Bästa sättet att överleva måndagslektioner

 
Jag kände att jag fick en riktigt grym start på veckan idag. Först började det med lite härlig morgonyoga innan frukost för att väcka kroppen och börja dagen harmoniskt med att känna in andningen, känslorna och humöret. Lite senare tog jag spårvagnen till universitetet och lyssnade uppmärksamt under första föreläsningstimmen om åderförkalkning. När segheten sedan började sätta in i första pausen piggade jag upp mig med en kopp te och en skopa positivitet! Today is a good day, tyckte både min mugg och jag. 
 
 
 
Nu under patologikursen hänger vi inte uppe på Medicinareberget, utan nere vid Sahlgrenska på byggnaden som heter "Patologen". Jag tycker att det är mysigt att vara lite separat från resten av universitetet under den här kursen, och bara ha en klass runt omkring. Det blir lugnare raster och det känns en gnutta spännande att vara i Sahlgrenskas trakter - where the real stuff happens
 
 
 
... men å andra sidan är det rätt så härligt att kika in på Berget ibland och kliva tillbaka in i sin comfort zone där man kan plugga på kära Biomedicinska biblioteket och äta lunch med härliga vänner och sin syster ibland! 
 
 
 
 
Nu sitter jag hemma och har precis tänt lite stämningsfulla ljus som får lysa upp mitt patologiplugg nu när det börjar bli mörkt redan vid 16-17-tiden. Ha en trevlig vecka alla fina! Och förresten... 
 
Happy halloween! 
 

Jag mediterar för mina studier och min hälsa

 
Lektionerna tuffar på, en i taget. Just nu handlar det om patologi (=sjukdomslära) på cellnivå. Gårdagens första föreläsningstimme startade med en humoristisk föreläsare (jag gillade bilden ovanför som han visade; tydligen är det inte bara studenter som tycker det är kul att hitta roliga former i mikroskopet) och sista timmen avslutades med allvar gällande lagar som läkare måste följa - alltid bra att veta. 
 
 
 
Under lunchen träffade jag min vän Olivia som redan hade slutat för dagen, och tillsammans tog vi en promenad genom storstadens härliga rus och diskuterade både kurser och andra trevliga saker - till exempel upptäckte vi att vi båda fastnat för samma yogavideos på youtube det senaste! Jag blev så inspirerad av vår gemensamma entusiasm att jag var tvungen att göra ett riktigt skönt yogapass när jag kom hem på eftermiddagen - med extra stretching efteråt, som alltid lämnar mig härligt rörlig och överraskad över vilka häftiga saker min kropp kan göra! 
 
Jag jobbar på hårt med kontinuerlig meditation, mindfullness och yoga för att orka med studierna. Jag är helt såld på det. Sedan gymnasiet har jag vetat att mental träning är bra, men det är dubbelt så värdefullt när man kan känna former av oro, stress eller ångest.
 
Min personliga erfarenhet är att det är ett jättebra förebyggande sätt att hålla lugnet i själen. Det är underligt, men det är något som händer när man gör mental träning, även om man inte märker det i stunden. Om jag inte har gjort mindfullness/meditation/yoga på några dagar märker jag det genom att jag blir lite obekväm, mer lättretlig, mer ofokuserad och mindre glad. Då plingar det till i huvudet när jag inser att jag inte har mediterat på några dagar och så börjar jag igen - och då mår jag mycket bättre. 
 
Jag personligen märker skillnad både förebyggande och direkt efter en träning. När jag reser mig från yogamattan och har gjort bara 10 minuters mindfullness brukar jag känna mig uppiggad/glad/tröstad/lugn/harmonisk... Och dessutom mer koncentrerad när jag ska sätta mig och plugga - så det är en bra hjälp även när studiemotivationen tryter! Så heja, heja mental träning! 

