotografi

Jättefint skrivet, och jag känner verkligen igen mig i mycket av det. Kämpa på!

Svar: Tack så mycket, Emma! :)
Viktoria

2016-02-02 @ 11:14:55
URL: http://emmagrannfotografi.se/

Anette

Du verkar klok och jag är säker på att du kommer att bli en utmärkt läkare.
Var rädd om dig.

Svar: Vad oerhört snällt skrivet av dig. Tack!
Viktoria

2016-02-02 @ 11:29:18
URL: http://ladyibangkok.blogg.se

Yohanna Svensson

Riktigt snygg bild må jag säga :D Har en frågestund på min blogg, du vill inte lägga en kommentar för att hjälpa mig samla ihop lite frågor? : ) Har dessutom följt din blogg väldigt länge, sen när du bodde i Paris. Saknar dem inläggen :D

Svar: Tack! Jag saknar också Paris, och blogginläggen naturligtvis, haha!
Viktoria

2016-02-02 @ 11:32:51
URL: http://yoyossecret.blogg.se/

Paulina

Av en slump så hamnade jag på din blogg. Jag måste säga att den verkligen är intressant! Jag pluggar också och vet hur det är! Bra skrivet :)

Svar: Tack så mycket! Pluggrelaterande är alltid kul, haha!
Viktoria

2016-02-02 @ 11:58:31
URL: http://fitandcurvy.blogg.se

Sara

Ouch, vad träffande du skriver... Men, som alltid, huvudet på spiken. Jag kan tipsa om en snabbläst och lite rolig bok på temat som jag fick av en psykologbekant: "De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem" av Freeman & DeWolf. Lite kognitiv psykologi om tankefällor i vardagen, typ; man lär sig en hel del nyttiga knep och får skratta lite åt sina egna besynnerliga beteenden. :) Ta hand om dig!

Svar: Nämen tack Sara! Åh, den boken lät ju jätteintressant! Jag ska se om det inte är värt att beställa hem den kanske ;) Tack för tipset, och ha det så fint!
Viktoria

2016-02-02 @ 12:18:14

josephine Asplund

Jätte fin bild, kram

Svar: Tack!
Viktoria

2016-02-02 @ 14:39:39
URL: http://josephineslifee.blogg.se/

bylittlenea.blogg.se

Kloka ord :)

Svar: Tack :)
Viktoria

2016-02-02 @ 15:08:25
URL: http://bylittlenea.blogg.se/

Amanda Niclasson

Så fint skrivet! Och jättefin bild :)

Svar: Tack så mycket!
Viktoria

2016-02-02 @ 15:46:13
URL: http://femtiotrekvm.blogg.se/

Anna

Så himla sant, och nyttigt att dela med dig av! :)

Svar: Tack!
Viktoria


Ida Nilsson

Åh vilket klokt inlägg! Jag kan tänka på sådant ibland också, speciellt på hur mycket sociala medier kan ta upp ens tid ibland. Vi har börjat ta små seg här hemma. Ingen telefon vid några måltider, ingen tv på om man sitter vid datorn och hellre läsa en bok än att sitta och småkika på tvn och mobilen samtidigt för att inget av det egentligen är något vidare intressant. Bara njuta av nuet, få hjärnan att vila ett tag. Att jag ställer höga krav på mig när det gäller hus och hem kan också vara en stressfaktor, MEN jag mår otroligt mycket bättre av ett städat hem och kan då slappna av. Det gäller bara att prioritera rätt <3

Svar: Ida, du har mycket rätt i det du skriver - jag tror att väldigt mycket handlar om att vara i situationen här och nu. Om man lever i nuet så har man lättare att uppskatta vad man faktiskt har, istället för att alltid vara påväg någonstans i tankarna, vare sig det är vid sociala medier eller tentastress. Prioriteringar är svårt, men så viktigt och väl värt det när man lyckas! Kram!
Viktoria

