Q/A: Hur motiverar jag mig?

 
 
En sak som jag verkligen börjar förstå är alla läkares förmåga till lugn och tålamod; med tanke på hur många, många timmar jag sitter och pluggar varje vecka så krävs det mycket av den varan. Det skulle jag förresten vilja säga är en kvalitet som lämpar sig på alla människor med högskole-/universitetsutbildning och inte bara läkare, för vi alla anstränger oss så mycket för att klara oss genom studierna. De är tuffa. Här sitter jag, ensam och försöker fokusera, och jag vet inte hur många timmar jag har spenderat här, ensam och försöksfokuserande, bara under dessa 13 dagar som har passerat under 2016. Det kräver så otroligt mycket disciplin och tålamod, vilket är något som jag kämpar med varje dag för att försöka uppnå. Efter 5,5 år läkarstudier kommer jag *förhoppningsvis* ha fått in knycken! 
 
Hur jag motiverar mig själv till att plugga? Det är en fråga jag fått en del på sistone och det finns inget lätt svar. Ibland går det, ibland går det inte. Men jag skulle vilja jämföra det med när jag var au pair i Paris för två år sedan, och hade två underbara busungar att ta hand om. JAG ville att vi lugnt och stilla skulle sätta på oss skorna och gå till parken; DE ville inte under några omständigheter göra detta, utan satte sig på golvet och vägrade röra sig eller annars sprang runt som skrikande vildar för att undvika att jag skulle kunna pricka rätt sko på rätt fot hos rätt barn. Ungefär så är det att försöka fokusera på plugget. Min inre vilding, som inte vill/orkar plugga, säger ständigt: "Kolla på mobilen! Lägg dig och dega! Kolla på facebook! Städa! Diska! Gör VAD SOM HELST!"
 
Det gäller att hantera denna vilding på rätt sätt: genom att vara tydlig och bestämd, men snäll. Till exempel brukar jag ställa in en timer på 30 eller 40 minuter på mobilen, slå på nattläge och slänga iväg den distraherande manicken på soffan. På det sättet hör jag inte om någon kontaktar mig och frestas inte att kolla på hemskärmen om något nytt har hänt. Istället sitter jag bestämt vid mitt bord med min dator, papper och penna och stirrar blint på dokumentet med information som jag ska lära mig, och tänker att "det är ju bara 30 minuter" och försöker verkligen att hålla mig till det. Man måste vara sträng mot sig själv. Det är det enda som fungerar. Det är samma sak som när man börjar på en diet, tar upp träning eller gör något annat man inte är van vid - allt handlar om ens egna viljekraft.
 
Denna viljekraft är tusen gånger lättare att finna om man verkligen vill nå målet som ansträngningarna kommer leda till. Jag vet att det är mycket svårare att motivera sig på högstadiet/gymnasiet, eftersom man där inte har valt majoriteten av det man ska lära sig. För mig som har sett hur det är att vara läkare och själv har valt att ha det som mål, är det mycket lättare att motivera mig. Innan får man hitta motivation på andra sätt - vilket är mycket svårare. 
 
Trots att jag vet precis hur det fungerar med den här viljekraften, så lyckas jag långt ifrån alltid vara motiverad och fokuserad i alla fall. Jag slösar bort tid på onödiga saker (som jag tycker är viktiga i stunden) och vips så har det gått fem timmar utan att jag har pluggat. Ingen är perfekt, men så länge man kämpar (oavsett hur detta kämpande ser ut) så tycker jag att det är gott nog. Man behöver inte vara bäst hela tiden, utan det räcker att vara bra.
 
Sedan till snällheten. Att berömma sig själv när man lyckats med någonting, oavsett hur litet det är, är bra! "Grymt att jag lyckades spendera 15 minuter utan att kolla på facebook! Yes, jag läste igenom ett stycke!". Gradvis bör man då höja svårighetsgraden för att utvecklas. Jämför inte dina framsteg med andra. Du börjar på din nivå. 
 
Vad snäll mot dig själv, men dra i tyglarna när du galloperar iväg helt åt ett annat håll än du har tänkt dig! Lycka till i pluggdjungeln, alla studiemyror!!! Virtuell superpeppande kram från mig! 

Comments

Sarah

Du är sååå bra! Snälla bara en till fråga hehe... Hur tusan(!) kom du in på läkarlinjen?!! Och i Göteborg dessutom? Varför just den staden? Hade du A /MVG i alla ämnen eller gjorde du HP? Skulle vara tacksam för ett svar! Hade bra sötaste

Svar: Haha, nämen tack, Sarah!! Göteborg valde jag för att det var närmast min hemstad och jag hade turen att komma in via betyg (hade 22.4). Ha det strålande!
Viktoria - Hallon

2016-01-14 @ 00:10:28

teruko

Hoppas födelsedagen blev fin trots allt plugg och lycka till på tentan imorgon!

Svar: Stort tack för båda! :D
Viktoria - Hallon

2016-01-14 @ 15:48:17

Rebecka

Älskar din blogg! du är så himla peppig. Är själv läkarstudent som lider av motivationsbrist ibland, men genom att läsa det du skriver känns det mycket bättre.

Svar: Åh nämen tack, Rebecka! Vad glad jag blir! Kämpa på, vi alla kvider och lider av motivationsbristen ibland, och det är då vi måste stötta varandra! Lycka till!
Viktoria - Hallon

2016-01-18 @ 18:09:09


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0