Första dagen tillbaka i plugget

 
Igår var det säsongsstart för min fjärde termin på läkarprogrammet... part 2! Nu börjar patologikursen som jag hoppar på med klassen under den jag startade i, så jag hänger kvar i termin 4 ett tag till. Jag var lite nervös på morgonen, men som tur var flöt dagen på smidigt och jag tyckte det var riktigt roligt att vara tillbaka i skolans kända miljö igen. 
 
Vi hade information och upprop, rundvandring, patologihistoria och filmvisning på förmiddagen och på eftermiddagen startade de "riktiga" lektionerna (a.k.a. sånt som kommer på tentan) med cellpatologi. Det var en lättnad att det kändes helt naturligt att sitta i föreläsningssalen på nytt och lyssna, anteckna och småprata med klasskompisarna före och efter lektionerna. Att plugga är något jag vet hur man gör!  
 
 
 
På min långa lunch traskade jag från patologen till Medicinareberget för att umgås med mitt gamla goa gäng vänner! Jag blev glad av att vara tillbaka med dem igen på rasten, men lite sorgligt att vi fick skiljas åt i slutet av lunchen för att gå till olika ställen. Dock innehöll min nya klass flera kända ansikten från min förra klass, vilket fick mig att pusta ut lite och inte känna mig helt som en utböling. Det verkade vara en mysig klass också för övrigt - det ska bli spännande att lära känna lite nya människor!  
 
 
 
Solen sken då och då under dagen, vilket lyste upp både min omvärld och min själ. Jag tog en kort promenad i ljuset under sista rasten för att aktivera mig och förr att undvika allt för många gäspningar under sista lektionen. När jag kom hem var jag överlycklig över att ha fixat första dagen och tänkte starta plugget med en kopp te. En glödlampa tändes i mitt huvud när jag kom på att jag hade köpt ett nytt, höstigt te i helgen och jag började bokstavligen skutta in i sovrummet medan jag klappade händerna för att fiska upp det ur väskan. (Jag skrattade under tiden för att jag blir så komiskt lycklig över nytt te). 
 
 
 
Sedan kunde jag inte låta bli att känna mig supernöjd med att mitt hår hade lyckats bli alldeles fluffigt och lockigt alldeles av sig självt den här dagen. Det kändes som allt som kunde gå bra den här dagen gick bra. Jag satte mig vid köksbordet och började renskriva mina anteckningar. 
 
 
 
När Fredrik kom hem var jag fortfarande så studsig och glad att jag bestämde mig för att vi behövde gå ut och göra av med energin under en promenad i solen. Vackra färger fanns överallt och jag hittade äntligen ett ställe där jag kunde samla ihop massa löv och kasta dem upp i luften - en årlig tradition som alltid värmer min barnasjäl! 
 
 
Happy, happy girl! 
 
 
På kvällen fann jag den mysigaste synen framför mig: en kopp te, en chokladbit, tända ljus... och min favoritkille! Jag renskrev klart mina anteckningar och var sedan helt slut. Dagen hade innehållit mycket mycket glädje men framför allt mycket nya intryck, som överväldigade mig på kvällen när jag slappnade av. Jag blev lite tårögd, eftersom jag blev påmind om tiden när patologin började för ett halvår sedan, vilket var en väldigt svår tid för mig. Som tur var kunde jag prata med Fredrik om mina känslor och få ur mig lite tankar. Efteråt kändes det mycket, mycket bättre. Vägen till hälsa är inte lätt, speciellt när man har varit ute på lite villovägar. 
 
Idag känner jag mig redo att ta nya tag. Dags för nya lärdomar i plugget! Ha en strålande dag, kära du! 

En chokladig drömmässa

 
Förra veckan blev mina ögon stora som tennisbollar när jag trädde in på Göteborgs choklad-, lakrits- och delikatessmässa och såg alla mängder av läckerheter. Det är nämligen så att JAG ÄLSKAR CHOKLAD, och varken mina ögon, näsa eller smaklökar fick nog av att se, lukta eller smaka de underbara formerna av choklad! 
 