2016-02-02 @ 16:21:57
URL: http://idacnilssons.blogg.se/

Amanda Aikioniemi Persson - Träning & Hjälpa ungdomar

Jättemysig bild och ett mycket inspirerande inlägg :)

Svar: Tack så mycket!
Viktoria

2016-02-02 @ 17:03:34
URL: http://aaikioniemi.se

Klara

Heja, så rätt och klokt tänkt. Det är så lätt att låta prestationer styra välmåendet. Hoppas att du kan släppa tentorna och bara njuta av allt det fina i livet, för det viktigaste är trots allt att man mår bra.

"Att le åt mig själv varje gång jag ser min spegelbild och säga eller tänka en positiv tanke åt mig själv, som värmer mitt hjärta som en varm och gosig kram. " - detta ska jag börja med nu med detsamma, förresten. Självpepp är också något som är lätt att glömma bort mitt i vardagsstressen!

Svar: Tack Klara! Jag ska verkligen försöka att inte låta de negativa tankarna på tentor styra mitt liv, utan att hålla uppe kämparglöden och fila på förmågan att kunna koppla bort alla pluggtankar och bara få vara mig själv ibland :) JA! Spegelpepp är en urgrym grej! Om man mår bättre med sig själv tror jag att lyckan kommer ganska automatiskt efteråt, så självkänsla är definitivt något jag jobbar på!
Viktoria

2016-02-02 @ 17:23:13
URL: http://klaraamandas.blogg.se

Hemma Hos Felicia

så bra skrivet, det gav mig en liten tankeställare! :)

Svar: Tack! Vad trevligt att höra :)
Viktoria

2016-02-02 @ 17:27:01
URL: http://feliciahblogg.webblogg.se/

Malin Bergsell

Gud vad fin bild :D

Svar: Tack :)
Viktoria

2016-02-02 @ 17:58:27
URL: http://www.malinbergsell.blogg.se

Madeleine

Kämpa på!

Kika gärna in på min nya blogg
http://inredningochmode.blogg.se

Svar: Tack!
Viktoria

2016-02-02 @ 20:06:48
URL: http://inredningochmode.blogg.se

Hanna Karlsson

Vad bra skrivet!

Svar: Tack så mycket!
Viktoria

2016-02-02 @ 21:49:18
URL: http://hannafialotta.blogg.se/

ISA

så jäkla klokt. och så HIMLA bra att du insåg detta själv, inte helt självklart. Ibland bara kör man på <3

Svar: Visst är det så att ibland rullar det bara på! Att skapa perspektiv på situationen är klurigt - det är inte helt lätt när det gäller en själv... Det är väl därför som sådana här saker pågår länge, för att det är en så gradvis nedtoning :)
Viktoria

2016-02-02 @ 22:51:22
URL: http://isabyl.devote.se

teruko

Du är klok du.

Svar: Tack Gunnel! :)
Viktoria

2016-02-02 @ 22:54:37

Polly Svensson

Bra inlägg. Kram

Svar: Tack!
Viktoria

2016-02-02 @ 23:12:46
URL: http://pollysvensson.blogg.se/

När Annie fotograferar i Kalifornien

Det är tufft, och så lätt att halka efter. Man måste unna sig att leva, som du säger: ät en GOD frukost och gör den vacker. Tänk inte på tentan när du äter den, tänk på hur maten smakar. Tänd levande ljus, sätt på mjuk och mysig favoritmusik. <3 Vi lever bara en gång och vi stressar bort det allt mer!

