Dags att påbörja resan uppför ännu ett pluggberg

 
 
Jag älskar att vara glad. Samtidigt tycker jag på något underligt sätt om när mitt humör är nere, för då vet jag att det kommer kännas så himla fantastiskt att må bra igen! Just nu mår jag toppen, efter några dagars smådepp över att mitt sommarlov är "slut" och att jag behöver återgå till att göra saker för att jag måste, inte för att jag vill.
 
Min termin 4 på läkarprogrammet blir ovanligt lång, med tanke på mitt halvårs uppehåll mitt uppe i allt, då jag tar igen mina tentor som jag ligger efter i. Hittills är två av tre omtentor avklarade (wiho!) och nu är min plan för juli att plugga inför den sista tentan (anatomi) som äger rum den första augusti, innan jag ligger i fas för att börja patologin i höst.
 
Det kändes jobbigt i början av den här veckan att ge upp den totala friheten för att göra alla "måste"-saker, och framför allt var det obehagligt att det var just anatomiplugget som hägrade. Det var ju under anatomikursen som jag fick min hemska ångest och det var en tid då jag mådde väldigt dåligt.
 
 
 
 
Minnena av den tiden har spökat lite grann i mitt huvud de senaste dagarna och fängslat mitt glada humör. Ändå känns det idag inte i närheten lika jobbigt som då, vilket gör mig lättad men inte speciellt förvånad. Jag har insett vilken lång väg jag har gått och hur mycket jag har lärt mig - till exempel hur jag ska hantera mig själv när ångestfyllda tankar och känslor kommer, samt det simpla faktumet att plugg inte är farligt. För det var vad min ångest fick mig att tro när jag pluggade anatomi. Det förvrängde mitt tankesätt och slog på en enorm rädsloreaktion i mig varje gång jag såg mina anteckningar och pluggmaterial. 
 
Det känns skönt att när jag skriver detta idag så småskrattar jag lite åt absurdheten åt att jag skulle vara rädd för pennor, papper och datordokument, men det är verkligen sant. Det var så det var då. Jag förstår mer än någonsin att ångest är en sjukdom och inte ett karaktärsdrag. Det var inte jag som var svag, utan att det blev bara lite för mycket för mig just då. 
 
Trots att jag har kommit en lång väg i mitt tillfrisknande, kände jag ändå en nedstämdhet över att jag skulle börja plugga anatomi den här veckan. Visserligen är jag inte "rädd" för att plugga längre, men det var ändå lite obehagligt att plocka upp mina anatomiska flashcards och anteckningar ur den låda där de låg djupt begravda, och känna hur de provokerade dåliga minnen om svåra tider. Men nu när de har legat framme de senaste dagarna och jag har fått vänja mig vid dem så känns det inte lika jobbigt att titta på dem. Jag har ju faktiskt gjort dem rätt så fina.
 
Ändå är de som ett Mount Everest att klättra upp för - det vill säga väldigt mycket information att lära in. Skillnaden från för fyra månader sedan är att nu ser jag inte längre min klättring upp för anatomiberget som en självmordsresa, utan snarare en svår men spännande utmaning som jag hoppas klara! 

Comments

Junitjej

Lycka till med sista omtentan! Det kommer gå bra!

Svar: Stort tack!!
Viktoria

2016-07-01 @ 14:05:48
URL: http://www.junitjejen.se

Charlotte

Jäklar vad du är klok! Jag tar faktiskt och applicerar lite av dit tanksätt i min utmaning; husbygge! Låter det knäppt?

Svar: Nämen vad snäll du är! Du gör helt rätt i att vara kreativ i ditt tankesätt och applicera principen på din egen situation. Att tolka in mig själv i texter är något som jag gör ofta! :D
Viktoria

2016-07-01 @ 15:55:19

Anonym

Otroligt skönt att läsa att någon annan pluggar då jag fick komplettering på min C-uppsats, kändes så OTROLIGT jobbigt men som du säger: plugg är inte farligt! :D Tack för peppen! Nu jäklar ska jag fixa det här! Och lycka till med tentan!

Svar: Megastort lycka till med avslutningen av C-uppsatsen! Du kommer absolut att klara detta - heja dig! Plugg är inte farligt :D
Viktoria

2016-07-01 @ 16:00:08

Inez

Lycka till! Det kommer gå hur bra som helst!

Svar: Tack så mycket! :D
Viktoria

2016-07-01 @ 16:15:41
URL: http://mazraegangall.se

Lovisa (wildisland)

Spännande! Det känns ju som att du är på g! Kör på! :)

Svar: Tack så mycket!!
Viktoria

2016-07-01 @ 19:20:34
URL: http://wildisland.se

Emelie

Du har så rätt i det du skriver, och jag kan verkligen förstå. Det är materialet som skrämmer eftersom det symboliserar ångesten och den hemska känslan som medkommer, och enbart tanken gör att man ryser och bara vill fly in i att skippa alltihopa. Men du, du är så duktig, och så stark, och det är bara pennor, papper och information. Information du KAN lära dig, det tar bara lite tid. Och bara man tar det lugnt, blandar det med leenden, pussar, te och skratt så löser det sig, tids nog. Du klarar allt, ma belle.

Ja, visst ger det nostalgi? Älskar att ta med godsaker hem från PAUL, det är så lyxigt!

Svar: Åh, jag älskar din rädda-plugget-mix med ingredienserna lugn, leenden, pussar, te och skratt. Ungefär essensen av vad jag gillar bäst. Du känner mig verkligen! Mille merci, ma jolie!
Viktoria

2016-07-01 @ 19:46:00
URL: http://sockerskrin.blogspot.se

Malin

Du är och har alltid varit fantastisk, love!! Du har tagit dig upp från botten vidare mot toppen, med stora steg varje gång man träffar dig. Blir så stolt! <3 du kommer klara detta äventyr. Kämpa på (och se till att ta pauser emellanåt)!!

Svar: Tack så jättemycket vackra du! Dina ord gör mig så glad! Det är mycket lättare att klättra upp från botten när man har en så vänlig hand som din som sträcker ut mot mig och hjälper till! <3
Viktoria

2016-07-01 @ 21:13:07

Emma

Skickar pluggpepp i massor! Du är inte ensam om att plugga till omtenta i sommar:) /en läk stud i linköping

Svar: Tack Emma!! Skönt att höra att jag inte är ensam!
Viktoria

2016-07-02 @ 22:16:03

teruko

Ger stor igenkänning när jag läser vad du skriver, trots att detta var för läänge sedan i mitt liv. Men, det löser sig! Dessutom tror jag att du kommer ha en otrolig nytta av din upplevelse i mötet med framtida patienter. Som sådan måste det ju vara en lättnad att träffa en läkare som har förmågan till inlevelse i den här typen av problem av egen erfarenhet. Så, lycka till med utmaningarna!

Svar: Tack för dina visdomsord, Teruko. Jag tror verkligen att du har rätt!
Viktoria

2016-07-03 @ 00:43:43


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0