 
Jag och Fredrik hade fått biljetterna i present, och vi vandrade omkring flera timmar och kikade på det stora utbudet. 
 
Medan chokladen var min favorit föredrog Fredrik delikatessavdelningen där vi fick smaka på sylt, ost, korv och annat smaskigt. 
 
 
En rad häftiga tårtor stod uppställda för tävling om vilken som var snyggast. Fredrik imponerade mig genom att lista ut vilken jag röstat på genom uteslutningsmetoden - jag vill tro att han känner mig så väl, men jag erkänner att jag är väldigt förutsägbar i och med att jag föredrar det som är vackrast, stilrenast och gulligast! 
 
 
 
En chokladprovning ingick även i vår present - något jag var väldigt taggad inför! Det innebar en mycket intressant föreläsning av en norrländsk tjej som har en av Sveriges få chokladfabriker. Hon berättade om vägen från kakaoböna till chokladkaka, hur hennes företag startade och vad som egentligen utgör en riktigt bra, nyttig choklad. Det var riktigt spännande och jag lärde mig mycket nytt! 
 
 
 
Gällande själva smakprovandet bjöds det på sju sorters choklad: 
  • 90 % utan smaksättning - väldigt stark och därmed inte så god.  
  • 85 % utan smaksättning - också för stark. 
  • 65 % utan smaksättning- god! 
  • 65 % smaksatt med kvanne (norrländska, gröna frön) - helt okej, men fröna var inte någon favorit. 
  • 65 % smaksatt med tranbär - riktigt god! Tranbären låg som ett rött pulver ovanpå och hade en tydlig smak som jag gillade. 
  • 65 % smaksatt med lakrits - blä. 
  • 65 % smaksatt med kaffe - dubbelblä (men Fredrik älskade den, och det skulle vilken annan kaffedrickare som helst också göra). 
Jag hade inte så tur med smaksättningarna med tanke på mina personliga preferenser, men godast tyckte jag att tranbärschokladen var, samt den icke-smaksatta 65%-chokladen! 
 
 
Något som fick mitt hjärta att klappa fortare var chokladfontänerna! När jag fick syn på dem tog jag tag i Fredriks arm och släpade honom dit och sa: "Kolla! Kolla! WOW!" 
 
Det bästa var nog när jag köpte två marschmallows på pinne och doppade dem i chokladfontänen! Det var SÅ HIMLA GOTT!  
 
Överlag var det jättekul att gå på mässan och se alla mängder med olika delikata tilltugg! Det var lite mycket folk i början och ganska varmt, men när vi kom ut från chokladprovningen hade det lugnat ner sig och var mysigare. Jag stornjöt dock av varenda stund, för det är inte ofta det känns som att man har dött och kommit till chokladhimlen! 

Snapchat week summary #2

 
Tis 11 okt. Kunde inte låta bli att motiveras av alla vackra skrivböcker och kalendrar i bokhandeln, så en riktigt fin prickig bok fick följa med mig hem och uppleva mitt frenetiska skribblande samma kväll. Samtidigt låg Fredrik bredvid och använde mina gossedjur som kuddar, men jag tyckte mest det såg ut som en gullig tecknad bild där Nalle satt på Tintins axlar medan Doudou hängde bredvid. 
 
 
 
Fre 14 okt. Jag vaknade till en fantastiskt vacker morgon med rosa-blå himmel och magi i luften, som jag beundrade fröjdfullt medan jag avnjöt min frukost. 
 
 
 
Fre 14 okt. På fredagskvällen hade jag och Fredrik fått entrébiljetter till Göteborgs choklad-, lakrits- och delikatessmässa i present! Det blev mycket wow-ande åt dofter, syner och smaker...! Fredrik blev mätt en stund efter allt chokladsmakande men mitt chokladsug sviker ALDRIG! 
 
 
 
Lör 15 okt. På lördagskvällen var vi hemma hos Anniina för att borra lite hål i väggar och tak. Det var en sådan där mysig kvällsstund när man njuter av te, värme och vänskap inomhus, och är lycklig över att man inte är ute i mörkret och kylan. 
 