Svar: Så himla visa ord! Visst är det så! Det finns en tid och plats för vissa tankar, oro och funderingar - men ALLTID är inte rätt tid eller plats ;)
Viktoria

2016-02-03 @ 00:35:44
URL: http://narannie.se

Sanna

Jag känner igen mig så jäkla mycket i det du skriver. Jag har också tappat bort mig själv helt i prestationer och studier vilket är så fruktansvärt. Jag njuter inte heller av små saker i vardagen.
Kram! Hoppas att allt blir bättre! :)

Svar: Hej Sanna! Visst är det svårt! Det är en långsam övergång så den är svår att hindra - det är inte som att man bara blir någon annan helt plötsligt och glömmer sitt gamla jag. När skillnaden blir tillräckligt stor märker man skillnad och då är det svårare att komma tillbaka. Men vi får bara göra vårt bästa och försöka att påminna oss själva konstant att det finns positiva saker överallt och hela tiden!
Viktoria

2016-02-03 @ 14:48:22

annelie

vilken fin bild och bra inlägg :D

Svar: Tack :)
Viktoria

2016-02-03 @ 16:00:39
URL: http://tippellertopp.blogg.se

Thegra

Kloka och välformulerade ord. Och en viktig påminnelse även för mig.

Svar: Tack så mycket. Vad bra att du kunde ta lärdom av mina tankar!
Viktoria

2016-02-03 @ 17:02:11
URL: http://tvsobril.blogg.se

Viktoria Grönqvist Alvin

Jag känner så väl igen mig i dina ord. Det blir till slut en ond cirkel som bara spinner på snabbare och snabbare och det är så lätt hänt att man tappar/glömmer bort att ta hand om sig själv och känna efter vad sina egna behov är, som att njuta av de små sakerna i livet.
Ta hand om dig och låt inte livet snurra på för fort, du har bara ett!

Svar: Tack så mycket för dina fina och visa ord Viktoria! Det är skönt att ha någon som känner igen sig i vad man skriver och som kan komma med lite insikt! Ha det superfint!
Viktoria

2016-02-03 @ 19:28:03
URL: http://cookiesanddreams.blogg.se

Anna

Vilken fin blogg du har, och vilka fina foton du tar! :)

Svar: Tack :)
Viktoria

2016-02-03 @ 20:34:34
URL: http://fotomedmera.blogg.se

Lina

Jag har varit med om exakt samma sak sedan jag började högskolan. Går visserligen inte läkarprogrammet, men grafisk design är krävande det med. Man sitter verkligen timma efter timma, dag efter dag, och jobbar på samma sak utan att nånsin bli nöjd. Allt annat har bara varit stora hinder för prestationen, och det är hemskt. Har också just insett hur hård jag varit mot mig själv som prioriterat allt annat än saker som får mig att må bra, som familj och till och med att äta bara för jag satt plugget högst. Usch! Tur att man kommer på det och kan prioritera om åtminstone. :)

Svar: Verkligen, jag tror det är jätteviktigt att inse just hur man känner och tänker - enbart då kan man ju försöka att göra det bättre! Stort lycka till!
Viktoria

2016-02-03 @ 20:43:03
URL: http://linabeckman.blogg.se

Isabella

Grymt fin bild där du!! :) Kram <3

2016-02-03 @ 22:33:49
URL: http://sometimesimalice.blogg.se

Danielas Dagbok

så kloka ord, kram!

Svar: Tack :)
Viktoria

2016-02-04 @ 05:53:17
URL: http://ddanielas.blogg.se

Emmelie -Mamma till två, ssk-student och kär.

Åh de där var ett inlägg som jag kunnat skriva på pricken!
jag är sjuksköterskestudent i termin 4 och har lite efter mig sedan förra terminen, vilket är EXTREMT stressande. Jag är också mamma till två underbara barn och försöker få allt med studier 12 mil hemifrån och hemmaliv att gå ihop. Inte de lättaste. Kram

Svar: Det låter som en riktig utmaning! Vi får försöka göra vårt bästa för att hålla ögonen på vad som är viktigt - det vill säga både plugget och vad man måste göra, men även på livet och familjen som är lika grundläggande för att må bra! Lyckatill! Kram!
Viktoria

2016-02-04 @ 06:53:20
URL: http://www.emmgus.blogg.se


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0