Natur och fysisk träning är viktigt för mig

 
Nu i höst när jag har rehabiliterat mig från stress och ångest bestämde jag mig för att fundera riktigt noggrant på hur jag ska tänka och leva för att må som bäst. Därför skrev jag en lista med några slags livsmotton som jag ofta upprepar för mig själv (jag kan dela med mig av listan någon gång). Något av det viktigaste är följande: 
 
"Natur och fysisk träning är viktigt för mig." 
 
På stresskursen som jag gått de senaste månaderna rekommenderades det att promenera varje dag, gärna ute i naturen. Min sjukgymnast övertalade mig att försöka röra på mig varje dag eftersom det ger värdefulla positiva effekter i kroppen som stannar kvar i flera timmar efter man har avslutat aktiviteten (typiskt mig att bli övertalad av vetenskapliga argument och bevis, haha). Dessutom visste jag att stillasittande är det nya rökning.
 
Så jag provade att promenera oftare. Till en början tyckte jag att det var tråkigt att bara gå, eftersom jag alltid förr joggade eller sprang när jag var ute, men ju mer jag gick desto mer upptäckte jag hur fantastiskt konceptet är. 
 
 
 
Att bara gå, utan att pressa mig själv att springa snabbare eller längre.
Att bara gå, helt kravlöst. Hur kort eller långt jag vill. 
Att stanna och kolla på de vackra löven. 
Att lyssna på de lugna skogsljuden. 
Att lyssna inom mig själv på vilka tankar och känslor som snurrar runt och acceptera att de finns. 
Att känna på naturen genom att stryka handen längs grenar som sticker ut mot stigen. 
Att känna hjärtat pumpa och humöret höjas av alla härliga hormoner som frisätts i kroppen. 
Att le och tänka att det här är tid jag avsätter för mig själv, för att jag ska må bra. 
 
Det är ju den allra enklaste formen av terapi
 
 
 
Så nu när plugget har börjat igen försöker jag ge mig ut ofta för att njuta av den enastående naturen som finns omkring. Jag har som regel att när jag är ute och går eller joggar får jag inte oroa mig för mina studier och aldrig känna skuldkänslor för att jag motionerar istället för att plugga. För det är mycket viktigare att jag mår bra fysiskt och psykiskt än att jag misslyckas på en tenta. 
 
 
Jag har turen att bo rätt så nära skog och naturstigar, vilket jag är enormt tacksam över. Det finns massor av vackert att njuta av om man tittar noga.  
 
På mina turer tar jag med sällskap ibland - jag och Fredrik beger oss ut tillsammans åtminstone en gång i veckan och tar då ofta en tur i Änggårdsbergen (där de fina naturbilderna i det här inlägget är tagna!). 
 
 
Nu när vi går mot kyliga och regniga tider är det en utmaning att motivera sig att bege sig ut i rusket - men då gäller det bara att klä på sig väl! Antingen tar jag min rosa favoritjacka, eller som ikväll när jag svängde förbi hos min syster: regnställ och reflexväst. Alltid försöker jag kombinera min klädsel med ett leende och känna tacksamhet mot mig själv för att jag är så vänlig mot min kropp och mitt sinne som beger mig iväg! 

Comments

Melody

Du har kommit till många viktiga insikter under ditt uppehåll och den viktigaste är att du ska må bra även när du studerar! Naturen är roingivande. Jag tycker att det är så härligt att du har så vacker natur strax runt hörnet där du bor. Vilka fina bilder!

Svar: Javisst, jag tycker att det är helt toppen!!
Viktoria

2016-11-06 @ 05:14:55

Erika- familjeliv, träning och inredning

Vilket himla bra inlägg! Visst är det så att motion är den bästa terapin. Jag älskar promenader men är tyvärr väldigt duktig på att nedvärdera dem. Man får försöka se dem som både motion, terapi och återhämtning. Tre flugor i en smäll! Bra med reflexväst med! Kram på dig.

Svar: Tack Erika! Jag var också en nedvärderare av promenader i många år - först när jag var soffpotatis var de för jobbiga och när jag var som mest träningstokig var de för tråkiga och långsamma. Nu är jag helt såld! Kram på dig!
Viktoria

2016-11-06 @ 20:40:32
URL: http://erikasblogg.se/

Jenn - forever abroad

Känner så igen mig! Behöver också träningen och mår väldigt bra av att vara ute i naturen. I höstas var jag ute och joggade helt kravlöst några gånger, tillät mig själv att stanna och sitta ner vid havet och inte ha någon tidspress utan endast göra det för att kroppen tycker det är skönt :)

Svar: Åh, det låter helt fantastiskt!! Det gjorde du helt rätt i!
Viktoria

2016-11-07 @ 19:16:26
URL: http://jennifersandstrom.se


Name
Remember my name

E-mail (will not be published)


Blog Address


Dear Viktoria,

Trackback
RSS 2.0