Sön 16 okt. Jag vaknade före herrn och bestämde mig för att unna honom lite vardagslyx med frukost på sängen! Han förstod först knappt vad som hände (eftersom han hade varit uppe sent på natten kvällen innan för att snickra ihop IKEA-möbler), men sedan blev han riktigt glad och tacksam över vår trevliga frukost i den gosiga sängen.
 
 
 
Sön 16 okt. ... och tydligen snapchattar jag ofta i sängen, för här är ytterligare en stund senare på dagen, då jag och Fredrik vilade oss efter att ha städat och satt ihop fler möbler tillsammans med mina föräldrar som var här på besök. Jag bläddrade i den intressanta inflammationsboken medan det snarkades intill mig. 
 
 
 
Sön 16 okt. Återigen piggade jag upp pojkvännen med mat (=nyckeln till hans hjärta likväl som hans humör), nämligen lite höstmys med äppelmuffins, äpplebitar, kaffe och te! 
 
 
 
Mån 17 okt. Idag kände jag mig som full skogsmulle när jag klädde mig i oömma, varma kläder och spatserade med en ryggsäck upp till min syster. Detta var för att vi sedan skulle bege oss av på upptäcktsfärd i skogen! Jag kände mig som ett barn på nytt när vi gick över barr och mark, under gulnande träd och en smått droppande himmel. 
 
 
 
Mån 17 okt. Efter en stunds promenad hittade vi ett trevligt berg där vi slogs oss ner och åt vår medhavda fika. Te, macka, banan, äpple och en liten kaka var en bra belöning som vi njöt av under en lång stund medan vi diskuterade och analyserade våra livssituationer. Det kändes som att den naturliga miljön gjorde mig mer klartänkt på något sätt och jag insåg hur mycket fina saker som finns i mitt liv!
 
Det var mycket kallare, obekvämare och blötare att sitta utomhus än om vi hade fikat inomhus - men också var det mycket härligare, spontanare och mer minnesvärt! 

Isiga kvällsbestyr

 
I onsdags var jag iväg på ett roligt kvällsbestyr som krävde både dubbla tröjor, jacka och halsduk. Strax efter klockan 18 hoppade jag på spårvagnen och sparade en plats åt min vän Malin som klev på strax därefter. Tillsammans småpratade vi medan spårvagnen ringlade sig som en ljus orm genom mörka Göteborg, och hela vägen ut till Angered. Vad skulle vi göra där...? 
 
 
 
Jo, vi skulle titta på ishockey! 
 
 
 
Viktoria, ska DU titta på ishockey? Du som gillar lagsport lika mycket som skoskav? 
 
Jag hade självklart en mycket bra anledning - min vän Anniina spelade!! Malin och jag var duktiga hejarklackar, eller tja... Hon var duktig, och jag var det ungefär en sekund efter henne. Jag erkänner att jag mest tittade på Anniina och beundrade hennes skicklighet på isen, vilket var imponerande! Det var tur att jag hade Malin som förklarade spelet för mig med alla konstiga regler som "tekning" (vilket jag inte kunde sluta kalla "teakning") och "icing" (där jag svarade "What to you sing?")
 
 
 
Efteråt fick vi träffa proffset och fråga om autografer! Hon gav inte ut några sådana, men en bild fick jag i alla fall! Jag blev jättesugen på att åka skridskor när vi satt där i den mysiga ishallen! 

Contente, som jag hade beskrivit det på franska

 
God kväll på dig, din goding! Nyfiken på att ta en titt in i min nuvarande mysiga stund i min och Fredriks nyrenoverade lägenhet? Låt mig ta dig hit för en stund. Scenariot är som följande...
 
Den mörka kvällen hägrar utanför, men lägenheten uppe på tredje våningen lyses upp trivsamt av små stearinljus och lampor här och var. En varm höststämning ligger i luften och förhöjs av den klassiska musik som spelas i bakgrunden. På vardagsrumsbordet står två rykande koppar med kaffe respektive te, till herrn respektive fröken, och bredvid ligger en nyöppnad mörk choklad med apelsinsmak. 
 
