5 pluggfallgropar och hur du bekämpar dem

 
När jag tittade ner på mina anteckningar insåg jag plötsligt att de var randiga på grund av att solen hade tittat fram mellan persiennerna. Jag skrattade till (i huvudet, eftersom jag befann mig i tysta läsrummet) när jag insåg att det såg ut som att jag pluggade inuti ett fängelse. Det är komiskt, eftersom för några månader sedan så kändes verkligen mina studier som ett fängelse som aldrig skulle ta slut. 
 
Det är glädje att tänka att det nu faktiskt mestadels är roligt att plugga. Jag känner att jag verkligen har kommit tillbaka efter sjukskrivningen. Min studiemotivation har fått ett uppsving och jag inser mer och mer hur jag ska göra för att klara plugget: plugga smart (det vill säga involvera gamla tentafrågor) plus lägga ner mycket tid utan att stressa. Att stressa tar dig ingenvart, utan det gör dig bara mindre effektiv. När jag pluggar försöker jag se det som att överleva en lång löprunda - om jag ställer in mig på att det aldrig kommer ta slut och bara försöker njuta av turen och nuet så går det lättare! Innan jag vet ordet av har en hel timme flugit förbi! 
 
Ibland känns det som att det går för långsamt när jag pluggar, som att jag inte är effektiv och inte kommer att hinna med allt - men då försöker jag tänka att om jag inte satt och försökte förstå det här just nu, skulle jag ändå behöva göra det senare, för detta är faktiskt något som jag måste lära mig. Det är lika bra att försöka få det gjort med en gång. Och när jag prokrastinerar tänker jag: "Nu gör jag ingenting. Det är väl bättre att snigla sig framåt och då komma någonstans än att bara stå stilla. Jag vill ju faktiskt klara den här tentan." 
 
 
 
 
5 PLUGGFALLGROPAR OCH HUR DU BEKÄMPAR DEM: 
  • Om du tycker att du pluggar oeffektivt: Ha koll på vad du MÅSTE kunna till provet/tentan. Kolla målbeskrivning eller gamla tentafrågor och bekräfta, för om det bara är kuriosa - spara det till när du kan allt superviktigt (vilket händer typ aldrig)
  • Om du oroar dig för att du borde plugga på massa annat också: Plugga i nuet. Glöm att du har massvis kvar och fokusera på det du gör just nu.
  • Om du har något du inte kan sluta tänka på: Sätt ut en tid som du ska ägna åt dessa tankar, t.ex. "Nu ska jag plugga fram till klockan 18 och då får jag tänka på mina semesterplaner / mitt orosmoment / vad jag ska köpa till någon i födelsedagspresent." 
  • Om du tycker det går långsamt: Tänk på att du gör mer än ingenting. Det går framåt - långsamt, men framåt. Rom byggdes inte på en dag. 
  • Om du prokrastinerar: Tänk på att ALLT arbete räknas. Om du så bara läser genom en text utan att förstå ett dugg så har du i alla fall hört talas om några begrepp som du kanske känner igen till nästa gång och kanske kan förstå mer då. 

Comments

Melody

Underbart att läsa om dina framsteg! Lycka till!

Svar: Tack! :D
Viktoria

2016-05-19 @ 18:53:41

George Sandelswärd

Kul med en blogg om livet som läkarstudent! Min dröm är också att bli läkare och den här bloggen får mig att vlja bli det ännu mer :)
http://nouw.com/GeorgeSandelsw%C3%A4rd

Svar: Nämen tack! Vad glad jag blir! Lycka till i jakten på läkaryrket! :D
Viktoria

2016-05-22 @ 20:11:27
URL: http://nouw.com/GeorgeSandelsw%C3%A4rd


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0