På golvet under en arbetslampa sitter Fredrik och bygger (lätt frustrerat) ihop ett nytt nattduksbord ("Den här manualen tar ju aldrig slut...!"), medan jag själv har slagit mig ner i en närliggande fåtölj med en bok om inflammation i knät. Jag ströläser i boken som utgör obligatorisk studielitteratur i den kommande patologikursen om två veckor. Då och då doppar jag en ruta mörk choklad i teet och känner hur chokladen smälter i munnen och smaken når sin höjdpunkt på min tunga. 
 
Vi är alldeles tysta. Förutom den klassiska musiken på låg ljudnivå kan det också höras lite trä-mot-trä-skrapande, varm-dryck-sörplande och bläddrande i bok respektive manual. Jag känner mig alldeles lugn, nöjd och lycklig. Contente, som jag hade beskrivit det på franska. En sådan där härlig, enkel vardagslycka värmer min själ lika mycket som teet värmer mina kinder. Jag upptäcker mig själv med att le åt simpla saker som känslan av mitt nytvättade, lätta, schampodoftande hår på huvudet och åt de små, snabba pussarna mellan mig och Fredrik som uppstår med jämna mellanrum. 
 
I sådana här stunder känner jag mig så utvilad och lyckligt lottad, och tänker att livet är bra underbart. (Och väldigt tacksam över mitt studieuppehåll! Ett superbra beslut!)  

Lite prosa

 
Hej alla fina! Förra helgen när jag var hemma hos min familj och hälsade på begav jag, min syster Veronika och Fredrik oss ut i den rödgröna naturen för att ta lite porträttbilder - vissa mer motvilligt än andra (*host, Fredrik, host*).
 
Idag tänkte jag dela med mig av de bilderna tillsammans med en annan form av kreativitet, nämligen lite dikter eller texter eller vad jag nu ska kalla dem, som jag har skrivit på sistone. Nyligen har jag sett på en del Jane Austen-filmer och jag har blivit inspirerad av mina gamla favoriter (speciellt Stolthet och fördom), vilket har gett mig lust att leka med vårt vackra språk. Hoppas ni gillar dem!  
 
 
 
Om blott tur hade med saken att göra,
Skulle receptet på lycka vara lätt.
Men det som egentligen kommer att avgöra,
Är valet att se varje situation på ett positivt sätt.
 
 
 
Om systerskap var en skrift,
Skulle det nog vara en vetenskaplig text.
För det finns ingen lika stor bedrift,
Som att utreda något så komplext.
 

 
Tillsammans med min partner
Är jag inte själv.
Tillsammans med min vän
Är jag inte själv.
Tillsammans med min syster
Är jag mig själv. 
 
 
 
Jag försökte även knåpa ihop några kärleksdikter, men det var inte lika lätt. Istället tänkte jag bjuda er på en annan härlig bonus i form av lite vacker kärleksprosa som jag blivit varit mottagare för. Min fantastiska Fredrik vet att jag älskar romantik, och bjuder ibland på makalöst fina (och ibland väldigt roliga) kärleksord. Jag skriver ner dem i mobilen varje gång - idag får ni också ta del av några personliga favoriter. Voilà! 
 
 
Jag: "Tack för att du diskade." 
Fredrik: "Tack för att du gjorde frukost. Tack för igår på spaet. Tack för alltid." 
 
Jag: "Vi fyllde botten av korgen med svamp i alla fall." 
Fredrik: "Så länge du är med är min korg alltid full." 
 
"Puss, min vackra motsvarighet till denna fantastiskt varma, mysiga och sjungande sommarkväll." 
 
"Att se dig är som att äta en tårta - man blir helt enkelt kär i den." 
 
"Du är upphängd på kärleksgalgen i min garderob."
 
"Du är som ett hjärtformat hjärta." 
 
 
 
"Du är min egen lilla kärlekskrydda." 
 
"Tänk om du hade varit en yoghurt. Typ mangoyoghurt. Då hade jag köpt hela lagret."
 
"Om du var en dag skulle du vara min födelsedag." 
 
"Du är som ett kalasfint årgångsvin som precis ska öppnas." 
 
"Du är som en chokladpudding - helt enkelt för jävla god." 
 
"Viktoria, du är som ett kinderägg - när man får ta del av innehållet blir man överlycklig! Tack för att du förgyller min själ, min nutid, min framtid. Jag älskar dig!" 
 
 
Visst är han UNDERBAR?! 

Stop and smell the roses

 
Mitt hem råkar vara fullt av rosor just nu - 19 stycken för att vara exakt! Det är tack vare att min moster har varit snäll, min pojkvän har varit romantisk och jag själv har varit livsnjutande (jag tog chansen när en bukett var rabatterad på matbutiken). De gula och rosa skönheterna är otroligt vackra och speciellt igår var jag lyrisk och fotade massor av dem med ett leende. 
 
Ha inte så bråttom i livet - have time to stop and smell the roses. 

Snapchat week summary

Den app som tar upp mest batteri på min mobil är tveklöst snapchat. Jag älskar alla "in the moment-bilder" som jag tar och får; de är så fulla av liv och lust! Det kan vara allt från sköna vardagssituationer till festliga tillfällen. Eftersom mitt liv främst har dokumenterats via denna app på sistone tyckte jag att det kunde vara passande att presentera några höjdpunkter från den senaste veckan... snapchat-style. 
 
 
Tis 27 sep. Anniina bjöd på smarrig finsk choklad och te medan hon, Joel och Olivia roade mig med senaste anekdoterna från läkarprogrammet. Vi gick även på safari i Slottsskogen och fick slutligen till en snygg sälfie vid säldammen (höhö)
 
 
 
Tors 29 sep. Den strålande Malin kom och lekte bakstuga tillsammans med mig. Vi skapade fina äppelmuffins efter detta recept, som vi avnjöt med en god kopp te efteråt. 
 
 
 
Lör 1 okt. I helgen var jag och Fredrik och hälsade på min familj och samtidigt tog en sväng till Orust och shoppade på Göksäter (vilket är nästan som ett mini-Ullared)
 
Sön 2 okt. En romantisk middag på tu man hand hemma i lägenheten fick avsluta veckan på bästa sätt. 
  
 
 
Sön 2 okt. En vacker spegel fick flytta in hemma hos oss. 
 
Mån 3 okt. Min måndag startade med lite härlig meditation (tips: Mindfullness Appen II) och ett stärkande yogaträningspass (tips: Yoga with Adriene på youtube)
 
 
 
Mån 3 okt. Min fina Ladurée-påse var perfekt att frakta en liten present i till min vän Emelie som jag spontant bestämde möte med. Jag hade saknat min lilla guldlock, och njöt av att äta tacos med henne samtidigt som vi berättade det senaste som hänt i våra liv. 
 
 
 
Mån 3 okt. Det var vackert väder ute hela dagen och jag njöt av höstvärlden utanför dörren. Efter Emelie-besöket hämtade Fredrik upp mig och vi åkte och hämtade den enorma säng som vi beställt för flera veckor sedan. Det var ingen dans på rosor att kånka upp alla delar tre våningar upp, men oj vad nöjda vi var när vi fick sova första natten i det stora sovrummet i vår nya dubbelsäng! 
 
 
 
Tis 4 okt. Denna dag startade med ugnsbakad kakaogröt och solsken! Kanske blir det någon kanelbulle senare under dagen med tanke på vilken dag det är. Ha en fin dag! 
 
Som ni ser består min snapchat-story främst av selfies, leenden, sol, blommor och glada emojis! Livet har riktigt lekt med mig den senaste veckan! 

RSS 2.0